Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Dodon vrea modificarea Constituției pentru a bloca unirea cu România

Ziarul de Vrancea
25 feb 2020 1613 vizualizări

Președintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, dorește modificarea Constituției pentru a limita posibilitatea unioniștilor, care reprezintă o treime din populația republicii, de a organiza un referendum pe tema unirii cu România, potrivit portalului Deschide.md

 Într-un interviu acordat postului de televiziune “Primul în Moldova”, afiliat Partidului Socialiștilor, Igor Dodon a declarat marți seara că articolul 142 din Constituția Republicii Moldova trebuie eliminat, motiv pentru care va propune parlamentului, după alegerile prezidențiale - pe care speră că le va câștiga - modificarea acestei prevederi. “În privința celor care pledează pentru lichidarea Republicii Moldova trebuie luate măsuri adecvate. Dar pentru ca aceștia să nu se adreseze instanțelor internaționale, așa cum s-a mai întâmplat, e nevoie să modificăm unele prevederi ale Constituției. În Legea Supremă este scris că cei care pledează pentru distrugerea statalității, suveranității sunt în afara legii. Totuși, într-un alt articol se spune că prin intermediul unui referendum se poate lua decizia cu privire la unirea cu alte state”, a declarat Dodon. Potrivit acestuia, în Constituția niciunei țări nu este prevăzută o normă care ar permite “distrugerea statului”. “În Constituția noastră, din păcate, acest mecanism a rămas. Cred că, după alegerile prezidențiale, vom avea o abordare foarte serioasă pentru unele schimbări în Constituție”, a conchis Igor Dodon. Mai mult, președintele Republicii Moldova spune că cei care promovează ideea “lichidării statului” ar trebui să fie pedepsiți, lucru imposibil la ora actuală, tocmai din cauza articolului menționat, care le permite adepților unionismului să-și promoveze mesajul.

Intenția lui Dodon nu este însă o noutate, acesta militând dintotdeauna pentru interzicerea mesajelor unioniste. În anul 2018, în contextul organizării Marii Adunări Centenare din centrul Chișinăului, Dodon declara că, “dacă socialiștii vor veni la guvernare, unionismul va fi interzis prin lege”, amintește Deschide.md.

Dodon “încearcă să-și copieze stăpânul”

Mișcarea politică Unirea din Republica Moldova (MPU) a reacționat imediat la declarațiile lui Igor Dodon, avertizându-l cu sesizarea organismelor internaționale cu privire la tentativele sale de negare a pluralismului politic, pluralismului de opinie, a libertății de exprimare și a practicii judiciare în legătură cu constituționalitatea unionismului existentă în Republica Moldova inclusiv pe baza precedentelor CEDO. “Pentru a-și putea realiza «planurile geniale», Dodon trebuie să modifice nu numai Constituția, dar și Declarația de Independență și Actul Final de la Helsinki, precum și alte documente internaționale, lucru evident imposibil și chiar fantasmagoric”, susține formațiunea într-un comunicat, în care subliniază că “în lipsa unor soluții reale la problemele Republicii Moldova și în disperare de cauză, Igor Dodon încearcă să-l copieze pe stăpânul său, (președintele Vladimir) Putin, care vrea să modifice Constituția Rusiei, astfel încât tratatele internaționale și hotărârile CEDO să nu mai aibă valoare în Rusia”, conform publicației menționate.

