Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Incendiile au provocat haos în Grecia:”Vara noastră e de coșmar”

Ziarul de Vrancea
7 aug 2021 1048 vizualizări

Peste 150 de focare se răspândesc pe insule, dar și la periferia Atenei n mii de oameni au fost evacuați cu feriboturile, în vreme ce animale domestice sau sălbatice au murit sufocate sau cuprinse de flăcări n un echipaj de pompieri din România se luptă cu focul din insula Evia

Vara noastră este de coșmar - așa descrie premierul grec cele 12 zile de când țara lui luptă cu incendii de vegetație și o caniculă cum n-a mai văzut Grecia în ultimele decenii. Doi oameni au murit, cel puțin 20 sunt răniți, printre care pompieri, voluntari și civili, în timp ce incendiile sunt încă departe de a fi controlate. Peste 150 de focare concomitente au întins la limita suportabilului capacitatea serviciilor de intervenție. Cele mai grave sunt incendiile din nordul Atenei și din insula Evia, unde feriboturile au evacuat mii de oameni, ca într-un film de groază. Pompierii români ajunși pe insula Evia au intervenit duminică în centrul și în nordul insulei, unde au apărut noi focare.

În insula Evia, peste 500 de pompieri susținuți și de detașamente aeriene încearcă aproape imposibilul. Să oprească focul să transforme totul în scrum, mai ales în nord.

Mulți dintre cei evacuați sunt oameni în vârstă, greu deplasabili, dezorientați sau pur și simplu cuprinși de panică, unii rupți de restul familiei sau vecinilor în haosul evacuării. La bordul fiecărui feribot venit să-i ducă departe de foc, oamenii urcați în grabă nu știau ce vor face după ce vor coborî iar pe uscat.

„Flăcări de 20 de metri”

Panica și dezolarea din insula Evia are un corespondent la fel de sumbru în periferiile din nordul Atenei, unde focul face ravagii de cel puțin trei zile, în ciuda eforturilor supraomenești ale pompierilor și voluntarilor.

Mii de animale suferă sau au murit în condiții îngrozitoare, sufocate de fum sau arse de vii. Voluntarii și-au riscat viața ca să salveze câini, pisici, cai sau vite din calea flăcărilor, dar la unele au ajuns prea târziu, mai ales că peste noapte valul de foc a traversat și autostrada Atena - Salonic, și a devenit încă o piedică în calea echipelor de intervenție.

Cei 108 pompieri români aflați în misiune în Grecia au plecat sâmbătă seară către insula Evia, care arde fără încetare de câteva zile.

Oamenii care locuiesc în zonele afectate de incendii sunt disperați. Unii s-au mobilizat și încearcă să îi ajute pe pompieri să stingă flăcările cu găleți cu apă. Alții și-au pierdut casele din cauza focului. “Erau flăcări aici, de 10-20 de metri”, povestește un localnic. “Noaptea trecută nu am fost aici, locul a fost evacuat. Asta e casa prietenilor mei. E ceva ce nu s-a mai întâmplat aici, atâtea incendii, în atât de multe locuri, în același timp, toate pe o vreme dificilă”, adaugă el.

În ultimele 12 zile, peste 56.000 de hectare (140.000 de acri) au fost arse în Grecia, conform Sistemului european de informare împotriva incendiilor forestiere. Mai multe țări au oferit sprijin Greciei, unde au fost trimiși pompieri din Marea Britanie, Franța, România și Elveția.

Atac cu cuțitul la Tokyo: Suspectul voia să omoare femei care “par fericite”

Bărbatul arestat după incidentul de vineri dintr-un tren din Tokyo în care zece oameni au fost înjunghiați a declarat poliției că îl enervează să vadă femei care “par fericite”, au relatat sâmbătă media nipone.

Atacul s-a produs într-un tren de navetiști în vestul capitalei japoneze, în jurul orei locale 08.40 seara (11.40 GMT), într-un moment când în trenul cu 10 vagoane se aflau câteva sute de călători. Zece pasageri - cinci femei și cinci bărbați - au fost răniți, unul dintre ei, o studentă de circa 20 de ani, suferind răni grave la spate și la piept.

Suspectul, Yusuke Tsushima, de 36 de ani, a reușit să fugă, fiind arestat mai târziu la un magazin dintr-un cartier învecinat, după ce i-a mărturisit vânzătorului că el este autorul atacului din tren și că s-a săturat să fugă.

El a recunoscut atacul, declarând poliției că vrea “de șase ani să omoare femei care par fericite”. “Oricine ar fi fost ok”, a adăugat suspectul.

“M-am gândit că pot să omor mulți oameni pentru că în tren nu e loc să fugi”, a mai spus acesta, potrivit poliției.

Crimele violente sunt relativ rare în Japonia, unde s-au înregistrat totuși în ultimii ani o serie de atacuri cu cuțitul în care atacatorii nu-și cunoșteau victimele. În 2019, un bărbat a omorât doi oameni, între care o fetiță de 11 ani, și a rănit alți 16, majoritatea elevi, într-un atac cu cuțitul într-o stație de autobuz la Kawasaki, la sud de Tokyo. În iunie 2008, un bărbat a intrat cu o camionetă în mulțime, tot la Tokyo, după care a ieșit din mașină și a început să înjunghie trecători, omorând șapte oameni.

