Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Agenți KGB, la bordul avionului deturnat

Ziarul de Vrancea
23 mai 2021 1404 vizualizări

Spioni ai regimului de la Minsk l-au însoțit pe opozant în aeronava care îl transporta de la Atena la Vilnius n mai mulți pasageri au povestit momentele de groază pe care le-a trăit tânărul în momentul în care a înțeles că avionul este „piratat” din cauza lui

Agenți din cadrul serviciilor belaruse de securitate KGB s-ar fi aflat la bordul avionului aparținând Ryanair deturnat de către autoritățile belaruse, care l-au arestat pe opozantul Roman Protasevici, aflat la bord, a acuzat ieri CEO-ul companiei irlandeze low-cost Michael O'Leary. La fel ca Guvernul irlandez, Michael O'Leary a denunțat un act de “piraterie” al Belarusului.

“Se pare că intenția autorităților era de a scoate un jurnalist și persoane care călătorea împreună cu el”, a declarat el la postul irlandez de radio Newstalk. “Noi credem că agenți KGB au fost de asemenea debarcați pe aeroport”, a acuzat el. Michael O'Leary evocă un incident “foarte îngrozitor” pentru pasageri și echipaj. “Cred că este prima oară când se întâmplă așa ceva unei companii aeriene europene”, a apreciat el.

„A spus că riscă pedeapsa cu moartea”

Activistul Roman Protasevici a trăit momente de angoasă după ce și-a dat seama că avionul Ryanair în care se afla avea să fie deturnat către Minsk, unde a fost arestat, declară alți pasageri. “A început să intre în panică și să spună că era din cauza sa”, a declarat AFP Monika Simkiene, o lituaniană în vârstă de 40 de ani, după ce avionul a aterizat la Vilnius, cu mai multe ore întârziere. “El s-a întors către oameni și a spus că riscă pedeapsa cu moartea”, a declarat ea, notând că părea “foarte calm”, după ce a devenit sigur că va fi arestat la sosirea la Minsk. Era “nervos la început, dar apoi și-a dat seama că nu putea face nimic. S-a calmat și a acceptat” situația, a declarat alt pasager, care prezentat doar drept Mantas.

Premierul lituanian Ingrida Simonyte s-a dus pe aeroportul de la Vilnius pentru a primi avionul, dar și câteva zeci de activiști din opoziția belarusă.

Unii purtau pe umeri steaguri în culorile opoziției belaruse, iar alții purtau pancarte cu mesajul “Eu sunt/noi suntem Roman Protasevici” sau “Ryanair, unde este Roman?”.

“Dacă ar fi fost deschis hubloul...”

Belarusul a obligat avionul, care asigura o legătură de la Atena la Vilnius, să aterizeze la Minsk și l-a arestat pe Protasevici, vizat de mai multe acuzații, din cauza angajamentului său în cadrul opoziției față de președintele belarus Aleksandr Lukașenko. Roman Protasevici, în vârstă de 26 de ani, este fostul redactor-șef al influentei publicații a opoziției Nexta. El locuiește în Polonia. În noiembrie, serviciile de securitate belaruse (KGB), moștenitoarele perioadei sovietice, au introdus numele fondatorului Nexta, Stepan Putilo, pe lista “persoanelor implicate în activități teroriste”.

Nexta a jucat un rol-cheie în recentul val de constestare a relegerii în 2020 a lui Lukașenko, care deține funcția de președinte din 1994.

Arestarea activistului a provocat indignare în state occidentale și membre NATO, iar Uniunea Europeană (UE) a amenințat Belarusul cu noi sancțiuni. Unii pasageri declară că l-au văzut pe tânărul golindu-și bagajul și dându-i obiecte partenerei sale după ce a fost sigur că avionul avea să se oprească la Minsk. Tânăra, o rusoaică, a fost și ea reținută pe aeroportul din Minsk. Potrivit unui pasager francez în vârstă de 25 de ani, Arthur Six, opozantul “a intrat în panică, dar s-a calmat după aceea”. “Nu a strigat, dar era vizibil că îi era foarte frică. Pot spune că, dacă ar fi fost deschis hubloul, ar fi sărit”, a declarat al pasager, Edvinas Dimsa, în vârstă de 37 de ani.

