Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Cum să te vindeci de Covid acasă: șapte reguli

Ziarul de Vrancea
17 nov 2020 1347 vizualizări

Sfaturile infecționiștilor sunt valabile pentru cazurile ușoare n cum poate fi clasificat un caz, în funcție de simptomele pe care le ai?

Liniile directoare pentru îngrijirea la domiciliu se aplică numai cazurilor ușoare de Covid-19. Paracetamol pentru cei cu puține simptome, antibiotice numai dacă febra persistă peste 72 de ore. Fără hidroxiclorochină. Iată pe scurt protocolul italian pentru îngrijirea la domiciliu, medicii din această țară considerându-se că au astăzi cea mai bună expertiză în domeniu.

Până în prezent, îngrijirea la domiciliu de Covid a întâmpinat dificultăți și în Italia, nu numai din cauza deficiențelor medicinei teritoriale, ci și din lipsa unui protocol de îndrumare pentru medicii generaliști. O lipsă suplinită de o serie de indicații generale conținute în proiectul documentului „Managementul la domiciliu al pacienților cu infecție SarsCov2”, la elaborarea căruia a contribuit președintele Consiliului Superior al Sănătății, Franco Locatelli. Documentul, care este încă provizoriu, va fi finalizat, de asemenea, în consultare cu organizațiile medicilor generaliști și Federația Ordinelor Medicale. Între timp, iată toate răspunsurile la îndoielile legate de managementul la domiciliu al pacienților cu Covid.

Cine poate fi tratat acasă?


Liniile directoare pentru îngrijirea la domiciliu se aplică numai cazurilor ușoare de Covid-19. Acestea se aplică atât cazurilor confirmate (cu confirmare de laborator, indiferent de simptomele clinice), cât și celor probabile (cu simptome compatibile sau contact probabil sau confirmat cu un anumit caz). Și pentru cazurile ușoare ne referim la: prezența simptomelor precum febră (mai mică de 37,5°C), stare generală de rău, tuse, dureri de gât, congestie nazală, cefalee, mialgie, diaree, în absența dispneei, deshidratare. O atenție deosebită trebuie acordată persoanelor vârstnice.


Ar trebui sau nu utilizată hidroxiclorochina?


Nu. Autoritatea medicamentului din Italia (AIFA) a suspendat autorizația de utilizare a hidroxiclorochinei pe baza studiilor științifice și în conformitate cu recomandările liniilor directoare internaționale. Nu numai că, potrivit agenției italiene pentru medicamente, absența oricărui beneficiu clinic asociat tratamentului în cauză a fost dovedită. Dimpotrivă, efectele secundare grave și potențial letale pentru pacient au fost găsite în cadrul clinic. Ce medicamente ar trebui să administrați cuiva care nu prezintă niciun simptom sau puține simptome? Pentru pacienții asimptomatici sau puțn simptomatici, medicamentul la alegere rămâne paracetamol pentru simptomele febrile. Trecem la antiinflamatoare numai dacă tabloul clinic al pacientului cu Covid începe să se înrăutățească.


Când trebuie folosite heparina și cortizonul?


Cortizonul trebuie administrat numai în caz de urgență pentru a evita atacul sistemului imunitar al pacientului. Fără antireumatice, fără antibiotice. Este recomandabil să se mențină o hidratare și o nutriție adecvate și să nu se modifice terapiile cronice pentru alte patologii (de exemplu, terapiile antihipertensive sau anticoagulante), deoarece acest lucru ar risca să provoace agravarea afecțiunilor preexistente. Corticosteroizii trebuie utilizați la pacienții a căror imagine clinică nu se îmbunătățește în 72 de ore, mai ales dacă există o agravare a parametrilor de oxigen. Heparina trebuie utilizată numai la subiecții imobilizați din cauza infecției actuale.


Sunt eficiente antibioticele, vitaminele și suplimentele?

Antibioticele, de regulă, trebuie evitate, cu excepția prezenței unei persistențe a febrei timp de peste 72 de ore sau când este suspectată și prezența unei infecții bacteriene. Administrarea medicamentului prin aerosoli este exclusă, având în vedere riscul de contagiune dacă este izolat cu alte persoane. În ceea ce privește vitaminele și suplimentele alimentare (vitamina D, lactoferină, quercetină), nu există dovezi științifice ale eficacității acestora. Prin urmare, utilizarea sa nu este recomandată.

