Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Inundații catastrofale în China

Ziarul de Vrancea
31 iul 2023 778 vizualizări

Peste 52.000 de persoane au fost evacuate în ultimele ore n ultimul bilanț indică cel puțin 11 morți și 27 de dispăruți

Ploaia necruțătoare a căzut pentru a patra zi la Beijing și în orașele din apropiere, marți, după ce un taifun a adus în nordul Chinei precipitații neîntrerupte și inundații pe scară largă. Potrivit AFP, cel puțin 11 persoane au murit și 27 sunt date dispărute în urma ploilor abundente care au lovit Beijingul.

Râurile s-au umflat la niveluri periculoase, determinând Beijingul să folosească un rezervor de stocare a inundațiilor pentru prima dată de când a fost construit în urmă cu 25 de ani. Începând de luni seară, capitala Chinei a izolat peste 100 de drumuri de munte și a evacuat peste 52.000 de persoane din casele lor.

Doksuri, una dintre cele mai puternice furtuni care a lovit China în ultimii ani, a slăbit pe măsură ce se deplasa spre interior, dar autoritățile au avertizat că riscurile unor noi inundații și alte dezastre geologice rămân.

Mai multe linii de metrou din capitală, inclusiv trenurile din suburbiile vestice, au fost suspendate marți. Districtul Mentougou din vestul Beijingului a înregistrat pagube dramatice cu o zi înainte, după ce ploile torențiale au transformat drumurile în râuri, antrenând mașini.

Guvernul capitalei a declarat că precipitațiile din ultimele zile au depășit recordurile înregistrate în urma unei furtuni puternice de acum 11 ani. În iulie 2012, Beijingul a fost lovit de cea mai puternică furtună de la fondarea Chinei moderne, orașul primind 190,3 mm de ploaie într-o singură zi, afectând peste 1,6 milioane de persoane.

La sud de Beijing, în provincia Hebei, precipitațiile înregistrate de sâmbătă până luni la o stație meteorologică locală au depășit cantitatea înregistrată în mod normal pe parcursul unei jumătăți de an, cu precipitații de 1.003 mm pentru cele trei zile.

Doksuri a măturat coasta Fujian săptămâna trecută, provocând un prejudiciu economic direct de 2,06 miliarde de dolari în provincia sud-estică și afectând aproape 2,7 milioane de persoane, cu aproape 562.000 de persoane evacuate din case și peste 18.000 de case distruse, potrivit presei de stat.

Mister: Fostul ministru de externe al Chinei este de negăsit

La câteva ore după ce forul legislativ suprem al Chinei a convocat săptămâna trecută o reuniune specială pentru a-l demite pe ministrul de externe Qin Gang, în vârstă de 57 de ani, fotografii și mențiuni ale acestuia au început să dispară de pe site-ul fostului său minister. Deși o parte din aceste informații au reapărut câteva zile mai târziu, Qin nu figurează pe lista "foștilor miniștri" de pe site, iar de câteva zile încoace, la o căutare a numelui său nu mai apare niciun rezultat: "Ne pare rău, Qin Gang nu a fost găsit". De fapt, acesta nu a mai fost văzut în public de mai bine de o lună.

Scurta explicație a Ministerului de Externe de acum câteva săptămâni, conform căreia acest lucru se datorează unor motive de sănătate, o remarcă ce a fost ulterior eliminată din transcrierile oficiale, nu a reușit să oprească un vârtej de speculații nu doar cu privire la soarta sa, ci și la modul în care întreaga saga se reflectă asupra omului care i-a susținut ascensiunea meteorică: președintele Xi Jinping.

China l-a numit pe un diplomat experimentat, Wang Yi, în locul lui Qin, dar a oferit puține indicii suplimentare cu privire la motivul schimbării. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Mao Ning, a declarat joi că Beijingul va publica în timp util informații despre Qin și se opune "agitației rău intenționate". Ea a răspuns astfel unui reporter care a întrebat despre transparența în legătură cu înlăturarea lui Qin. A fost doar una dintre cele peste 25 de întrebări care îl menționau pe Qin la briefingurile de presă din ultimele zile și pe care ministerul le-a evitat.

