Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Abandonați de americani, kurzii cer ajutorul rușilor

Ziarul de Vrancea
7 oct 2019 2529 vizualizări

Kurzii sirieni avertizează că ar putea cere ajutorul Damascului sau Moscovei n regimul sirian îi îndeamnă să revină sub tutela sa

Administrația kurdă ar putea lansa discuții cu Damascul și Moscova, cu scopul de a asigura securitatea regiunii în fața unei ofensive turce, în cazul în care forțele americane evacuează în totalitate zona de frontieră, a avertizat ieri un oficial kurd sirian de rang înalt.

Ankara a anunțat ieri că a încheiat pregătirile în vederea unei operațiuni împotriva forțelor kurde în nordul Siriei, la o zi după o redesfășurare a militarilor americani care au părăsit anumite zone de la frontiera dintre cele două țări. Potrivit unui oficial american de rang înalt, Statele Unite au retras luni 50 de membri ai Forțelor speciale dintr-o porțiune a zonei de frontieră siriano-turce. Aproximativ 1.000 de militari americani sunt prezenți în nordul și estul Siriei.

Forțele Democratice Siriene (FDS), o alianță arabo-kurdă dominată de Unitățile Protecției Poporului (YPG), vizate de Ankara, au denunțat o “lovitură de pumnal în spate” a Washingtonului. “Dacă America evacuează zona și mai ales zona de frontieră, noi vom fi nevoiți, în calitate de administrație autonomă, să studiem toate opțiunile disponibile”, a avertizat ieri Badran Jia Kurd. “Am putea discuta cu Damascul sau cu partea rusă pentru a acoperi acest gol sau a bloca atacul turc. Acest lucru ar putea evolua și ar putea să aibă loc reuniuni și contacte în cazul unui vid de securitate”, a adăugat el.

Guvernul lui Bashar al-Assad i-a îndemnat pe kurzi să revină sub tutela sa. “Vom apăra împreună teritoriul sirian și nu vom accepta nicio ocupație străină”, a declarat pentru cotidianul al-Watan adjunctul ministrului sirian de Externe Faisal Mekdad. “Cel care se aruncă în brațele străinului ajunge să fie aruncat de străin și asta este ceea ce s-a întâmplat”, a apreciat acest oficial sirian, referindu-se la susținerea kurzilor de către Statele Unite.

Mult timp marginalizați și victime ale discriminării autorităților centrale de la Damasc, kurzii au instaurat o autonomie de facto în nordul Siriei, în toiul războiului care devastează țara din 2011. Damascul refuză această autonomie, iar în trecut i-a catalogat drept “trădători” din cauza alianței acestora cu americanii. Administrația autonomă kurdă s-a aflat într-o situație similară în decembrie, când Donald Trump și-a anunțat decizia de a retrage toate trupele americane din Siria. De teama unei ofensive turce, kurzii au anunțat atunci negocieri cu Damascul despre viitorul regiunilor asupra cărora dețin controlul, însă aceste negocieri au rămas fără rezultat.

Kurzii sirieni au înfruntat rareori forțele guvernamentale siriene în războiul civil care devastează țara din 2011. YPG subliniază că singura lor prioritate este să păstreze autonomia regională în cadrul statului sirian, o autonomie pe care regimul de la Damasc refuză să le-o acorde.

La Moscova, un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat ieri că Rusia nu a fost informată în prealabil de retragerea americană anunțată de către Donald Trump duminică. Peskov a apreciat că este necesar ca mai întâi să se vadă câți militari americani se retrag și a subliniat că alte anunțuri de acest fel nu s-au concretizat pe teren.

Turcia, pregătită să atace nordul Siriei

Ministerul Apărării turc a anunțat ieri că a încheiat pregătirile în vederea lansării unei operațiuni militare împotriva unei miliții kurde în nord-estul Siriei, pe fondul confuziei de la Washington în contextul în care administrația președintelui american Donald Trump a părut să lase cale liberă unei astfel de incursiuni. “Toate pregătirile în vederea unei operațiuni au fost încheiate”, a indicat ministerul turc pe contul său de Twitter.

Președintele Recep Tayyip Erdogan afirmase luni că o ofensivă a Ankarei împotriva miliției kurde Unitățile de apărare a poporului (YPG) în nord-estul Siriei ar putea interveni în orice moment, după ce primise ceea ce părea să fie undă verde din partea omologului său american Donald Trump. Dar președintele american, care a dat impresia că a trădat YPG, aliatul Washingtonului în lupta împotriva jihadiștilor Statului Islamic, și-a nuanțat apoi poziția, la presiunea internațională și a propriei tabere republicane, avertizând Turcia împotriva oricăror excese.

Turcia susține că ofensiva sa vizează “curățarea” frontierei sale de “teroriști” și stabilirea unei zone de securitate unde speră să instaleze o mare parte din cei 3,5 milioane de refugiați sirieni pe care îi adăpostește în prezent.

