Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: De ce unele persoane vaccinate anti COVID se îmbolnăvesc încă

Ziarul de Vrancea
3 iul 2021 1254 vizualizări

În Mongolia, spitalele sunt copleșite. În micul arhipelag din Seychelles, peste 100 de cazuri noi de COVID-19 sunt raportate în fiecare zi. Și în Chile, o carantină la nivel național a fost ridicată săptămâna aceasta - dar țara raportează încă mii de cazuri zilnice

. Ceea ce leagă aceste țări este că fiecare dintre ele a vaccinat pe deplin (rapel) mai mult de 50% din populațiile lor, în mare parte cu vaccinuri coronavirus fabricate în China. Și asta a ridicat întrebări cu privire la eficacitatea vaccinurilor, scrie CNN.

Dacă vaccinurile chineze nu funcționează, aceasta este o problemă uriașă - și nu doar din perspectiva sănătății. Beijingul și-a asumat rolul de a oferi vaccinuri altor țări. Pe măsură ce națiunile occidentale adunau provizii pentru propriile populații, China a trimis vaccinuri în străinătate - în iunie, ministerul de externe a anunțat că țara a livrat peste 350 de milioane de doze de vaccin COVID-19 în peste 80 de țări.

Întrebările referitoare la eficacitatea vaccinurilor Sinopharm și Sinovac din China pun acum în pericol această victorie pentru Beijing, deși purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Wang Wenbin, a respins astfel de critici drept „motivate de părtinire”. Experții spun că, deși aceste vaccinuri chineze ar putea să nu fie la fel de eficiente ca altele, nu sunt un eșec. Niciun vaccin nu oferă protecție 100% împotriva COVID-19, deci e de așteptat să apară cazuri de infectare cu COVID.

De ce se îmbolnăvesc persoanele vaccinate?

China are două vaccinuri autorizate pentru utilizare de urgență de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Sinopharm și Sinovac. Ambele folosesc viruși inactivi pentru a determina un răspuns imun la pacient, o metodă de vaccinare încercată și testată. În schimb, Pfizer și Moderna folosesc o tehnologie mai nouă numită ARNm, care învață celulele corpului cum să producă o bucată din proteina coronavirus care creează un răspuns imun.

Până în prezent, studiile arată că Sinopharm și Sinovac au o eficacitate mai mică împotriva COVID-19 decât omologii lor mARN. În studiile braziliene, Sinovac a avut o eficacitate de aproximativ 50% împotriva COVID-19 simptomatic și o eficacitate de 100% împotriva bolilor severe, potrivit datelor studiilor prezentate OMS. Eficacitatea Sinopharm atât pentru boala simptomatică, cât și pentru cea agresivă a fost estimată la 79%, potrivit OMS. Atât Pfizer / BioNTech, cât și Moderna COVID-19 sunt eficiente cu peste 90% împotriva COVID-19 simptomatic. Studiile globale de eficacitate ale vaccinului Johnson & Johnson au arătat că este 66% eficient împotriva bolilor moderate până la severe, 85% eficace împotriva bolilor severe și 100% eficace în prevenirea morții. Procesele au avut loc în momente diferite și în locuri în care circulau diferite variante. Experții spun că focarele din locurile care au folosit vaccinuri chinezești sunt în linie mare cu ceea ce ne-am aștepta de la aceste rate de eficacitate. “Dacă vrem să reducem cazurile severe (și) numărul de decese, Sinopharm, Sinovac poate ajuta”, a spus Jin Dong-yan, profesor de virologie moleculară la Universitatea din Hong Kong.

Ben Cowling, profesor de epidemiologie a bolilor infecțioase la aceeași universitate, a declarat că vaccinurile chineze par să limiteze numărul de infecții grave și decese. „Cred că vaccinurile funcționează cu siguranță și cu siguranță salvează o mulțime de vieți”, a spus el.

Ce se întâmplă în Chile, Mongolia și Seychelles?

Chile raportează mii de noi cazuri COVID-19 în fiecare zi. Acolo, 55% din populație este complet vaccinată, iar dintre cei vaccinați aproape 80% au primit Sinovac.

Însă, potrivit Ministerului Sănătății, 73% din cazurile din secția de terapie intensivă între 17 și 23 iunie nu au fost complet vaccinate. Este o situație similară în Seychelles, unde autoritățile au spus că aproape toate cazurile critice și severe de COVID-19 se refereau la persoane care nu fuseseră complet vaccinate. Țara folosește Sinopharm la adulții sub 60 de ani, în timp ce cei de peste 60 de ani primesc Covishield, vaccinul AstraZeneca fabricat în India, care are o rată de eficacitate similară de 76% împotriva COVID-19 simptomatic și 100% eficacitate împotriva COVID-19 sever sau critic.