Fost consilier al președintelui rus: Ucraina nu există

Vladislav Surkov, până acum o lună influent consilier al președintelui rus Vladimir Putin, susține că “Ucraina nu există” și că țara vecină este o “confuzie, nu un stat”, într-un interviu publicat ieri pe portalul Aktualnîe kommentarii. Autor al conceptului de “democrație suverană” și un personaj-cheie al politicii Kremlinului față de Ucraina începând cu 2013, Surkov a demisionat, așa cum susține el, întrucât din 2018 “a început încetinirea naturală a proiectului (ucrainean)” și “contextul s-a schimbat”. Considerat de autoritățile ucrainene drept arhitectul anexării Crimeii și emisar al separatiștilor proruși din Donbas, Surkov a exclus că această regiune - scena unui conflict armat din 2014 - se va reintegra cu Ucraina. “Nu am atâta fantezie ca să-mi imaginez așa ceva. Donbasul nu merită o asemenea umilire și nici Ucraina o asemenea onoare”, a spus el. Diagnosticul său despre țara vecină este dur: “Ucraina nu există, există ucrainitate. Adică o anumită tulburare a minții. Nu există națiune. Există broșura «Ucraina independentă», dar Ucraina, nu”. “Întrebarea este dacă Ucraina nu mai există sau încă nu există?”, a apreciat Surkov, care înclină spre a doua variantă. El declară că ucrainenii - “niște tipi încăpățânați” - vor sfârși prin a construi un stat, deși a subliniat că “rămâne de văzut cum va arăta Ucraina, între ce frontiere va exista și poate câte Ucraine vor fi”. “Relațiile (rușilor) cu Ucraina nu au fost niciodată simple, nici măcar atunci când Ucraina a făcut parte din Rusia”, subliniază Surkov, potrivit căruia “impunerea prin forță a legăturilor frățești este singura metodă care și-a dovedit istoric eficacitatea în raport cu Ucraina”. Fostul consilier prezidențial, considerat pe vremuri “eminența cenușie” a Kremlinului, în vârstă de 55 de ani, aflat pe lista cu sancțiuni ale UE și SUA pentru implicarea sa în criza ucraineană, afirmă că nu are de gând să revină în administrația publică. “O să văd ce e pe piața muncii, găsesc eu ceva. Cu sancțiunile și toxicitatea mea politică nu va fi ușor”, a remarcat în final Surkov, întrebat despre planurile sale.

Înainte de alegeri, conservatorii polonezi acordă a 13-a pensie

Președintele polonez, conservatorul Andrzej Duda, care va candida în mai pentru un al doilea mandat, a promulgat legea privind acordarea celei de-a 13-a pensii și a promis-o și pe a 14-a, pentru a-și relansa campania. Potrivit noii legi, cea de-a 13-a pensie, echivalentă cu valoarea pensiei minime, va fi primită în fiecare an, în luna aprilie. Cu prilejul unei întâlniri cu alegătorii la Zyrardow (centru), Andrzej Duda a insistat pe importanța “unei juste distribuiri a bunurilor” ca fundament al societății, și a promis să semneze în viitor un proiect legislativ, propus marți de guvern, privind acordarea celei de-a 14-a pensii în 2021 pentru anumite categorii de pensionari, lăsând însă incertă posibilitatea menținerii acestei măsuri după anul viitor. De la preluarea puterii în 2015, conservatorii din partidul Lege și Justiție (PiS) au făcut din transferurile sociale un element important al politicii lor. “Sper că va exista o a 14-a pensie și, cu ajutorul lui Dumnezeu, o a 15-a mai târziu, apoi vom reuși să creștem toate pensiile semnificativ”, a mai declarat președintele la Zyrardow. Debutul campaniei sale a fost dificil, conservatorii din rândul cărora provine fiind afectați de gestul obscen făcut în parlament de una din deputatele lor către opoziție, imagine care a inundat rețelele sociale. Incidentul a avut loc după votul la un proiect al PiS de atribuire a aproape 2 miliarde de zloți (470 milioane de euro) către mass-media publice, apropiate de putere, și nu luptei împotriva cancerului, așa cum propusese opoziția. Conform unui sondaj dat publicității la mijlocul lunii februarie, Duda era cotat cu 50,3% din intențiile de vot, la mică distanță de candidata centristă de opoziție Malgorzata Kidawa-Blonska, creditată cu 49,7% dintre opțiuni.

