Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: De ce întârzie contraofensiva ucraineană

Ziarul de Vrancea
10 mai 2023 863 vizualizări

“Am pierde o mulțime de oameni”, spune Zelenski, care cere puțină răbdare n într-o declarație rară, Kremlinul recunoaște situația dificilă de pe front

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat într-un interviu că țara sa are nevoie de mai mult timp pentru a lansa mult așteptata contraofensivă împotriva Rusiei, întrucât armata încă mai are nevoie de o parte din ajutorul occidental promis. "Cu (ceea ce avem) putem merge mai departe și să avem succes. Dar am pierde o mulțime de oameni. Cred că este inacceptabil", a spus Zelenski. "Așa că trebuie să așteptăm. Mai avem nevoie de puțin timp", a adăugat președintele ucrainean într-un interviu acordat la Kiev pentru posturile publice de televiziune care sunt membre ale Eurovision News, între care BBC.

Liderul ucrainean a descris brigăzile de luptă, dintre care unele au fost antrenate de țările NATO, ca fiind "pregătite", dar a spus că armata mai are nevoie de "unele lucruri", inclusiv vehicule blindate, care "sosesc în loturi".

Când și unde va începe contraofensiva ucraineană rămâne un secret. Forțele rusești și-au fortificat apărarea de-a lungul întregii linii de front de 1.450 km, care se întinde de la regiunile estice Luhansk și Donețk până la Zaporojie și Herson, în sud.

Contraatacul ucrainean așteptat ar putea fi decisiv pentru soarta războiului, redesenând liniile de front care, timp de luni de zile, au rămas neschimbate. Va fi un test crucial pentru Ucraina, dornică să demonstreze că ajutorul occidental primit poate duce la câștiguri majore pe câmpul de luptă.

Temerea Ucrainei: Toată lumea va avea idei

În ultimele săptămâni, autoritățile ucrainene au încercat să diminueze așteptările privind un progres major, atât în public, cât și în privat, notează BBC. Un oficial guvernamental de rang înalt, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat că liderii țării "au înțeles că au nevoie de succes", dar asaltul nu ar trebui să fie văzut ca un "glonte de argint" într-un război care se află aproape în a 15-a lună. Cu toate acestea, președintele și-a exprimat încrederea că armata ucraineană poate avansa, avertizând asupra riscurilor unui "conflict înghețat", pe care, a arătat el, Rusia "contează".

Pentru Kiev, orice rezultat considerat dezamăgitor în Occident ar putea însemna o reducere a sprijinului militar și presiuni pentru a negocia cu Rusia. Având în vedere că aproape o cincime din țară se află sub controlul Rusiei, iar președintele Vladimir Putin a declarat anexarea a patru regiuni pe care forțele sale le ocupă parțial, acest lucru ar putea include discuții despre concesii teritoriale.

"Toată lumea va avea idei", a explicat președintele Zelenski. "Dar nu se pot face presiuni asupra Ucrainei pentru a ceda teritorii. De ce ar trebui vreo țară din lume să-i dea lui Putin teritoriul său?”, a întrebat el retoric.

Victoria, posibilă până la alegerile din SUA

Pe de altă parte, Zelenski a respins temerile legate de pierderea sprijinului SUA dacă președintele Joe Biden, care a promis să sprijine Ucraina atât timp cât va fi nevoie, nu va fi reales în 2024. Ucraina, a spus el, se bucură în continuare de sprijin bipartizan în Congresul SUA. "Cine știe unde vom fi (când vor avea loc alegerile)?", a reflectat Zelenski. "Cred că vom câștiga până atunci", a adăugat președintele.

Deocamdată, nu există nicio posibilitate reală de a purta discuții pentru a pune capăt conflictului, deoarece ambele părți spun că vor lupta până la victorie. Zelenski a oferit o propunere de pace în 10 puncte, cerând cedarea tuturor teritoriilor ucrainene invadate, reparații pentru daunele cauzate de război și crearea unui tribunal special pentru a urmări în justiție crimele de război ale Rusiei, un plan pe care Moscova, evident, l-a respins categoric.

Sancțiunile occidentale au avut un impact asupra industriei de apărare a Rusiei, crede Zelenski, care a menționat stocurile de rachete epuizate și lipsa artileriei cu care se confruntă armata inamică. "Încă mai au multe în depozitele lor, dar (...) vedem deja că au redus bombardamentele dintr-o zi în unele zone", a arătat el.

