Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONAE: Puțini ruși au vrut războiul din Ucraina, dar nu vor accepta o înfrângere a Rusiei

Ziarul de Vrancea
30 aug 2023 492 vizualizări

O mare majoritate a elitei și a rușilor obișnuiți ar accepta o încetare a focului în Ucraina, dar există încă o reticență generală de a vedea Rusia înfrântă și umilită, scrie Anatol Lieven, director al programului Eurasia la Quincy Institute for Responsible Statecraft, într-un editorial publicat de The Guardian.

„Este foarte probabil că nu vom ști niciodată cu exactitate cum și de ce a fost ucis Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari ruși Wagner. Este, de asemenea, foarte probabil că a fost asasinat, cel mai probabil la ordinul lui Vladimir Putin, dar posibil și la ordinul dușmanilor săi din ministerul rus al apărării, care probabil că visau de mult timp la acest moment și credeau că îl pot ucide în sfârșit fără a fi pedepsiți”, arată acesta.

Majoritatea comentariilor occidentale cu privire la asasinat s-au concentrat pe teama pe care moartea lui Prigojin o va provoca în rândul elitelor rusești sau pe fragilitatea pe care o dezvăluie în regimul rus.

Acest lucru nu este în totalitate greșit, dar nu ține cont de câteva temeri de lungă durată, răspândite în cadrul establishmentului rus – și chiar în cadrul populației rusești în general – care vor influența modul în care se vor desfășura evenimentele: teama de înfrângere, de haos și de celălalt, arată expertul. Ceea ce i-a îngrijorat cu adevărat pe cei mai mulți membri ai elitei a fost faptul că Putin nu a acționat mult mai devreme pentru a pune capăt dușmăniei publice dintre Prigojin și ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, și că demonstrația armată a lui Prigojin a riscat o scindare internă catastrofală în Rusia, care să ducă la o înfrângere în Ucraina.

Aversiunea elitelor

Rezultatul războiului se află în centrul gândirii tuturor rușilor. Dacă judecăm după recentele eșecuri ale operațiunilor ofensive ucrainene, dacă regimul și statul rus rămân unite, armata rusă are șanse mari să își apere liniile existente. Lieven afirmă că o mare majoritate a rușilor de elită și a celor obișnuiți ar accepta o încetare a focului de-a lungul liniilor de luptă actuale și nu ar obiecta dacă Putin ar propune sau ar fi de acord cu o astfel de încetare a focului și ar prezenta-o ca pe o victorie suficientă a Rusiei.

Elementele naționaliste de linie dură din establishment și din armată ar fi profund nemulțumite; dar acestea au fost slăbite de căderea lui Prigojin. Cu toate acestea, Putin se teme în mod clar în continuare de influența lor și de admirația lor continuă pentru Prigojin; acesta este, fără îndoială, motivul pentru care s-a asigurat că înmormântarea lui Prigojin a fost strict privată.

Programul preferat al naționaliștilor de linie dură, care este victoria totală în Ucraina și care ar implica mobilizarea completă a populației și a economiei după modelul anului 1942, ar fi profund nepopular în rândul majorității populației și ar reprezenta o amenințare mortală la adresa proprietății elitelor economice – acesta este, fără îndoială, motivul pentru care Putin l-a respins până acum.

Aversiunea generală a elitelor față de obținerea unei victorii totale în Ucraina nu este însă același lucru cu dorința de a accepta înfrângerea Rusiei – ceea ce este tot ceea ce oferă în prezent guvernele ucrainean și american. Niciunul dintre membrii elitei rusești cu care a discutat Lieven nu a spus că Rusia ar trebui să renunțe la Crimeea și la estul Donbasului. Cu excepția cazului în care suveranitatea rusă asupra acestor teritorii este recunoscută în mod oficial de către Ucraina – lucru pe care Kievul l-a exclus în mod categoric – rușii consideră că Rusia trebuie să păstreze teritoriul pe care l-a ocupat de la invazia de anul trecut, pentru a preveni orice atac ucrainean viitor asupra Crimeei și Donbasului.

