Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONAE: Trump, marele învingător al zilei electorale "Super Tuesday"

Ziarul de Vrancea
6 mar 2024 1250 vizualizări

Donald Trump este aproape sigur de un nou meci cu Joe Biden după victoria sa triumfală în alegerile primare "Super Tuesday" împotriva rivalei sale republicane Nikki Haley.

Fostul președinte, candidat la al doilea mandat în alegerile prezidențiale de la 5 noiembrie, a obținut victorii în aproape toate cele 15 state, în această zi electorală. Între ele se află California, North Carolina și Texas. Înconjurat de susținători, reuniți la reședința sa de lux Mar-a-Lago, în Florida, Donald Trump a salutat ”o seară formidabilă, o zi incredibilă”.

El nu a menționat-o nici măcar o dată pe Nikki Haley, ultima republicană care-i oprește calea către învestitura Partidului Republican, îndreptându-și toate atacurile împotriva probabilului său în alegerile prezidențiale Joe Biden.

Nikki Haley l-a privat pe Donald Trump, în vârstă de 77 de ani, de un mare șlem, obținând o victorie în Vermont, un stat puțin populat, situat la frontiera cu Canada.

”Hotărât să distrugă democrația noastră”

În tabăra democrată, președintele Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, candidează de asemenea la al doilea mandat și nu are de înfruntat nicio opoziție serioasă.

El a obținut marți seara (ora locală) victorii în toate statele aflate în joc în partidul său, însă a suferit o înfrângere anecdotică, în fața unui necunoscut, în Insulele Samoa americane. Lansat, la rândul său, către duelul așteptat cu Donald Trump, Joe Biden a dat asigurări că rivalul său este ”hotărât să distrugă democrația noastră” și l-a acuzat că s-a ”concentrat asupra propriei revanșe și răzbunări, nu asupra poporului american”.

Meciul retur după cel din 2020, care nu-i entuziasmează pe americani potrivit sondajelor, este aproape confirmat, în pofida faptului că cursa republicană nu s-a încheiat în mod oficial. Începând de la 15 ianuarie, în pofida problemelor sale în justiție, Donald Trump a obținut victorii în aproape toate alegerile primare organizate de partidul său.

Nikki Haley, fosta sa ambasadoare la ONU, pozează în candidata care va restabili ”normalitatea” împotriva ”haosului Trump”. Însă majoritatea alegătorilor republicani se fac că nu-i aud pledoaria.

Va rămâne în cursă după rezultatele proaste pe care le are? Candidata nu s-a exprimat marți seara, alimentând speculații cu privire la viitorul său. Într-un comunicat, echipa sa de campanie a apreciat că există în continuare ”un număr mare de alegători republicani care-și exprimă îngrijorarea profundă față de Donald Trump".

Alegerile primare se pot prelungi, în mod teoretic, până în vară. Însă echipa lui Trump preconizează să declare victoria la ”19 martie” cel mai târziu, după scrutinele din Georgia și Florida.

Donald Trump vrea să se concentreze cât mai rapid posibil asupra duelului său cu președintele Joe Biden, înainte să fie ”aspirat” de termenele sale judiciare. Primul proces penal al fostului șef de stat urmează să înceapă la 25 martie, la New York.

Donald Trump dă asigurări că este ”cu mult mai popular” după ce a fost inculpat penal de patru ori, însă multe sondaje arată că susținerea candidaturii sale va scădea în mod considerabil în cazul în care este condamnat în vreunul dintre cele patru dosare penale.

Joe Biden, care se află în dificultate în sondaje, urmează să-și apere bilanțul și să-și prezinte viziunea Americii joi, într-un mare discurs de politică generală, în Congres, tradiționalul "State of the Union".

Ungaria se opune desemnării lui Mark Rutte la conducerea NATO

Ungaria a anunțat că se opune desemnării premierului olandez Mark Rutte la succesiunea lui Jens Stoltenberg la conducerea NATO, un post crucial în plin Război în Ucraina. ”Nu putem susține absolut deloc numirea unui secretar general care a vrut, în trecut, să îngenuncheze Ungaria”, a anunțat marți, într-o conferință de presă, la Budapesta, ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto. ”Ar fi suprinzător din partea noastră”, a apreciat el.

Mark Rutte a criticat cu regularitate, în ultimii ani, atingeri la adresa statului de drept ale premierului suveranist Viktor Orban. În 2021, furios împotriva unei legi ungare considerate homofobe, el aprecia că această țară ”nu mai are nimic de făcut în Uniunea Europeană”, iar dacă valorile UE nu-i convin, Orban n-are decât să activeze Articolul 50 al Tratatului UE ”care a fost creat pentru asta” și să părăsească UE.

