Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Cum alimentează cipurile americane armată rusă, în pofida sancțiunilor

Ziarul de Vrancea
7 aug 2023 649 vizualizări

Microcipurile occidentale folosite pentru alimentarea smartphone-urilor și laptopurilor continuă să intre în Rusia și să alimenteze arsenalul său militar, arată o nouă analiză, transmite CNBC

Datele comerciale și documentele analizate de CNBC arată că Moscova se aprovizionează cu un număr crescut de semiconductori și alte tehnologii occidentale avansate, prin țări intermediare precum China. În 2022, Rusia a importat tehnologii semiconductoare în valoare de 2,5 miliarde de dolari, în creștere față de 1,8 miliarde de dolari în 2021.

Semiconductorii și microcipurile joacă un rol crucial în războiul modern, alimentând o gamă largă de echipamente, inclusiv drone, radiouri, rachete și vehicule blindate. Într-adevăr, Institutul KSE, un centru de analize la Școala de Economie din Kiev, a analizat recent 58 de piese de echipament militar rusesc esențial recuperate de pe câmpul de luptă al Ucrainei și a găsit peste 1.000 de componente străine, în principal tehnologii occidentale de semiconductori.

Multe dintre aceste componente sunt supuse controalelor la export. Dar, potrivit analiștilor cu care a vorbit CNBC, rutele comerciale complicate prin China, Turcia, Emiratele Arabe Unite și în alte părți înseamnă că încă intră în Rusia, adăugându-se la stocurile de dinainte de război ale țării.

”Rusia este încă capabilă să importe toate componentele esențiale necesare, produse în Occident, pentru armata sa”, a spus Elina Ribakova, cercetător principal la Institutul Peterson pentru Economie Internațională și unul dintre autorii raportului KSE Institute.

Lanțuri de aprovizionare tulburi

Nu toate tehnologiile avansate sunt supuse sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei. Multe sunt numite articole cu dublă utilizare, ceea ce înseamnă că au aplicații atât civile, cât și militare și, prin urmare, nu intră în domeniul de aplicare al controalelor vizate la export. Un microcip poate avea aplicații atât într-o mașină de spălat, cât și într-o dronă, de exemplu. Cu toate acestea, multe dintre aceste produse provin din națiunile occidentale cu interdicții mari de comerț împotriva Moscovei și, în special, a armatei sale.

Toate articolele de origine americană, cu excepția alimentelor și medicamentelor, au interzis să ajungă în armata Rusiei. În studiul KSE, mai mult de două treimi din componentele străine identificate în echipamentele militare rusești provin în cele din urmă de la companii cu sediul central în SUA, altele provenind de la aliații ucraineni, inclusiv Japonia și Germania.

Separat, un studiu al Royal United Services Institute a constatat că armata Rusiei folosește peste 450 de tipuri diferite de componente de fabricație străină în cele mai moderne 27 de sisteme militare ale sale, inclusiv rachete de croazieră, sisteme de comunicații și complexe de război electronic.

Multe dintre aceste piese sunt fabricate de companii americane binecunoscute care creează microelectronice pentru armata SUA.

Aplicarea pe scară largă a unor astfel de tehnologii au făcut să se împletească în lanțurile globale de aprovizionare și, prin urmare, să fie mai greu de controlat. Între timp, sancțiunile împotriva Rusiei sunt în mare măsură limitate la aliații occidentali ai Ucrainei, ceea ce înseamnă că multe țări continuă să facă comerț cu Rusia.

Aceste fluxuri comerciale pot fi dezordonate. De obicei, un transport poate fi vândut și revândut de mai multe ori, adesea prin intermediul unor afaceri legitime, înainte de a ajunge în cele din urmă într-o țară intermediară neutră, unde poate fi apoi vândut Rusiei. Datele sugerează că China este de departe cel mai mare exportator către Rusia de microcipuri și alte tehnologii care se găsesc în articole cruciale de pe câmpul de luptă.

Vânzătorii din China, inclusiv Hong Kong, au reprezentat mai mult de 87% din totalul importurilor de semiconductori din Rusia în trimestrul al patrulea al anului 2022, comparativ cu 33% în T4 2021.

Mai mult de jumătate (55%) dintre aceste bunuri nu au fost fabricate în China, dar în schimb produse în altă parte și expediate în Rusia, prin intermediul intermediarilor din China și Hong Kong.