Cercetători de la Wuhan, spitalizați din noiembrie 2019 cu simptome de COVID-19

Trei cercetători de la Institutul de Virusologie din Wuhan (WIV) au fost spitalizați în noiembrie 2019, înainte ca statul chinez să dezvăluie epidemia, potrivit unui raport al serviciilor americane de informații, dezvăluie The Wall Street Journal (WSJ). Potrivit acestui raport, acești cercetători ar fi prezentat simptome atât ale COVID-19, cât și ale unei boli sezoniere mai comune, cu o lună înainte ca Beijingul să anunțe începutul pandemiei în orașul Wuhan.

Această dezvăluire apare în contextul în care membrii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) se reunesc pentru a discuta despre viitoarea fază a anchetei cu privire la originea COVID-19. O purtătoare de cuvânt a Consiliului Național american de Securitate (NSC) nu a comentat raportul dezvăluit de WSJ, însă a declarat că administrația Biden continuă să-și pună “întrebări serioase despre primele zile ale pandemiei COVID-19, inclusiv despre originea acesteia în Republica Populară China”. Guvernul american cooperează cu OMS și cu alte state membre în vederea susținerii unei examinări a originii pandemiei de către experți, “fără interferență și politizare”.

China a refuzat să predea date brute despre primele cazuri de COVID-19 echipei OMS însărcinată să ancheteze cu privire la originea pandemiei, complicând eforturi ale unei înțelegeri a felului cum a început. Statele Unite, Norvegia, Canada, Marea Britanie și alte țări au certut în martie o anchetă suplimentară și un acces total la toate datele cu privire la primele stadii ale epidemiei.

Cercetători și oficiali chinezi au respins întotdeauna ipoteza unei “scăpări” a virsului SARS-CoV-2 din laboratorul din Wuhan și susțin că acesta ar fi putut circula în alte regiuni înainte să ajungă la Wuhan. Ei susțin că virusul ar fi putut intra în China din altă țară, prin intermediul unor alimente congelate sau animale sălbatice. Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a respins ieri drept “total fals” faptul că membri ai personalului de la Instititul de Virusologie din Wuhan s-ar fi îmbolnăvit.

Kim Jong-un a interzis coafurile „non-socialiste” și blugii mulați

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a interzis recent coafurile „non-socialiste” și blugii mulați, de teama că moda va stârni dorințe capitaliste în rândul tinerilor. „Trebuie să fim precauți cu privire la cel mai mic semn de stil de viață capitalist și să luptăm pentru a scăpa de el”, a scris ziarul nord-coreean Rodong Sinmun, potrivit cotidianului britanic Daily Express.

Între coafurile interzise în statul totalitar se numără chica, părul vopsit ori țepos, iar doar 15 tunsori „corespunzătoare” au primit undă verde pentru cetățeni. Nord-coreenilor nu le este permis să poarte blugi rupți, tricouri cu sloganuri ori cercei în urechi sau nas. „Istoria ne învață o lecție esențială, aceea că o țară poate deveni vulnerabilă și, eventual, poate colapsa ca un zid umed, îndiferent de puterea economică sau de apărare, dacă nu își menține stilul de viață”, a mai scris ziarul nord-coreean.

Autoritățile de la Phenian au interzis de-a lungul timpului numeroase simboluri ale culturilor străine, inclusiv stilul muzical k-pop, originar din Sud și popular la nivel global. În 2018, Kim a promis să „distrugă cultura reacționară burgheză”, potrivit The Washington Post.