Cum sunt clasificate diferitele etape ale Covid în funcție de simptome?

n Ușoară - Infecția este considerată ușoară dacă pacientul are febră, dar nu are dispnee și modificări radiologice.

n Moderat dacă pacientul are pneumonie evidentă radiologic și oxigenare a sângelui aproape de valorile praguluia admis.

n Sever dacă oxigenarea este sub prag, frecvența respiratorie este mare și se găsesc infiltrații pulmonare

n Critic dacă există insuficiență respiratorie, șoc septic sau insuficiență a mai multor organe.

Cine decide dacă pacientul trebuie internat?


Medicul generalist trebuie să stabilească întotdeauna când pacientul nu mai poate fi tratat acasă, ci trebuie dus la spital. Dar indicațiile terapeutice conținute în acest proiect nu îi conving pe medicii de familie, care sunt, de asemenea, iritați de faptul că nu au fost implicați în elaborarea protocolului.

ALEGERI ÎN SUA: Viitorul Guvern Biden se anunță unul feminizat

Președintele-ales Joe Biden, care a promis un „Guvern care să reprezinte America” a trecut la construirea unei echipe în care sunt prezente femei, fără să aștepte ca Donald Trump să-și recunoască înfrângerea în alegerile prezidențiale de la 3 noiembrie, relatează AFP. Fostul vicepreședinte american, care urmează să preia funcția de șef al statului la 20 ianuarie, a ales un democrat cu experiență, Ron Klain, care să fiesecretarul general al Casei Albe și a numit mai mulți viitori consilieri. Alcătuirea Guvernului său va fi însă mai delicată. Secretarii Guvernului său este necesar să fie confirmații în Senat, care ar putea să rămână majoritar republican dacă Partidul Democrat nu reușește să obțină victorii în două alegeri parțiale prevăzute în ianuarie în Georgia. AFP prezintă unele dintre numele aflate în circulație.

DEPARTAMENTUL DE STAT - Fosta ambasadoare la ONU Susan Rice, fosta consilieră în probleme de securitate națională a lui Barack Obama, ar putea deveni rapid secretar de Stat. Cu o reputație ofensivă, această afroamericană în vârstă de 56 de ani întreține de asemenea relații foarte bune cu Joe Biden. Însă ea nu a fost aleasă niciodată în vreo funcție și a fost afectată de dosarul atacului din 2012 vizând misiunea dipolomatică a Statelor Unite la Benghazi, în Libia, ceea ce ar putea să-i complice confoirmarea.

Senatorul Chris Coons, în vârstă de 57 de ani - un prieten apropiat al președintelui-ales - este un candidat care se bucură de un consens mai mare. Un membru al influentei Comisii a Afacerilor Externe a Senatului, el cooperează cu regularitate cu colegii săi republicani.

Senatorul Chris Murphy - mai apropiat aripii stângi a Partidului Democrat - și diplomatul William Burns - numărul doi la Departamentul de Stat în timpul lui Obama - sunt de asemenea evocați.

TREZORERIE - Una dintre conducătoarele Băncii centrale americane, Lael Brainard, în vârstă de 58 de ani, este cea mai bine plasată să devină secretarul Trezoreriei, declară surse financiare apropiate lui Joe Biden.

Singura democrată între guvernatorii acestei instituții, ea s-a remarcat prin faptul că s-a opus unor dereglementări ale sectorului bancar și prin faptul că a insistă asupra luptei împotriva modificărilor climatice. Lui Joe Biden - loial imaginii sale de „unificator” - i-ar plăcea să numească unul sau doi republicani în echipa sa. El pare interesat de Meg Whitman, o conducătoare de întreprindere care a candidat din partea republicanilor la postul de guvernator al Californiei în 2010. O copreședintă a unui fond de investiții, Mellody Hobson, una dintre femeile de culoare cele mai influente pe Wall Street, ar putea să beneficieze de dorința aleșilor afroamericani ca o persoană de culoare să țină frîiele bursei Statelor Unite.

APĂRARE - Michèle Flournoy, în vârstă de 59 de ani, un fost secretar delegat cu Apărarea în timpul lui Barack Obama, își devansează concurenții. Cu o bogată experiență la Pentagon, ea este respectată și în afara taberei democrate și ar putea fi cu ușurință confirmată în Senat. Numele senatoarei Tammy Duckworth, o fostă femeie militar de origine asiatică - care și-a pierdut ambele picioare în Irak - și al colegului său Jack Reed, un membru al Comisiei Forțelor armate, circulează de asemenea în vederea postului de secretar al Apărării.