Mister: "Ochiul" închis al Dubaiului s-a oprit și nimeni nu știe de ce

Cu o înălțime de 250 de metri, aproape de două ori mai mare decât London Eye, Ain Dubai (Ochiul Dubaiului, în arabă) este cea mai mare roată Ferris din lume. Dar a încetat să se mai învârtească, fără nicio explicație oficială, ceea ce menține viu misterul din jurul acestei instalații gigantice, relatează AFP.

Forma sa rotundă și jocul de lumini continuă să o distingă în jungla de turnuri imense de sticlă din bogatul emirat din Golf, în inima unei insule artificiale numite Bluewaters, care găzduiește atracții turistice, restaurante șic și apartamente de lux. Inaugurată în 2021, Ain Dubai a încetat să mai funcționeze în martie 2022 din cauza unor "lucrări de îmbunătățire", potrivit site-ului oficial, care a anunțat în repetate rânduri o prelungire a închiderii. Data redeschiderii va fi anunțată "în timp util", cu, se promite, noi "oferte interesante" pentru vizitatori. Cu porțile închise, situl rămâne deocamdată pustiu, fără vânzători de bilete sau cozi de turiști la vedere.

Emiratul, sărac în petrol, și-a construit bogăția și notorietatea investind masiv în turismul de lux și îi place să joace cartea iluziei grandorii: cel mai înalt turn din lume, Burj Khalifa, cel mai mare spectacol de fântâni și unul dintre cele mai mari centre comerciale, Dubai Mall. Autoritățile anunță cu regularitate proiecte de lux ieșite din comun.

Grupul care gestionează Ain Dubai, proprietarii, precum și partenerii, nu au răspuns la solicitările AFP pentru explicații despre închidere și data redeschiderii.

Între timp, site-ul atracției continuă să laude "o experiență unică" și o "priveliște maiestuoasă" asupra zgârie-norilor din Dubai.

Roata gigantică, care a fost construită cu ajutorul "celor mai mari două macarale din lume", are 11.200 de tone de oțel, cu 33% mai mult decât cantitatea folosită pentru Turnul Eiffel.

În lipsa unor explicații oficiale, oamenii care lucrează în Bluewaters în jurul Ain Dubai se lansează în zvonuri și speculații care merg de la o fisură în interiorul mașinăriei până la ipoteza că insula artificială ar fi fost în pericol să se scufunde sub greutatea roții. Un ospătar dintr-un restaurant a declarat, sub rezerva anonimatului, că a putut auzi un zgomot atunci când roata se învârtea, "ca și cum ceva se rupea în interior". "Se spune că roata este mai grea decât insula însăși", a glumit el.

Studiu: Poluarea aerului este legată de creșterea rezistenței la antibiotic

Poluarea aerului contribuie la creșterea rezistenței la antibiotice, care reprezintă o amenințare semnificativă pentru sănătatea umană la nivel mondial, sugerează un studiu citat de The Guardian.

Analiza, care utilizează date din peste 100 de țări pe parcursul a aproape două decenii, indică faptul că poluarea atmosferică crescută este legată de creșterea rezistenței la antibiotice în toate țările și pe toate continentele.

De asemenea, studiul sugerează că legătura dintre cele două s-a consolidat în timp, creșterea nivelului de poluare a aerului coincizând cu creșteri mai mari ale rezistenței la antibiotice.

„Analiza noastră prezintă dovezi puternice că nivelurile crescânde de poluare a aerului sunt asociate cu un risc crescut de rezistență la antibiotice”, au scris cercetătorii din China și Marea Britanie. „Această analiză este prima care arată modul în care poluarea aerului afectează rezistența la antibiotice la nivel global”. Concluziile lor sunt publicate în revista Lancet Planetary Health.

Rezistența la antibiotice este una dintre amenințările cu cea mai rapidă creștere la adresa sănătății globale. Ea poate afecta persoane de orice vârstă din orice țară și ucide deja 1,3 milioane de oameni pe an, potrivit estimărilor.

Principalii factori determinanți sunt în continuare utilizarea greșită și excesivă a antibioticelor, care sunt folosite pentru a trata infecțiile. Dar studiul sugerează că problema este agravată de creșterea nivelului de poluare a aerului.

Studiul nu a analizat motivele științifice pentru care cele două ar putea fi legate. Dovezile sugerează că particulele PM2,5 pot conține bacterii rezistente la antibiotice și gene de rezistență, care pot fi transferate între medii și inhalate direct de către oameni, spun autorii.