Numele premierului olandez demisionar, care expediază afaceri curente, circulă de multe luni cu insistență. O hotărâre se ia prin consens în desemnarea secretarului general al NATO.

Mark Rutte, în vârstă de 57 de ani, dispune de susținerea publică a primei puteri diplomatice și militare în NATO, Statele Unite, dar și a Germaniei și Regatului Unit.

Un premier liberal din 2010, el și-a anunțat intenția de a părăsi scena politică olandeză, însă rămâne în post până la formarea unui nou Guvern olandez.

Ungaria, singurul stat membru UE care menține relații bilaterale strânse cu Rusia, a fost ultima țară care a ratificat, la sfârșitul lui februarie, aderarea Suediei la NATO, în urma unor tărăgănări care au provocat frustrarea aliaților

Un bărbat ar fi primit 217 doze de vaccin Covid fără efecte secundare

Un bărbat german "hipervaccinat", care ar fi primit 217 vaccinuri Covid în 29 de luni, nu a prezentat "niciun semn" că ar fi fost vreodată infectat cu virusul care provoacă Covid-19 și nu a raportat niciun efect secundar legat de vaccin, potrivit unui studiu publicat în revista Lancet Infectious Diseases, transmite The Guardian.

Bărbatul în vârstă de 62 de ani, din Magdeburg, Germania, a declarat că și-a făcut numărul mare de vaccinuri din "motive private", au precizat cercetătorii de la Universitatea din Erlangen-Nürnberg. Universitarii au aflat despre bărbat dintr-un articol de ziar și au întrebat dacă pot studia răspunsul organismului său la multiplele vaccinuri. "L-am contactat apoi și l-am invitat să se supună la diverse teste în Erlangen. A fost foarte interesat să facă acest lucru", a declarat doctorul Kilian Schober.

Echipa de cercetare a declarat că a văzut confirmarea oficială pentru 134 de vaccinări, care au inclus opt vaccinuri diferite. Ei s-au uitat la testele de sânge anterioare pe care bărbatul le făcuse și au examinat, de asemenea, probe de sânge pe măsură ce a continuat să primească alte vaccinuri. "Observarea faptului că nu s-au declanșat efecte secundare notabile în ciuda acestei hipervaccinări extraordinare indică faptul că medicamentele au un grad bun de tolerabilitate", a declarat Schober.

Cercetătorii au constatat că sistemul său imunitar era complet funcțional.

Anumite celule imunitare și anticorpi împotriva virusului care provoacă Covid-19 (Sars-CoV-2) erau prezente în niveluri considerabil mai ridicate în comparație cu persoanele care primiseră doar trei vaccinuri, a raportat echipa. "În general, nu am găsit niciun indiciu pentru un răspuns imunitar mai slab, ci dimpotrivă", a declarat unul dintre principalii autori ai studiului, Katharina Kocher.

Michelle Obama dă asigurări că ”nu va candida” în alegerile americane

Fosta Primă Doamnă Michelle Obama a spulberat speranțele celor care sperau să candideze la învestitura democrată în vederea alegerilor prezidențiale. ”Așa cum a anunțat în mai multe rânduri de-a lungul anilor, fosta Primă Doamnă Michelle Obama nu va candida în alegerile prezidențiale”, a declarat la NBC News directoarea sa comunicare Crystal Carson. ”Doamna Obama susține campania realegerii președintelui Joe Biden și a vicepreședintei Kamala Harris”, a adăugat ea.

În contextul în care Joe Biden, considerat prea bătrân de mulți alegători, se află în dificultate în sondaje, voci democrate exercitau presiuni în vederea unei candidaturi a lui Michelle Obama, o fostă Primă Doamnă foarte mediatizată și foarte angajată în politică. Republicanii au alimentat, la rândul lor, zvonul unei candidaturi a lui Michelle Obama, cu scopul de fragiliza campania lui Joe Biden.

Însă soția fostului președinte democrat Barack Obama a anunțat în mai multe rânduri că nu este interesată de acest post. ”Politica este dificilă”, îi spunea ea animatoarei star Oprah Winfrey într-o emisiune difuzată pe Netflix. ”Trebuie să vrei asta. Trebuie s-o ai în sânge, pentru că este important. Nu este cazul meu”, mărturisea ea.

Băsescu: Putin poate ocupa Transnistria într-o noapte, dar nu o poate ține nici măcar 3 zile

Fostul președinte Traian Băsesxcu afirmă că Vladimir Putin poate ocupa Transnistria într-o singură noapte, dar nu o poate menține, întrucât Ucraina nu va permite acest lucru. Băsescu afirmă că ucrainenii sunt eroi, care împiedică Rusia să ajungă la gurile Dunării, dar apreciază că Rusia trebuie privită ca o forță care domină Marea Neagră. ”Putin poate ocupa Transnistria într-o noapte. Desantează o brigadă de infanterie în Transmistria și a ocupat-o. Lățimea maximă în Transnistria este 27 de kilometri. Dar Putin nu poate ține Transnistria nici măcar 3 zile, pentru că Ucraina nu va tolera prezență militară masivă în Transnistria și, așa cum a pățit cu Insula Șerpilor, ar păți cu Transnistria”, a declarat Traian Băsescu, marți seară, la Digi 24.