Amenințată de UE cu sancțiuni financiare, Polonia bate în retragere

Varșovia renunță la o instanță specială, de supra-control a magistraților, „inventată” de guvernul conservator

Președintele principalului partid din coaliția conservatoare aflată la putere în Polonia, Jaroslaw Kaczynski, a anunțat sâmbătă că Varșovia va renunța la un aspect controversat al reformei sistemului său de justiție, măsură ce a fost solicitată de Uniunea Europeană. “Vom suprima Camera disciplinară (a Curții Supreme) în forma în care funcționează în prezent și astfel va dispărea și obiectul litigiului (cu UE)”, a declarat președintele PiS (Lege și Justiție) într-un interviu acordat agenției poloneze de presă PAP.

Primele propuneri de schimbare urmează să fie prezentate în septembrie, a menționat politicianul polonez.

La 14 iulie, Curtea de Justiție a UE (CJUE) a ordonat Poloniei să pună capăt imediat activităților Camerei disciplinare, care este însărcinată cu supervizarea judecătorilor și le poate ridica imunitatea. CJUE a explicat că acest for “nu oferă toate garanțiile de imparțialitate și independență” și nu este “ferit de influențe directe sau indirecte ale puterii legislative și executive”.

Tribunalul constituțional polonez a sfidat însă Bruxellesul și a apreciat că măsurile provizorii decretate de CJUE “nu sunt conforme” cu Constituția Poloniei, iar ca urmare Comisia Europeană a dat termen Varșoviei până pe 16 august să promită că va respecta deciziile CJUE, sub amenințarea sancțiunilor financiare. Săptămâna trecută, președinta Curții Supreme a anunțat înghețarea provizorie a activităților controversatei camere.

“Nu recunosc astfel de hotărâri (ale CJUE), întrucât ele merg clar dincolo de tratate și extind competența tribunalelor UE”, a subliniat Kaczynski în interviul citat, adăugând că “totuși, obiectul litigiului există fără îndoială”.

Proteste masive în Franța împotriva permisului sanitar

Mii de oameni au mărșăluit sâmbătă pe străzile Parisului și ale altor orașe din Hexagon, nemulțumiți de introducerea permisului sanitar și de obligativitatea vaccinării pentru angajații din anumite domenii esențiale, cum este cel medical.

Opoziția față de imunizare și permisul sanitar rămâne ridicată în Franța și a provocat numeroase proteste, unele violente, de când administrația Macron a anunțat planul de a impune vaccinarea. Președintele Emmanuel Macron a declarat chiar că s-ar putea ajunge la obligativitatea vaccinării antiCOVID la nivelul populației generale, dacă avansul tulpinii Delta nu va putea fi stăvilit.

Acum, protestatarii continuă să conteste permisul sanitar care condiționează accesul în anumite locuri publice, deși curtea constituțională a Franței, Consiliul Constituțional, a validat legislația adoptată de guvern și parlament.

Potrivit legii, toate cadrele din sistemul sanitar, mai puțin cele exceptate din motive medicale, trebuie să se vaccineze până pe 15 septembrie, altfel nu-și vor mai putea exercita meseria și prin urmare nu mai vor fi plătte.

Permisul sanitar condiționează accesul de săptămâna viitoare în localuri, în anumite instituții publice. Nu și în școli, însă aici vor fi intensificate testările, pentru depistarea rapidă a unor eventuale cazuri și izolarea lor înainte să dea naștere unor noi focare.

Controversa legată de permisul sanitar și de obligativitatea vaccinării în anumite sectoare a fost exploatată și politic, de către extrema dreaptă și stânga radicală, pe motiv că încalcă drepturi fundamentale ale cetățenilor.

În decizia sa, Consiliul Constituțional susține însă că legislația legată de imunizare și permisul sanitar nu încalcă libertățile fundamentale, deci poate fi implementată.

Virgin Galactic a lansat vânzările de bilete pentru călătoriile spațiale

Compania Virgin Galactic a lansat vânzările de bilete pentru călătoriile spațiale, cu un preț care pornește de la 450.000 de dolari pe loc, la câteva săptămâni după ce fondatorul miliardar Richard Branson s-a aflat la bordul zborului inaugural la marginea spațiului.

Branson a zburat la peste 50 de mile deasupra deșertului New Mexico la bordul rachetei Virgin Galactic pe 11 iulie și a revenit în siguranță la sol în primul zbor test cu echipaj uman în spațiu, un eveniment simbolic pentru proiectul său lansat în urmă cu 17 ani.

În luna iunie, Virgin Galactic a primit aprobarea din partea autorității de reglementare a siguranței aviatice pentru a transporta oameni în spațiu.

Compania a anunțat că va avea trei oferte de vânzare, un singur loc, un pachet cu mai multe locuri și toate locurile.

