Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Cine îi va lua locul lui Stoltenberg la șefia NATO

Ziarul de Vrancea
31 ian 2023 872 vizualizări

Care este opțiunea cel mai des vehiculată și care sunt obstacolele din calea lui Klaus Iohannis

În contextul războiului care afectează Europa, cursa pentru funcția de viitor secretar general al NATO a început. Jens Stoltenberg a oferit constanță în condițiile în care țările occidentale se grăbeau să ajute Ucraina să respingă trupele invadatoare ruse. Dar mandatul său expiră în septembrie și sporesc speculațiile despre cine i-ar putea lua locul, comentează Politico. Ar putea fi o femeie? Cineva din Europa de Est? Războiul declanșat de Rusia în 24 februarie 2022 complică mult decizia, care presupune consens între liderii celor 30 de state membre ale Alianței Nord-Atlantice.

„E nevoie de aer proaspăt”

Viitorul secretar general trebuie să asigure un echilibru între încurajarea furnizării de arme Ucrainei de către țările membre și consolidarea propriei apărări a NATO - totul simultan cu rămânerea oficială în afara conflictului. Puțini se califică pentru acest rol extrem de sensibil, scrie Politico, potrivit Agerpres. „Sentimentul general este acela că e nevoie de aer proaspăt”, a declarat un diplomat NATO de rang înalt. Dar aliații ar putea ajunge în final să nu-și asume riscuri, rămânând fideli lui Stoltenberg.

Un diplomat european a rezumat situația actuală, incluzând numele vehiculate în trei paliere, în funcție de intensitatea zvonurilor. O prelungire a mandatului lui Jens Stoltenberg este opțiunea menționată cel mai des. Al doilea palier îi include pe premierul olandez Mark Rutte, pe omologa sa estoniană Kaja Kallas și pe ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace.

Al treilea grup, al celor mai puțin frecvent menționate nume, este format din șefa guvernului lituanian Ingrida Simonyte, președinta slovacă Zuzana Caputova și președinta actuală a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (Germania).

Întrucât toți secretarii generali ai NATO de până acum au fost bărbați, există o presiune ca de această dată să fie desemnată o femeie. „Este timpul pentru o femeie SecGen. Dacă bărbații încearcă să-și păstreze funcțiile pentru totdeauna, reprezentarea corectă a femeilor nu va avea niciodată vreo șansă”, a spus un înalt diplomat NATO.

O posibilitate serioasă

Unii aliați se pronunță pentru mai multă diversitate regională. Jens Stoltenberg, care deține funcția începând din 2014, a fost prim-ministru al Norvegiei. Cei mai recenți predecesori ai săi au fost danez, olandez și britanic. Mandatul actualului secretar general a fost extins în martie anul trecut, după începerea invaziei ruse în Ucraina. Numeroși oficiali sunt de părere că încă o prelungire a mandatului lui Stoltenberg, chiar dacă scurtă, este o posibilitate serioasă.

Jens Stoltenberg este perceput drept o persoană care își poate păstra sângele rece - și respecta scenariul - în cele mai grave crize. „Stoltenberg vrea să rămână”, a afirmat un diplomat aliat de rang înalt. Dar a-i oferi lui Stoltenberg o scurtă prelungire a mandatului ar putea face ca o viitoare decizie de înlocuire să se bată cap în cap cu competiția pentru funcțiile de conducere din UE în 2024, ca să nu mai vorbim de viitoarele alegeri prezidențiale din SUA - un scenariu pe care unii aliați ar prefera să îl evite.

Un secretar general al NATO din Est?

Unii văd potriviți candidați din Europa de Est. Deja înaintea începerii invaziei ruse în Ucraina, a existat scenariul ca alianța să selecteze un secretar general din est. Unii oficiali din regiune susțin că războiul a consolidat această posibilitate pentru cineva din țări precum Estonia sau Lituania. „De ani întregi, țările din flancul estic avertizează în legătură cu amenințarea din partea Rusiei”, a explicat o oficialitate baltică.

Țările din regiune sunt pe primele locuri la creșterea cheltuielilor militare și în demersurile pentru ca Alianța Nord-Atlantică să-și consolideze apărarea.

Un alt nume posibil în cursă este Klaus Iohannis, președintele României. Dar el ar putea întâmpina obstacole din partea Ungariei vecine și opoziție din partea celor care ar prefera o femeie drept candidat, notează Politico.

Unele capitale occidentale, totuși, nu ar sprijini astfel de candidați în prezent, considerând estul Alianței - și țările baltice în special - drept prea belicos într-o perioadă când în apropiere este dezlănțuit războiul.

Însăși șefa guvernului estonian Kaja Kallas a minimalizat așteptările, declarând în noiembrie presei din țara sa că „probabilitatea de a fi făcută o asemenea ofertă este extrem de redusă”.

