Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONAE: Fost spion MI6: „Un contract a fost pus pe capul lui Prigojin în Rusia”

Ziarul de Vrancea
23 aug 2023 570 vizualizări

“Am primit informațiile în urmă cu câteva săptămâni", susține agentul britanic n ce spune un expert în aeronautică despre prăbușirea aeronavei lui Evgheni Prigojin

 

Christopher Steele, fost ofițer al serviciilor de informații britanice (MI6), susține că a aflat cu câteva săptămâni în urmă că se intenționează lichidarea lui Evgheni Prigojin, însă nu de către Vladimir Putin, ci de către un membru al elitei ruse, o persoană importantă din "mediul de afaceri" al Rusiei.  "Am auzit în urmă cu câteva săptămâni, de la o sursă, că a fost încheiat un contract pentru Prigojin de către membri importanți ai mediului de afaceri din Rusia", a declarat Christopher Steele, pentru Sky News. Acesta a spus că nu trebuie să ne gândim că orice tentativă de asasinat ar fi fost autorizată de către Putin, "dar, cu siguranță, se pare că ar putea fi vorba de un act de răzbunare din partea unei persoane din elita rusă, posibil cineva foarte important".

Pe de altă parte, directorul CIA, William Burns, a prezis luna trecută că Putin va vrea să se răzbune pe Prigojin după tentativa de lovitură de stat. "Putin este o persoană care, în general, crede că răzbunarea este un fel de mâncare care are un gust mai bun, atunci când este servită rece", a declarat Burns la un eveniment al Aspen Institute. "Din experiența mea, Putin este apostolul suprem al răzbunării, așa că aș fi surprins dacă Prigojin ar scăpa nepedepsit", a mai spus acesta.

Un avion care îi aparține fondatorului grupului Wagner, Evgheni Prigojin, s-a prăbușit în regiunea rusă Tver. "Bucătarul lui Putin" era pe lista pasagerilor. Președintele SUA, Joe Biden, a fost informat despre prăbușirea avionului Wagner. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a spus că "nimeni nu ar trebui să fie surprins" de moartea liderului Wagner.

„Un avion ca acesta nu cade catastrofal din cer”:

Imaginile video care au surprins prăbușirea avionului în care se afla Prigojin exclud ipoteza unei defecțiuni tehnice sau a unei erori de pilotaj, a declarat un jurnalist specializat în aeronautică pentru CNN. O înregistrare video publicată de RIA Novosti, una dintre agențiile de presă ale statului rus, a arătat avionul privat prăbușindu-se miercuri cu o aripă lipsă. Autoritățile ruse au declarat deocamdată că investigația este în curs, la fel ca operațiunile de identificare a rămășițelor avionului, dar că toate cele 10 cadavre ale pasagerilor de la bordul aeronavei au fost recuperate.

„El a venit în jos învârtindu-se și lăsând mult fum în urmă. Prin urmare, acest avion era în flăcări. Și se pare că îi lipseau unele piese de structură, suprafețe aerodinamice”, a declarat Miles O’Brien, un reporter specializat pe probleme legate de știință și industria aerospațială. „Un avion ca acesta... ele nu cad catastrofal din cer fără să se întâmple ceva extrem de neobișnuit. Prăbușirea ar fi putut fi cauzată de o explozie în interiorul sau exteriorul aeronavei”, a mai spus acesta, dând exemplu în acest sens detonarea unui dispozitiv exploziv la bordul avionului sau lovirea acestuia de către o rachetă.

David Soucie, un fost inspector de siguranță din cadrul Administrației Federale pentru Aviație a SUA, a făcut comentarii asemănătoare, remarcând și el că avionul părea să mai aibă doar o aripă în momentul în care s-a prăbușit.

Surse din Kremlin: "Nu era un prost, părea că înțelege totul"      

Publicația rusă Meduza, considerată independentă de Kremlin, a adunat reacțiile diverselor persoane cu notorietate din Rusia și a surselor "adânci" în legătură cu moartea lui Prigojin. Printre cei care au avut ceva de spus pe rețelele sociale se numără și dizidentul rus Mihail Hodorkovski. "Penultimul din lume a cărui moarte o voi regreta este Evgheni Prigojin. A ordonat uciderea mea, dar viața pare să fi decretat altceva. Cu toate acestea, avem de-a face cu încă un masacru extrajudiciar. Dacă Rusia ar fi un stat normal, și nu o escrocherie condusă de Putin, atunci cineva ar putea fi judecat sau amnistiat pentru rebeliune. Nu poți ucide în afara procesului, mai ales când o persoană nu se ascunde. Dar într-o gașcă, aceasta este singura cale, pentru că naiba știe ce ar putea spune în instanță", arată Hodorkovski.