Un sondaj realizat în 2019 pe 200 de persoane din Coreea de Nord a dezvăluit că cei mai mulți ascultaseră muzică străină și urmăriseră programe TV și filme străine înainte de a decide să fugă din țară. Este cunoscut că poliția face percheziții în casele oamenilor pentru a descoperi obiecte nepermise, fapt care poate fi pedepsit cu închisoarea.

OMS: Cel puțin 115.000 de angajați din sănătate au murit de COVID-19

Cel puțin 115.000 de angajați din domeniul sănătății au murit din cauza maladiei COVID-19, a declarat ieri directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care a deplâns totodată faptul că majoritatea dozelor de vaccin disponibile pe piață au fost acaparate de un grup mic de țări. “Sunt mulți cei care au fost ei înșiși infectați și, deși rapoartele sunt rare, estimăm că cel puțin 115.000 de angajați din sănătate și din centre de îngrijire au plătit cu prețul suprem în timp ce lucrau pentru ceilalți oameni”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, în deschiderea adunării generale a membrilor OMS. El a denunțat încă o dată “inegalitatea scandaloasă” în ceea ce privește accesul la vaccinuri pe plan mondial, fapt care “perpetuează pandemia”. Astfel, a explicat directorul OMS, peste 75% din toate dozele de vaccinuri din lume au fost administrate în doar 10 țări.

“Nu există o manieră diplomatică în a spune acest lucru: un mic grup de țări care fabrică și cumpără majoritatea vaccinurilor (...) controlează soarta restului lumii”, a adăugat Tedros Adhanom Ghebreyesus. “Numărul dozelor administrate în lume până în prezent ar fi fost suficient pentru a îi inocula pe toți angajații din sănătate și pe persoanele vârstnice, dacă ele ar fi fost distribuite echitabil”, a mai spus directorul general al OMS.

Directorul acestei organizații a îndemnat comunitatea internațională să acționeze pentru a inversa această tendință, repetând astfel un apel pe care l-a lansat de numeroase ori în ultimele luni. “Astăzi, cer statelor membre să suțină o campanie masivă de vaccinare a cel puțin 10% din populația fiecărei țări până în luna septembrie, precum și o campanie până în decembrie pentru a ne atinge obiectivul de a vaccina cel puțin 30% până la sfârșitul anului”, a mai adăugat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

OMS, alături de alți parteneri precum GAVI și CEPI, a implementat un mecanism mondial de livrare a vaccinurilor anti-COVID-19 către țările sărace, denumit COVAX, însă dispozitivul se confruntă cu o lipsă de vaccinuri pentru că țările bogate, dorind să își vaccineze întreaga populație, au acaparat majoritatea dozelor existente pe piață. În plus, India, de unde provin majoritatea vaccinurilor din dispozitivul COVAX, a blocat exporturile de doze pentru a-și vaccina propria populație, în contextul în care țara asiatică este devastată de pandemia de coronavirus.

Biden, pregătit să se întâlnească cu Kim Jong Un, cu anumite condiții

Președintele american Joe Biden și omologul său sud-coreean Moon Jae-in promovează dialogul cu Coreea de Nord, vor să acționeze împreună în vederea unei “denuclearizări” complete a peninsulei coreene, iar șeful statului american se declară pregătit să îl întâlnească pe dictatorul nord-coreean Kim Jong Un, cu condiția ca acesta să discute despre programul nuclear nord-coreean, iar oficiali americani și nord-coreeni să pregătească terenul, relatează Reuters. “Eu nou voi face ceea ce s-a făcut într-un trecut recent. Nu-i voi da tot ceea ce vrea, și anume recunoașterea legitimității sale pe plan internațional. Nu-l voi lăsa să dea impresia greșită că devine mai serios în anumite subiecte, când de fapt nu aceasta este intenția sa”, a declarat Joe Biden. Șeful statului american își marchează astfel diferența față de predecesorul său Donald Trump, care a participat la trei reuniuni cu Kim Jong Un și de la care a primit scrisori “magnifice”.

