Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Bucurie pe străzile din Bolivia după demisia lui Morales

Ziarul de Vrancea
11 nov 2019 2607 vizualizări

În schimb, Moscova, susținător al regimului socialist, acuză o lovitură de stat

Sute de bolivieni au umplut duminică piața Murillo din La Paz, din fața palatului prezidențial, pentru a sărbători demisia lui Evo Morales, care a condus țara timp de aproape 14 ani. “Acesta este singurul meu drapel”, striga un tânăr manifestant care agita steagul roșu, galben și verde al Boliviei. În acest timp, poliția înlătura din clădirile oficiale, printre care Parlamentul, Tribunalul electoral și comandamentul poliției, așa-numitul Whiphala, drapelul andin indigen multicolor pe care Evo Morales l-a introdus ca simbol național în 2009. “Acest imbecil, care nu-și poate folosi mintea, a ieșit pe fereastră, ce veste bună! Suntem fericiți”, a declarat pentru France Presse Reggina Sojas, o comerciantă în vârstă de 61 de ani, venită să sărbătorească evenimentul pe bulevardul El Prado, principala arteră din La Paz.

“Ce moment de glorie pentru noi! Suntem cu adevărat mulțumiți, trăiască democrația!”, și-a exprimat satisfacția Ricardo Revilla, angajat al unei bănci în vârstă de 37 de ani.

La câțiva pași mai departe, într-unul din colțurile pieței Murillo, polițiștii dintr-o unitate care s-a răzvrătit împotriva lui Morales se bucurau alături de manifestanții pe care trebuiau să-i aducă la ordine cu doar câteva zile înainte.

În celălalt capăt al țării, la Santa Cruz, la 900 km est de La Paz, o femeie agita un drapel bolivian. “Îi mulțumim lui Dumnezeu că ne-a eliberat de dictator”, a spus ea, folosind apelativul dat lui Evo Morales de adversarii săi. “Suntem mulțumiți că democrația s-a întors după atâta tiranie”, și-a exprimat bucuria un tânăr manifestant.

Într-o altă scenă cu totul inedită, responsabili ai poliției s-au rugat în genunchi în fața catedralei din localitate. La Sucre, capitala constituțională a Boliviei, un grup de persoane s-a adunat în Piața armelor, unde republica a fost fondată în 1825, pentru a intona imnul național.

“Nu ne vom mișca din stradă până când dictatorul, asasinul, nu pleacă din palat”, a declarat la rândul ei fosta candidată la alegerile prezidențiale Ruth Nina, care prezidează o asociație a soțiilor polițiștilor, la porțile unei unități din La Paz în care se află polițiști răzvrătiți.

De cealaltă parte, în orașul El Alto, aflat pe înălțimile din jurul La Paz și considerat un fief al lui Evo Morales, au izbucnit incidente.

O mulțime a încercat să ocupe un post de poliție, dar a fost respinsă cu gaze lacrimogene. În jur de șase persoane au fost arestate, potrivit media locale.

Morales, propus prezentator la Russia Today

Rusia a denunțat ieri violențele, potrivit ei, orchestrate de opoziție în Bolivia pentru a-l forța pe președintele Evo Morales să demisioneze.

“Un val de violențe declanșat de opoziție l-a împiedicat pe Morales să-și finalizeze mandatul prezidențial”, a subliniat Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse. Moscova a estimat de asemenea că puterea boliviană “dorea o soluție pe baza unui dialog politic, dar în loc de asta evenimentele au luat o turnură ce amintesc de scenariul unei lovituri de stat”. Exprimându-și “preocuparea”, ministerul rus a îndemnat toate forțele politice boliviene să găsească “o cale constituțională” pentru a ieși din criză.

Rusia este aliata mai multor regimuri de stânga din țările latino-americane, în special din Venezuela și Cuba. Aceste două țări au denunțat la rândul lor o “lovitură de stat” după demisia președintelui bolivian, duminică, la finalul unei noi zile marcate de confruntări între manifestanți și forțele de ordine, precum și de retrageri în serie a mai multor miniștri și deputați.