Poluarea aerului este deja cel mai mare risc de mediu pentru sănătatea publică. Expunerea pe termen lung la poluarea atmosferică este asociată cu afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă, astmul și cancerul pulmonar, reducând speranța de viață.

Expunerea pe termen scurt la niveluri ridicate de poluare poate provoca tuse, respirație îngreunată și crize de astm, ceea ce duce la creșterea numărului de consultații în spitale și la medicii de familie din întreaga lume.

Reducerea poluării aerului ar putea contribui la reducerea rezistenței la antibiotice, potrivit studiului, prima analiză globală aprofundată a posibilelor legături dintre cele două. De asemenea, conform acestuia, prin controlul poluării aerului, s-ar putea reduce considerabil decesele și costurile economice care decurg din infecțiile rezistente la antibiotice.

Autorul principal, profesorul Hong Chen de la Universitatea Zhejiang din China, a declarat: „Rezistența la antibiotice și poluarea aerului se numără, fiecare în parte, printre cele mai mari amenințări la adresa sănătății globale”.

Un posibil scenariu indică faptul că, dacă nu s-ar modifica politicile actuale privind poluarea atmosferică, până în 2050 nivelurile de rezistență la antibiotice la nivel mondial ar putea crește cu 17%. Numărul anual de decese premature legate de rezistența la antibiotice ar putea crește la aproximativ 840 000.

Autorii au recunoscut limitările studiului lor. Este posibil ca lipsa de date în unele țări să fi afectat analiza generală, au spus ei.

Un preot ortodox, condamnat la cinci ani de închisoare pentru că a sprijinit invazia Rusiei

Un preot al Bisericii Ortodoxe Ucrainene a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru mai multe declarații publice în sprijinul invaziei Rusiei, a anuțat Biroul Procurorului General din Ucraina, scrie CNN. ”El a fost găsit vinovat de încălcare a integrității teritoriale, acțiuni care au avut ca țintă schimbarea violentă sau răsturnarea ordinii constituționale, încălcarea egalității cetățenilor și justificarea, recunoașterea legitimității, negarea agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei”, se arată în declarație.

Materiale care conțineau elemente de propagandă pro-rusă, care urmau să fie distribuite, au fost confiscate din calculatorul preotului, care era șeful diocezei Tulciîn, se arată în document.

Biserica, în pofida numelui, a fost, în mod tradițional, loială Bisericii Ortodoxe Ruse, al cărei conducător, Patriarhul Chiril, a sprijinit în mod public invazia brutală a Moscovei în ucraina.

Luna trecută, Ucraina a adoptat legislația privind mutarea Crăciunului oficial pe 25 decembrie, distanțându-se și mai mult de tradițiile Bisericii Ortodoxe Ruse, care celebrează aceaastă sărbătoare în 7 ianuarie.

Primul lot de tancuri Abrams a primit aprobarea pentru expediere în Ucraina

Primul lot de tancuri Abrams pe care SUA îl furnizează Ucrainei a primit aprobarea pentru expediere în acest weekend, iar tancurile sunt pe cale să ajungă în Ucraina până la începutul toamnei, a declarat luni șeful de achiziții al armatei, Doug Bush. „Sunt gata”, a declarat Bush reporterilor în cadrul unui briefing de presă. „Acum trebuie să ajungă în Europa și apoi în Ucraina, împreună cu toate lucrurile care le însoțesc: muniție, piese de schimb, echipamente de combustibil, instalații de reparații. După cum știți, nu este vorba doar de tancuri, ci de întregul pachet care le însoțește. Acest lucru este încă în desfășurare”, a spus oficialul.

Statele Unite au început să îi instruiască pe ucraineni pentru a folosi aceste tancuri în luna mai, în Germania, potrivit CNN. Cele 31 de tancuri destinate Ucrainei au fost supuse recondiționării și pregătirii pentru expediere timp de mai multe luni și au primit oficial aprobarea pentru a fi transferate în weekend.

Statele Unite au accelerat dramatic timpul necesar în mod normal pentru a expedia tancurile prin decizia luată la începutul acestui an de a transfera modelele mai vechi M1-A1 în locul versiunii mai moderne a tancului.

J.K. Rowling a fost interzisă în expoziția „Harry Potter” din Seattle

Directorul expoziției „Harry Potter” de la Muzeul Culturii Pop din Seattle, Washington, a anunțat, într-o postare, că toate referințele la autoare vor fi interzise în instituție, relatează Daily Mail.