Ministerul Sănătății din Seychelles a declarat într-o postare pe Facebook luna trecută că din cele 63 de persoane care muriseră de COVID-19 în țară la acea vreme, trei au fost vaccinate cu două doze. Toți trei aveau vârste cuprinse între 51 și 80 de ani. CNN a contactat Ministerul Sănătății pentru comentarii.

Mongolia a vaccinat pe deplin 53% din populația sa, 80% dintre acei oameni primind Sinopharm, potrivit Enkhsaihan Lkhagvasuren, șeful implementării politicii de sănătate publică din Ministerul Sănătății. O cincime din cazurile de COVID-19 din Mongolia au fost complet vaccinate, dar 96% din decesele de COVID-19 au fost la persoane care au fost fie nevaccinate, fie au primit doar o singură doză, a spus Lkhagvasuren.

De ce mor persoanele vaccinate?

Unele persoane care se vaccinează cu Sinovac sau Sinopharm mor în continuare de COVID - deși aceste decese sunt posibile cu orice vaccin. În Indonezia, despre care Crucea Roșie a avertizat săptămâna aceasta că este “la marginea catastrofei”, cel puțin 88 de medici au murit de COVID-19 între februarie și 26 iunie. Cel puțin 20 au fost vaccinați complet cu Sinovac, potrivit dr. Adib Khumaidi, șeful echipei de diminuare a riscurilor a Asociației Medicale Indoneziene. Alți 35 nu fuseseră vaccinați, iar 33 de decese sunt încă în curs de anchetă.

Se estimează că 1.600 de medici din Indonezia au fost infectați cu COVID-19 doar în mai și iunie, deși nu este clar câți dintre aceștia au fost vaccinați.

Adib a spus că majoritatea lucrătorilor medicali au murit pentru că se aflau într-o circumstanță unică: erau copleșiți de pacienți, ceea ce înseamnă că trebuie să lucreze ore lungi cu puțină odihnă. “Pe baza datelor anchetei noastre, moartea lucrătorilor medicali nu are nicio legătură cu vaccinul Sinovac”, a spus Adib. „Cel mai important lucru este administrarea vaccinului COVID și oamenii ar trebui să continue să respecte protocoalele de sănătate”.

Dr. Hermawan Saputra, epidemiolog și membru al Asociației Indoneziene a Experților în Sănătate Publică, a spus că mai multe tulpini virulente de COVID-19 ar fi putut reduce eficacitatea vaccinurilor.

Maduro acuză CIA că vrea să-l asasineze

Președintele venezuelean Nicolas Maduro a acuzat vineri CIA și armata americană că îi pun la cale asasinarea, întrebându-se dacă omologul său american, Joe Biden, și-a dat acordul pentru o astfel de acțiune. “A ratificat oare Joe Biden ordinele lui Donald Trump de a antrena Venezuela într-un războiul civil și de a ne ucide? Da sau nu? Întreb”, a declarat președintele venezuelean la o ceremonie militară, comentând vizita directorului CIA, William Burns, și a șefului Comandamentului Sud, amiralul Craig Faller, în Columbia și Brazilia. “Ce au făcut? Sursele noastre din Columbia ne asigură (...) că au venit pentru a pregăti un plan care să atenteze la viața mea și a unor lideri politici și militari importanți (...) Președintele Joe Biden a autorizat planul de a mă asasina pe mine și lideri politici și militari importanți din Venezuela?”, a întrebat el.

Nicolas Maduro, care nu prezintă nicio dovadă a acuzațiilor sale, denunță în mod regulat planuri ale unor forțe externe ce urmăresc o lovitură de stat, o invazie militară sau un asasinat, punând aceste intenții pe seama Statelor Unite și a aliaților lor regionali precum Columbia sau Brazilia, care nu au recunoscut realegerea sa în 2018.

La fel ca Donald Trump înaintea sa, președintele Joe Biden îl consideră pe liderul opoziției Juan Guaido președinte interimar al Venezuelei și nu recunoaște legitimitatea președintelui Nicolas Maduro. În ultimii trei ani, Statele Unite au crescut presiunea diplomatică și sancțiunile economice pentru a-l înlătura de la putere pe Nicolas Maduro, fără succes însă.

Spre deosebire de predecesorul său, președintele Joe Biden a adoptat o abordare diplomatică mai flexibilă. În urmă cu o săptămână, Statele Unite, Uniunea Europeană și Canada și-au declarat disponibilitatea de a revizui sancțiunile impuse Venezuelei dacă se înregistrează progrese în negocierile dintre guvern și opoziție în vederea organizării de alegeri locale, legislative și prezidențiale credibile, inclusive și transparente.

Cel puțin 17 morți după prăbușirea unui avion în Filipine

Un avion militar cu 92 de persoane la bord s-a prăbușit ieri și a fost cuprins de flăcări în sudul Filipinelor, iar șeful armatei, generalul Cirilito Sobejana, a afirmat că cel puțin 40 de persoane au fost salvate, în timp ce ministrul apărării, Delfin Lorenzana, a informat că cel puțin 17 persoane și-au pierdut viața.