Nu a existat nicio dovadă că elita rusă și, într-adevăr, rușii obișnuiți, au dorit ca invazia să aibă loc în primul rând. Această decizie a fost luată de Putin și de anturajul său imediat. Dar există încă o reticență generală de a vedea Rusia înfrântă și umilită în Ucraina. Aici se poate face o comparație cu anumiți soldați americani care nu au dorit invazia Irakului, dar care, de asemenea, odată ce armata americană a fost angajată acolo, nu au vrut să o vadă înfrântă.

Teama de anarhie

Acest lucru provoacă o dilemă gravă pentru liberalii ruși: cum să se opună războiului fără a susține partea ucraineană într-un război în care mor soldați ruși și care amenință Rusia cu o înfrângere catastrofală. Acesta amintește de un interviu cu John Musgrave, un veteran rănit din Vietnam care a devenit un oponent pasionat al războiului, dar care a reacționat totuși cu șoc și furie atunci când Jane Fonda a călătorit în Vietnamul de Nord și a fost fotografiată cu soldații Viet Cong. Mulți liberali ruși din Occident au adoptat, în esență, abordarea Fonda de sprijin deschis pentru dușmanii Rusiei. Acest lucru poate fi corect din punct de vedere moral, dar este extrem de puțin probabil să îi ajute să câștige viitoarele alegeri libere din Rusia, în cazul în care acestea vor avea loc vreodată.

Teama elitelor de înfrângerea Rusiei este legată de o teamă supremă de anarhie rusă, care este împărtășită de o mare parte a populației în general. De fapt, ele sunt de acord cu unele dintre cele mai dure elemente antirusești din SUA și din Europa de Est: că o înfrângere completă în Ucraina ar duce la căderea regimului Putin și că acest lucru, la rândul său, ar putea duce la o perioadă de haos care ar slăbi grav sau chiar ar distruge Federația Rusă.

Temerile legate de o nouă perioadă de tulburări au rădăcini foarte adânci în cultura rusă și au fost puternic reactivate de experiența dezastruoasă a anilor 1990. Vorbind din perspectiva comunității de afaceri mai mici, proprietara unui lanț de cafenele a spus că, în ciuda furiei foarte mari față de corupția acoliților lui Putin, majoritatea oamenilor de afaceri pe care îi cunoaște îi sunt încă loiali lui Putin pentru că acesta a pus capăt șantajelor și conflictelor mafiote din anii 1990, care făcuseră ca gestionarea unei afaceri de succes să fie nu doar foarte dificilă, ci uneori fatală.

În centrul acestei temeri din partea elitelor se află o teamă reciprocă sau chiar, am putea spune, o teamă de ei înșiși. Haosul din anii 1990 a inclus lupte vicioase între așa-numiții oligarhi, inclusiv, în unele cazuri, crime. S-ar părea că elitele de astăzi cred că, fără un lider puternic precum Putin care să le țină în ordine, ar fi incapabile să își medieze diferendele și să țină statul unit.

În ciuda tuturor acestor factori care favorizează menținerea lui Putin la putere, o altă înfrângere severă în Ucraina ar condamna foarte probabil regimul său. Apoi, din nou, posibilii rivali ai lui Putin din interiorul establishmentului nu trebuie să cunoască istoria melancolică a Germaniei de la Weimar pentru a-și da seama că un regim care preia puterea la umbra unei înfrângeri dezastruoase este puțin probabil să fie unul stabil sau de succes.

Sudiu: Tinerii, femeile însărcinate și șoferii ar trebui să evite canabisul

Adolescenții, adulții tineri, femeile însărcinate, șoferii și bolnavii mintal ar trebui să evite consumul de canabis, potrivit celei mai mari analize de sănătate de acest tip, scrie The Guardian.