Lider republican: În beneficiul Rusiei și Iranului

Liderul majorității republicane din Senat, Mitch McConnell, a avertizat că o retragere “precipitată” americană din Siria ar putea să fie în beneficiul Rusiei, Iranului și regimului lui Bashar al-Assad. “O retragere precipitată a forțelor americane din Siria nu poate fi decât în beneficiul Rusiei, al Iranului și regimului Al-Assad. Și aceasta va crește riscul ca Statul Islamic și alte grupări teroriste să se restructureze”, a declarat acest susținător al președintelui Donald Trump într-un comunicat. El i-a cerut președintelui SUA “să prevină un conflict important între aliatul nostru turc din NATO și partenerii noștri sirieni locali în lupta împotriva terorismului”. Într-un avertisment abia voalat către Donald Trump, Mitch McConnell a subliniat că Senatul a adoptat la începutul anului, cu o largă majoritate, un amendament care critică anunțul deciziei sale neașteptate, la acea vreme, privind retragerea trupelor americane în Siria. Acest text a adunat suficiente voturi pentru a depăși un eventual veto prezidențial, a evocat el. “Condițiile care au permis acest vot” unind într-o alianță rară numeroși democrați și republicani “există și astăzi”, a declarat McConnell. “Îl îndemn pe președinte să dea dovadă de leadership”, a adăugat acest senator care îl critică foarte rar în public pe liderul de la Casa Albă.

Un alt mare aliat al lui Donald Trump în Senat, republicanul Lindsey Graham, l-a criticat puternic după anunțul cu privire la Siria.

Acesta a declarat că va propune împreună cu un senator democrat sancțiuni împotriva Turciei “dacă aceasta va invada Siria” și chiar va cere suspendarea ei din NATO “dacă va ataca forțele kurde care au ajutat Statele Unite ale Americii să distrugă califatul Statului Islamic”.

Astfel, republicanii s-au distanțat de comunicatul Casei Albe, dat publicității duminică seara.

Brexit: Britanicii și europenii se pregătesc pentru un eșec al negocierilor

n Donald Tusk îl acuză pe Boris Johnson că se joacă cu viitorul Europei

Negocierile privind Brexitul dintre Londra și europeni par a fi în pragul unui nou eșec, la trei săptămâni de data prevăzută a divorțului, scrie AFP. Europenii au oferit termen guvernului până la sfârșitul săptămânii pentru a prezenta un compromis acceptabil care să conducă la un divorț amiabil în 31 octombrie, după 46 de ani de viață în comun. Fără a mai aștepta această scadență, cele două părți nu-și mai ascund pesimismul. După o convorbire telefonică, ieri dimineața, între liderul conservator și Angela Merkel, o sursă din Downing Street a calificat drept “practic imposibil” un acord. Potrivit acestei surse, cancelarul german l-a avertizat pe Johnson că un acord este “extrem de improbabil” în lipsa unor noi propuneri din partea Londrei care să prevadă menținerea Irlandei de Nord în uniunea vamală europeană. Ceea ce Londra refuză, planul său vizând simplu o aliniere în privința reglementărilor, dar nu și vamală, cu republica Irlanda vecină și membră a UE. Este vorba de a evita restabilirea unei granițe fizice între cele două Irlande și prezervarea păcii în insulă, după mai multe decenii de violențe.

“Joc stupid al reproșurilor”

Pe Twitter, președintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, l-a acuzat pe Boris Johnson că se joacă “cu viitorul Europei și al Marii Britanii” printr-un “joc stupid al reproșurilor” legat de responsabilitatea unui eșec al negocierilor pentru Brexit. Această discuție Johnson-Merkel a avut loc în condițiile în care la Bruxelles au loc negocieri dificile pentru a evita un “no deal” în 31 octombrie, pe baza unui proiect prezentat miercurea trecută de liderul britanic.

Propunerile prezentate săptămâna trecută de Londra pentru a încerca să închidă delicatul capitol al graniței irlandeze au fost respinse de europeni. UE refuză dreptul de veto pe care Londra vrea să îl acorde executivului și parlamentului nord-irlandez și propunerile privind planurile pentru controalele vamale între cele două Irlande.

Ajuns la putere la sfârșitul lui iulie, Boris Johnson s-a angajat să scoată Marea Britanie din UE în 31 octombrie, cu orice preț, în ciuda unei legi care îi cere o amânare dacă nu se ajunge la niciun acord până în 19 octombrie, chiar după summitul prezentat ca cel al ultimei șanse.

Nobel pentru Fizică: Descoperiri privind Universul și locul Pământului în cosmos, răsplătite cu premiul pentru Fizică

Premiul Nobel pentru Fizică 2019 este împărțit de trei oameni de știință, jumătate revenindu-i lui James Peebles “pentru descoperiri teoretice în domeniul cosmologiei”, iar cealaltă jumătate este împărțită între Michel Mayor și Didier Queloz “pentru descoperirea unei exoplanete pe orbita unei stele din categoria Soarelui”, conform comunicatului Comitetului Nobel.

