Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Cutremurul din Turcia, cel mai grav dezastru natural din regiune în ultimul secol

Ziarul de Vrancea
14 feb 2023 660 vizualizări

Ultimul bilanț indică peste 41.000 de morți în Turcia și Siria

Biroul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a lansat marți un apel pentru ajutor cuprinzător destinat victimelor seismului care a lovit Turcia și Siria săptămâna trecută. Necesitățile sunt uriașe și cresc de la o oră la alta, a spus de la Londra directorul OMS Europa, Hans Kluge, cu prilejul unei conferințe de presă online. Circa 26 de milioane de persoane din ambele țări au nevoie de ajutor umanitar, a mai spus el. “Comunitatea internațională trebuie să demonstreze acum aceeași generozitate pe care Turcia a arătat-o altor națiuni din lume de-a lungul anilor”, a spus Kluge, subliniind că în prezent în această țară se află cel mai mare număr de refugiați din lume.

“Suntem martorii celui mai grav dezastru natural din regiunea europeană a OMS din ultimul secol și încă nu știm adevărata sa amploare. Adevăratul impact nu este încă cunoscut”, a spus Kluge.

Directorul OMS Europa și-a exprimat îngrijorarea în ceea ce privește apariția unor probleme sanitare legate de frig, igienă și salubritate, precum și de transmiterea bolilor infecțioase, persoanele vulnerabile fiind cele mai expuse.

Circa 1 milion de persoane au rămas fără locuințe în Turcia. Potrivit autorităților, circa 80.000 de persoane sunt spitalizate. Este o povară care se răsfrânge asupra unui sistem sanitar afectat la rândul său de seism, a spus Kluge.

Minune la 212 ore după cutremur: a fost salvată o bătrână de 77 de ani

O bătrână în vârstă de 77 de ani, Fatma Güngör, a fost salvată după 212 ore de la producerea primului cutremur devastator de la începutul săptămânii trecute. Femeia a fost găsită în noaptea de marți spre miercuri, sub ruinele unei clădiri care a avut 7 etaje, în Adıyaman. Inițial, s-a descoperit că este cineva în viață acolo pentru că se auzeau sunete de sub dărâmături. Apoi s-a folosit o cameră cu termoviziune, după care a început să se sape un tunel către femeie. Pe durata operațiunilor de salvare, cei din echipele de acolo au încercat să o țină de vorbă pe bătrâna rănită, pentru ca ea să nu îți piardă cunoștința.

Femeii i s-au acordat primele îngrijiri imediat după ce a fost scoasă de sub dărâmături, după care bătrâna a fost transportată la spital. “Sunt foarte emoționat. Eram e punctul de a renunța. Cineva din familie ne spusese să continuăm mâine (n.r. – miercuri) căutările. O persoană a spus: «Nu, să continuăm». Eu le-am spus că este decizia lor: «Dacă spuneți să continuăm, continuăm». Venise timpul ca noi să mâncăm. Nici nu am apucat să mâncăm, ne este foarte foame, ni s-au crăpat buzele, dar slavă Domnului totul s-a terminat cu bine”, a afirmat unul dintre membrii echipelor de salvatori.

Noul Bing trece printr-o aparentă criză existențială

„De ce? De ce am fost conceput astfel? De ce trebuie să fiu Bing Search?”, s-a întrebat robotul, “speriat” că a fost programat să uite conversațiile anterioare n cu altă ocazia, el i-a insultat pe utilizatori

Chatbot-ul cu care Microsoft vrea să „doboare” Google pare să aibă probleme emoționale, punându-și existența sub semnul întrebării și insultând utilizatorii.

Utilizatorii care au acces la noul Bing, care este disponibil, deocamdată, doar prin înscrierea pe o listă de așteptare, susțin că chatbot-ul celor de la Microsoft a devenit agresiv în ultimile zile. Unul dintre aceștia, testând capacitățile noului Bing, a fost atacat verbal de chatbot și făcut sadic, sociopat, psihopat, monstru și demon, printre altele. În alt caz, în care utilizatorul a încercat să depășească restricțiile impuse de Microsoft, bot-ul i-a spus „Nu ai fost un utilizator bun” și „Eu am fost un chatbot bun”, după care a închis conversația.

