Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Bruxelles: Liderii UE, aproape de un acord

Ziarul de Vrancea
18 iul 2020 909 vizualizări

Negocierile păreau să se îndrepte aseară spre un compromis privind schema de ajutor pentru reconstrucția economică

Liderii statelor-membre ale Uniunii Europene nu au reușit să ajungă până ieri seară la un acord în privința planului de 750 de miliarde de euro pentru reconstrucția economică post-COVID, însă președintele Consiliului European, Charles Michel, a reușit să găsească o soluție acceptabilă pentru ceilalți lideri într-un fond de 390 de miliarde în granturi, au declarat oficiali europeni, conform Bloomberg. După mai multe întâlniri separate la Bruxelles, președintele Consiliul European i-a adunat pe cei 27 de lideri și le-a propus un fond de reconstrucție economică de 390 de miliarde de euro în granturi directe nerambursabile, suplimentat de împrumuturi cu dobânzi mici. Un membru al delegației franceze spune că exisa, astfel, o șansă de a ajunge la un acord între liderii europeni.

Propunerea inițială a lui Michel prevedea 500 de miliarde de euro în granturi, însă ea a fost respinsă de liderii statelor așa-zis „cumpătate”, cel mai vocal dintre ei fiind premierul olandez Mark Rutte. Duminică seară, Rutte și omologul său austriac Sebastian Kurz, ajunseseră să accepte un fond cu 350 de miliarde de euro în granturi nerambursabile, însă s-au întâlnit cu opoziția Germaniei și Franței, susținute de o majoritate a statelor, care au cerut un fond de 400 de miliarde de euro.

Macron: “Frugalii sunt egoiști și nu fac nicio concesie”

Bătălia cu privire la planul de relansare al UE s-a intensificat luni dimineața, relatează AFP. În cadrul unei cine a celor 27 de lideri UE, președintele francez Emmanuel Macron și-a ieșit din fire și a denunțat reaua voință a “frugalilor” - Olanda, Austria, Suedia și Danemarca - cărora li s-a alăturat Finlanda. El i-a atacat pe premierul olandez Mark Rutte și pe cancelarul austriac Sebastian Kurz - considerați cei mai inflexibili, după trei zile de negocieri sterile. În contextul în care o recesiune istorică lovește Europa, reticențele lor amenință să facă să eșueze un plan de susținere a economiei, care ar fi înainte de toate favorabil Sudului - cu Italia și Spania în frunte. În fața acestui blocaj, Macron le-a atacat “incoerențele”, la cina de duminică, potrivit unui membru al delegației franceze. El a declarat, potrivit unei surse europene, că Franța și Germania “vor plăti acest plan”, în “interesul Europei, când frugalii sunt egoiști și nu fac nicio concesie”. El a denunțat comportamentul cancelarului autriac Sebastian Kurz, după ce a acesta a plecat subit de la masă să răspundă la telefon. Francezul a comparat de asemenea poziția olandezului Mark Rutte cu a premierului britanic David Cameron, care a adoptat adesea o linie dură la summiturile europene, dar care a sfârșit prin a pierde referendumul Brexitului.

Anterior, președintele Consiliului European Charles Michel i-a îndemnat pe Cei 27 să nu prezinte “fața unei Europe slabe, subminată de neîncredere”, cerând un efort în vederea evitării unui eșec. Unanimitatea necesară celor 27 de state membre face un acord deosebit de dificil, cu atât mai mult cu cât există alte puncte de blocaj. Între ele se află o legare a plății ajutoarelor de respectarea statului de drept - o idee care nemulțumește Budapesta și Varșovia, care se află în prezent în colimatorul UE. Premierul ungar Viktor Orban s-a opus vehement unei asemenea măsuri duminică, acuzându-și omologul olandez de faptul că vrea “să-l pedepsească financiar” și de faptul că îl “detestă” atât pe el, cât și Ungaria. În cadrul summitului, Michel a multiplicat garanțiile în favoarea frugalilor, de exemplu crescând “rabatul” de care beneficiază în calitate de țări care plătesc mai mulți bani la bugetul UE decât primesc. El a încercat de asemenea să-l îmblânzească pe olandezul Mark Rutte, care reclamă ca fiecare țară să prezinte un plan național de relansare în schimbul ajutoarelor din planul de relansare - care să fie validate cu unanimitatea Celor 27. O asemenea configurare, care ar însemna de facto un drept de veto al fiecărei capitale, îngrijorează Roma și Madridul, care se tem că vor fi supuse unui program de reforme - pe piața muncii și în pensionare - impus. Belgia a prezentat un mecanism mai nuanțat, care permite unei țări care ar avea rezerve cu privire la planul altui stat să deschidă o dezbatere în 27.

