Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Dodon, suspendat a patra oară de Curtea Constituțională

Ziarul de Vrancea
23 sep 2018 1037 vizualizări

Președintele moldovean a refuzat să numească în funcție doi miniștri

 

Curtea Constituțională a Republicii Moldova i-a suspendat din nou atribuțiile președintelui Igor Dodon în contextul refuzului său de a numi noi miniștri din Guvernul Filip, anunță Deschide.md. Conform Constituției, președintele poate respinge candidaturile doar o singură dată, iar dacă premierul le înaintează repetat, este obligat să semneze decretele. "Prin decizia sa de a suspenda din funcție Președintele ales legitim și prin vot direct de către cetățenii Republicii Moldova, Curtea Constituțională a comis o dublă ilegalitate: a zădărnicit încercarea mea de a stopa o gravă încălcare de legislație și a dat posibilitate ca această încălcare să fie promovată de un așa-numit președinte interimar", a replicat Dodon într-o postare pe Facebook. El a explicat că Silvia Radu nu poate fi numită în funcția de ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru că nu îndeplinește toate cerințele conform Legii cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, iar Nicolae Ciubuc, propus pentru funcția de ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, nu corespunde criteriilor de integritate și că, deși cei de la guvernare știu foarte bine despre abaterile penale pe care le-a comis, insistă pe promovarea sa într-o funcție atît de importantă. "Regret că, în loc să stopeze încălcările grave comise de guvernare, Curtea Constituțională dă undă verde promovării lor în continuare. Aceasta ridică mari semne de întrebare privind profesionalismul și independența judecătorilor Curții. Cei de la putere și instituțiile pe care le controlează pur și simplu nu-și dau seama de gravitatea acțiunilor lor și de consecințele ce vor surveni. Însă, mai devreme sau mai tîrziu, pentru toate aceste încălcări vor trebui să plătească. și vor răspunde așa cum prevede legislația în vigoare, pe care ei astăzi o încalcă cu atîta nerușinare, promovîndu-și interesele înguste de partid", a conchis Dodon. Anterior, Igor Dodon a fost suspendat din funcție de trei ori prin decizia Curții Constituționale. Prima dată, în octombrie 2017, după ce a refuzat să semneze decretul de numire a ministrului Apărării, iar la sfârșitul lunii decembrie - decretele altor șapte noi membri ai Guvernului. De asemenea, la începutul lunii ianuarie președintele a fost suspendat temporar pentru că nu a promulgat Legea antipropagandă. De fiecare dată, documentele au fost semnate de președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Kuweit: Intelectualii denunță cenzura a mii de cărți

"Un veac de singurătate", scrisă de Gabriel Garcia Marquez, și "Notre-Dame de Paris", de Victor Hugo, sunt interzise în Kuweit, unde intelectualii protestează față de cenzura care, potrivit lor, privează locuitorii Emiratului de mii de cărți. O campanie puternică contra cenzurii a însoțit pe rețelele de socializare două manifestații de protest cu zeci de persoane, organizate pe 1 și 15 septembrie, înaintea celei de-a 43-a ediții a Târgului de carte care va fi organizat în noiembrie.  Toate titlurile prezentate la acest important eveniment cultural vor fi trecute prin filtrul cenzurii care funcționează cu această ocazie la viteză maximă.  Potrivit presei locale, nu mai puțin de 4.000 de cărți au fost interzise în Kuweit în ultimii cinci ani, sub presiunea a mii de fanatici religioși și conservatori.   "Din nefericire, a cenzura o carte reflectă o lipsă profundă de cunoștințe. Măsura este luată de un raționament pe bază de cuvinte-cheie, chiar și atunci când este vorba de cărți religioase", deplânge romanciera kuweitiană Mays al-Othmane. Romanul ei "La verrue" - povestea unei femei violate în timpul ocupației irakiene în Kuweit între 1990 și 1991- a fost interzis în 2015 pentru simplul motiv că a fost construit în jurul unui viol.Documente obținute de la Comisia de cenzură, care raportează Ministerului Informațiilor, au dezvăluit un mare număr de cărți interzise, potrivit militanților politici. Mohammed al-Awach, înalt responsabil din acest minister, este de acord cu criticile aplicate de Comisie.  "Interzicerea este excepția și autorizarea este regula", a afirmat el pentru AFP, adăugând că acest departament nu face decât să aplice o lege privind "presa și publicațiile" votată de Parlament în 2006.  Această lege reprimă orice insultă la islam sau la justiție, orice amenințare la securitatea națională, orice incitare la dezordini și orice act "imoral". Camera Deputaților kuweitieni, aleasă prin vot universal - ceea ce reprezintă o excepție în țările arabe din Golf - a fost în general dominată în acești ultimi ani de aleși conservatori sau tribali. Awach citează 12 motive pentru cenzura unei cărți, precum "atacul asupra religiei, la profetul Mahomed, la pacea și unitatea națională". Secretarul general al Uniunii scriitorilor din Kuweit, Talal al-Ramidhi evocă un alt motiv de interzicere, și anume acela al "conținuturilor contrare bunei conduite" și denunță "neclaritatea acestei noțiuni".Însă Awach spune că șapte din nouă membri ai Comisiei de cenzură sunt profesori universitari care nu aparțin Ministerului Informației. Pe rețelele de socializare, militanții anti-cenzură subliniază caracterul "ridicol" al deciziilor Comisiei. "Ignoranța este singurul motiv", a afirmat pe Twitter scriitoarea Bouthaïna al-Issa.

