Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: George Soros finanțează “Best for Britain”, o fundație care se opune Brexitului

Ziarul de Vrancea
8 feb 2018 647 vizualizări

Miliardarul și mecena american George Soros a hotărât să susțină financiar, prin fundația sa, o asociație care face campanie în favoarea abandonării procedurii Brexitului în Marea Britanie

Fundația miliardarului preconizează să dea 400.000 de lire sterline (aproximativ 460.000 de euro) asociației “Best for Britain”, a anunțat miercuri Mark Malloch-Brown, președintele acestei organizații.

”Fundația George Soros și mai mulți alți donatori majori au oferit contribuții semnificative acțiunii noastre”, a spus el. “Best for Britain” caută să pună capăt procedurii Brexitului și dorește să se organizeze un nou referendum, după cel din 2016 prin care o majoritate a britanicilor s-a pronunțat în favoarea unei ieșiri a Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Rata sinuciderilor din SUA a crescut cu 10% după moartea lui Robin Williams

Rata sinuciderilor din Statele Unite ale Americii a crescut cu aproape 10% după moartea lui Robin Williams și a înregistrat creșteri și mai mari în rândul bărbaților și al persoanelor care și-au încheiat viețile într-un mod similar cu actorul, prin sufocare, potrivit unui studiu care a fost publicat miercuri, scrie Reuters. Studiul, publicat în revista științifică PLOS One, arată că, din august până în decembrie 2014, au fost întregistrate aproximativ 18.690 de cazuri de sinucidere, depășind cu 9,85% numărul estimat pentru această perioadă de cinci luni. Robin Williams s-a sinucis în august 2014, la vârsta de 63 de ani. Autoritățile au transmis atunci că actorul a murit sufocat, după ce s-a spânzurat în locuința lui din nordul Californiei. În urma autopsiei s-a constatat că Williams suferea de demență cu corpi Lewy, care cauzează un declin progresiv al abilităților mentale.

Rata sinuciderilor în urma morții lui Robin Williams a crescut cu 12,9% în rândul bărbaților cu vârste cuprinse între 30 și 44 de ani, iar numărul deceselor prin sufocare a crescut cu 32%. Deși studiul nu a putut demonstra o legătură clară între moartea actorului și creșterea ratei sinuciderilor, autorii acestuia susțin că pare să existe o conexiune.  Acoperirea mediatică intensă a sinuciderii lui Robin Williams „le-ar fi putut oferi imboldul necesar unor persoane care prezentau un risc ridicat de sinucidere” să treacă de la gândurile de suicid la tentativă.

Anterior, cazurile de suicid în rândul celebrităților au mai fost puse în legătură cu creșterea ratei sinuciderilor la nivelul populației largi. Însă, potrivit studiului, sinuciderea lui Robin Williams a fost prezentată în detaliu, cazul fiind amplificat prin intermediul rețelelor de socializare. Potrivit studiului, prin comparație, sinuciderea lui Kurt Cobain, solistul trupei Nirvana, din 1994, a avut un impact minim asupra ratei sinuciderilor din orașul Seattle, unde a decedat artistul, în parte datorită unei mediatizări mai slabe a cazului. Studiul a fost realizat cu ajutorul unor date furnizate de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

Kim Jong-un: Coreea de Nord este ”o putere militară de clasă mondială”

Coreea de Nord, dotată cu arma nucleară, este o ”putere militară de clasă mondială”, a declarat liderul ei Kim Jong-un la o defilare militară ieri, cu o zi înaintea deschiderii Jocurilor Olimpice de Iarnă în Coreea de Sud, relatează AFP. ”Noi am devenit capabili să facem demonstrația, în fața planetei, a statului nostru de putere militară de clasă mondială”, a spus el joi. Kim, care a supervizat accelerarea programelor nuclear și balistic ale țării sale, a făcut aceste declarații în Piața Kim Il Sung, în fața unui auditoriu dezlănțuit.