Absența neobișnuit de lungă și inexplicabilă a lui Qin, mandatul său brusc scurtat, precum și alte întâmplări ciudate, cum ar fi site-ul ministerului, înseamnă că vârtejul speculațiilor va continua.

Analistul politic de la Beijing Wu Qiang spune că ar putea "aproape cu siguranță să excludă sănătatea ca fiind motivul real". Dacă acesta ar fi fost cazul, statul ar fi putut desemna un adjunct care să îl înlocuiască, în loc să îl înlăture oficial, a spus Wu. Qin nu a rezistat decât o jumătate de an în această funcție după ce a devenit unul dintre cei mai tineri miniștri de externe ai țării, în decembrie 2022, o poziție cu un mandat de cinci ani.

Există însă precedente în ceea ce privește dispariția oficialilor și ștergerea lor din memoria colectivă în China.

Ministrul Industriei, Xiao Yaqing, a dispărut timp de aproape o lună anul trecut, înainte de a se afla că era anchetat pentru corupție.

Astfel de "ștergeri" din memoria colectivă datează de zeci de ani în China. O pictură comandată de stat care descrie momentul istoric în care Mao Zedong a stat la Poarta Tiananmen pentru a anunța fondarea republicii populare a fost modificată de trei ori între 1955 și 1972 pentru a-i șterge pe oficialii care au căzut ulterior în dizgrația lui Mao.

Speranța de viață ar putea crește până la 120 de ani, susțin oamenii de știință

Speranța de viață a omului se preconizează că va crește până la 120 de ani peste câteva decenii datorită noilor tehnologii, precum inteligența artificială (IA) și a cunoștințelor dobândite în urma pandemiei de COVID-19, a relatat duminică televiziunea suedeză (SVT). "Prognosticul nostru este o durată de viață între 100 și 120 de ani în aproximativ 50 de ani, cel puțin în țările dezvoltate", a declarat pentru SVT Ignat Kulkov, cercetător la Universitatea Malardalen (MDU) din Suedia.

De asemenea, se estimează că persoanele vârstnice vor fi la fel de sănătoase ca cele de circa patruzeci de ani - în mare parte datorită progreselor tehnologice rapide -, a explicat Kulkov făcând referire la concluziile unui studiu efectuat alături de colegii săi de la universități din Finlanda, Franța și Regatul Unit și publicat în jurnalul științific Futures. "Din ce în ce mai mulți oameni vor purta dispozitive portabile pentru a-și monitoriza starea de sănătate. Aceste dispozitive vor fi conectate cu medici și spitale", a spus Kulkov, adăugând că unii dintre acești senzori vor fi sub formă de implanturi.

Astfel de dispozitive vor permite medicilor să facă recomandări referitoare la modificări ale stilului de viață, într-un stadiu incipient, acest lucru având drept efect o stare de sănătate mai bună și o durată de viață mai lungă, a spus el. Progresele din alte domenii vor contribui, de asemenea, la o viață mai lungă, au concluzionat oamenii de știință.

Pandemia COVID-19 a dus la o mai bună cunoaștere a modului în care poate fi realizată o monitorizare mai eficientă a virusurilor, în timp ce IA este deja utilizată pentru diagnosticarea mai rapidă a afecțiunilor și pentru a dezvolta noi tratamente, a precizat Kulkov.

Medicina personalizată, cu medicamente adaptate individual, se preconizează de asemenea că va contribui la îmbunătățirea stării de sănătate, a adăugat el.

Există, totuși, și noi provocări, a remarcat Kulkov. "Schimbările climatice vor avea cea mai mare influență asupra sistemelor noastre de sănătate și asupra vieților noastre, nu doar în viitor, ci și în prezent", a spus el.

Hackerii folosesc AI-ul pentru a crea malware, avertizează FBI

Instrumente precum ChatGPT sunt deja folosite de hackeri pentru a crea mai repede software-ul de care au nevoie pentru atacuri, se arată într-o informare făcută de FBI.