Aparatul, un C-130, s-a prăbușit în timpul manevrelor de aterizare pe insula Jolo, în provincia Sulu, situată la circa 1.000 km sud de Manila. Agenția dpa, care îl citează tot pe șeful armatei, relatează că avionul C-130 transporta trupe și cinci vehicule militare când a ratat pista de aterizare și s-a prăbușit “în timp ce încerca să capete din nou altitudine”. Majoritatea pasagerilor abia încheiaseră pregătirea militară de bază. Într-o fotografie publicată de ABS-CBN News pe Twitter se puteau vedea flăcări și fum care ieșeau din fuzelajul distrus.

Oficialul filipinez a adăugat că speră ca și alte persoane să mai poată fi salvate. “Echipele de salvare sunt la fața locului, ne rugăm să putem salva și alte vieți”, a spus generalul citat. Publicația americană The New York Times - care citează un comandant filipinez - a relatat că 17 cadavre au fost găsite și că bilanțul deceselor ar putea crește.

Armata este foarte prezentă în sudul Filipinelor, din cauza implantării organizației islamiste Abu Sayyaf, considerată drept grupare teroristă de către Washington. Abu Sayyaf este formată dintr-o rețea de militanți cărora le sunt atribuite atentate teroriste sângeroase și răpiri de turiști străini și misionari creștini.

Rusia: Record de decese asociate COVID pentru a cincea zi consecutiv

Guvernul rus a înregistrat sâmbătă 697 de decese din cauza COVID-19 în ultimele 24 de ore, un record pentru a cincea zi la rând în momentul în care țara este afectată de variata Delta. Rusia a înregistrat 24.439 de noi cazuri sâmbătă, ceea ce corespunde celui mai mare număr de la mijlocul lui ianuarie când țara ieșea din al doilea val mortal. Moscova, principalul focar al epidemiei, a înregistrat 116 morți în ultimele 24 de ore, un nivel foarte apropiat de recordul stabilit la începutul săptămânii.

Epidemia de coronavirus a reizbucnit la mijlocul lui iunie în Rusia pe fondul unei campanii lente de vaccinare. 23,6 milioane din 146 de milioane de ruși, adică 16% din populație, au fost convinși să se vaccineze. Solicitând din nou cetățenilor să se vaccineze, președintele Vladimir Putin a cerut miercuri “să fie ascultați experții” și nu zvonurile despre COVID-19, opunându-se unei vaccinări obligatorii la scară națională. Kremlinul, care a recunoscut că nu și-a atins obiectivul de a vaccina 60% din populație până în august, refuză o carantinare națională pentru a nu afecta economia. În țară, pandemia a făcut 5,5 milioane de infectări și 137.262 de morți, potrivit cifrelor oficiale. Agenția de statistică Rosstat a contabilizat 270.000 de morți la finalul lui aprilie.

Cipru: Patru morți în cel mai grav incendiu din țară

Patru persoane au murit în urma unui incendiu care a devastat în regiunea montană Troodos, pe insula Cipru, au anunțat ieri autoritățile, președintele evocând cea mai gravă catastrofă din istoria recentă a țării. Incendiul, care a izbucnit sâmbătă în nordul orașului portuar Limassol, a cuprins principalul plămân verde al acestei țări din Uniunea Europeană. Pompierii au reușit duminică dimineața să controleze flăcările, dar se temeau de o nouă repriză din cauza vânturilor violente.

Patru trupuri carbonizate au fost descoperite în apropiere de satul Odos, în districtul Larnaca (sud), a declarat jurnaliștilor ministrul de Interne, Nicos Nouris.       

Aceste cadavre urmează să fie identificate, a precizat el, adăugând că ar putea fi vorba de cetățeni egipteni dați dispăruți de sâmbătă. Potrivit ziarului Phileleftheros, trupurile au fost găsite la 400 de metri de vehiculul lor carbonizat. Un bărbat de 67 de ani, suspectat că ar fi provocat incendiul, a fost arestat.

Situată în sud-estul bazinului mediteranean, Cipru cunoaște frecvent incendii de pădure de-a lungul perioadei estivale, din iunie până în octombrie, sub temperaturi caniculare. Președintele Nicos Anastasiades a mers dimineață la centrul de gestionare a crizei din satul Vavatsinia, aflat la câțiva kilometri de estul incendiului, înainte de a ajunge în zone devastate de flăcări. Incendiul este “cel mai mare” înregistrat pe “insulă din 1974”, a scris pe Twitter președintele. “Vieți, proprietăți, terenuri și păduri au fost pierdute. Guvernul va ajuta imediat victimele și apropiații lor”, a promis președintele.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.