Cu toate acestea, Moscova a găsit modalități de a ocoli unele dintre sancțiuni, a avertizat Zelenski, îndemnând comunitatea internațională să îi vizeze pe cei care ajută Rusia să ocolească interdicțiile.

Pe de altă parte, Zelenski a respins din nou acuzația rusă potrivit căreia Ucraina s-ar afla în spatele presupusului atac cu drone asupra Kremlinului de săptămâna trecută, care a fost descris de Moscova ca o încercare de asasinare a președintelui Putin.

Liderul ucrainean crede că aparentul atac ar fi putut fi o operațiune sub steag fals, realizată chiar de Rusia, iar afirmația a fost folosită de Moscova ca un pretext pentru a ataca Ucraina. "Ei caută în mod constant ceva care să sune ca o justificare, spunând: Voi ne faceți asta, așa că noi vă facem asta", a explicat președintele Zelenski. "Dar nu a funcționat. Chiar și pentru publicul lor intern, nu a funcționat. Nici măcar propriii lor propagandiști nu au crezut asta. Pentru că părea foarte, foarte artificial", a comentat Zelenski.

Rușii pierd flancurile la Bahmut

O unitate militară ucraineană a anunțat că a deplasat o brigadă de infanterie rusă de pe teritoriul frontului de lângă Bahmut. Mai târziu, miercuri, col-general Oleksandr Sîrski, care conduce forțele terestre ale Ucrainei, a declarat că unitățile ruse din unele părți din Bahmut s-au retras cu până la 2 km (1,2 mile) ca urmare a contraatacurilor. Astfel, Brigada Separată de Puști cu Motor a 72-a a Rusiei ar fi abandonat poziții la periferia de sud-vest a orașului Bahmut.

O brigadă rusă este de obicei formată din câteva mii de soldați. Bahmut este ținta principală a uriașei ofensive de iarnă a Moscovei și scena celei mai sângeroase lupte terestre din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei, Hanna Malyar, a declarat pe Telegram că unitățile pro-Kiev nu au pierdut miercuri nici măcar o poziție în Bahmut. Șeful unității Wagner, Evgheni Prigojin, care a acuzat în repetate rânduri forțele armate ale Moscovei că nu și-au sprijinit în mod adecvat oamenii, a declarat marți că brigada rusă și-a abandonat pozițiile. „Armata noastră fuge. Brigada 72 au lăsat liberi 3 km pătrați în această dimineață, unde pierdusem în jur de 500 de oameni”, a spus Prigojin.

A treia brigadă de asalt separată a Ucrainei a declarat miercuri: „Este oficial. Raportul lui Prigojin despre fuga celei de-a 72-a Brigăzi Independente de Pușcași Motorizate din Rusia de lângă Bahmut și despre „500 de cadavre” de ruși lăsați în urmă este adevărat".

Comandamentul militar de est al Ucrainei a declarat că brigada rusă a fost grav avariată, deși a spus că Rusia încă încearcă să captureze restul orașului.

Operațiunea militară este "foarte dificilă"

Operațiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei este "foarte dificilă", dar va continua, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la un post de televiziune bosniac. Rusia a reușit să afecteze grav mașina militară ucraineană și acest efort va continua, a adăugat el, într-un lung interviu în timpul căruia a repetat multe dintre narativele Moscovei despre conflict. "Operațiunea militară specială continuă. Este o operațiune foarte dificilă și, bineînțeles, anumite obiective au fost atinse într-un an", a declarat Peskov.

Ucraina continuă să bombardeze zonele din estul țării ocupate de Rusia, iar Peskov a declarat că acest lucru demonstrează necesitatea de a continua conflictul și de a respinge forțele pro-ucrainene.

În condițiile în care Ucraina acuză Rusia că a vizat în principal obiective civile, Peskov susține că Rusia a lansat nenumărate lovituri cu rachete împotriva a ceea ce el a spus că sunt ținte militare din întreaga Ucraină.

Peskov a mai spus că nu are nicio îndoială că Bahmutul "va fi capturat și va fi ținut sub control". Însă campania rusă din estul Ucrainei se desfășoară încet, deoarece Rusia "nu poartă un război", a explicat el.

"A purta un război este o chestiune complet diferită - înseamnă distrugerea completă a infrastucturii, înseamnă distrugerea completă a orașelor", a spus el. "Noi nu facem acest lucru. Încercăm să păstrăm infrastructura și să păstrăm viețile oamenilor", a adăugat purtătorul de cuvânt al lui Putin.