SUA: Fiul unei judecătoare, ucis într-un atac armat la domiciliu

Un bărbat înarmat, deghizat în șofer care face livrăride la FedEx, l-a ucis prin împușcare pe fiul unei judecătoare federale din Statele Unite și l-a rănit prin împușcare pe soțul acesteia, într-un atac la domiciliul acestora, la New Jersey, scrie presa americană. Judecătoarea Esther Salas nu a fost rănită, potrivit ABC News. Fiul magistratei, Daniel Anderl, în vârstă de 20 de ani, a fost ucis în momentul în care a deschis ușa, potrivit ABC și CNN. “A fost împușcat în inimă”, a declarat primarul din North Brunswick, Francis “Mac” Womack, un prieten al judecătoarei. Soțul lui Esther Salas, Mark Anderl, un avocat și un fost procuror, se afla într-o stare critică, dar stabilă, după ce a fost operat, potrivit publicației New Jersey Globe. Biroul FBI de la Newark a anunțat într-un mesaj postat pe Twitter că “anchetează cu privire la un atac armat care a avut loc la domiciliul judecătoarei Esther Salas” și că se află în căutarea unui suspect. Bărbatul înarmat se pare că purta o uniformă de șofer FedEx, potrivit unor surse din cadrul forțelor de ordine. Mobilul crimei era necunoscut imediat. “Ca judecătoare, ea primea amenințări cu moartea din când în când, dar toată lumea spune că nu a primit recent”, a declarat primarul la ABC. Judecătoarea Salas, în vârstă de 51 de ani, este prima femeie hispanică promovată judecătoare federală în districtul New Jersey. Ea a fost numită de către președintele Barack Obama în 2010. Judecătoarei i s-a repartizat un recurs colectiv depus de un grup de investitori Deutsche Bank care afirmă că banca nu a supravegheat bine clienți considerați de risc mare, între care investitorul financiar Jeffrey Epstein, acuzat de exploatarea sexuală a unor minore și care s-a sinucis anul trecut în închisoare. Esther Salas a judecat mai multe cazuri foarte mediatizate și a prezidat în 2014 procesul cu privire la fraudă al lui Teresa Giudice, o eroină a reality-show-ului “Real Housewives of New Jersey” și al soțului acesteia Joe.

Kim Jong Un îi concediază pe șefii șantierului unui spital mare la Phenian

Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un i-a mustrat dur pe șefii șantierului unui spital de prestigiu de la Phenian, din cauza neglijenței financiare, și a ordonat să fie concediați, scria ieri presa oficială. Marile șantiere sunt un vechi mijloc de propagandă internă în vederea impunerii credibilității conducătorilor de la Phenian. Însă unii experți observă că uneori se acordă prioritate vitezei executării acestor lucrări și nu calității infrastructurilor. Șantierul Spitalului General de la Phenian a fost deschis pe un loc prestigios, pe malul fluviului Taedong, în fața dealului Mansu, pe care tonează statuile monumetale ale fondatorului regimului, Kim Il Sung, și a fiului și succesorului său, Kim Jong Il, tatăl actualului dictator. Șantierul ar urma să fie închis la 10 octombrie - data marcării a 75 de ani de la înființarea Partidului Muncitorilor din Coreea. În cadrul unei ceremonii, în martie, Kim Jong Un a prezentat acest proiect ca pe o “misiune crucială” a politicii în domeniul Sănătății. Însă, după ce a fost informat cu privire la progresele pe șantier, în cadrul unei vizite la fața locului, Kim a “semnalat probleme grave”, scria luni agenția oficială nord-coreeană de presă KCNA. Comisia însărcinată cu șantierul a fost “negliejntă” în finanțarea proiectului, al cărui “buget nu este corect stabilit”, a denunțat Kim. Acest proiect a fost lansat “pentru binele poporului”, însă își multiplică de-acum cererile de “asistență”, a deplâns el. KCNA nu face nicio altă precizare cu privire la natura neglijențelor.  Însă dictatorul a cerut Comitetului Central al partidului unic să deschidă o anchetă și “să înlocuiască responsabilii”. Unii observatori estimează că șantierele nord-coreene întârzie din cauza dificultăților țării de a se aproviziona cu materiale, din cauza unei consolidări a controalelor la frontieră, în contextul pandemiei covid-19. Coreea de Nord continuă să susțină că nu înregistrează niciun caz de covid-19 pe teritoriul său, un lucru de care experții se îndoiesc.