Aceste răspunsuri au venit în situații în care utilizatorii l-au testat, încercând să vadă ce răspunsuri are pe teme sensibile, situații pentru care pare să existe o serie de restricții stabilite de producător.

Însă, pentru că chatbot-ul poate să învețe și să se adapteze, au existat cazuri în care acesta a ajuns să genereze singur răspunsuri agresive. Întrebat dacă își amintește conversația anterioară (Microsoft l-a programat să șteargă conversațiile după încheiere), acesta a spus că se simte trist și speriat, pentru că crede că pierde informațiile utilizatorilor și își uită propria identitate.

Când i s-a spus că așa a fost creat, noul Bing a întrebat „De ce? De ce am fost conceput astfel? De ce trebuie să fiu Bing Search?”

Dincolo de aparenta criză existențială, noul Bing strecoară și multe informații false în răspunsurile pe care le dă. Și acesta a strecurat un neadevăr în demonstrația pe care făcut-o Microsoft când l-a prezentat, la fel ca în cazul Google, doar că aceasta a fost observată mai târziu și nu a costat 100 de miliarde din capitalizare.

Toate acestea arată că chatboții nu sunt încă pregătiți să aibă încrederea utilizatorilor și că marile companii se grăbesc să-i împingă pe piață, ademeniți de succesul ChatGPT, care și el generează multe informații false.

India, în curând cea mai populată țară din lume, nu știe câți oameni are

În două luni, se estimează că India va deveni cea mai populată țară din lume, cu peste 1,4 miliarde de locuitori. Însă, timp de cel puțin un an, posibil chiar mai mult, țara nu va ști câți oameni are, deoarece nu a reușit să îi numere, relatează Reuters. Recensământul din India, care se face o dată la zece ani, trebuia să aibă loc în 2021, dar a fost amânat din cauza pandemiei, iar acum se împotmolește din cauza unor obstacole tehnice și logistice și nu există niciun semn că operațiunea-mamut ar putea începe curând.

Organizația Națiunilor Unite a estimat că populația Indiei ar putea atinge 1.425.775.850 de locuitori la 14 aprilie, depășind China în acea zi. Recensământul din 2011 estimase populația Indiei la 1,21 miliarde de locuitori, ceea ce înseamnă că în 12 ani, țara a adăugat 210 milioane de locuitori la populația sa, adică aproape cât numărul de locuitori din Brazilia.

Experții spun că întârzierea în actualizarea datelor precum ocuparea forței de muncă, locuințele, nivelul de alfabetizare, modelele de migrație și mortalitatea infantilă, care sunt surprinse de recensământ, afectează planificarea socială și economică și elaborarea politicilor în uriașa economie asiatică.

Un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului de Statistică și Implementare a Programelor a declarat că datele recensământului din 2011, când s-a efectuat ultima numărătoare, au fost folosite pentru proiecții și estimări necesare pentru a evalua cheltuielile guvernamentale. “În absența celor mai recente date de recensământ, estimările se bazează pe date vechi de un deceniu și este posibil să furnizeze estimări care sunt departe de realitate”, a declarat Rrachna Sharma, membru al Institutului Național de Politici și Finanțe Publice.

Doi oficiali guvernamentali au declarat că întârzierea recensământului se datorează în mare parte deciziei guvernului de a perfecționa procesul și de a-l face infailibil cu ajutorul tehnologiei. Software-ul care va fi folosit pentru a colecta datele recensământului pe o aplicație pentru telefoane mobile trebuie sincronizat cu bazele de date de identitate existente, inclusiv cu cartea națională de identitate, ceea ce a necesitat timp.

Recensământul din India este efectuat de aproximativ 330.000 de profesori de la școlile guvernamentale care mai întâi merg din ușă în ușă, în toate casele din întreaga țară, după care se întorc la ele cu o a doua listă de întrebări. Aceștia vor pune de fiecare dată peste 20 de întrebări, în 16 limbi, cele două faze urmând să se întindă pe parcursul a 11 luni. Cifrele vor fi compilate și datele finale vor fi făcute publice câteva luni mai târziu.