O femeie s-a ales cu o limbă neagră și păroasă după ce a luat antibiotice

O femeie din Japonia s-a ales cu câteva efecte secundare rare în urma unui tratament cu antibiotice: limba i s-a înegrit și a început să devină păroasă. Pacienta era supusă unui tratament cu antibiotice care ar fi trebuit să combată efectele secundare ale chimioterapiei prin care trecea. Ea suferea de cancer rectal. Femeia din Japonia a dezvoltat o limbă neagră și păroasă ca efect secundar al administrării antibioticelor. La examinarea cavității bucale, medicii au descoperit că pe limba femeii se afla o pată de culoare neagră-maronie, iar papilele gustative aveau aspect de păr.

Zona era dureroasă, povestește femeia. Pacienta a dezvoltat, de asemenea, și alte efecte adverse – culoarea tenului s-a schimbat și a devenit cenușie.

Anul trecut, o femeie a fost diagnosticată cu sindromul gurii arse, o afecțiune rară – limba ei a devenit galbenă, păroasă, iar pacienta avea sângerări la nivelul pielii, conform Mirror, preluat de stirileprotv.ro.

Ea povestește că la început a crezut că și-a "ars" limba dar, după ce a consultat un medic, a fost diagnosticată cu sindromul gurii arse.

Femeia lucra ca asistentă și își amintește că, în timp ce era bolnavă, simțea că-i ard obrajii, gingiile și limba.

Sanna Marin divorțează la o lună de la pierderea alegerilor

Premierul demisionar al Finlandei, Sanna Marin, în vârstă de 37 de ani, unul dintre cei mai tineri șefi de guvern din lume, al cărei mandat a fost marcat de aderarea Finlandei la NATO și de gestionarea pandemiei de Covid, a depus o cerere de divorț împreună cu soțul ei, Markus Raikkonen, cu care era căsătorită de trei ani, a anunțat cuplul, miercuri.

Sanna Marin și partidul său social-democrat au pierdut alegerile parlamentare luna trecută, clasându-se în urma partidului de dreapta Coaliția Națională și a partidului naționalist Finns.

"Suntem recunoscători pentru cei 19 ani petrecuți împreună și pentru fiica noastră iubită. Vom rămâne cei mai buni prieteni", au spus Sanna Marin și Markus Raikkonen în postări separate de pe Instagram.

Marin și Raikkonen, care au lucrat împreună la o firmă de capital de risc, au o fiică în vârstă de cinci ani. Ei s-au căsătorit în 2020, în timp ce Marin era în funcție și se ocupa de impactul pandemiei de Covid-19. "Ne-am trăit tinerețea împreună, am intrat împreună în viața de adult și am devenit împreună părinți pentru fiica noastră dragă", scria Sanna Marin pe Instagram după nunta cu Raikkonen din august 2020.

Sanna Marin, în vârstă de 37 de ani, era cel mai tânăr prim-ministru din lume atunci când a preluat funcția, în 2019, și este considerată de fanii din întreaga lume un model pentru noii lideri progresiști, chiar dacă alegătorii din Finlanda au optat pentru un nou guvern.

În mandatul ei, țara a trecut prin pandemia de Covid și a renunțat la neutralitate, devenind membră a NATO, după invazia Rusiei din Ucraina.

Pe de altă parte, Sanna Marin a fost în atenția presei și prin evenimente puse pe seama tinereții ei - petreceri și ținute non-conformiste -, fiind nevoită la un moment dat să facă și un test antidrog.

A murit "regina mămicilor bloggerițe"

Heather Armstrong, care a devenit celebră la începutul anilor 2000, a murit la vârsta de 47 de ani.

Iubitul ei, Pete Ashdown, a declarat, pentru Associated Press, că a găsit-o fără viață marți seara, în casa lor din Utah, notează BBC, preluat de stirileprotv.ro.

Poreclită "Regina mămicilor bloggerițe", Heather Armstrong obișnuia să scrie despre copiii ei, despre relațiile amoroase și despre luptele personale.

La apogeul popularității sale, ea, care a scris sub pseudonimul Dooce, a adunat peste 8 milioane de vizitatori pe lună, potrivit Vox.

Acest lucru s-a întâmplat în 2009, an în care Pete Ashdown a fost inclusă de Forbes în topul celor mai influente 30 de femei din media.