Germania: Interzicerea serviciilor comerciale de asistență la sinucidere, neconstituțională

Curtea Constituțională germană a decis ieri că o lege din 2015 care interzice serviciile comerciale de asistență la sinucidere este neconstituțională. Legea îi priva pe pacienții în fază terminală de “dreptul de a-și alege moartea”, a explicat Andreas Vosskuhle, președintele Curții Constituționale, cu sediul la Karlsruhe. “Acest drept include libertatea de a-și lua viața și de a cere ajutor pentru a o face”, a adăugat înaltul magistrat. “Dreptul de a-și alege moartea nu este limitat la anumite faze ale vieții și bolii”, a mai indicat președintele Curții Constituționale. Instanța fusese sesizată de asociații germane și elvețiene de asistență la suicid, de medici sau de pacienți. În 2015, după dezbateri aprinse, Bundestagul a interzis asistența “organizată” la suicid, pasibilă de 3 ani de închisoare, precum și promovarea comercială a sinuciderii asistate. În 2017 însă, Curtea administrativă de la Leipzig, cea mai înaltă jurisdicție administrativă germană, a dat o decizie surpriză, și anume că, “în cazuri excepționale, statul nu poate împiedica accesul unui pacient la produse anestezice care i-ar permite să se sinucidă cu demnitate și fără dureri”. Curtea administrativă fusese sesizată de soțul unei femei paralizate în întregime în 2002 în urma unui accident și care a fost nevoită să meargă în Elveția în 2005 pentru a recurge la sinucidere asistată. Curtea de la Leipzig i-a dat câștig de cauză soțului, stabilind trei condiții: suferința pacientului să fie insuportabilă, decizia de a muri să fie luată în mod liber și să nu existe alternativă rezonabilă. În urma protestelor declanșate, mai ales din partea influentelor Biserici catolică și protestantă, aplicarea acestei decizii era însă blocată de doi ani, din ordinul Ministerul Sănătății către Institutul federal al medicamentelor, care a trebuit să refuze “peste 100 de bolnavi”. Potrivit Curții Constituționale, legislatorul dispune de “un evantai larg de posibilități”, precum obligațiile de informare și de așteptare, pentru a reglementa asistența la sinucidere. Cu toate acestea, arată Curtea, ajutorul nu trebuie să fie subordonat diagnosticului unei maladii incurabile. “Putem regreta decizia (unui bolnav de a alege să moară), putem încerca totul pentru a-l face să se răzgândească, dar în final trebuie să acceptăm libera decizie”, a mai afirmat președintele Curții Constituționale.

Coronavirus: În cel mai pesimist scenariu 80% din populația britanică poate fi infectată

Infecția cu coronavirus poate afecta, în cel mai pesimist scenariu, până la 80% din populația Regatului Unit, arată un raport elaborat de Grupul de lucru pentru comunicații privind securitatea națională (NSCT), organism cu rol consultativ din subordinea guvernului britanic. Potrivit documentului citat, guvernul de la Londra se pregătește pentru o gamă largă de scenarii, printre care și cel mai grav. “Pentru Regatul Unit, acest scenariu ar implica infectarea a până la 80% din populație; totuși, nu toți dintre acești oameni se vor confrunta cu simptome, iar marea majoritate a cazurilor vor fi afecțiuni ușoare”, relevă raportul. Conform celui mai pesimist scenariu, “între 2% și 3% dintre cei infectați ar fi cazuri fatale”. Populația Regatului Unit este de aproximativ 66,4 milioane de persoane. “Covid-19 este un virus necunoscut până acum, ceea ce înseamnă că populația mondială are o imunitate mică spre imunitate zero la infecție. În prezent nu există nicio contramăsură clinică disponibilă pentru a trata Covid-19 și un vaccin este improbabil pentru multe luni de acum încolo”, adaugă raportul NSCT.

