Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: General american: Rușii se opresc doar dacă sunt opriți

Ziarul de Vrancea
15 nov 2021 1183 vizualizări

Situația migranților de la granița cu Belarus ar putea să devieze în ciocniri militare, mai spune fostul comandant al trupelor NATO în Europa

Recentele manevre și desfășurări de forțe rusești în apropiere de frontiera cu Ucraina reprezintă o ultimă fază a unei acumulări constante de oportunități și de presiuni în regiune care nu s-a oprit niciodată, întrucât “rușii se opresc doar dacă sunt opriți”, a declarat generalul american Ben Hodges, fost comandat al trupelor SUA din Europa în anii 2014-2018 și comandant al forțelor terestre aliate NATO în anii 2012-2014, într-un interviu acordat luni agenției de presă ucrainene RBC.ua.

“Extinderea conflictului armat din Ucraina nu este inevitabilă”, dar Rusia comasează la graniță din ce în ce mai multe forțe pentru cazul în care Kremlinul ar decide să acționeze, a afirmat generalul Hodges, comentând noile transferuri de trupe și capabilități militare rusești la frontiera cu Ucraina, semnalate de Occident în ultimele săptămâni. Potrivit acestuia, este vorba despre clasicele “metode de război rusești”: utilizarea a tot felul de instrumente, pârghii, amenințări, dezinformări, migranți. Gazul rusesc este în mod clar o “armă” și face parte de asemenea din acest “mix” al Kremlinului, spune generalul american în rezervă, potrivit căruia Moscova a lăsat o bună parte din trupe și echipamente și cea mai mare parte a logisticii atât după concentrarea acestor forțe în primăvară la frontiera cu Ucraina, cât și după exercițiul Zapad-2021 din septembrie din Belarus.

Prin toate aceste măsuri, apreciază generalul american, Moscova încearcă să destabilizeze Europa, să prezinte Ucraina ca pe un “stat eșuat” și să dezechilibreze întreaga lume, în contextul în care se apropie iarna, iar Germania este condusă de un guvern “provizoriu” înainte de formarea unei noi coaliții.

Întrebat dacă criza migranților de la frontiera dintre Belarus și Polonia și statele baltice are vreo legătură cu această nouă comasare de trupe și echipamente rusești în apropierea frontierei ucrainene, fostul comandant al armatei SUA în Europa a răspuns afirmativ. “Nu este o coincidență, este fie o sondare (a terenului - n.r.), fie o destabilizare, fie o distragere a atenției sau toate la un loc”, apreciază el.

Coeziunea membrilor NATO, cea mai bună garanție

În acest context, generalul american a subliniat importanța așa-numitului coridor Suwalki, situat în nord-estul Poloniei, în apropiere de granița cu Rusia și Belarus, considerat de NATO un potențial călcâi al lui Ahile pentru că, ocupând această zonă, forțele ruse ar izola țările baltice de Europa de Vest. “Există posibilitatea (dar nu este inevitabil) ca această situație cu migranții la granița cu Belarus să devină o problemă gravă, posibil să devieze în ciocniri militare. În acel moment, Rusia ar putea decide că ar trebui să intervină din cauza unei “crize umanitare” sau a altceva și să închidă “temporar” coridorul Suwalki cu cele două autostrăzi și o cale ferată. Acest lucru este puțin probabil, dar, în opinia mea, este foarte posibil”, a spus el.

Principalul pentru NATO este să mențină în continuare un nivel adecvat de antrenamente și de pregătire, să-și îmbunătățească și mai mult capacitatea de a vedea și de a recunoaște ceea ce se întâmplă în aceasta situație de “război hibrid”, de a conștientiza că amenințarea există în realitate și de a menține strânsă coeziunea în cadrul Alianței Nord-Atlantice, a pledat generalul Ben Hodges. “Această coeziune este cea mai bună garanție a noastră că nu va izbucni un conflict”,

Xi Jinping îl avertizează pe Joe Biden “să nu se joace cu focul” în privința Taiwanului

Președintele chinez Xi Jinping l-a avertizat pe omologul său american Joe Biden “să nu se joace cu focul” în privința unei recunoașteri a independenței Taiwanului, un subiect aflat în centrul primului lor summit virtual, în care nu au reușit să-și soluționeze diferendele.

Locatarul Casei Albe l-a avertizat la rândul său pe liderul chinez că Statele Unite “se opun ferm” oricărei tentative “unilaterale de schimbare a statu-quoului sau de aducere atingere păcii și stabilității în Strâmtoarea Taiwan”, potrivit unui comunicat publicat de președinția americană în urma acestui summit virtual, care a durat aproximativ trei ore și jumătate.

Xi Jinping a avertizat Statele Unite “să nu se joace cu focul” în privința insulei, pe care China o consideră o provincie rebelă și care trebuie să revină sub tutela sa. “Autoritățile taiwaneze au încercat în mai multe rânduri să se sprijine pe Statele Unite în vederea independenței, iar unii din Statele Unite încearcă să folosească Taiwanul pentrua controla China”, a avertizat liderul chinez. “Aceasta este o tendință foarte periculoasă care revine la a te juca cu focul”, a declarat el, citat de către Ministerul chinez de Externe.

