Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Expert, despre COVID: Acest virus continuă să ne păcălească

Ziarul de Vrancea
10 iul 2022 892 vizualizări

Omicron a afectat populația în mare parte vaccinată iarna trecută, cu o ușurință uimitoare, arată o analiză realizată de Washington Post n totuși, deși numărul infecțiilor a crescut puternic în SUA, numărul spitalizărilor a rămas constant

Cea mai recentă variantă de omicron, BA.5, a devenit rapid dominantă în Statele Unite și, din cauza caracterului său evaziv când întâlnește sistemul imunitar uman, generează un val de cazuri în toată țara. Mărimea acestui val este incertă, deoarece majoritatea oamenilor se testează acasă sau nu se testează deloc, notează Washington Post. În ceea ce privește vaccinul și perspectiva apariției unui booster până în toamnă, publicația citează mai mulți specialiști, iar concluzia este că “virusul poate depăși continuu vaccinurile”.

Săptămâna trecută, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au raportat în medie puțin mai mult de 100.000 de cazuri noi pe zi. Dar experții în boli infecțioase știu că acest bilanț este sub cel real, care poate ajunge la un milion, a spus Eric Topol, profesor la Scripps Research, care urmărește îndeaproape evoluția pandemiei. Anticorpii de la vaccinuri și de la infecțiile anterioare cu COVID-19 oferă protecție limitată împotriva BA.5, ceea ce face ca Topol să o numească „cea mai rea versiune a virusului” pe care a întâlnit-o.

Alți experți subliniază că, în pofida faptului că a fost lovită de mai multe runde de subvariante omicron din ce în ce mai contagioase, țara nu a înregistrat încă o creștere dramatică a spitalizărilor. Aproximativ 38.000 de persoane erau spitalizate la nivel național cu COVID până vineri, potrivit datelor The Washington Post. Această cifră a crescut constant de la începutul lunii martie, dar rămâne cu mult sub recordul de 162.000 de pacienți spitalizați cu COVID de la mijlocul lunii ianuarie. Numărul mediu zilnic de decese era vineri de 329 și nu s-a schimbat semnificativ în ultimele două luni.

Vaccinarea rămâne o armă importantă împotriva virusului, chiar dacă nu este atât de eficientă în oprirea noilor infecții.

Omicron a afectat populația în mare parte vaccinată iarna trecută, cu ușurință uimitoare, iar de atunci subvariantele au ajuns în succesiune rapidă, începând cu BA.2 și BA.2.12.1 în primăvară, iar acum BA.5 și ruda sa aproape identică BA. .4.

Până când vom avea un vaccin pentru BA.5, vom avea BA.6 sau BA.7

Nu există dovezi că noile forme ale virusului au ca rezultat simptome diferite ale bolii. Omicron și numeroasele sale ramuri - inclusiv BA.5 - se reproduc de obicei mai sus în tractul respirator decât formele anterioare ale virusului. Această teorie ar explica de ce este mai puțin probabil ca omicron să provoace îmbolnăviri severe.

Vaccinurile se bazează pe tulpina originală a virusului care a apărut în Wuhan, China, la sfârșitul anului 2019. Administrația pentru Alimente și Medicamente a cerut producătorilor de vaccinuri să vină cu noi formule care vizează BA.5 și BA.4, iar boosterul ar putea fi gata în această toamnă.

Dar nu există nicio garanție că aceste ultime subvariante vor fi în continuare dominante peste patru sau cinci luni. Virusul nu numai că evoluează, ci o face cu o viteză remarcabilă. Virusul poate depăși continuu vaccinurile, notează Washington Post. „Mă tem că, până când vom avea un vaccin pentru BA.5, vom avea BA.6 sau BA.7. Acest virus continuă să ne păcălească”, a declarat Ziyad Al-Aly, epidemiolog la Washington University din St. Louis.

„Suntem într-o situație foarte dificilă în ceea ce privește alegerea vaccinului pentru toamnă, deoarece avem de-a face cu o țintă mișcătoare notorie”, a declarat Anthony Fauci, principalul consilier al președintelui Biden în ceea ce privește pandemia, pentru The Post în iunie, cu câteva zile înainte să anunțe și el că s-a îmbolnăvit.

