Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Banii de buzunar ai unei „beizadele”, returnați în Moldova

Ziarul de Vrancea
4 iul 2021 1255 vizualizări

Este vorba despre aproape jumătate de milion de lire sterline, care i-au aparținut fiului fostului premier Vlad Filat

Ambasadorul Marii Britanii la Chișinău, Steven Fisher, a declarat într-un interviu publicat, ieri, de postul Europa Liberă Moldova că aproape jumătate de milion de lire sterline va fi restuit Republicii Moldova, după ce banii au fost confiscați de la Luca Filat, fiul fostului premier moldovean, Vlad Filat, închis patru ani și jumătate pentru fapte de corupție. „Banii iliciți au fost depistați de către autoritățile britanice, pentru că dl Luca Filat a avut cheltuieli care nu au putut fi explicate, având în vedere statutul lui de student acolo. Deci, a folosit banii într-un mod nejustificat și a atras atenția autorităților. După aceasta, oamenii legii au făcut ceea ce trebuia de făcut, tribunalul britanic a examinat cazul și au calificat banii drept avere ilicită. Și în acest caz, banii pot fi recuperați, conform legii britanice”, a spus Steven Fisher.

Diplomatul britanic a precizat că recuperarea banilor s-a făcut conform legislației britanice, fără o cooperare prealabilă cu Chișinăul, dar că Londra este dispusă să conlucreze cu autoritățile moldovenești pe orice fel de solicitări de colaborare pentru a recuperara banii negri. „Dacă autoritățile respective ale Republicii Moldova ne informează despre suspiciunile lor rezonabile în mod formal, vom acționa cât de repede posibil”, asigurat Steven Fisher. Diplomatul a mai precizat că banii vor fi înapoiați la Chișinău după consumarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie.

În urmă cu câteva luni, președintele Maia Sandu afirma că banii din Marea Britanie vor fi folosiți pentru a sprijini Agenția Națională pentru Asistență Socială și că aceștia vor ajunge la persoanele cu dizabilități.

Bentley, coliere și chirii extravagante

În 2019, autoritățile britanice au confiscat suma de 458.000 de lire sterline din trei conturi bancare ale HSBC deschise pe numele lui Luca Filat. În mai 2021, autoritățile britanice au dezvăluit că Luca Filat a primit multiple plăți în numerar pe cele trei conturi prin intermediul Hawala, un sistem informal de transfer bancar folosit în special în Orientul Mijlociu, dar care funcționează în toată lumea.

Luca Filat a încercat să justifice, inclusiv împrumuturi în numerar de 5,5 milioane de dolari de la o companie irakiană, ca fiind cadouri de la prieteni.

Agenția Națională de Combatere a Criminalității Organizate din Regatul Unit a constat că aceste sume provin de la companii conectate la tatăl său, fostul premier Vlad Filat.

Vlad Filat a spus într-un interviu pentru Pro TV Chișinău că acești bani nu au legătură cu el și cu Republica Moldova. „Nu pot să vă răspund de unde și cum provin. Eu nu știu care sunt activitățile lui, pentru că nu comunicăm”, a spus el.

Luca Filat s-a stabilit la Londra în 2016, la 21 de ani, pentru a studia. El s-a făcut remarcat prin petreceri extravagante și bunuri de lux, precum un autoturism Bentley de circa 200.000 de lire sterline. Fiul lui Vlad Filat trăia la Londra o viață de lux, plătind 400.000 de lire sterline pentru chiria unui apartament situat pe una dintre cele mai scumpe străzi din Londra și a cheltuit 50.000 de lire sterline pentru un colier.

Viktor Orba, primul lider UE, desenmat „prădător al presei”

 în premieră, în topul „tiranilor” au intrat și două femei

Lideri din țări autocratice precum prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohamed bin Salman, dar și din țări considerate democratice, cum ar fi președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, sau premierul Ungariei, Viktor Orban, s-au transformat în “prădători ai presei” scrie organizația neguvernamentală Reporteri fără Frontiere (RSF).