Fostul președinte consideră că ”Rusia nu poate menține o ocupare a Transnistriei”. ”Nu are cum, pentru că Ucraina va spulbera tot ce e de spulberat acolo. Accesul nu poate veni decât de pe Marea Neagră, prin aer. N-ai cum, n-are cum. N-a cucerit Odessa, nu poate avea Transnistria. O poate ocupa, dar nu o poate menține”, a adăugat Băsescu. El s-a referit și la situația din Marea Neagră: ”Am văzut un optimist care spune «Rusia a pierdut controlul Mării Negre». E unul care habar n-are (…) Rusia are submarine în Marea Neagră. Nu vă luați după forța pe care o vedeți pe la suprafața apei. Are submarine. Nimeni nu știe câte, nimeni nu știe ce capabilități militare au. Deci Rusia trebuie privită ca o forță care domină Marea Neagră, până când NATO, în mod deosebit, împreună cu Turcia, Grecia, România, Bulgaria vor avea suficientă forță în Marea Neagră pentru a domina liniile de transport”.

Fostul președinte afirmă că ”noi acum nu mai circulăm pe unde vrem prin Marea Neagră, pentru că nu sunt libere căile navigabile”.  ”Asta înseamnă că Rusia domină, nu lasă libera navigație (…) Obiectivul lui Putin este să ajungă la gurile Dunării. Atunci va putea lua Transnisia și dacă vrea, poate lua și Moldova. Dar slavă Domnului, ucrainenii sunt niște eroi. Să mulțumim Ucrainei că îi ține departe de Odessa și implicit departe de gurile Dunării”, a mai declarat Traian Băsescu.

Majoritatea germanilor nu sunt de acord cu livrarea de rachete de croazieră Taurus către Ucraina

Marea majoritate a cetățenilor germani susțin decizia cancelarului Olaf Scholz de a nu furniza Ucrainei rachete de croazieră Taurus cu rază lungă de acțiune, potrivit unui nou sondaj publicat miercuri și realizat de institutul YouGov pentru dpa.

Doar 28% dintre persoanele chestionate s-au arătat în favoarea livrării de rachete Taurus, care au o rază de acțiune de 500 de kilometri, pentru apărarea Ucrainei împotriva Rusiei. Circa 58% s-au declarat împotriva furnizării sistemului de arme către Kiev. Mai mult de jumătate dintre cei 58%, adică 31% dintre respondenți, au respins în principiu orice sprijin pentru Ucraina cu arme germane. Circa 14% nu au avut nicio opinie.

Sondajul YouGov a fost realizat în rândul a 2.169 de germani cu drept de vot, în perioada 1-5 martie.

Șeful guvernului de la Berlin a blocat luni întregi livrarea de rachete de croazieră Taurus pentru Ucraina, de teamă că ar putea fi folosite pentru a lovi ținte din Rusia, provocând escaladarea conflictului. Poziția lui Scholz a atins un punct sensibil în rândul populației. Potrivit sondajului, opoziția în rândul populației față de livrarea de rachete Taurus a crescut în ultimele săptămâni. La începutul lunii februarie, 31% dintre germani se declarau în favoarea livrării și doar 49% erau împotrivă.

Cu toate acestea, opinia în rândul cetățenilor din Germania contrazice opinia predominantă din Bundestag. În plus față de partidele de coaliție Verzii și Partidul Liber Democrat (FDP), opoziția conservatoare reprezentată de Uniunea Creștin Democrată (CDU) și Uniunea Creștin-Socială (CSU) se pronunță în favoarea livrării de rachete Taurus către Ucraina.

Potrivit sondajului, germanii sunt împărțiți cu privire la întrebarea în ce măsură Ucraina ar trebui sprijinită cu arme. Circa 43% susțin că au fost livrate prea multe arme în Ucraina de la invazia rusă în urmă cu peste doi ani. Alți 43% sunt de părere că fie cantitatea de arme livrată ca ajutor este cea corectă (22%), fie nu este suficientă (21%).

Germania este al doilea cel mai mare furnizor de arme către Ucraina după SUA. După începerea invaziei ruse pe 24 februarie 2022, armament în valoare de 28 de miliarde de euro a fost livrat sau promis de Germania pentru Ucraina.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.