Un pește extrem de rar cu “dinți de om” a fost prins în Carolina de Nord

Un pește extrem de rar a fost prins de pescari din statul american Carolina de Nord – particularitea peștilor-cap-de-oaie sunt dinții, foarte asemănători cu cei umani, relatează BBC.  O fotografie cu peștele, în care poate fi văzută neobișnuita sa dantură, a fost distribuită pe pagina de Facebook a Jennette’s Pier, o destinație pescărească din Nag’s Head, Carolina de Nord.

Animalul a fost identificat drept un pește-cap-de-oaie, o specie care are mai multe rânduri de molari pe care le folosește pentru a-și strivi prada. Această specie și-a primit numele tot datorită gurii sale, care seamănă cu gura unei oi. Pescarul care a prins peștele spune că a sperat că va prinde un pește din această specie pentru că este „foarte gustos”.

India a aprobat utilizarea de urgență a vaccinului Johnson &Johnson

India a aprobat utilizarea de urgență a vaccinului anti-COVID-19 cu doză unică de la Johnson &Johnson pentru a-și accelera campania de vaccinare, temându-se de un nou val de infecții.

Ministrul Sănătății, Mansukh Mandaviya, a declarat că măsura va consolida lupta împotriva coronavirusului în India, unde cel puțin 200.000 de persoane au murit în timpul unui val brutal al pandemiei, care a durat două luni, până la jumătatea lunii iunie. “India își extinde oferta de vaccinuri! Vaccinul anti-COVID-19 cu doză unică de la Johnson&Johnson este aprobat pentru utilizare de urgență în India”, a precizat ministrul pe Twitter.

Nicio indicație nu a fost însă furnizată cu privire la data când dozele de vaccin vor fi livrate în India.

Țara, cu o populație de 1,3 miliarde de locuitori, a administrat până în prezent 500 de milioane de doze de vaccin, însă doar 8% din populație a primit două doze. India rămâne a doua țară cea mai afectată de pandemie după Statele Unite, cu peste 32 de milioane de cazuri confirmate și 427.000 de decese. Cu toate acestea, în lipsa rapoartelor despre toate cazurile de COVID-19, experții consideră că în realitate cifrele sunt cu mult mai mari.

Acești experți au avertizat, de asemenea, cu privire la pericolele unui ritm lent de vaccinare care vulnerabilizează India în fața unui nou val de infecții.

Numărul de cazuri noi și de decese a început să crească din nou în ultimele două săptămâni.

Roverul Perseverance a eșuat în prima sa încercare de a colecta o bucată de rocă de pe Marte

Roverul Perseverance a eșuat în prima sa încercare de a colecta o bucată de rocă de pe Marte, prima dintre cele aproximativ 30 de mostre care vor fi aduse pe Pământ în câțiva ani pentru a fi analizate, a anunțat NASA.

Agenția spațială americană publicase anterior în cursul zilei fotografii care arată clar, lângă umbra vehiculului, o mică movilă cu o gaură în centru - prima săpată de robot pe Planeta Roșie. “A început prelevarea de probe”, a scris pe Twitter Thomas Zurbuchen, directorul departamentului științific al agenției spațiale americane. Dar datele transmise de rover către Pământ indică faptul că nu a fost colectat niciun eșantion în această primă încercare de prelevare de roci. “Acesta nu este rezultatul la care ne așteptam, există întotdeauna un risc atunci când ne lansăm într-o explorare fără precedent”, a declarat Zurbuchen într-un comunicat.

Testul de forare de vineri trebuie acum studiat în detaliu pentru a determina ce nu a mers bine înainte ca echipa să poată programa următoarea încercare de colectare de probe.

Procesul de colectare a unui eșantion - de mărimea unei crete și sigilat într-un tub ermetic - se așteaptă să dureze în total aproximativ 11 zile.

Roverul transportă 43 de tuburi din titan destinate să adune eșantioane de roci și praf pentru analize viitoare pe Pământ.

Scopul este de a căuta semne de viață străveche, cum ar fi urme de viață microbiană fosilizate în roci, dar și de a înțelege mai bine geologia marțiană și clima planetei.

NASA plănuiește o misiune care să aducă eșantioanele pe Pământ în anii 2030 pentru a fi analizate cu instrumente mult mai sofisticate decât cele care pot fi duse pe Marte în prezent.

Dezvoltarea și construcția roverului a costat aproximativ 2,5 miliarde de dolari și a durat opt ani.

Iran: Peste 500 de decese în ultimele 24 de ore din cauza COVID, un record

Ministerul iranian al Sănătății a transmis duminică mai mult de 500 de decese legate de coronavirus în ultimele 24 de ore, un record de la debutul pandemiei în cea mai afectată țară din Orientul Apropiat și Mijlociu.

Iranul a înregistrat 542 decese și 39.619 de noi cazuri în ultimele 24 de ore, bilanțul total ajungând la 94.015 de morți din 4.158.729 de cazuri, a precizat Ministerul Sănătății. Iran a depășit miercuri pragul simbolic de 4 milioane de cazuri de infecții, în timp ce numărul contaminărilor a atins un nou record pentru a treia zi consecutiv.

Precedentul record a fost înregistrat pe 26 aprilie, cu 496 de morți.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.