Joe Biden și-a exprimat “îngrijorările cu privire la practici (ale Chinei) în Xinjiang, în Tibet și la Hong Kong și drepturilor omului în general”. El a criticat, de asemenea, practici comerciale și economice considerate “neloiale” ale Chinei.

Aceste declarații n-au fost în acord cu amabilitatea afișată la începutul întâlnirii. Cei doi președinți s-au salutat cu gesturi cu mâna, pe ecran, potrivit unor imagini difuzate de ambele părți.

Joe Biden a declarat la începutul summitului că “competiția între cele două țări nu ar trebui să se transforme într-un conflict, instituțional sau nu”. “China și Statele Unite este necesar să-și îmbunătățească comunicarea și cooperarea”, a declarat Xi Jinping, care s-a declarat bucuros să-și vadă”vechiul prieten”, pentru prma oară, online, după ce precedentele lor două discuții au avut loc la telefon.

Însă atât Washingtonul, cât și Beijingul au ținut să-și tempereze așteptările față de această întâlnire. După instalarea lui Joe Biden la Casa Albă tonul s-a schimbat față de izbucnirile din perioada Trump, însă relația dintre Washington și Beijing este extrem de tensionată.

Această reuniune virtuală a avut loc în contextul în care Xi Jinping încearcă să-și consolideze acapararea asupra regimului. Partidul Comunist Chinez (PCC, unic) a adoptat săptămâna trecută un text care îndeamnă “partidul, armata și poporul să se unească mai strâns în jurul Comitetului Central, a cărui inimă este Xi Jinping”.

Președintele american, care se confruntă cu un peisaj politic extrem de împărțit și cu o pandemie COVID-19 pe care întâmpină dificultăți să o eradicheze, a menționat China luni, când a promulgat un plan uriaș de infrastructură, menit să permită Americii “să câștige competiția” secolului al XXI-lea. La sfârșitul discursului pe care l-a susținut, Joe Biden a repetat una dintre frazele sale favorite. “Nu este niciodată, niciodată, o idee bună să pariezi împotriva poporului american”, a spus el.

Rusia a distrus cu o rachetă un satelit spațial

Rusia a confirmat ieri că a desfășurat luni un test de armament în care a luat la țintă Cosmos 1408, un satelit rusesc nefolosit, dar a acuzat Statele Unite de ipocrizie pentru că a condamnat incidentul.

Reacția Moscovei vine după ce americanii i-au acuzat că testul de luni a creat un nor de fragmente pe orbita joasă a Pământului ce a pus în pericol Stația Spațială Internațională și, mai mult, va reprezenta un risc pentru activitățile spațiale în următorii ani. Ministerul rus al apărării susține însă că fragmentele rezultate nu reprezintă și nici nu vor reprezenta o amenințare pentru stațiile spațiale și sateliții de pe orbită.

În trecut, Rusia a respins acuzațiile SUA privind testarea de arme anti-satelit în spațiu drept “propagandă”.

Această rachetă anti-satelit cu ascensiune directă este a patra din istoria planetei care pleacă de pe Pământ și lovește un obiect spațial. Armele anti-satelit (ASAT) sunt rachete de înaltă tehnologie de care dispun doar puține națiuni.

Ținta tirului de luni a fost Cosmos 1408, un vechi satelit sovietic de informații ce este inactiv de mai multe decenii, spune compania de analiză a industriei spațiale Seradata. Satelitul a fost trimis în spațiu în septembrie 1982 cu un vehicul de lansare Tsyklon, de pe cosmodromul Plesetsk, potrivit Wikipedia. Acesta a fost parte din sistemul de supraveghere radio Tselina-D.

Cosmos 1408 avea o masă de aproximativ 2.200 de kilograme și o durată de viață de circa șase luni.

 

Germania suspendă certificarea gazoductului Nord Stream 2

Agenția federală a rețelelor a anunțat marți suspendarea - temporară - a procedurii de certificare a Nord Stream 2, un gazoduct controversat care asigură o legătură între Rusia și Germania, evocând un obstacol juridic.

Certificarea Nord Stream 2, una dintre ultimele etape înainte de punerea în serviciu a gazoductului, “nu este posibilă decât dacă operatorul este organizat sub o formă juridică de drept german”, scrie într-un comunicat autoritatea. După acest anunț, prețul gazelor naturale a crescut pe piață cu 12%, în timp ce Europa se confruntă deja cu o creștere puternică a prețului acestei surse de energie.

Procesul de suspendare rămâne suspendat până când operatorul Nord Stream 2, cu sediul la Zug, în Elveția, își finalizează “transferul activelor esențiale și resurselor umane” unei filiale înființate în Germania pentru partea germană a gazoductului, precizează agenția. Agenția are un termen de patru luni să dea undă verde proiectului, al cărui șantier s-a terminat și a cărui umplere de către partea rusă a început.