Pe lista publicată luni, care o actualizează pe precedenta, din 2016, RSF include în total 37 de “tirani” din întreaga lume cărora le reproșează “o represiune masivă a libertății presei”, iar pentru prima dată de la crearea acestei liste, acum circa 20 de ani, figurează reprezentantul unei țări din Uniunea Europeană. Motivul este că RSF consideră că, de la sosirea sa la putere, în 2010, Orban nu a încetat să atenteze împotriva “pluralismului și independenței mass media”. Plecând de la ideea sa de “democrație iliberală”, Orban a transformat serviciul de radio și televiziune în “organ de propagandă”, iar în privința presei private, fie a supus-o propriilor interese, fie a redus-o la tăcere. Toate acestea au fost posibile grație manevrelor politico-economice și cumpărării de presă de către unii oligarhi care au legături cu partidul său, Fidesz, consideră RSF.

Lui Bolsonaro, liderul celei mai mari democrații din America Latină, RSF îi reproșează insultele, umilințele și “amenințările vulgare” pe care le-a adresat presei de când a ajuns în fruntea țării, în 2018.

De atunci - subliniază RSF - “activitatea presei braziliene a devenit extrem de complexă” și principalele ținte ale atacurilor sale au fost jurnalistele, specialiștii politici și grupul Globo. RSF atrage atenția îndeosebi cu privire la acțiunea combinată a familiei și anturajului președintelui brazilian cu persoane care îl susțin pe Bolsonaro pe rețelele sociale și care, cu ajutorul roboților, se concentrează pe decredibilizarea presei pe care o acuză că este “dușmanul statului”.

Tot în America Latină, au intrat pe lista neagră a organizației Reporteri fără Frontiere președinții Cubei, Miguel Diaz-Canel, și Nicaraguei, Daniel Ortega, cărora li se alătură acum președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, aflat deja pe această listă încă de la sosirea sa la putere, în 2013. Prezența lui Diaz-Canel pe listă se justifică prin continuitatea pe care a imprimat-o “totalitarismului de tip sovietic” pe care i l-a lăsat moștenire Raul Castro, atunci când a cedat puterea.

De asemenea, Arabia Saudită - amintește organizația - este “una dintre cele mai mari închisori din lume pentru jurnaliști” și unii dintre ei se află în spatele gratiilor fără să știe ce acuzații li se aduc. Și asta fără a mai vorbi despre cazul editorialistului publicației americane Washington Post, Jamal Khashoggi, asasinat și tranșat în consulatul saudit din Istanbul, Turcia, în 2018.

Pentru prima dată, în ediția din acest an, RSF include pe lista sa două femei “prădătoare ale presei”. Prima este șefa executivului din Hong Kong, pentru că se comportă ca “o marionetă în mâinile președintelui chinez Xi Jinping”, în aplicarea politicilor “liberticide la adresa presei”. A doua este șefa executivului din Bangladesh, Sheikh Hasina, care conduce țara din 2009 și care, cu o lege privind securitatea digitală adoptată în 2018 - potrivit RSF - a deschis calea procedurilor judiciare împotriva a peste 70 de jurnaliști și bloggeri.

Unii dintre liderii aflați pe lista neagră a organizației RSF se află acolo încă de la prima ediție, din 2001: este vorba despre ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, președinții Siriei, Bashar al Assad, Rusiei, Vladimir Putin, Belarusului, Aleksandr Lukașenko.

Schimbările climatice, cel mai grav pericol pentru europeni

Potrivit noului sondaj Eurobarometru publicat ieri, europenii cred că schimbările climatice sunt problema cea mai gravă cu care ne confruntăm în prezent.

Mai mult de 9 din 10 respondenți consideră că schimbările climatice sunt o problemă gravă (93%), iar aproape 8 din 10 (78%) - că este o problemă foarte gravă. Atunci când li s-a cerut să spună care este problema cea mai gravă cu care ne confruntăm în prezent la scară planetară, peste un sfert (29%) dintre respondenți au indicat fie schimbările climatice (18%), fie deteriorarea mediului natural (7%), fie problemele de sănătate legate de poluare (4%)

În ceea ce privește politicile care pot fi adoptate pentru a remedia această problemă, 9 din 10 europeni (90%) sunt de părere că emisiile de gaze cu efect de seră ar trebui reduse la minimum, iar celelalte tipuri de emisii ar trebui compensate astfel încât Europa să poată deveni neutră din punct de vedere al climei până în 2050.