Pe de altă parte, ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, un personaj extrem de respectat, a declarat în trecut că postul de secretar general al NATO ar fi un „job plăcut”. Totuși, numeroase capitale, în special Parisul, sunt de așteptat să aibă obiecții față de un nume de la Londra și insistă pentru un candidat din Uniunea Europeană.

Posibilul compromis vehiculat la Bruxelles

Un posibil compromis vehiculat la Bruxelles este un alt secretar general al NATO din Olanda. Politicienii olandezi sunt în mod tradițional o alegere populară pentru această funcție, deținând postul timp de trei mandate ce au acoperit 21 de ani în ultimele șase decenii. Olandezii sunt considerați serioși cu privire la apărare, dar nu atât de belicoși precum balticii - și numele actualilor premier Mark Rutte, vicepremier Sigrid Kaag și ministru al apărării Kajsa Ollongren sunt vehiculate ca posibili candidați.

Întrebat despre aceste speculații, Rutte a spus că vrea să „părăsească politica total și să facă ceva complet diferit”.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, fost ministru al Apărării în Germania, ar putea obține sprijin din capitalele occidentale care sunt reticente față de perspectiva unui lider al NATO provenit din flancul estic, dar este neclar dacă ea este interesată de funcție. „Niciodată nu comentăm despre asemenea speculații”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei.

Alte femei politician ale căror nume au apărut pe lista posibililor candidați sunt vicepremierul canadian Chrystia Freeland și șefa diplomației canadiene Melanie Joly. Totuși, întrucât alianța se concentrează pe sporirea apărării sale, cheltuielile reduse alocate de Ottawa pentru apărare și statutul non-european al Canadei fac improbabil ca un canadian să obțină funcția. “Acesta este mai mult un coș cu nume la care se gândește oricine. Presupunerea mea: Stoltenberg”, a spus un alt diplomat european.

Kievul îi cere lui Orban să înceteze cu retorica antiucraineană

Ucraina l-a convocat marți pe ambasadorul Ungariei la Kiev pentru a-i transmite o notă de protest față de comentariile “denigratoare” făcute de premierul ungar Viktor Orban, cerând Budapestei să înceteze cu “retorica antiucraineană”. Ambasadorului Istvan Ijdjarto i-a fost transmis “un protest ferm în legătură cu recentele declarații denigratoare ale premierului Ungariei, Viktor Orban”, a precizat Ministerul de Externe de la Kiev. Ambasadorul Ungariei a fost convocat de Ministerul de Externe după ce Viktor Orban a declarat că Ucraina este o țară lipsită de control și a comparat-o cu Afganistanul. “Diplomatului maghiar i s-a atras atenția că retorica antiucraineană, care se aude de mult timp din partea conducerii ungare, este absolut inacceptabilă și aduce prejudicii grave relațiilor ucraineano-ungare”, arată MAE ucrainean. “Partea ungară a fost îndemnată să oprească această tendință negativă pentru a evita consecințe ireparabile pentru relațiile bilaterale”, adaugă comunicatul MAE ucrainean.

Ungaria a criticat sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei, afirmând că acestea nu au reușit să slăbească Moscova în mod semnificativ și riscă să distrugă economia europeană. Budapesta a decis, de asemenea, să nu trimită arme în Ucraina. Și anul trecut Kievul a transmis o notă de protest Budapestei după ce Viktor Orban a mers la un meci de fotbal purtând un fular care înfățișa unele teritorii ucrainene ca făcând parte din Ungaria.

A fost găsit „acul în carul cu fân”. Capsula radioactivă, recuperată

Autoritățile care au scanat o autostradă izolată din Australia în căutarea unei mici capsule radioactive dispărute au găsit-o, miercuri, pe marginea drumului, după o căutare dificilă, comparată cu încercarea de a găsi un ac în carul cu fân.

Autoritățile din domeniul situațiilior de urgență au anunțat descoperirea miercuri după-amiază, la șase zile după ce se constatase lipsa capsulei dintr-un pachet trimis de la un sit minier către orașul Perth din statul Australia de Vest.

Autoritățile cred că această capsulă, care conține cesiu-137, o substanță extrem de radioactivă, a căzut cumva din încărcătura camionului în timp ce era transportată la 1.400 de kilometri distanță, pe Autostrada Marelui Nord.

Dispariția capsulei a declanșat o căutare masivă, autostrada fiind cercetată cu unități specializate de detectare a radiațiilor, și a determinat avertismente către public să nu se apropie de capsulă, pentru că putea provoca arsuri grave la contactul cu pielea. Armata a verificat capsula și aceasta va fi dusă joi la o instalație securizată din orașul Perth, a declarat ministrul serviciilor de urgență, Stephen Dawson. „Dacă luăm în considerare amploarea zonei de cercetare, localizarea acestui obiect a fost o provocare monumentală, grupurile de căutare au găsit literalmente acul în carul cu fân”, a declarat Dawson.