Această autorizație urmează să fie prezentată apoi Comisiei Europene (CE) în vederea avizării, iar exploatarea gazoductului ar putea, astfel, să înregistreze o întârziere.

Kremlinul îndemna încă din septembrie la o punere în serviciu “cât mai rapid” a Nord Stream 2, în vederea începerii aprovizionării cu gaze naturale.

Capacitatea gazoductului este de 55 de miliarde de metri cubi anual, iar umplerea gazoductului a început în octombrie.

Această instalație este criticată ma ales în Europa de Est, care avertizează că Nord Stream 2 va expune continentul “armei energetice ruse” printr-o creștere a dependenței europene și prin sacrificarea intereselor aliatului ucrainean, o țară tradițională de tranzit a gazelor naturale rusești către Europa de Vest.

Val de atacuri ale scorpionilor în Egipt

Peste 500 de persoane au fost spitalizate în Egipt după un „val” de atacuri ale scorpionilor, printre simptomele cauzate de veninul acestora numărându-se dureri severe, febră, diaree, spasme musculare și convulsii, relatează Euronews. Scorpionii au fost forțați să își părăsească ascunzătorile de inundațiile din sudul Egiptului, aceștia încercând să găsească noi refugii în locuințele oamenilor.

În total au fost spitalizate 503 de persoane după ce au fost înțepate de creaturi însă din fericire majoritatea pacienților au primit rapid doze de antivenin și au fost externați din spital. Însă trei persoane și-au pierdut viața din cauza împunsăturilor. Atacurile au avut loc în provincia Aswan unde precipitațiile puternice și grindina au provocat pagube însemnate. În Egipt trăiesc scorpionii cu coada groasă, una dintre cele mai periculoase specii de scorpion din lume. Aceștia se găsesc în Orientul Mijlociu și în Africa, putând ajunge la o lungime de 9 centimetri. Veninul unui scorpion cu coada groasă poate ucide un om într-o oră.

Două bombardiere rusești, interceptate de Belgia, Regatul Unit și Franța la Marea Nordul

Belgia, Franța și Regatul Unit au efectuat o operațiune comună de interceptare a două bombardiere rusești supersonice grele de tip Tupolev 160 (Tu-160) “Blackjack”, care au survolat la sfârșitul săptămânii trecute Marea Nordului, într-o zonă în care este responsabilă Olanda, în numele NATO, relatează AFP. “Operațiunea a fost efectuată în legătură cu permanențe operaționale britanică și belgiană, mobilizate la rândul lor în această activitate a forțelor aeriene rusești”, au anunțat Forțele aeriene franceze.

Avioane belgiene de tip F-16 au interceptat vineri cele două bombardiere rusești și le-au escortat până la zona de responsabilitate a Regatului Unit, unde avioane britanice au preluat ștafeta. “Din când în când, avioane militare rusești intră în spațiul aerian NATO fără să se identifice”, a subliniat Ministerul oandez al Apărării. Olanda și Belgia asigură cu rândul apărarea spațiului aerian de deasupra Benelux.

“Eficiența interacțiunilor și coordonarea între aliați (NATO), dar și reactivitatea mijloacelor franceze au fost la înălțime”, și-a exprimat satisfacția armata franceză. Trei avioane aparținând Forțelor aerene și spațiale franceze și un avion de tip Rafale aparținând Marinei franceze au participat la interceptarea bombardierelor rusești.

Confruntări cu migranții la frontiera cu Belarus

Forțele de securitate poloneze au făcut uz de gaze lacrimogene, tunuri cu apă și grenade asurzitoare împotriva migranților masați în apropierea satului Kuznica, la frontiera cu Belarus, după ce aceștia au aruncat cu pietre în direcția forțelor de ordine poloneze, a comunicat marți Ministerul Apărării de la Varșovia. “Kuznica: migranți îi atacă pe soldații și ofițerii noștri cu pietre și încearcă să distrugă gardul pentru a intra în Polonia”, a transmis pe Twitter Ministerul Apărării. “Forțele noastre au utilizat gaze lacrimogene pentru a pune capăt agresiunii migranților”, a indicat ministerul.

Imagini făcute publice de un purtător de cuvânt al guvernului și de Ministerul Apărării arată o escaladare a situației la graniță, unde mii de migranți s-au strâns în partea belarusă în ultima săptămână. “Atențiune, atențiune, dacă nu urmați ordinele, va fi folosită forța împotriva voastră”, li s-a transmis prin difuzor migranților care aruncau obiecte, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea publică TVP.

Într-un tweet, Ministerul Apărării a afirmat că autoritățile belaruse le-au dat migranților grenade asurzitoare cu care să arunce asupra soldaților polonezi. Potrivit autorităților poloneze, mai mult de 20.000 de polițiști, grăniceri și militari asigură securitatea frontierei în zona unde sunt masați migranții.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.