Există deja o altă subvariantă omicron care a atras atenția virusologilor: BA.2.75. Identificat pentru prima dată luna trecută în India, a fost depistat și în alte țări, inclusiv în Statele Unite. “Dar este prea devreme să știm dacă va depăși BA.5 ca variantă dominantă”, conchide Washington Post.

Japonia: Victorie detașată a partidului de guvernământ

Partidul de guvernământ și aliații săi au câștigat o “super-majoritate” la alegerile senatoriale organizate duminică în Japonia, la doar câteva zile după asasinarea fostului premier Shinzo Abe, conform informațiilor apărute luni în presa locală.

Partidul Liberal Democrat (PLD, dreapta naționalistă) din care făcea parte fostul premier asasinat, și aliatul său Komeito și-au consolidat poziția câștigând peste 75 din cele 125 de mandate senatoriale aflate în joc. Camera superioară are 248 de locuri, jumătate dintre acestea fiind reînnoite la fiecare trei ani.

Dispunând de această majoritate confortabilă, guvernul poate schimba Constituția pacifistă pentru a consolida rolul militar al țării pe scena mondială, un obiectiv de lungă durată al lui Shinzo Abe. Recunoscându-și înfrângerea, Kenta Izumi, liderul Partidului Constituțional Democrat de opoziție, a spus că este clar că “alegătorii nu au vrut să schimbe și să ne încredințeze guvernul”, potrivit Kyodo News.

Prezența la vot a fost de 52%, conform datelor disponibile în această etapă. “Cred că este important că alegerile s-au putut desfășura în mod normal”, a comentat premierul Fumio Kishida, adăugând că se va dedica principalelor priorități ale guvernului: pandemia de COVID-19, războiul din Ucraina și inflația.

Campania electorală a fost dominată de creșterea prețurilor și de riscurile privind furnizarea de energie electrică, în contextul în care valul de căldură de la sfârșitul lunii iunie a stârnit temeri privind o penurie în domeniu. Într-o țară deseori criticată pentru lipsa de reprezentare a femeilor în instituții și în conducerea companiilor, un procent record de 33% femei s-au numărat printre cei 545 de candidați.

Victoria de duminică va consolida puterea premierului Fumio Kishida, care a susținut o politică economică mai redistributivă denumită “noul capitalism”. Cooperarea strânsă cu aliații occidentali pentru a exercita presiuni asupra Rusiei a fost, de asemenea, susținută de populație, iar planul său de a crește semnificativ bugetul apărării se bucură și el de popularitate, întrucât China continuă să își afirme ambițiile teritoriale în Asia-Pacific.

Gazprom oprește Nord Stream, Europa stă cu sufletul la gură

Cea mai mare conductă care transportă gazul rusesc către Germania a început luni lucrările anuale de întreținere, urmând ca fluxurile să fie oprite timp de zece zile, însă guvernele, piețele și companiile sunt îngrijorate că oprirea ar putea fi prelungită din cauza războiului din Ucraina.

Gazoductul Nord Stream 1 transportă 55 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaz pe an din Rusia către Germania pe sub Marea Baltică. Lucrările de întreținere se vor desfășura între 11 și 21 iulie. Luna trecută, Rusia a redus debitul la 40% din capacitatea totală a conductei, invocând întârzierea întoarcerii echipamentelor aflate în service de către compania germană Siemens Energy din Canada.

Canada a afirmat la sfârșitul săptămânii că va returna o turbină reparată, dar a spus, de asemenea, că va extinde sancțiunile împotriva sectorului energetic al Rusiei.

Europa se teme că Rusia ar putea prelungi întreținerea programată pentru a restricționa și mai mult aprovizionarea cu gaze europene, dând peste cap planurile de umplere a depozitelor pentru iarnă și accentuând o criză a gazelor care a determinat măsuri de urgență din partea guvernelor și facturi dureros de mari pentru consumatori.

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a afirmat că această țară ar trebui să-și asume posibilitatea ca Rusia să suspende fluxurile de gaze prin Nord Stream 1 dincolo de perioada de întreținere programată. „Bazându-ne pe tiparul pe care l-am văzut, nu ar fi foarte surprinzător acum dacă s-ar găsi un mic detaliu tehnic și atunci ar putea spune 'acum nu mai putem să-l pornim'“, a declarat el la un eveniment la sfârșitul lunii iunie.