Redactorul-șef al canalului de știri pro-Kremlin Russia Today (RT) i-a propus luni lui Evo Morales un post de prezentator.

Cutremur puternic în Franța

Cel puțin trei persoane au fost rănite ieri, în urma unui cutremur de magnitudinea 5,4, care a avut loc înainte de prânz (ora locală) în apropiere de Montélimar, a anunțat Biroul Central Seismologic Francez (BCSF) de la Strasbourg. Seismul a fost resimțit la Lyon, Montpellier, Saint-Étienne, Grenoble, Avignon și Marsilia, relatează AFP.  La Teil, în Ardèche, s-au constatat pagube semnificative.

Primăria a deschis un gimnaziu pentru a primi populația, îndemnată să-și părăsească locuințele. Riscul prăbușirii unor construcții nu este exclus, iar o celulă de criză a fost activată la nivelul prefecturii, la Privas. Pompieri din Drôme au anunțat pe Twitter că primesc numeroase apeluri telefonice și au cerut să nu se ocupe liniile telefonice. Un eșafodaj s-a surpat în acest departament, fără să rănească pe cineva. Pompieri din departamentul Vaucluse au primit “aproximativ 50 de apeluri” telefonice, a declarat un purtător de cuvânt pentru AFP.

SUA ar vrea ca ONU să decidă asupra reîncarnării lui Dalai Lama

n chinezii invocă tradiția, în speranța unui nou lider spiritual mai favorabil Beijingului

China a insistat luni asupra respectării “cutumei istorice” a desemnării Dalai Lama, respingând o sugestie a Statelor Unite cu privire la implicarea ONU în această procedură - fără ca decesul actualului lider tibetan să fi avut loc, relatează AFP. Ambasadorul american însărcinat cu libertatea religioasă Sam Brownback a pledat vineri ca ONU să joace un rol în desemnarea viitorului Dalai Lama, în timp ce actualul Dalai Lama, Tenzin Gyatso, este în vârstă de 84 de ani.

Activiștii tibetani și Beijingul știu că decesul său ar putea aplica o lovitură căutării autonomiei regiunii tibetane, aflată sub controlul regimului comunist din 1951. Autoritățile chineze ar putea atunci să se însărcineze să-i identifice succesorul, în speranța de a desemna pe cineva mai înclinat să accepte acapararea Beijingului. Budiștii tibetani aleg în mod tradițional un Dalai Lama printr-o căutare spirituală care poate dura mai mulți ani, în care un comitet itinerant caută semne care să arate că un copil mic poate fi reîncarnarea ultimului lider spiritual. Acest proces “este vechi de câteva secole”, a subliniat în fața presei un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Geng Shuang.

Reîncarnarea lui Dalai Lama este necesar, așadar, “să respecte legile și reglementările țării, dar și ritualurile religioase și cutuma istorică”, a pledat el. Geng a acuzat Statele Unite de faptul că “se amestecă în afacerile interne ale Chinei sub pretextul libertății religioase”.

Tentativa americană cu privire la ONU “este sortită eșecului și se va lovide opoziția comunității internaționale”, a dat el asigurări.

China dispune de un drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU.

Un român pledează vinovat pentru o crimă care a șocat Marea Britanie

Un român a pledat “vinovat” luni la acuzația că a ucis-o, acum aproape șase ani, pe britanica Valerie Graves, o crimă care a șocat comunitatea din Bosham, în West Sussex (Anglia), transmite Press Association.

Artista în vârstă de 55 de ani a fost ucisă cu bestialitate la câteva zile după Crăciunul din 2013, fiind lovită în mod repetat cu un obiect contondent în dormitorul situat la parter al vilei de lux aparținând unor prieteni care i-o lăsaseră în grijă, pe perioada vacanței.

Cristian Sabou, din Dej, a compărut luni în fața tribunalului din Lewes și s-a declarat vinovat de uciderea femeii.