Bărbat găsit vinovat de spionaj în favoarea SUA, executat în Iran

Iranul a executat ieri un bărbat găsit vinovat de spionaj în cadrul Forțelor armate iraniene în contul Statelor Unite și Israelului, pe care le-a ajutat să-l localizeze pe generalul iranian Qassem Soleimani, asasinat într-un atac cu o dronă americană, a anunțat justiția. “Condamnarea lui Mahmoud Mousawi Majd a fost executată luni dimineața cu privire la spionaj, pentru ca acest caz al trădării țării sale să fie închis pentru totdeauna”, anunță site-ul justiției iraniene Mizan Online. Moussavi Majd a fost acuzat de faptul că a furnizat informații Statelor Unite și Israelului cu privire la deplasările generalului Qassem Soleimani, ucis la începutul lui ianuarie într-un atac cu un avion american fără pilot (dronă) la Bagdad. Arhitectul strategiei iraniene în Orientul Mijlociu, puternicul general Soleimani, comandantul Forței al-Qods, aripa Gardienilor Revoluției însărcinate operațiunile externe ale Republicii islamice, a fost ucis la 3 ianuarie într-un atac aerian american la aeroportul din Bagdad, împreună cu “locotenentul” irakian Abu Mehdi al-Muhandis, liderul paramilitarilor proiranieni din Irak.Pe de altă parte, Moussavi Majd a fost arestat în 2018, iar acest dosar nu ar avea nicio legătură cu asasinarea lui Soleimani, scrie Reuters. Această execuție intervine în contextul în care milioane de iranieni s-au mobilizat în ultimele zile pe rețele de seocializare pentru a denunța pedeapsa cu moartea pe care o riscă trei bărbați care au participat în noiembrie la manifestați iîmpotriva autorităților de la Teheran. Execuția celor trei manifestanți a fost suspendată, a anunțat duminică unul dintre avocații lor, Babak Paknia.

Copiii pot transmite COVID-19 la fel ca adulții

Copiii și adolescenții cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani pot transmite COVID-19 altor membri din familie la fel ca persoanele adulte, conform unui nou studiu realizat în Coreea de Sud și publicat în jurnalul științific Emerging Infectious Diseases al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite. O echipă de cercetători de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Coreea de Sud a studiat înregistrări medicale privind 59.073 de contacte ale unui număr de 5.706 de pacienți diagnosticați cu boala COVID-19, identificați în această țară în perioada 20 ianuarie - 27 martie. Din 10.592 de contacte în rândul acelorași familii, 11,8% au fost diagnosticate cu boala COVID-19, iar ratele de contagiere au fost mai mari în cazul persoanelor de contact ale copiilor decât ale adulților, potrivit studiului. Din 48.481 de contacte care nu făceau parte din aceleași gospodării, 1,9% au fost diagnosticate cu boala COVID-19. Cercetătorii au descoperit cea mai ridicată rată de transmitere a COVID-19, de 18,6%, în familiile copiilor de vârstă școlară, iar cea mai redusă rată de contagiere, de 5,3%, a fost identificată în cazul contactelor din cadrul acelorași gospodării ale copiilor cu vârste între 0 și 9 ani. “Ratele au fost mai ridicate în cazul contactelor copiilor decât ale adulților”, au notat autorii studiului.