Cu toate acestea, canabidiolul poate ajuta la reducerea crizelor la pacienții cu epilepsie, iar medicamentele pe bază de canabis pot ajuta în cazul sclerozei multiple, al durerii cronice, al bolilor inflamatorii intestinale și în îngrijirea paliativă. Constatările s-au bazat pe o analiză globală realizată de o echipă internațională de experți, care a analizat studiile de referință privind canabisul și sănătatea, efectuate în ultimele două decenii. Analizele umbrelă analizează meta-analizele anterioare și oferă un rezumat al dovezilor privind un anumit subiect.

Analiza aprofundată a dovezilor privind canabisul și sănătatea a fost publicată în BMJ. Acesta a constatat că, în timp ce compușii de canabis ar putea fi de ajutor pentru persoanele cu anumite afecțiuni medicale, consumul de droguri ar putea fi dăunător pentru alte grupuri de persoane.

Experții au analizat date din 101 meta-analize privind consumul de canabis. Studiile au fost publicate între 2002 și 2022 și au analizat efectele diferitelor combinații de canabis, canabinoizi și medicamente pe bază de canabis asupra sănătății.

Consumul de canabis a fost legat de sănătatea mintală și de cogniția slabă, concluzionează studiul. A crescut riscul de accidente de mașină în rândul șoferilor și a dus la rezultate slabe pentru copii atunci când femeile însărcinate au folosit acest drog. Autorii au declarat că ar trebui să se evite consumul de canabis în rândul tinerilor, în timp ce creierul lor este încă în curs de dezvoltare. Ei au susținut că majoritatea bolilor mintale au fost identificate pentru prima dată în timpul adolescenței și la vârsta adultă tânără. Și aceasta a fost, de asemenea, o perioadă în care "cogniția este primordială pentru optimizarea performanțelor academice și a învățării".

Cu toate acestea, ei au spus că canabidiolul era benefic pentru persoanele cu epilepsie pentru a le ajuta să evite crizele.

Medicamentele pe bază de canabis ar putea, de asemenea, ajuta la reducerea durerii cronice și ar putea ajuta la reducerea spasmelor în rândul persoanelor cu scleroză multiplă. De asemenea, ar putea ajuta la reducerea greaței și a vărsăturilor în rândul pacienților cu o serie de afecțiuni și ar putea contribui la îmbunătățirea somnului pacienților cu cancer. S-a constatat, de asemenea, că medicamentele pe bază de canabis îmbunătățesc calitatea vieții în rândul pacienților cu boli inflamatorii intestinale și s-au dovedit a fi eficiente în îngrijirea paliativă. Însă autorii au subliniat că utilizarea medicamentelor pe bază de canabis "nu a fost lipsită de evenimente adverse".

Trump, acuzat că și-a "umflat" averea cu "miliarde de dolari"

Donald Trump, care vrea să fie reales președinte al Statelor Unite, este acuzat de miercuri de justiția din New York că și-a supraevaluat averea cu "miliarde de dolari" în fiecare an, din 2011 până în 2021, în cadrul unei acțiuni civile pentru fraudă în 2022.

Procurorul general al statului New York (echivalentul procurorului general regional), Letitia James, a transmis sute de pagini de documente acuzatoare către instanța supremă locală pentru a susține plângerea civilă pe care a depus-o în septembrie 2022 și prin care cere daune de 250 de milioane de dolari de la Trump, copiii săi și grupul lor Trump Organization pentru fraudă fiscală și financiară. Letitia James, magistrat ales al Partidului Democrat, îl acuză pe miliardarul republican și pe copiii săi că au manipulat "deliberat" - în sus și în jos - evaluările activelor grupului - cluburi de golf, hoteluri de lux și alte proprietăți - pentru a obține împrumuturi mai avantajoase de la bănci sau pentru a-și reduce impozitele.

Un proces civil urmează să aibă loc la New York începând cu 2 octombrie, după o audiere preliminară la Curtea Supremă de stat pe 22 septembrie.