Trupul unui bărbat ucis în urmă cu 40 de ani, găsit după ce din stomacul acestuia a crescut un smochin

Trupul neînsuflețit al unui bărbat din Cipru, care a fost ucis în anii ‘70, în timpul unui conflict, a fost găsit după ce din stomacul bărbatului a crescut un smochin. Un cercetător a văzut copacul care crește într-un mediu neobișnuit și, săpând în jurul rădăcinilor, a făcut descoperirea. Ahmet Hergune a fost ucis, în 1974, în timpul conflictului dintre ciprioții turci și ciprioții greci. Timp de aproape patru decenii, rămășițele umane ale acestuia au rămas nedescoperite. „Trăiam atunci într-un sat cu 4.000 de locuitori, jumătate turci, jumătate greci. În 1974, au început problemele. Fratele meu, Ahmed, s-a alăturat Organizației de Rezistență a Turcilor. În data de 10 iunie, grecii l-au capturat. Decenii întregi l-am căutat în zadar”, își amintește sora bărbatului, Munur Herguner, în vârstă de 87 de ani. Nimeni nu a bănuit însă că locul de odihnă veșnică al bărbatului era marcat de un smochin. Copacul a fost găsit în 2011, de un cercetător căruia i s-a părut curios locul în care a crescut - o peșteră din munți. Bărbatul a săpat în jurul smochinului și a găsit trupul neînsuflețit. Îngrozit, a sunat poliția. Autoritățile au început o anchetă și au găsit cu totul trei cadavre, scrie Mirror. Testele ADN au confirmat identitatea lui Ahmed și faptul că acesta a fost cel care a mâncat smochine înaintea decesului. Se pare că Ahmed a fost dus în peșteră alături de alți doi bărbați. În urma lor a fost aruncată dinamită. Explozia i-a omorât, însă a făcut și o gaură în tavanul peșterii, prin care a pătruns lumina. Astfel, smochinul a avut minime condiții de supraviețuire în acest mediu neobișnuit. Peste 200.000 de oameni au fost uciși sau dați dispăruți în urma conflictului din 1974.