FBI avertizează că soluțiile de inteligență artificială generativă sunt deja folosite de hackeri pentru a-și ușura procesul de creare a malware-ului pe care apoi îl folosesc în cadrul campaniilor de hacking derulate. Aceste soluții, precum ChatGPT și altele similare, ușurează sarcina hackerilor, ajutându-i să pună la punct software-ul de care au nevoie mai repede și mai ușor decât o făceau până acum.

Asta poate duce la o creștere a numărului și a gravității atacurilor derulate de hackeri, precum campaniile ransomware, prin care sunt criptate informațiile companiilor și cerută o recompensă financiară pentru redobândirea accesului.

Avertizarea FBI nu este neapărat o noutate, ci, mai degrabă, o întărire a avertismentelor lansate deja de unii specialiști. În luna februarie, Checkpoint anunța că hackerii au reușit să modifice API-ul unui chatbot, pentru a elimina protecțiile impuse de producător și a-l putea folosi pentru a genera malware.

Există și experți care cred că amenințarea nu este așa mare. Aceștia spun că majoritatea hackerilor nu au cunoștințele necesare pentru a dezactiva protecțiile chatboților și că, oricum, calitatea codului produs de aceștia tinde să fie slabă.

Fost lucrător în domeniul îngrijirii copiilor, acuzat de 1.623 de infracțiuni de abuz sexual asupra a 91 de copii

Un fost lucrător în domeniul îngrijirii copiilor a fost acuzat de peste 1.600 de infracțiuni de abuz asupra copiilor - inclusiv viol - împotriva a 91 de fetițe la o duzină de centre de educație timpurie din Brisbane, Sydney și de peste mări și țări în decursul unei perioade de 15 ani, transmite The Guardian.

Poliția spune că a devenit conștientă de presupusele infracțiuni ale lucrătorului de îngrijire a copiilor din Gold Coast, în vârstă de 45 de ani, după ce a identificat recent un videoclip descoperit pe dark web în 2014.

Suspectul a fost arestat în august 2022. Poliția ar fi descoperit atunci un hard disk plin de materiale cu abuzuri asupra unor fetițe în timp ce executa mandate la domiciliul său și la alte adrese. Comisarul adjunct al poliției federale australiene, Justine Gough, a descris presupusele infracțiuni ca fiind "profund tulburătoare" și "de neînțeles".

Bărbatul se confruntă acum cu 1.623 de acuzații de abuz asupra copiilor, inclusiv 136 de capete de acuzare de viol și 110 de relații sexuale cu un copil sub 10 ani, care ar fi avut loc în perioada 2007-2022.

Potrivit AFP, bărbatul - care avea calificările necesare pentru îngrijirea copiilor - a înregistrat toate presupusele sale infracțiuni.

Bărbatul va apărea în fața unui magistrat din Brisbane, pe 21 august.

Angus Cloud, starul serialului ”Euphoria”, a murit la 25 de ani

Angus Cloud, membru al distribuției serialului de teatru pentru adolescenți "Euphoria", difuzat de HBO, a murit, luni, la vârsta de 25 de ani, la doar câteva zile după decesul tatălui său, a anunțat familia sa într-un comunicat. Cloud l-a interpretat pe Fezco, un traficant de droguri, în serialul în care joacă Zendaya în rolul principal. Nu a fost raportată o cauză specifică a decesului, dar în declarația familiei se spune că a suferit de probleme de sănătate mintală și a fost lovit puternic de moartea tatălui său, descris ca fiind "cel mai bun prieten" al său, care a fost înmormântat săptămâna trecută.

"Angus a fost deschis în legătură cu lupta sa cu sănătatea mintală și sperăm că moartea sa poate fi un memento pentru alții că nu sunt singuri și că nu ar trebui să lupte singuri în tăcere împotriva acestui lucru", se arată în declarație.

Un proiect de artă spațială își propune să pună mii de lucrări pe suprafața Lunii

Până la sfârșitul anului viitor, Luna va avea suficientă artă pe ea pentru a umple mai multe muzee. În timp ce scena artistică de pe singurul satelit natural al Pământului a crescut foarte lent în primele 4,5 miliarde de ani ai corpului astral - misteriosul Muzeu al Lunii (1969) și memorialul solemn „Fallen Astronaut” (1971) al lui Paul van Hoeydonck fiind principalele atracții artistice - aceasta se datorează Codexului Lunar, un proiect condus de fizicianul, poetul, colectionarul de artă și autorul de science-fiction canadian Samuel Peralta.