În documentele judiciare dezvăluite de biroul Letitiei James, acuzarea estimează că Trump și-a supraevaluat poziția financiară în fiecare an între 2011 și 2021 - deci inclusiv atunci când a fost la Casa Albă din 2017 până în 2021 - "între 17% și 39%, sau între 812 milioane și 2,2 miliarde de dolari" în fiecare an. "Cel puțin din 2011, inculpații și alte persoane care lucrau pentru ei la Trump Organization au umflat în mod fals cu miliarde de dolari valoarea activelor lor înregistrate în declarația financiară anuală a lui Donald J. Trump", scriu procurorii newyorkezi.

"În fața acestor dovezi, instanța nu are nevoie de un proces pentru a stabili că inculpații au umflat în mod substanțial valoarea activelor lor", susțin departamentele lui James într-un dosar judiciar.

În ianuarie anul trecut, Organizația Trump fusese deja condamnată la New York - deși în baza unor acuzații penale - la o amendă maximă de 1,6 milioane de dolari pentru fraudă financiară și fiscală.

Procesul civil din această toamnă promite, dacă va avea loc, să fie mai spectaculos, înaintea tuturor proceselor din 2024 care îl așteaptă pe Donald Trump.

Un caniș a dat de gol un cap al mafiei napolitane

Unul dintre capii Camorra, mafia napolitană, Luigi Cacciapuoti, căutat de luni de zile, a fost arestat vineri de către forțele de ordine italiene înr-o vilă somptuoasă, după ce a fost localizat cu ajutorul unui caniș, relatează Le Figaro.

Carabinierii au anunțat într-un comunicat ”sfârșitul unei urmăriri de mai multe luni”. Luigi Cacciapuoti, în vârstă de 64 de ani, fugar din februarie, a fost condamnat la 15 ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de ”asociere de tip mafiot”.

O anchetă coordonată de către carabinieri, supervizată de Direcția Antimafia din districtul Napoli, a reușit să stabilească că Luigi Cacciapuoti se afla într-o zonă situată în apropierea comunei Villaricca, la periferia Napoli, în Campania. Însă, în pofida acestei reperări, capul clanului rămânea de negăsit. Forțele de ordine au urmărit timp de mai multe luni de zile, fără succes, toate pistele cu scopul de a pune mâna pe el. Într-o zi, în timp ce stăteau la pândă pe străzile din Villarica, carabinierii au observat un câine mic și alb care ”privea de la o fereastră pe jumătate închisă a unei vile mari”. Acest caniș nu era însă orice animal, ci însoțitorul fidel al unei femei apropiate lui Luigi Cacciapuoti.

După confirmarea identității cățelului, autoritățile au decis să încercuiască vila pentru a-l aresta pe suspect. Bărbatul nu a opus rezistență. La momentul arestării, Luigi Cacciapuoti era ”lungit pe marginea piscinei” și citea un articol despre Camorra din Ponticelli.

Tragedie la Johannesburg: Cel puțin 63 de morți într-un incendiu

Cel puțin 63 de persoane au murit joi într-un incendiu izbucnit într-o clădire cu mai multe etaje din Johannesburg, cel mai mare oraș din Africa de Sud. Printre persoanele decedate se numără și un copil mic, relatează The Guardian.

Serviciile de gestionare a situațiilor de urgență au declarat că alte 43 de persoane au fost rănite în incendiul izbucnit joi dimineața devreme.

Clădirea a fost evacuată, iar purtătorul de cuvânt Robert Mulaudzi a declarat că o operațiune de căutare și recuperare era în curs de desfășurare. Este probabil ca numărul morților să crească, a spus el.

Nu este clar deocamdată ce a provocat incendiul.

În interiorul clădirii de cinci etaje se afla "un adăpost improvizat", a declarat Mulaudzi. "Sunt o mulțime de structuri informale în interiorul clădirii. Există o multe resturi pe care trebuie să le îndepărtăm", a afirmat oficialul.

Imaginile de la televiziune au arătat mașini de pompieri și ambulanțe în fața unei clădiri cu ferestre arse, care a fost izolată de poliție.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.