Liderul opoziției din Rusia, arestat imediat după eliberare

Liderul opoziției din Rusia, Alexei Navalnîi, a fost reținut imediat după ce a fost eliberat din închisoare, scrie The Guardian. Navalnîi fusese închis pentru 30 de zile din cauza organizării unor proteste neautorizate. „Alexei Navalnîi a fost reținut în afara centrului de detenție”, a afirmat purtătoarea sa de cuvânt, Kira Yarmysh, pe Twitter, adăugând că politicianul a fost transportat la o secție de poliție din centrul Moscovei. Yarmysh a declarat că Navalnîi a fost acuzat că a încălcat o altă lege a protestelor și că ar putea fi trimis la încă 20 de zile de închisoare. El urma să apară în fața unui tribunal luni seara. Navalnîi a stat timp de o lună în închisoare din cauza unui protest neautorizat pe care l-a organizat pe 28 ianuarie 2018. Legile stricte din Rusia interzic orice eveniment public fără aprobarea primăriei.Navalnîi a acuzat autoritățile că l-au trimis la închisoare pentru a-l opri din a organiza protestele de pe 9 septembrie față de planurile guvernului de a mări vârsta de pensionare, evenimente care au coincis cu alegerile locale. Protestele au fost considerate de autoritățile ruse ca făcând parte din campania electorală, lucru interzis în ziua alegerilor. Astfel, 150 de persoane au fost arestate, în timp ce alte mii au protestat în întreaga țară. Navalnîi a organizat unele dintre cele mai mari proteste din Rusia în ultimii ani. Retorica sa anti-corupție este populară printre tinerii care îi urmăresc activitatea online.

Iranul amenință SUA și Israelul cu un răspuns „devastator”

Adjunctul șefului Gărzilor Revoluționare ale Iranului, Hossein Salami, a avertizat liderii Statelor Unite și ai Israelului că trebuie să se aștepte la un răspuns „devastator” din partea Teheranului, după ce i-a acuzat că au fost implicați în atacul din timpul unei parade militare din orașul Ahvaz. „Ați văzut cum ne-am răzbunat în trecut... Veți vedea că răspunsul nostru va fi zdrobitor și devastator și veți regreta ce ați făcut”, a declarat Salami într-un discurs rostit în timpul funeraliilor victimelor atacului. Ministrul serviciilor secrete din Iran, Mahmoud Alavi, a declarat că mai mulți suspecți au fost deja arestați în legătură cu atacul.Sâmbătă, persoane înarmate au deschis focul în timpul unei parade militare din Iran, în orașul sud-vestic Ahvaz, ucigând 25 de persoane.Agenția de stat a Iranului, Amaq, a postat un videoclip cu trei bărbați într-un vehicul, despre care a precizat că se îndreptau spre paradă pentru a coordona atacul. Liderul suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei, a acuzat statele din Golf susținute de SUA și Israel că au coordonat atacul. „Această crimă este o continuare a planurilor statelor din regiune care sunt marionetele Statelor Unite iar scopul lor este să creeze instabilitate în țara noastră dragă”, a declarat Khamenei.Televiziunea de stat din Iran a informat că atacul a avut ca țintă o tribună în care se aflau oficiali iranieni care veniseră să asiste la parada din orașul Ahvaz, care marchează începutul războiului cu Irakul din 1980.O mișcare de opoziție arabă denumită Rezistența Națională din Ahvaz a revendicat atacul. Toți cei patru atacatori au fost uciși. De asemenea, atacul a fost revendicat și de ISIS, însă niciuna dintre grupări nu a oferit dovezi în acest sens.

Comisia Europeană acuză Polonia de subminarea independenței justiției

Comisia Europeană a anunțat ieri că a sesizat Curtea Europeană de Justiție privind cazul Poloniei. Guvernul polonez este acuzat că a subminat independența justiției prin schimbările aduse unei legi prin care se modifică vârsta de pensionare a judecătorilor Curții Supreme.„Comisia Europeană a decis să trimită Polonia în fața Curții Europene de Justiție a UE ca urmare a încălcării principiului independenței justiției prin noua lege poloneză privind Curtea Supremă și cere Curții de Justiție să ia măsuri temporare până când va ajunge la un verdict în acest caz”, se arată într-un comunicat al Comisiei.Noua lege poloneză - promulgată în decembrie de președintele Andrzej Duda - pune capăt mandatelor a aproape jumătate dintre judecătorii Curții, printre care președintele Malgorzata Gersdorf. Aceasta a denunțat o "lovitură de forță" contra instituției sale. Gersdorf a declarat că legea este neconstituțională și că nu poate fi implementată. Criticii susțin că face parte dintr-un efort mai larg de a controla sistemul judiciar.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.