Există și alte conducte mari dinspre Rusia spre Europa, dar fluxurile au scăzut treptat, mai ales după ce Ucraina a oprit o rută de tranzit a gazelor în luna mai, acuzând interferențe din partea forțelor rusești de ocupație.

Mama asasinului lui Shinzo Abe, membră a sectei Moon

Mama bărbatului acuzat de asasinarea lui Shinzo Abe, Tetsuya Yamagami, este membră a Bisericii Unificării, a confirmat luni această organizație – cunoscută și drept “secta Moon” -, pe care suspectul a spus că vrea să se răzbune omorându-l pe fostul premier japonez.

Tetsuya Yamagami, în vârstă de 41 de ani, “viza o anumită organizație” și a decis să-l ucdă pe Shinzo Abe, pentru că el credea că fostul șef de Guvern avea o legătură cu aceasta, anunța vineri poliția japoneză. Presa japoneză a evocat rapid o organizație religioasă - fără să o numească - și scrie că Tetsuya Yamagami o viza pentru că a obținut donații importante de la mama sa, care au pus familia în mare dificultate financiară.

“Mama suspectului Tetsuya Yamagami este din organizația noastră și participă la evenimente ale Bisericii aproape o dată pe lună”, a anunțat într-o conferință de presă, organizată în pripă la Tokyo, președintele aripii japoneze a Bisericii Unificării, Tomihiro Tanaka. El nu a oferit detalii despre donațiile mamei suspectului, invocând ancheta în curs a poliției, în cadrul căreia organizația vrea să “coopereze”. Această femeie a intrat în acest cult în 1998, iar organizața a aflat că aceasta se afla în mare dificultate financiară în 2002, potrivit lui Tomihiro Tanaka.

“Nu cunoaștem circumstanțele care au condus această familie la faliment”, declară el. El a precizat că organizația sa este îngrozită de asasinarea lui Shinzo Abe, care nu a fost “niciodată” un membru sau consilier al organizației.

Shinzo Abe a murit din cauza rănilor, după ce a fost împușcat, vineri, în timp ce susținea un discurs la un miting politic, la Nara (vest), în vederea alegerillor la Senat de duminică. Poliția locală a recunoscut deficiențe grave în securitatea acestui eveniment.

Biserica Unificării a fost fondată în 1954, în Coreea de Sud, de către Sun Myung Moon (1920-2012). Ea este prezentă în principal în Coreea de Sud, dar și în Statele Unite și Japonia.

Învățămintele acestui cult - cunoscut prin căsătorii colective în masă - au la bază Biblia și noi interpretări. Un personaj foarte controversat, devenit miliardar printr-un vast imperiu economic construit pe această biserică, Moon dă asigurări că a avut, la vârsta de 15 ani, o viziune cu Isus Cristos care l-a îndemnat să-i urmeze misiunea, pentru ca omenirea să ajungă la un stadiu de puritate “fără păcat”.

ONU: Populația lumii va ajunge la 8 miliarde în noiembrie

Populația lumii va ajunge la 8 miliarde în 15 noiembrie, potrivit unor proiecții ale departamentului economic și social al ONU publicate luni și conform cărora India va depăși în 2023 China în topul țărilor cu cea mai mare populație de pe planetă.

“În acest an, Ziua mondială a Populației pică într-un moment în care anticipăm nașterea omului cu numărul 8 miliarde de pe pământ. Este o ocazie să celebrăm diversitatea, să recunoaștem umanitatea și să ne minunăm de progresele din sănătate care au dus la prelungirea duratei vieții și au redus dramatic mortalitatea infantilă. În același timp, trebuie să nu uităm de responsabilitatea noastră de a avea grijă de planetă”, a afirmat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Precedentul prag, de 7 miliarde de oameni, s-a atins la 31 octombrie 2011. Până în 2030, populația lumii ar urma să ajungă la 8,5 miliarde, iar până în 2050 la 9,7 miliarde.