Capsula radioactivă făcea parte dintr-un indicator folosit pentru a măsura densitatea minereului de fier de la mina Gudai-Darri a companiei Rio Tinto din regiunea îndepărtată Kimberley. Minereul era transportat către o instalație din suburbiile orașului Perth, pe o distanță mai mare decât lungimea Marii Britanii.

Capsula de argint are un diametru de 6 mm și o lungime de 8 mm.

Oamenii au fost sfătuiți să stea la o distanță de cel puțin cinci metri de capsulă dacă o văd, deoarece expunerea putea provoca arsuri sau boli cauzate de radiații, deși se crede că trecerea cu mașina pe lângă ea prezintă un risc relativ scăzut, asemănător cu cel de a face o radiografie. De la pierderea capsulei până la găsirea ei au trecut aproape două săptămâni.

Iran: Un cuplu a fost condamnat la închisoare pentru un videoclip care a devenit viral

Un tribunal iranian a condamnat un cuplu tânăr la peste 10 ani de închisoare pentru ca a dansat în fața unuia dintre principalele monumente ale Teheranului într-un videoclip considerat ca un simbol al sfidării regimului, au declarat marți militanți iranieni pentru drepturile omului. Astiyazh Haghighi și logodnicul ei Amir Mohammad Ahmadi, ambii în vârstă de 20 de ani, au fost arestați în noiembrie, după ce un videoclip cu ei dansând romantic în fața Turnului Azadi din Teheran a devenit viral.

Astiyazh Haghighi nu purta văl islamic, sfidând astfel regulile stricte ale Republicii Islamice cu privire la femei, care nu mai au voie să danseze în public în Iran, în niciun caz cu un bărbat. Un tribunal revoluționar din Teheran i-a condamnat la 10 ani și jumătate de închisoare, precum și la interzicerea utilizării internetului și interdicția de a părăsi Iranul, a declarat ONG-ul Human Rights Activists News Agency (HRANA), cu sediul în Statele Unite.

Popular pe Instagram, cuplul a fost găsit vinovat de “încurajarea corupției și a prostituției publice”, precum și de “adunare cu intenția de a perturba securitatea națională”, a adăugat ONG-ul. Citând surse apropiate familiilor lor, HRANA a spus că cei doi au fost lipsiți de avocați în timpul procedurii judiciare și că încercările de obține eliberarea lor pe cauțiune au fost respinse.

ONG-ul precizează că Astiyazh Haghighi se află în renumita închisoare pentru femei Qarchak, ale cărei condiții de detenție sunt condamnate în mod constant de militanții pentru drepturile omului. Autoritățile iraniene au luat măsuri dure împotriva oricărei forme de disidență de la moartea tinerei Mahsa Amini, în septembrie, care a declanșat un val de proteste împotriva regimului.

Cel puțin 14.000 de persoane au fost arestate de atunci, potrivit Națiunilor Unite, fie că sunt celebrități, jurnaliști, avocați sau cetățeni obișnuiți. Videoclipul acestui cuplu a fost salutat ca un simbol al libertăților revendicate de mișcarea de protest.

Cunoscut ca una dintre principalele atracții ale capitalei iraniene, giganticul și futuristul turn Azadi (“Libertate”) este un loc sensibil pentru putere. A fost inaugurat în timpul domniei ultimului Șah al Iranului, Mohammed Reza Pahlavi (1941-1979), la începutul anilor 1970, iar apoi a fost cunoscut sub numele de Turnul Shahyad (“Memorialul Șahului”). A fost redenumit când Republica Islamică a fost creată, în 1979.

Ozzy Osbourne anunță că nu va mai merge în turnee

Legendarul muzician Ozzy Osbourne a anunțat că nu va putea fi capabil din punct de vedere fizic să susțină concertele din viitorul turneu european. „Este probabil unul dintre cele mai dificile lucruri pe care a trebuit să-l împărtășesc cu fanii. Așa cum știți cu toții, acum patru ani am suferit un grav accident în care mi-am afectat coloana vertebrală. Singurul meu scop în acest timp a fost să mă întorc pe scenă. Vocea mea este în regulă. Cu toate acestea, după trei operații, tratamente cu celule stem, sesiuni nesfârșite de kinetoterapie și cel mai recent Tratament Cybernics (HAL) inovator, corpul meu este încă slab din punct de vedere fizic”, a explicat artistul. „Sunt sincer mișcat de felul în care v-ați păstrat cu răbdare biletele în tot acest timp, dar conștient, acum am ajuns să realizez că nu sunt fizic capabil să particip la viitoarele mele turnee în Europa/ Marea Britanie, după nu m-am putut ocupa de călătorie. Credeți-mă când spun că gândul de a-mi dezamăgi fanii chiar mă macină mai mult decât veți ști vreodată”, a precizat muzicianul.