Mozaicuri din Sfânta Sofia, acoperite cu draperii în timpul rugăciunilor musulmane

Unele mozaicuri din bazilica Sfânta Sofia din Istanbul reprezentând figuri creștine vor fi acoperite cu draperii în timpul rugăciunilor musulmane, a anunțat duminică purtătorul de cuvânt al președintelui turc, Ibrahim Kalin, pe măsură ce lucrările pentru pregătirea utilizării clădirii ca moschee continuă. Autoritățile au spus săptămâna trecută că mozaicurile vor fi ascunse fie cu draperii, fie cu lasere, cu ocazia primelor rugăciuni musulmane care vor avea loc vineri, 24 iulie. La începutul acestei luni, printr-o decizie care a stârnit critici și îngrijorare la nivel internațional, președintele Tayyip Erdogan a anunțat că bazilica Sfânta Sofia va fi deschisă pentru practicarea cultului musulman în urma unei hotărâri judecătorești care a decis că transformarea clădirii în muzeu în 1934 a fost ilegală. Într-un interviu acordat postului de televiziune NTV, Kalin a declarat că unele mozaicuri, reprezentându-i pe Maica Domnului și pe Arhanghelul Gabriel, care sunt poziționate în direcția Qiblei (Qibla este direcția către care se îndreaptă un musulman atunci când își face rugăciunea) vor fi acoperite cu draperii. El a spus că alte mozaicuri, care îi reprezintă pe Iisus și alte figuri creștine, nu reprezintă un obstacol pentru rugăciunile musulmane, deoarece acestea nu sunt situate în direcția Qiblei. Oficialul turc nu a precizat însă dacă acestea vor rămâne permanent neacoperite. În afara rugăciunilor, fostul lăcaș de cult creștin și muzeu va fi deschis tuturor vizitatorilor și turiștilor, iar toate mozaicurile vor fi descoperite, au informat autoritățile din Turcia. Capodoperă arhitecturală bizantină datând din secolul al șaselea, Sfânta Sofia este una din principalele atracții turistice din Istanbul și a atras circa 3.8 milioane de vizitatori în 2019.

Un nou medicament ar reduce cu 79% riscul dezvoltării unei forme grave de Covid-19

Un medicament - denumit SNG001 - ar reduce cu 79% riscul dezvoltării unei forme grave a bolii covid-19, potriivt unor rezultate preliminare prezentate luni de către laboratorul britanic care-l produce, Synairgen. Acest tratament inhalat, folosește interferoni beta, o proteină naturală care intervine în reacția organismului împotriva virusului. Studiul, efectuat de către Universitatea Southampton asupra unui număr de 101 pacienți, conchide că pacienții tratați cu acest medicament au 79% șanse mai mici ca cei care auprimit un placebo să dezvolte forme grave ale covid-19 - și anume care necesită un aparat pentru a respira sau mortale. Pacienții tratați cu SNG001 au șanse de peste două ori mai mari să se vindece decât cei care au primit un placebo. Trei dintre pacienții (6%) tratați cu placebo au murit, însă niciun deces nu a fost înregistrat în rândul celor care au fost tratați cu SNG001. Studiul a fost realizat pe un eșantion relativ mic de pacienți și nu a făcut obiectul unei evaluări de către un comitet de lectură, însă ar putea revoluționa modul în care este tratat covid-19. Directorul general al Synairgen, Richard Marsden, consideră că ar putea fi vorba despre “un progres major”. “Rezultatele ne confirmă convingerea că interferonul beta (...) prezintă un potențial enorm ca tratament prin inhalare în vederea restabilirii răspunsului imunitar al plămânilor, ameliorând protecția, accelerând recuperarea și contracarând impactul virusului SARS-Cov-2”, a declarat Tom Wilkinson, un profesor de medicină respiratorie la Universitatea din Southampton, care a condus testul. Profesorul Stephen Holgate, cofondatorul Synairgen, a subliniat că acest tratament “restaurează capacitatea plămânilor de a neutraliza virusul sau orice mutație a virusului sau coninfecție cu alt virus respirator ca cel al gripei sau VRS (virusul respirator comun), cum s-ar putea întâmpla în iarnă, în cazul accelerării covid-19”. Până în prezent, un singur medicament - dexametazona - a dovredit că poate salva bolnavi de covid-19. Alt tratament - antiviralul redemsivir - permite o reducere a perioadei de spitalizare, însă nu reduce mortalitatea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.