Anul acesta Premiul Nobel pentru Fizică răsplătește studii care au oferit o nouă perspectivă asupra evoluției și structurii Universului, precum și prima descoperire a unei exoplanete pe orbita unei stele similare Soarelui. Aceste descoperiri ne-au schimbat permanent modul în care înțelegem Universul și locul nostru în cosmos, conform Comitetului Nobel.

James Peebles, deținătorul titlului de Profesor Emerit Albert Einstein la Universitatea Princeton, are dublă cetățenie canadiană și americană și a construit, de-a lungul a două decenii (începând cu anii “60), un cadru teoretic ce se află la baza modului în care înțelegem Universul, de la Big Bang până în prezent, cu miliardele sale de galaxii și roiuri galactice. Descoperirile lui James Peebles au arătat că materia barionică (ordinară) reprezintă doar aproximativ 5% din toată materia și energia din Univers, restul de 95% fiind împărțit între materia întunecată și energia întunecată.

Oamenii de știință elvețieni Michel Mayor și Didier Queloz au explorat galaxia din care face parte și Sistemul Solar, Calea Lactee, în căutarea unor lumi ascunse. În 1995 ei au realizat prima descoperire a unei planete din afara Sistemului Solar, aflată pe orbita stelei 51 Pegasi, o stea din aceeași categorie cu Soarele. Descoperirea lor a dat startul unei revoluții în astronomie. De atunci au fost descoperite peste 4.000 de exoplanete în Calea Lactee și, pornind de la studiul lor, au apărut noi teorii despre modul în care se nasc planetele.

Părinții lui Matteo Renzi, condamnați într-un dosar de facturi false

Părinții fostului premier italian Matteo Renzi au fost condamnați la un an și nouă luni de închisoare - cu suspendare - într-un dosar cu privire la facturi false, potrivit presei italiene. Tiziano Renzi și Laura Bovoli au fost reținuți și plasați în arest la domiciliu în februarie, într-un dosar al unui faliment fraudulos și emiterii unor false facturi implicând societăți cooperative ai căror gestionari au fost recunoscuți că erau. Tribunalul, care a dat curs rechzitoriului parchetului, le-a interzis totodată luni părinților fostului șef al Guvernului să exercite timp de șase luni funcții de conducere în întreprinderi și să mai facă, timp de un an, afaceri cu administrația publică. “Am datoria să cred în justiția italiană, azi mai mult ca oricând. Și continui să o fac, chiar dacă cu mare amărăciune”, a declarat Tiziano Renzi, care a anunțat că intenționează să facă apel împotriva hotărârii.

Matteo Renzi, în vârstă de 45 de ani, a guvernat Italia din februarie 2014 în decembrie 2016. În cursul arestului la domiciliu al părinților săi, el a declarat că familia sa “nu ar fi fost niciodată murdărită în acest fel “ dacă el nu ar fi făcut politică.

Serialul “South Park”, retras din China din cauza unui episod difuzat în SUA

Serialul de animație “South Park”, cunoscut pentru stilul său provocator, a fost retras marți de pe site-urile chineze după difuzarea unui episod în Statele Unite care batjocorea în mod deschis represiunea împotriva opozanților politici din China, relatează AFP.

Desenul animat, care se află în acest an la cel de-al 23-lea sezon, oferă o privire asupra societății americane prin intermediul umorului, a parodiilor și a unui ton sarcastic care de multe ori stârnește controverse. Cel mai recent episod, intitulat “Band in China”, critică companii americane care sunt gata să facă orice pentru a-și face un loc pe imensa piață chineză, chiar dacă asta înseamnă să facă pe plac Beijingului. De asemenea, episodul prezintă munca forțată dintr-un loc de detenție chinez și parodiază companii care cedează cenzurii în scop comercial. Marți, căutările pentru “South Park” pe Weibo, echivalentul chinez al Twitter, și pe site-ul de critică de film Douban nu au dat niciun rezultat. Unele site-uri de streaming video trimiteau către episoade, însă acestea nu puteau fi vizionate. Incidentul vine în condițiile în care NBA (liga americană de baschet) și franciza sa Houston Rockets se confruntă cu critici intense în China pentru un mesaj pe Twitter al unui lider al clubului care susține protestatarii pro-democrație din Hong Kong. Pe Twitter, creatorii South Park, Trey Parker și Matt Stone, au publicat scuze ironice pentru acest episod.

“La fel ca NBA, suntem fericiți să primim cenzorii chinezi în casele și inimile noastre”, au spus ei. “Și noi iubim banii mai mult decât libertatea și democrația”, au adăugat ei. AGERPRES


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.