„Niciodată nu mi-aș fi imaginat că zilele mele de turneu se vor încheia astfel. Echipa mea se gândește unde aș putea cânta fără a fi nevoit să călătoresc din oraș în oraș și din țară în țară. Vreau să mulțumesc familiei mele… trupei mele… echipei mele… prietenilor mei de multă vreme, Judas Priest, și, bineînțeles, fanilor mei pentru dăruirea, loialitatea și sprijinul lor și pentru că mi-au oferit viața pe care nu am visat vreodată să o trăiesc. Vă iubesc pe toți…”.

Biletele vor fi returnate fanilor, se precizează în anunț.

Marea Britanie: Fetiță de patru ani, ucisă în urma unui atac al unui câine

O fetiță de patru ani a murit în urma unui atac al unui câine în Milton Keynes, Marea Britanie, a anunțat Poliția. Ofițerii au fost chemați de serviciul de Ambulanță, marți, după ce un câine a atacat un copil în grădina din spatele unei proprietăți din Broadlands, Netherfield. La scurt timp după aceea, s-a confirmat că un copil a murit la proprietate. Nu a fost făcută nicio arestare, iar câinele a fost ucis. Poliția a numit acest eveniment “un incident tragic”.

“Înțeleg cât de mult impact va avea acest lucru asupra comunității și asupra publicului larg, iar oamenii se pot aștepta să vadă o prezență mare a poliției în zonă în această seară și în continuare, în timp ce ancheta noastră continuă”, a declarat Supt Matt Bullivant, de la Thames Valley Police.

“Jos mâinile de pe Africa”, spune Papa Francisc lumii bogate

Papa Francisc, care a început marți un turneu în Africa, a denunțat “otrava lăcomiei” care determină conflictele din Africa, spunând că lumea bogată trebuie să realizeze că oamenii sunt mai prețioși decât mineralele din pământul de sub ei.

Papa și-a început turneul în Africa - continent curtat diplomatic în ultima vreme atât de Rusia, cât și de Statele Unite - cu o vizită în Republica Democrată Congo. Aici, câteva zeci de mii de oameni l-au aclamat entuziaști pe sfântul părinte în timp ce acesta s-a deplasat cu papamobilul de la aeroport către capitala Kinshasa. Dar atmosfera veselă, una dintre cele mai vibrante întâmpinări de care Papa a avut parte în timpul călătoriilor sale în străinătate, a devenit sumbră atunci când suveranul pontif, în vârstă de 86 de ani, a vorbit cu demnitarii de la palatul prezidențial, notează Reuters.

Papa Francisc a condamnat “formele teribile de exploatare, nedemne de umanitate” din Congo, unde vastele bogății minerale au alimentat războiul, strămutarea populației și foametea. “Jos mâinile de pe Republica Democrată Congo! Jos mâinile de pe Africa! Nu mai sufocați Africa: nu este o mină care să fie secătuită sau un teren care să fie jefuit”, a spus Papa Francisc.

Aproximativ jumătate din populația de 90 de milioane de locuitori din Republica Democrată Congo este romano-catolică, iar Biserica joacă un rol crucial în administrarea școlilor și a unităților sanitare din această țară întinsă din Africa Centrală, precum și în promovarea democrației.

Congo are unele dintre cele mai bogate zăcăminte de diamante, aur, cupru, cobalt, staniu, tantal și litiu din lume, dar acestea au alimentat conflictul dintre miliții, trupele guvernamentale și invadatorii străini. Mineritul a fost, de asemenea, asociat cu exploatarea inumană a lucrătorilor, inclusiv a copiilor, și cu degradarea mediului. Papa a criticat țările bogate pentru că ignoră tragediile care se petrec în Congo și în alte părți ale Africii.

Se estimează că 5,7 milioane de persoane sunt strămutate în Congo și 26 de milioane se confruntă cu foamete severă, în mare parte din cauza impactului conflictului armat, potrivit Națiunilor Unite.

Papa Francisc va rămâne în Kinshasa până vineri dimineață, când va zbura spre Sudanul de Sud, o altă țară africană care se confruntă cu conflicte și sărăcie. În premieră, el va fi însoțit pentru această etapă a turneului său de arhiepiscopul de Canterbury, liderul comunității anglicane globale, și de moderatorul Bisericii Scoției. Liderii religioși au descris vizita lor comună drept un “pelerinaj al păcii” în cea mai tânără națiune din lume.

Sudanul de Sud și-a câștigat independența în 2011 față de Sudanul predominant musulman, după decenii de conflict. Doi ani mai târziu, conflictul interetnic a degenerat într-un război civil care a ucis 400.000 de persoane. Un acord încheiat în 2018 a pus capăt celor mai grave lupte.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.