“În ciuda pandemiei și a dificultăților economice cu care se confruntă europenii, susținerea publică pentru întreprinderea de acțiuni în domeniul climei este în continuare la cote înalte”, a declarat vicepreședintele executiv pentru Pactul verde european, Frans Timmermans.

Există și un consens evident că luarea de măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice oferă oportunități atât cetățenilor UE, cât și economiei UE. Aproape 8 din 10 europeni (78%) împărtășesc opinia că acțiunile climatice vor fi un motor al inovării, iar grație inovării, întreprinderile europene vor fi mai competitive. Aproape 8 din 10 europeni (78%) sunt de părere că promovarea expertizei UE în domeniul tehnologiilor curate în relația cu țările din afara UE poate contribui la crearea de noi locuri de muncă în UE. Șapte din 10 europeni (70%) consideră că reducerea importurilor de combustibili fosili poate aduce beneficii economice UE.

Cel puțin 50 de morți în Filipine, în urma prăbușirii avionului militar

Forțele de securitate filipineze căutau ieri, pe o plantație de cocotieri, înregistratorul de zbor al unui avion de tranport militar care s-a prăbușit duminică în sud-vestul arhipelagului și a ucis 50 de oameni.

Este vorba despre unul dintre cele mai grave accidente aeriene din istoria armatei filipineze. Un avion de tip Hercules C-130, la bordul căruia se aflau 96 de persoane - majoritatea tineri recent absolvenți care se duceau să lupte împotriva insurecției islamiste la Jolo -, a ratat pista la aterizare pe această insulă, în condiții meteorologice bune.

Cincizeci de persoane - 47 de militari și trei civili - au murit, după ce avionul a derapat și a luat foc, a anunțat un purtător de cuvânt al armatei filipineze, generalul Edgard Arevalo, care a anunțat o revizuire în creștere a unui bilanț anterior de 47 de morți. Alte 53 de persoane au fost rănite - majoritatea militari. Era necunoscut faptul dacă piloții au supraviețuit.

În fotografii de la locul accidentului, difuzate de armată, se poate observa deriva aeronavei și o parte a fuzelajului distrus, în mijlocul unor cocotieri.

Jolo este bastionul Abu Sayaf, o organizație considerată drept teroristă de către Statele Unite, care s-a scindat în mai multe facțiuni, dintre care unele au depus jurământul de credință față de Statul Islamic (SI). Gruparea a comis cele mai grave atentate în arhipelag și s-a specializat în răpiri cu scopul de a obține răscumpărări.

Aeronava care s-a prăbușit duminică nu era nouă. Ea a aparținut anterior armatei americane și a fost achiziționată la începutul acestui an de către Manila. “Sunt toți piloți cu experiență, iar din această cauză nu putem spune imediat de ce s-a întâmplat acest lucru”, a declarat generalul Arevalo. “Chiar dacă nu sunt noi, aceste echipamente sunt viabile”, a adăugat el.

Un englez a fotografiat un OZN deasupra falezei comitatului Devon

Un englez în vârstă de 36 de ani a declarat că a surprins săptămâna trecută un OZN timp de zece secunde deasupra falezei comitatului Devon, relatează Daily Mail. Matthew Evans a remarcat obiectul strălucitor pe geamul de la etajul casei lui. Fotografiile arătate de el dezvăluie patru lumini puternice în formație triunghiulară pe cerul nopții.

Bărbatul a continuat: „A stat într-un loc suficient pentru ca eu să scot telefonul și să fac aceste poze. Apoi s-a îndepărtat rapid și nu l-am mai văzut. Lumina era cu adevărat puternică. Nu am știut ce poate fi și am decis să fac o poză. Nu sunt pe punctul de a-mi pierde mințile încă. Dar este greu să îl încadrez, așa că bănuiesc că este un obiect zburător neidentificat”.

Anunțul lui vine după ce Pentagonul a lansat un raport public legat de OZN-uri. În raportul de nouă pagini din 25 iunie a fost specificat faptul că armata a înregistrat 144 de apariții ale OZN-urilor, majoritatea din 2019 până în prezent, iar doar una dintre ele a putut fi explicată.

Luis Elizondo, fost director al Advanced Aerospace Threat Identification Program (AATIP) din cadrul Pentagonului, a declarat că raportul este doar vârful aisbergului și l-a numit „istoric”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.