Ea a înființat dooce.com la începutul anilor 2000, ca un loc în care erau abordate subiecte despre muncă, sex și părăsirea bisericii mormone.

În 2002, Armstrong, care lucra ca web designer în Los Angeles, a fost concediată după ce șefii ei ai aflat că deținea un blog pe care scria despre colegii săi. "Acel coleg de muncă care reușește să spună ceva prostesc de fiecare dată când deschide gura", a spus ea despre unul dintre oamenii altări de care lucra.

Concedierea ei și motivul invocat de șefi au declanșat o dezbatere publică despre confidențialitate și i-au generat trafic uriaș pe blog.

Șase luni mai târziu, ea a relansat blog-ul. Îmbrățișând onestitatea, Armstrong a oferit detalii despre crizele de furie ale copiilor ei, problemele sale de sănătate mintală și luptele pe care le ducea cu alcoolismul și cu depresia postpartum. Armstrong, care la un moment dat a câștigat 40.000 de dolari pe lună din publicitate plătită, și-a transformat succesul într-o prezență puternică pe rețelele sociale. De asemenea, ea a publicat trei cărți, inclusiv una de memorii.

Pete Ashdown a spus că partenera sa de viață, care nu mai consumase alcool timp de 18 luni, recidivase recent. De asemena, bărbatul a dezvăluit că Heather Armstrong s-a sinucis.

Celebra femeie avea doi copii, pe Leta (19 ani) și pe Marlo (14 ani), rezultați din mariajul cu Jon Armstrong.

Premieră: SUA au transferat în Ucraina bani confiscați de la oligarhi ruși

Procurorul general al SUA a anunțat miercuri că a finalizat primul transfer al unor fonduri rusești confiscate, pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei.

În luna februarie, Merrick Garland a autorizat ca suma de 5,3 milioane de dolari, confiscați din conturile oligarhului rus Konstantin Malofeev, să fie destinată Ucrainei. „Am autorizat transferul acestor fonduri pentru a remedia răul războiului nedrept” inițiat de Moscova în Ucraina, conform unui comunicat de presă. Suma „a fost transferată Departamentului de Stat și va fi dedicată acestei cauze”, adaugă el. „Acesta este primul transfer de către Statele Unite ale unor fonduri rusești confiscate pentru a reconstrui Ucraina, dar nu și ultimul”, potrivit lui Merrick Garland.

Statele Unite au anunțat în martie 2022, la scurt timp după începerea invaziei, crearea unei celule dedicate urmăririi penale a „oligarhilor ruși corupți” și a tuturor celor care încalcă sancțiunile adoptate de Washington împotriva Moscovei. De atunci, americanii au sancționat și blocat nave și avioane în valoare de peste un miliard de dolari și au înghețat sute de milioane de active deținute de membri ai elitei ruse în conturi americane.

Polonia: Premierul cere reintroducerea pedepsei cu moartea

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a cerut pedeapsa cu moartea pentru crimele comise într-un mod extrem de brutal, după moartea unui băiat din cauza unui abuz grav. „Ce lume este aceasta în care mergi la închisoare pentru o perioadă mai scurtă dacă torturezi un copil decât pentru fraudă? De aceea, personal sunt în favoarea reintroducerii pedepsei cu moartea pentru cei mai violenți criminali”, a scris Morawiecki miercuri pe Facebook.

Acest politician conservator și naționalist se exprimase deja în favoarea pedepsei cu moartea la o sesiune de întrebări și răspunsuri cu utilizatorii de Facebook la începutul acestui an. Acum Morawiecki s-a referit la o crimă care zguduie în prezent Polonia. Luni, un băiat de opt ani, Kamil, din orașul Czestochowa, a murit din cauza unor răni grave în spitalul de copii din Katowice. El a fost internat la începutul lui aprilie la îndemnul tatălui său biologic.

Medicii au descoperit răni grave la cap, pe piept și pe picioare, precum și mai multe oase rupte. Tatăl său vitreg este suspect. Acesta și mama băiatului au fost arestați. Conform unor relatări din media poloneze, atât școala, cât și serviciul de îngrijire a copiilor, care era în contact cu familia, au eșuat în a evalua pericolul în care se afla băiatul. „Pedeapsa trebuie să fie dură, descurajatoare și proporțională cu crima!”, a scris Morawiecki pe Facebook. Numai un „monstru” este capabil să îi producă o asemenea suferință unui copil, a adăugat el.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.