Joe Biden nu a anunțat vreo evoluție în relațiile dintre Washington și Phenian, în contextul în care Casa Albă anunța în martie că președintele american nu intenționează să îl întâlnească pe dictatorul nord-coreean.

Boris Johnson și Carrie Symonds se vor căsători în iulie 2022

Prim-ministrul britanic Boris Johnson și Carrie Symonds se vor căsători în iulie 2022, potrivit The Sun, care precizează că au fost deja trimise invitații în acest sens. Cei doi s-au logodit în 2019, însă au fost nevoiți să amâne oficializarea relației din cauza pandemiei.

Johnson, în vârstă de 56 de ani, și Symonds, în vârstă de 33 de ani, au în plan să se căsătorească pe 30 iulie 2022. Nu este clar unde va avea loc ceremonia. Este posibil ca ea să fie găzduită pe proprietatea prim-ministrului din Buckinghamshire sau în parcul safari Port Lympne din Kent, unde lucrează Symonds.

Johnson și Symonds reprezintă primul cuplu necăsătorit care trăiește în Downing Street. Ei s-au mutat acolo în iulie 2019. Johnson a cerut-o în căsătorie pe partenera lui în timpul unei vacanțe în Caraibe, în urmă cu doi ani. Cuplul a ales să locuiască într-un apartament cu patru camere din Downing Street 11, și nu în reședința oficială cu două camere din Downing Street 10. Logodna lor și sarcina lui Symonds au fost anunțate în februarie 2020. Boris Johnson, care a mai fost căsătorit de două ori, a finalizat în aceeași lună divorțul de Marina Wheeler, cu care are doi fii și două fiice. Fiul lui Johnson cu Symonds, Wilfred, s-a născut în luna aprilie a anului trecut.

Accidentul de teleferic în Italia: 14 morți, dintre care cinci israelieni

Prăbușirea unei telecabine din stațiunea Stresa, pe malul lacului Maggiore din nordul Italiei, s-a soldat cu decesul a 14 turiști, dintre care cinci israelieni, precum și cu o persoană grav rănită grav, conform celor mai recente informații. Doi copii cu vârsta de nouă, respectiv cinci ani, au fost spitalizați la Torino. Primul, internat la terapie intensivă în stare critică, a decedat ca urmare a rănilor suferite, conform anunțului făcut de salvamont pe Twitter. Al doilea copil a suferit mai multe răni, printre care un traumatism cranian și fracturi la picioare.

Ministerul de externe al Israelului a declarat pentru AFP că cinci israelieni au murit în accident: un cuplu și un copil care locuiau în Italia și un cuplu care locuia în Israel. Se pare că cel de-al doilea copil internat, care se zbate între viață și moarte, este celălalt copil al cuplului. Accidentul s-a produs în jurul orei locale 12:30 (10:30 GMT), la 100 de metri de ultima stație a telecabinei și ar fi fost cauzat de un cablu rupt în partea cea mai înaltă a traseului. Telecabina transporta 15 persoane.

O problemă de suprasarcină pare să fie exclusă, deoarece aceste cabine pot transporta peste 35 de pasageri. Cabina a căzut de la o înălțime de aproximativ 15 metri și s-a rostogolit la vale până s-a izbit de un copac. “Telecabina era foarte aproape de a ajunge la Mottarone. La un moment dat, însă, a început să dea înapoi și, probabil, s-a lovit de pilonul de pe traseul de întoarcere și a fost ejectată”, a declarat primarul din Stresa, Marcella Severino. Telecabina leagă în 20 de minute localitatea Stresa de muntele Mottarone care, de la o înălțime de aproximativ 1.500 de metri, oferă o priveliște spectaculoasă asupra lacului Maggiore și a Alpilor. Parchetul din Milano a deschis o anchetă pentru “omor involuntar și răniri din neglijență”. Telefericul a fost închis în perioada 2014 - 2016 pentru lucrări de mentenanță.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.