JUSTIȚIE - Doug Jones, în vârstă de 66 de ani, tocmai și-a pierdut mandatul de senator în Alabama, pe care i l-a smuls în 2018 unui rival împotmolit într-un scandal de abuzuri sexuale, însă pare bine plasat să devină „Attorney General” al Statelor Unite.

Un fost procuror federal, el a coordonat în 2002 investigațiile unor foști membri Ku Klux Klan (KKK), responsabili de un atac sângeros vizând o biserică a comunității de culoare la Birmingham, în 1963.

Sally Yates, în vârstă de 60 de ani, un fost secretar al Justiției, se află de asemenea în cursă. Ea a rămas în funcție la începutul mandatului lui Donald Trump, dar acesta a destituit-o după ce a refuzat să susțină un decret controversat împotriva imigrației.

Muzicienii britanici vor pierde 65% din venituri din cauza pandemiei

Muzicienii britanici vor pierde 65% din venituri ca umare a pandemiei de Covid-19, potrivit unui raport UK Music, care mai arată că veniturile generate de concerte și turnee o să scadă anul acesta cu 85%. În 2019, industria muzicală a contribuit cu 5,8 miliarde de lire sterline la economia britanică, iar 28,5 milioane de oameni au participat la cel puțin un concert. Tot la nivelul anului trecut, în acest domeniu au lucrat cu normă întreagă 197.168 de persoane. Pandemia a reprezentat „o lovitură catastrofală” pentru industria muzicală, a spus Jamie Njoku-Goodwin de la UK Music, iar zeci de mii de locuri de muncă sunt în pericol. El a precizat că muzica, în „vremuri normale” a fost „o poveste de succes internațională” și că poate reveni la asta. Analiza făcută de organizația pe care o conduce arată că, anul trecut, veniturile au crescut cu 11%, iar exportul de muzică a crescut până la 2,9 miliarde de lire sterline. Covid-19 a avut un „efect de domino” în sectorul muzicii. Concertele anulate au reprezentat pierderi financiare importante pentru artiști, bani pe care i-ar fi folosit pentru închirierea de studiouri în vederea unor noi înregistrări. Raportul concluzionează că muzicienii și compozitorii vor pierde 65% din venituri anul acesta, iar în cazul celor dependenți de concerte live și lucrul în studio, chiar 80%.Înainte de pandemie, un muzician obișnuit câștiga în medie 23.059 de lire sterline pe an, mult sub media națională de 29.832 de lire sterline, potrivit Office of National Statistics.

Palestinienii reiau cooperarea cu israelienii

Autoritatea Palestiniană a președintelui palestinian Mahmoud Abbas urmează să-și reia cooperarea în domeniul securității cu Israelul, suspendată din mai, anunță Guvernul palestinian, relatează AFP. „În urma contactelor internaționale ale lui Mahmoud Abbas (...) și ținând cont de angajamentele în scris și verbale pe care le-am primit de la israelieni, ne vom relua relațiile de acolo unde se aflau înainte de 19 mai 2020”, data anunțării suspendării coordonării în domeniul securității, a anunțat marți ministrul palestinian însărcinat cu Afaceri Civile Hussein al-Sheikh. Mahmoud Abbas justifica în mai încetarea coordonării în domeniul securității cu Israelul drept un protest față de proiectul israelian - în prezent suspendat - de anexare a unor părți ale Cisiordaniei, un teritoriu palestinian ocupat de armata israeliană din 1967. El anunța atunci că Guvernul său nu se mai simte legat de „toate acordurile sale și înțelegerile cu guvernele american și israelian și de toate obligațiile în baza acestor înțelegeri și acorduri, inclusiv cele referitoare la securitate”. Această decizie a avut consecințe asupra coordonării în transferul unor pacienți palestinieni către spitale israeliene. Prin oprirea coordonării cu Israelul, Autoritatea Palestiniană nu a mai primit transferuri de taxe - mai ales vamale - încasate de către Israel în contul său. Privată de aceste venituri, Autoritatea Palestiniană a fost nevoită să-și dea afară funcționari, într-o perioadă în care economia plaestiniană este dur afectată de pandemia covid-19. El face acest anunț cu o zi înainte de sosirea în Israel a șefului diplomației americane Mike Pompeo. Palestinienii au salutat victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidențiale americane


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.