Chris Moore a acuzat-o pe autoare că a făcut comentarii „extrem de pline de ură și controversate”, în special despre persoanele transsexuale, cu care Moore se identifică. Deși muzeul are o colecție mare de suveniruri, „nu va mai fi expusă nicio mențiune sau imagine a autoarei”, a precizat el.

De câțiva ani, autoarea în vârstă de 58 de ani a fost aspru criticată pentru poziția sa față de persoanele transsexuale. Într-un mesaj pe rețeaua Twitter din 2020, ea a ridiculizat termenul „persoane cu menstruație”, susținând că toate femeile au menstruație și sunt definite ca atare.

Două zile mai târziu, J.K. Rowling a publicat un lung mesaj pe blogul său, apoi pe Twitter cu acronimul TERF în antet (pentru „trans-exclusionary radical feminist”). „Am cinci motive de îngrijorare în legătură cu noul activism trans și am decis să le împărtășesc cu voi”, a scris ea atunci. Anterior, scriitoarea și-a arătat sprijinul pentru o femeie britanică care a intentat o acțiune în justiție împotriva angajatorului său, susținând că a fost concediată pe nedrept pentru că a afirmat, printre altele, că sexul biologic al unei persoane determină în mod necesar genul acesteia.

Ca urmare a poziției sale controversate, J.K. Rowling a fost exclusă de la o serie de evenimente legate de universul Harry Potter. Chris Moore explică faptul că „soluția nu este ideală, dar este ceea ce putem face pentru moment, în timp ce așteptăm să luăm măsuri pe termen lung”.

A murit partenerul actriței Sandra Bullock

Bryan Randall, partenerul actriței americane Sandra Bullock, a murit la vârsta de 57 de ani. El suferea de trei ani de scleroză laterală amiotrofică (ALS). Bryan Randall a încetat din viață sâmbătă, a anunțat familia lui pentru revista People. "Bryan a ales să-și păstreze privată lupta cu ALS și aceia dintre noi care l-am iubit am făcut tot posibilul să-i onorăm dorința", a afirmat familia lui pentru People. "Suntem extrem de recunoscători medicilor neobosiți și asistentelor extraordinare care au devenit colegele noastre de cameră, sacrificându-și adesea propriile familii pentru a fi alături de a noastră", a mai spus familia lui Randall.

Randall, un fotograf profesionist, a cunoscut-o pe Sandra Bullock în 2015 la ziua de naștere a fiului ei, Louis. El și Bullock au apărut rar în public și și-au păstrat relația în mare parte departe de lumina reflectoarelor.

"El este exemplul pe care mi-aș dori să-l aibă copiii mei", a afirmat Bullock în 2021 în emisiunea "Red Table Talk. "Nu sunt întotdeauna de acord cu el și el nu este întotdeauna de acord cu mine. Dar el este un exemplu chiar și atunci când nu sunt de acord cu el", a mai spus actrița.

Slovenia: ”Cea mai gravă catastrofă naturală” de la independență, în 1991

Bilanțul unor inundații istorice în Slovenia, în urma unor ploi torențiale începând de joi, a ajuns la șase morți, iar operațiuni de curățare continuau cu ajutorul unor state membre ale Uniunii Europene (UE), în urma unor pagube considerabile cauzate de intemperii. ”Cea mai gravă catastrofă naturală” de la independența din 1991, a declarant premierului Robert Golob. Duminică, un participant la curățare a căzut într-o fosă, iar cadavrul unui al doilea bărbat a fost găsit într-un râu. Doi turiști olandezi au murit vineri, iar cadavrele a doi locuitori din regiune au fost găsite sâmbătă.

Luni, salvatori încercau să degajeze axe de trecere către localitățile cele mai izolate și să evalueze pagubele, estimate de către Guvern la peste jumătate de miliard de euro. Slovenia un stat membru UE și NATO, a cerut să i se trimită excavantoare, poduri prefabricate, elicoptere și militari. Cancelarul german Olaf Scholz a anuțat că trimite salvatori. El și-a exprimat ”consernarea” față de ”catastrofa teribilă cauzată de inundații în Slovenia și

Grupul de Experți Interguvernamentali privind Evoluția Climei (GIEC) consideră că încălzirea globală face evenimente meteorologice extreme precum inundațiile mai frecvente și mai intense.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.