„Acesta este cel mai mare proiect global de lansare a lucrărilor culturale în spațiu”, a declarat Peralta pentru The New York Times. „Nu există nicăieri așa ceva”.  Proiectul va cuprinde aproximativ 30.000 de opere de artă, literatură, muzică, film, teatru și multe altele din 157 de țări - unele dintre ele comisioane originale, majoritatea lucrări preexistente - trimise pe suprafața Lunii la bordul a trei module de aterizare programate pentru decolare în perioada noiembrie 2023 - noiembrie 2024.

O mare parte din lucrări provin din peste 130 de numere ale revistei PoetsArtists, care tinde să se concentreze pe pictura și desenul figurativ contemporan.

O mare parte din materialul trimis pe Lună prin proiectul Lunar Codex va fi înscris pe NanoFiche, o formă extrem de ușoară și durabilă de stocare analogică care implică înscrierea de imagini microscopice pe plachete de nichel de aproximativ dimensiunea unei monede de 25 de cenți. După cum sugerează și numele tehnologiei, este o versiune și mai compactă a tehnologiei microfișelor, care a permis de mult timp arhivarea economică a materialelor tipărite și a lucrărilor de artă. NanoFiche a fost dezvoltat pentru a rezista la frig și căldură extreme, precum și la radiațiile electromagnetice.

NASA este în căutarea sondei Voyager 2 după ce a trimis o comandă greșită

NASA ascultă orice semnal care ar putea veni de la Voyager 2, după ce a pierdut contactul cu sonda spațială, aflată la miliarde de kilometri distanță, întrucât controlorii de zbor au trimis o comandă greșită.

Avansând tot mai adânc în spațiul interstelar, contactul cu Voyager 2 a fost pierdut după ce controlorii de zbor au trimis din greșeală o comandă eronată în urmă cu mai bine de o săptămână, care i-a înclinat antena sondei în afara Pământului. Antena sondei s-a deplasat cu doar 2%, dar a fost suficient pentru a întrerupe comunicațiile. Deși șansele sunt destul de mici, NASA a declarat luni că antena sa uriașă din Canberra, Australia, este în căutarea oricăror semnale rătăcite de la Voyager 2, care se află la peste 19 miliarde de km distanță. Este nevoie de mai mult de 18 ore pentru ca un semnal să ajungă pe Pământ de la o distanță atât de mare.

Voyager 2 a fost lansată din Florida în 1977 pentru a studia sistemul solar, precum și planetele Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun și a fost trimisă cu doar câteva săptămâni înaintea sondei sale gemene, Voyager 1. A intrat în spațiul interstelar în 2018, după ce a descoperit o serie de sateliți noi ai lui Uranus și unul al lui Jupiter.

În caz de nereușită, NASA va trebui să aștepte până în octombrie pentru o resetare automată a sondei, care ar trebui să restabilească comunicarea, potrivit oficialilor. Încă în contact cu Pământul, Voyager 1 se află acum la o distanță de aproape 24 de miliarde de kilometri, ceea ce o face cea mai îndepărtată sondă spațială a omenirii.

17 morți, după ce o macara s-a prăbușit în India

Cel puțin 17 muncitori au fost uciși, iar alții ar putea fi încă prinși sub dărâmături, după ce o macara s-a prăbușit pe șantierul de construcție al unui pod în statul Maharashtra din vestul Indiei, au declarat oficiali citați de presa locală.

Imaginile prezentate de televiziuni arată rămășițele deteriorate ale macaralei împrăștiate pe sol între stâlpii podului în apropierea zonei Shahapur, la aproximativ 80 de km de capitala statului, Mumbai. Echipele de salvare încercau să extragă cadavrele și cel puțin 17 muncitori au fost declarați morți, potrivit Hindustan Times.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.