Fumul țigărilor electronice provoacă pneumonie

Persoanele care utilizează țigări electronice, numite generic “vaperi”, ar putea fi mult mai vulnerabile la pneumonie, conform unui studiu recent, citat de Press Association. Cercetarea, publicată în European Respiratory Journal, a descoperit că vaporii provenind de la țigările electronice ar putea favoriza aderarea bacteriilor responsabile de apariția pneumoniei de celulele din membrana ce căptușește căile respiratorii. Studiul vine la scurt timp după ce oficiali din cadrul Departamentului de Sănătate Publică din Anglia (PHE) i-a îndemnat pe fumători să înlocuiască țigările obișnuite cu cele electronice pentru a le fi mai ușor să renunțe la produsele pe bază de tutun. La începutul acestei săptămâni, PHE a susținut că spitalele din Marea Britanie ar trebui să vândă astfel de dispozitive și și-a exprimat speranța că acestea vor putea fi în curând cumpărate pe bază de rețetă decontată de Sistemul public de sănătate din Marea Britanie (NHS). Studiul, bazat pe experimente efectuate pe celule, șoareci și subiecți umani, a concluzionat că vaporii rezultați în urma utilizării țigărilor electronice sporesc susceptibilitatea de infecții cu pneumococ.

“Pneumococul este o bacterie care se poate afla în căile noastre respiratorii fără a produce o boală. Însă, în unele cazuri, poate invada celulele ce căptușesc (căile respiratorii) provocând pneumonie sau septicemie”, a explicat Jonathan Grigg, profesor de medicină în cadrul Queen Mary University din Londra, unul dintre autorii principali ai studiului.

Premierul britanic Theresa May a promis că țara sa va părăsi blocul european pe 29 martie 2019 și a dat asigurări că nu se va organiza o nouă consultare populară pe această temă

Deputații europeni au cerut o evaluare a regimului actual al orei și, dacă este necesar, o revizuire a regulilor, într-o rezoluție adoptată ieri în Parlamentul European la Strasbourg, informează legislativul european într-un comunicat de presă. Inițiative cetățenești au arătat o anumită îngrijorare față de modificarea bi-anuală a orei, care marchează începutul și sfârșitul perioadei de vară și care are loc în prezent în ultimul weekend din martie și, respectiv, octombrie. Numeroase studii nu au reușit să tragă o concluzie clară, dar indică anumite efecte negative asupra sănătății umane, spun deputații. Ei cer Comisiei să evalueze în detaliu directiva privind ora de vară și, dacă este cazul, să propună revizuirea ei.

Rezoluția a fost adoptată cu 384 de voturi pentru, 153 împotrivă și 12 abțineri.

Directiva privind aranjamentele actuale ale schimbării orei, care a intrat în vigoare în 2001, stabilește o dată și o oră comune pentru începerea și încheierea perioadei de vară în Uniunea Europeană, cu scopul de a ajuta funcționarea efectivă a pieței interne.

ONU: Al-Qaida rămâne “remarcabil de rezistentă”, în timp ce ISIS este tot mai slab

Rețeaua teroristă internațională Al-Qaida rămâne “remarcabil de rezistentă” și mai periculoasă în anumite regiuni decât gruparea jihadistă Stat Islamic (SI), care slăbește tot mai mult, relevă un raport al ONU, consultat miercuri de AFP. Documentul, trimis Consiliului de Securitate al ONU, explică faptul că organizația Al-Qaida în Peninsula Arabică (Aqpa), cu baza în Yemen, servește drept centru de comunicații pentru gruparea jihadistă. “Grupările legate de Al-Qaida rămân principalele amenințări teroriste în unele regiuni, precum Somalia și Yemen”, menționează raportul.

În Africa Occidentală și în Asia de Sud, grupările afiliate rețelei Al-Qaida sunt mai periculoase decât combatanții afiliați Statului Islamic care “nu sunt pentru moment capabili să ajungă la o poziție comună”. “Statele membre (ale ONU) apreciază că este posibil ca liderii ISIS în Libia să se deplaseze în alte zone de conflict, din Africa de Vest și Sahel”, adaugă documentul citat.

Anumite grupări afiliate ISIS și Al-Qaida s-ar putea susține reciproc în anumite regiuni, ceea ce ar putea reprezenta o nouă amenințare la adresa securității, subliniază raportul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.