Crima a declanșat una din cele mai îndelungate “vânători” de suspecți din istoria poliției din Sussex. Sabou a fost arestat abia în iulie 2019, în România, fiind apoi extrădat în Marea Britanie.AGERPRES

O cunoscută actriță americană a murit la vârsta de doar 13 ani

Actrița Laurel Griggs, care a debutat pe Broadway în rolul Ivanka din “Once the Musical”, a murit la vârsta de 13 ani, anunță Variety. Tatăl ei a scris pe Facebook că moartea a survenit unor complicații provocate de astm.  Griggs și-a făcut debutul pe Broadway pe când avea vârsta de 6 ani, în producția din 2013 “Cat on a Hot Tin Roof”, alături de Scarlett Johansson. E a interpretat timp de 17 luni rolul Ivanka din “Once”, spectacol premiat cu Tony.

A avut roluri în “Cafe Society”, de Woody Allen, în 2016, și în serialele TV “Louie” și “Bubble Guppies”. A apărut de două ori în emisiunea “Saturday Night Live” în 2017.

Coaliția lui Merkel evită o criză majoră

Partidele din coaliția guvernamentală a Angelei Merkel au ajuns la un acord, în weekend, asupra unei reforme a pensiei minime, care permite Guvernului, fragilizat după mai puțin de doi ani de existență, să evite o criză politică majoră. În urma unor negocieri laborioase, conservatorii din cadrul Uniunii Creștin Democrate (CDU) a lui Merkel și aliatul său bavrez Uniunea Creștin Socială (CSU), pe de o parte, și social-democrații din cadrul Partidului Social Democrat (SPD), pe de altă parte, au convenit o reclaculare a pensiei minime în cazul persoanelor care, în pofida faptului că au cotizat fără întrerupere, primesc o pensie mică. “Am găsit, în această temă dificilă, o soluție bună și care poate fi apărată de CDU”, a anunțat duminică, într-o declarație de presă comună cu liderii SCU și SPD, președinta creștin-democrată Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK).

Președinta interimară SPD Malu Dreyer a catalogat acest compromis drept “o etapă socio-politică importantă”. Cele două tabere se ceartă de luni de zile cu privire la acest subiect fierbinte într-o Germanie care se confruntă cu o îmbătrânire a populației. O criză politică majoră amenința să izbucnească în lipsa unei înțelegeri între parteneri slăbiți, care se confruntă, în plus, cu rezerve interne puternice.

SPD luptă pentru supraviețuirea sa politică și urmează să hotărască în decembrie dacă rămâne sau nu în coaliție, ceea ce ar putea conduce la alegeri anticipate. Partidul Social Democrat, care intenționează să se reorienteze către stânga, cu scopul de a recâștiga o parte a electoratului său, urmează totodată să desemneze o nouă conducere.

CDU a înlănțuit, la rândul său, o serie de înfrângeri electorale, ultima în Turingia, la sfârșitul lui octombrie, unde a fost înfrânt de extrema dreaptă.

Cele două tabere au decis duminică faptul că acordarea unei pensii minime urmează să fie supusă unei examinări complete a veniturilor persoanei care dorește să o primească.

Liderul Ciudadanos demisionează în urma prăbușirii formațiunii în alegerile parlamentare

Liderul Partidului Ciudadanos (liberal) Albert Rivera și-a anunțat demisia ieri, la o zi după prăbușirea formațiunii sale în alegerile legislative din Spania, în urma cărora a obținut zece mandate, față de 57 în aprilie. Rivera și-a anunțat totodată demisia din postul de deputat. “Am vrut să-mi asum întreaga responsabilitate la persoana întâi”, a declarat el la sediul partidului.

Albert Rivera, în vârstă de 39 de ani, era una dintre principalele figuri ale vieții politice spaniole, după intrarea zgomotoasă a formațiunii sale, în 2015, în Parlamentul național spaniol. Intransigent cu separatiștii catalani și basci, acest avocat cu vederi liberale a preluat conducerea Partidului Ciudadanos (“Cetățeni”) în 2006, cu scopul de a lupta împotriva ascensiunii separatismului în Catalonia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.