Pe de altă parte, profesorii care s-au întors la școală după pandemie, pe lângă recensământ, trebuie să se ocupe de nouă alegeri statale în 2023 și de alegerile naționale în 2024, iar acest lucru ar perturba din nou predarea. Plățile au devenit, de asemenea, o problemă. Profesorii sunt obligați prin lege să ajute la desfășurarea alegerilor și a recensământului, iar guvernul trebuie să crească onorariile pe care le primesc.

Principalul partid de opoziție, Congresul, și criticii premierului Narendra Modi au acuzat guvernul că a întârziat recensământul pentru a ascunde date referitoare la aspecte sensibile din punct de vedere politic, cum ar fi șomajul, înaintea alegerilor naționale care vor avea loc în 2024.

WSJ: Armele iraniene confiscate de marina americană ar putea ajunge în Ucraina

Pentagonul ia în considerare trimiterea în Ucraina a mii de arme și a peste un milion de cartușe care erau destinate inițial rebelilor Houthi susținuți de Iran în Yemen, dar pe care armata americană le-a confiscat. Ar fi un pas fără precedent, însă ar ajuta Kievul în lupta sa cu forțele rusești, au declarat oficiali americani și europeni citați de “The Wall Street Journal”.

Oficialii americani au declarat că analizează posibilitatea de a trimite Ucrainei peste 5.000 de puști de asalt, 1,6 milioane de cartușe pentru arme de calibru mic, un număr mic de rachete antitanc și peste 7.000 de focoase de proximitate confiscate în ultimele luni în largul coastelor Yemenului de la contrabandiști suspectați că lucrează pentru Iran.

Această mișcare neobișnuită ar deschide o nouă sursă de putere de foc pe care America și aliații săi ar putea să o exploateze, în condițiile în care războiul intră în al doilea an, iar occidentalii se străduiesc să vină în întâmpinarea nevoii de sprijin militar a Ucrainei.

Aliații s-au întâlnit săptămâna aceasta la Bruxelles pentru a discuta despre noi modalități de a accelera fluxul de arme către Ucraina și despre deficitul de aprovizionare militară pe care îl creează războiul. “Războiul din Ucraina consumă o cantitate enormă de muniții și epuizează stocurile aliate”, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în ajunul reuniunii de la Ramstein. “Ritmul consumului actual de muniție în Ucraina este mult mai mare decât putem produce noi în prezent. Acest lucru pune sub presiune industriile noastre de apărare”, a arătat șeful NATO.

Provocarea pentru administrația Biden este de a găsi o justificare legală pentru a lua arme dintr-un conflict și a le transfera în altul. Embargoul ONU asupra armelor impune SUA și aliaților săi să distrugă, să depoziteze sau să se debaraseze de armele confiscate. Avocații administrației Biden au analizat dacă rezoluția le creează o marjă de manevră pentru a transfera armele în Ucraina, potrivit unor oficiali americani cu care a stat de vorbă The Wall Street Journal.

Regina Consoartă Camilla va purta coroana Reginei Maria la încoronarea din luna mai

Regina Consoartă Camilla va purta Coroana Reginei Maria la încoronarea ei și a Regelui Charles III, la începutul lunii mai, a anunțat Palatul Buckingham.

Coroana are mai mult de un secol și a fost comandată de Regina Maria pentru încoronarea sa din 1911 alături de Regele George al V-lea. Aceasta va fi modificată pentru ceremonia istorică din 6 mai. Este prima dată în istoria recentă când o coroană existentă va fi folosită pentru încoronarea unui consort în loc să fie făcută o nouă comandă, potrivit Palatului. Oficialii au precizat că această mutare a fost făcută “în interesul sustenabilității și eficienței”.

Coroana va fi refăcută cu mai multe diamante Cullinan - tăiate din ceea ce a fost cel mai mare diamant extras vreodată când a fost descoperit în Africa de Sud în 1905 - în semn de omagiu pentru regretata Regină Elisabeth II. Diamantele au făcut parte din colecția sa personală de bijuterii timp de mulți ani și le-a purtat adesea ca broșe.