Zelenski: Criminalii naziști sunt aduși în fața justiției la 100 de ani. Nu vrem să așteptăm atât de mult

Volodimir Zelenski a afirmat, într-un discurs către ucraineni, că pedeapsa este inevitabilă pentru toți rușii care au comis crime de război în Ucraina. El a vorbit și despre situația din Ceasiv Iar, oraș atacat în urmă cu o noapte de ruși. “Am primit toată ziua informații din orașul Ceasiv Iar din regiunea Donețk. Au fost distruse două clădiri înalte. Zeci de oameni sunt sub dărâmături. Șase au fost salavați. Din nefericire, sunt 15 nume pe lista celor morți și nu este numărul definitiv. A fost un atac cu rachetă. Și oricine comandă astfel de atacuri, oricine le comite luând ca țintă orașele noastre obișnuite, zonele rezidențiale, ucide absolut deliberat. După astfel de atacuri, ucigașii nu vor putea spune că nu au știut ceva sau că nu au înțeles ceva... Toți cei care au bombardat, toți cei care ne-au lovit orașele cu rachete, cum a fost în regounea Harkiv, în Zaporojie, Krivoi Rog, Siversk și Vuhledar în regiunea Donețk – ei vor fi găsiți toți”, a spus Zelenski.

“Criminalii naziști sunt găsiți și aduși în fața justiției chiar și la 90 sau 100 de ani. Sunt prinși oriunde în lume. Bineînțeles, noi nu vrem să așteptăm atât de mult. Însă dau acest exemplu ca să arăt că pedeapsa este inevitabilă pentru fiecare criminal rus. Pentru absolut toți. Așa cum este și pentru naziști. Și ar trebui să nu se aștepte ca statul lor să îi protejeze. Rusia va fi prima care îi va abandona atunci când circumstanțele politice se vor schimba”, a precizat președintele Ucrainei.

El a menționat că este o chestiune de securitate globală pedepsirea Rusiei, “un stat terorist”, pentru tot ce a făcut împotriva Ucrainei. “Programul meu pentru săptămânile viitoare include exact astfel de negocieri și apeluri care vor contribui la refacerea dreptății, la pedepsirea criminalilor de război ruși”, a mai spus Zelenski.

Vladimir Putin urmează să devină din nou tată

Președintele rus Vladimir Putin urmează să devină din nou tată, potrivit nzherald.co.nz. În octombrie, el va împlini 70 de ani. Potrivit presei, el așteaptă o fetiță care îi va fi dăruită de iubita sa, Alina Kabaeva, în vârstă de 39 de ani, cu care se presupune că ar mai avea și alți copii.

Se presupune că Alina, medaliată olimpică cu aur, are patru copii cu liderul rus, dar cei doi nu au confirmat oficial niciodată. Sursele spun că ar avea două gemene de șapte ani, născute lângă Lugano în Elveția în februarie 2015. Cei doi ar mai avea și doi fii. Este notoriu faptul că Putin disprețuiește întrebările despre viața lui privată. „Am o viață privată în care nu permit amestecul. Trebuie respectată. Am reacționat mereu negativ la cei care-și vâră nasurile curioase și fanteziile erotice în viața altora”, a declarat el odată.

Putin – care are două fiice adulte, Maria, 36, și Katerina, 35, din prima căsătorie cu fosta însoțitoare de zbor Liudmila Șkrebneva – s-a străduit din răsputeri să-și ferească copiii de atenția presei și publicului. El vorbește rar despre copii, menținând confuzia privind numărul acestora.

Putin și Șkrebneva au fost căsătoriți timp de 30 de ani până la divorțul lor din 2013. Fiica Maria s-a născut la Leningrad în 1985, iar Katrina în Germania în 1986, pe când Putin lucra la KGB.

Alina Kabaeva este una din cele mai laureate sportive din istoria gimnasticii ritmice, cu două medalii olimpice, 14 la campionatele mondiale și 21 la europene. Ea a fost descrisă drept „cea mai flexibilă femeie din Rusia” și a pozat odată nud, înfășurată doar într-o blană, într-o revistă pentru bărbați. În 2008, ziarul „Moskovsky Korespondent” a scris că Putin a divorțat și ar urma să se însoare cu Kabaeva. Informația fost negată de Kremlin și ziarul a fost închis. Dar speculațiile au continuat cu numeroase presupuneri că au mai mulți copii și chiar că s-ar fi cununat în cadrul unei ceremonii ortodoxe private.

Kabaeva a fost o membră pro-Kremlin a parlamentului timp de opt ani, iar în 2014 a fost numită la conducerea grupului de stat National Media, cu un salariu anual de $10 milioane. În ciuda acestor poziții importante, a fost rar văzută în public în ultimii ani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.