Rusia: Putin ia apărarea forțelor de ordine, acuzate de violențe

Președintele rus Vladimir Putin a apărat cu fermitate ieri forțele de ordine, acuzate că au comis violențe în acțiunile de dispersare a recentelor manifestații ale opoziției. “Nu își fac decât datoria. Nimeni nu ridică un baston doar așa. Dacă oamenii se comportă respectând regulile, procedurile și legile, cine ar ridica un baston?”, a declarat liderul de la Kremlin într-un interviu pentru agenția de presă publică TASS. Numeroși militanți politici au protestat împotriva reacției polițienești, considerată excesivă, în timpul manifestațiilor opoziției de vara trecută de la Moscova, cele mai importante care au avut loc în Rusia de la revenirea lui Vladimir Putin la președinție în 2012. Criticile vizează în special Garda Națională, o forță creată în 2016 aflată direct sub autoritatea președintelui. Mai mulți manifestanți au fost în schimb condamnați la pedepse grele cu închisoarea pentru violențe după ce au fost arestați în timpul manifestațiilor neautorizate, care au fost totuși în mare parte pașnice. Putin a apărat și aceste condamnări. “Astăzi, arunci o sticlă cu apă (în polițiști), mâine un scaun, iar apoi se distrug mașinile. Este inadmisibil!”, a mai spus el în interviu.

Oamenii de știință au descoperit primul animal care nu respiră

Organismul parazit Henneguya salminicola, care trăiește adânc în țesutul muscular al unor specii de salmonide, precum somonul, este primul organism de pe Pământ despre care s-a demonstrat că nu are un genom mitocondrial și trăiește fără a avea un aparat respirator, transmite Live Science.  H. salminicola își petrece întregul ciclu vital în țesutul muscular al peștilor și al unor viermi subacvatici, condiții în care nu are oportunitatea de a transforma oxigenul în energie. Însă toate celelalte organisme multicelulare de pe Pământ, al căror ADN a fost secvențiat de oamenii de știință, dispun de unele gene cu funcții pentru aparatul respirator. Conform unui studiu publicat luni, în genomul lui H. salminicola nu există nicio astfel de genă.

O analiză microscopică și genomică a acestei creaturi parazite a dezvăluit că, spre deosebire de alte animale cunoscute, H. salminicola nu dispune deloc de genom mitocondrial - micuțul dar extrem de importantul segment de ADN adăpostit în mitocondrii și care include genele responsabile pentru respirație. Acest proces evolutiv de simplificare genetică reprezintă un avantaj pentru organismele parazite precum H. salminicola, care prosperă reproducându-se cât mai rapid și cât mai frecvent cu putință. Dar cum reușește H. salminicola să producă energia necesară proceselor metabolice dacă nu respiră? Oamenii de știință încă nu știu sigur dar ipoteza de lucru este că dispune de un set de proteine care pot extrage energia moleculară direct din organismul gazdă.

SUA: Polițiștii albi își folosesc mai des arma decât colegii lor de culoare

Polițiștii americani albi își folosesc într-o mai mare măsură arma decât colegii lor de culoare, și mai ales în cartierele populate în majoritate de persoane de culoare, conform unui studiu care confirmă un sentiment exprimat deseori de minoritățile din SUA. Când sunt chemați la intervenții de urgență, agenții albi folosesc în medie de două ori mai des “forța armelor decât agenții de culoare”, scriu economiștii Mark Hoekstra și CarlyWill Sloan de la Texas A&M University. În timp ce își folosesc arma într-un mod comparabil “în cartierele de albi și mixte, agenții albi sunt de cinci ori mai susceptibili să își folosească arma în cartiere locuite în majoritate de persoane de culoare”, subliniază ei într-un studiu lansat pentru discuție pe site-ul Biroului Național de Cercetare Economică. Pentru a ajunge la aceste cifre, cercetătorii au analizat peste două milioane de apeluri la numărul de urgență 911 în două mari orașe americane - nespecificate - care trimit agenți aleatoriu. Prin urmare, eșantionul nu este neapărat reprezentativ pentru toată țara, dar suficient de extins pentru că “a demonstra că chestiunea rasială contează într-un moment în care poliția, și agenții albi în special, știe că este observată de aproape de media și de populație”, scriu ei, reamintind că 24% dintre afroamericani “nu au încredere” în poliție. Decesele persoanelor de culoare împușcate de polițiști albi stârnesc permanent emoție în SUA, unde ele au dat naștere la mișcarea “Black Lives Matter” (“Viețile persoanelor de culoare contează”).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.