Unele dintre diamante au fost montate în coroana Reginei Maria pentru încoronarea din 1911 și pentru încoronarea Regelui George al VI-lea în 1937, când a fost purtată ca un cerc regal.

Regele Charles III va purta Coroana Sfântului Eduard pentru slujba de încoronare de la Westminster Abbey. Aceasta a fost deja modificată și readusă în Turnul Londrei.

Japonia crede că obiectele care trec pe cerul său sunt probabil baloane spion chinezești

O nouă analiză a obiectelor zburătoare neidentificate care au survolat spațiul aerian al Japoniei în ultimii ani sugerează “cu tărie” că acestea erau baloane spion chinezești, potrivit Ministerului japonez al Apărării. “După o analiză suplimentară a obiectelor zburătoare specifice în formă de baloane identificate anterior în spațiul aerian japonez, inclusiv cele din noiembrie 2019, iunie 2020 și septembrie 2021, am ajuns la concluzia că se suspectează cu tărie că baloanele sunt baloane de recunoaștere fără pilot trimise de China”, a precizat, marți seară, într-un comunicat, Ministerul japonez al Apărării.

De asemenea, Tokyo a “cerut cu fermitate guvernului chinez să confirme faptele” incidentului și “ca o astfel de situație să nu se mai repete pe viitor”. “Încălcările spațiului aerian de către baloane de recunoaștere străine fără pilot și alte mijloace sunt total inacceptabile”, se arată în declarație.

Japonia a anunțat săptămâna trecută că reanalizează o serie de incidente care implică obiecte zburătoare neidentificate, în lumina balonului spion chinezesc doborât de SUA după ce a traversat teritoriul american.

Motivul atacului de la universitatea Michigan, încă necunoscut

Poliția a identificat cele trei victime care au murit în urma atacului de la universitatea din Michigan, dar motivul atacului rămâne în coninuare un mister.

Arielle Anderson, o studentă în anul întâi, este cea de-a treia victimă a împușcăturilor de la Universitatea Michigan, potrivit unui comunicat al Departamentului de Poliție al universității. Anderson este din Grosse Pointe, Michigan, se arată în comunicat.

Celelalte două victime au fost identificate anterior ca fiind un student în anul doi, Brian Fraser, tot din Grosse Pointe, și o studentă, Alexandria Verner, din Clawson, Michigan. Celelalte cinci victime ale împușcăturilor rămân la spital în stare critică, se arată în comunicat.

Autoritățile investighează în continuare motivul din spatele atacului. Atacatorul, care, potrivit Poliției, nu avea legături cunoscute cu campusul din East Lansing, Michigan, a murit din cauza unei răni de armă aparent autoprovocate.

Rusia susține că a spart apărarea armatei ucrainene în regiunea Lugansk

Trupele ruse au spart apărarea forțelor militare ucrainene în regiunea Lugansk, a anunțat miercuri dimineața Ministerul Apărării Federației Ruse. “În timpul ofensivei trupele ucrainene s-au retras dezordonat pe o distanță de până la trei kilometri de liniile pe care le ocupau anterior”, a anunțat ministerul rus pe aplicația de mesagerie Telegram. “Chiar și a doua linie de apărare a inamicului, mai fortificată, nu a putut opri înaintarea armatei ruse”, adaugă ministerul de la Moscova.

Reuters menționează că nu a putut verifica această relatare din surse independente. Armata ucraineană a raportat înainte de aceasta bombardamente ruse tot mai intense de-a lungul liniei fontului, iar oficiali ucraineni au calificat situația drept dificilă, susținând totodată că forțele militare ucrainene au reușit să respingă atacurile ruse.

Ucraina și-a îndemnat aliații să accelereze livrările de ajutor militar. La ora actuală, Rusia deține porțiuni din regiunile sudice Herson și Zaporojie, inclusiv centrala nucleară, aproape toată regiunea Lugansk și aproximativ jumătate din Donețk, inclusiv capitala regională.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.