Una dintre sursele publicației ruse Meduza apropiate administrației prezidențiale a recunoscut că prăbușirea avionului lui Evgheni Prigojin „nu l-a surprins cu adevărat”: „A existat senzația că revolta eșuată nu va rămâne nepedepsită”. Potrivit sursei apropiate Kremlinului, după rebeliunea eșuată, Vladimir Putin „a tras concluzii” și a încetat să-l mai considere pe Prigojin „o persoană de încredere și gestionabilă”. Interlocutorul, apropiat de conducerea regiunii Moscova, a spus, la rândul său, că cu puțin timp înainte de accident, în după-amiaza zilei de 23 august, Prigojin s-ar fi întâlnit cu reprezentanți ai administrației regiunii Moscovei și ai primăriei Moscovei „pe probleme de nutriție“. Companiile asociate cu fondatorul Grupului Wagner furnizează alimente diferitelor instituții bugetare de mulți ani în baza unor contracte guvernamentale. Două surse Meduza apropiate Kremlinului s-au declarat surprinse că Prigojin, chiar și după rebeliune, a continuat să desfășoare o astfel de afacere în Rusia – și „nu a tras concluzii”. „Are multe lucruri de făcut în Africa, el însuși face afaceri cu conducerea statelor africane. Până acum, nimeni nu a intervenit în asta, nimeni nu l-a forțat să iasă. De ce ar avea nevoie de contracte cu școala aici, cu toate riscurile? Nu era un prost, părea că înțelege totul”, a adăugat unul dintre interlocutorii Meduza.

Ce urmează pentru gruparea de mercenari Wagner

Mai poate supraviețui gruparea Wagner fără fondatorul său, este întrebarea lansată ieri de The Guardian.

Nu numai Prigojin a murit în incident. Cu el în zbor se afla Dmitri Utkin, unul dintre cei mai apropiați aliați ai săi, o altă figură cheie în Wagner. Fost ofițer GRU și mercenar care activase în Siria, el fusese implicat în organizarea convoiului Wagner care pornise în iunie spre Moscova.

Ceea ce este clar e că Wagner, așa cum fusese creat de Prigojin, nu mai există.

Având în vedere că rolul proeminent al Wagner în operațiunile militare ale Rusiei în Ucraina era deja puternic redus în urma tentativei de rebeliune armată împotriva Moscovei, dar care a adus un atac la adresa puterii lui Putin chiar dacă doar pentru o clipă, Prigojin încerca să-și recupereze o parte din influență prin operațiunea sa din Africa. Săptămâna aceasta a postat un videoclip de undeva din Africa, sugerând că, poate, și-a găsit un nou rol și că acțiunile lui au fost iertate.

În ciuda eforturilor sale de a-și atrage mercenari, potrivit informațiilor recente, sute de luptători Wagner care fuseseră exilați în Belarus începuseră să părăsească acea țară, unii nemulțumiți de nivelurile mai scăzute ale salariilor de aici, alții relocându-se pentru a lucra în Africa de Vest. Forța Wagner de acolo a scăzut cu aproximativ un sfert de la peste 5.000 de mercenari. Deși au fost menționate în mod speculativ câteva nume ca posibili înlocuitori pentru Prigojin, cu aprobarea Kremlinului, este departe de a fi sigur dacă vreunul dintre ei va fi capabil să-l înlocuiască.

O mare parte din imperiul african al Wagner, combinând operațiuni de dezinformare, interese comerciale tulburi și munca mercenară, s-a bazat pe conexiunile fără scrupule pe care Prigojin și apropiații săi le-au creat de-a lungul anilor. Așa cum sugera analistul militar britanic Sean Bell, în mod prevestitor pentru Sky News, în iunie, după marșul Wagner către Moscova, fără Prigojin, Wagner nu este nimic. „Dacă grupul Wagner este Evgheni Prigojin, atunci este greu de văzut cum va supraviețui. Este sfârșitul așa cum îl știm noi.”

Oamenii de știință au descifrat enigmaticul cromozom Y

descoperirea ar putea ajuta cercetările privind infertilitatea la bărbați

Oamenii de știință au făcut un important pas înainte în înțelegerea genomului uman - planul nostru genetic - prin descifrarea completă a enigmaticului cromozom Y prezent la bărbați, o realizare care ar putea ajuta la orientarea cercetărilor privind infertilitatea la bărbați.

Cercetătorii au dezvăluit miercuri prima secvență completă a cromozomului Y uman, care este unul dintre cei doi cromozomi sexuali - celălalt cromozom fiind cromozomul X - și care se transmite de obicei de la un părinte de sex masculin la urmașii de sex masculin. Acesta este ultimul dintre cei 24 de cromozomi - structuri filiforme care transportă informația genetică de la o celulă la alta - din genomul uman care a fost secvențiat.

Oamenii au o pereche de cromozomi sexuali în fiecare celulă. Bărbații posedă un cromozom Y și un cromozom X, în timp ce femeile au doi cromozomi X, cu câteva excepții.

Genele cromozomului Y ajută la guvernarea funcțiilor reproductive cruciale, inclusiv producția de spermatozoizi, numită formal spermatogeneză, și sunt chiar implicate în riscul și gravitatea cancerului. Dar acest cromozom s-a dovedit a fi dificil de descifrat din cauza structurii sale excepțional de complexe. "Aș da credit noilor tehnologii de secvențiere și metodelor de calcul pentru acest lucru", a declarat Arang Rhie, cercetător la Institutul Național de Cercetare a Genomului Uman din SUA și autorul principal al unei lucrări de cercetare care detaliază această realizare în revista Nature.

"Aceasta oferă în sfârșit prima vedere completă a codului unui cromozom Y, dezvăluind mai mult de 50% din lungimea cromozomului care lipsea anterior de pe hărțile noastre genomice", a declarat profesorul de inginerie biomoleculară de la Universitatea California și coautorul studiului, Karen Miga. Potrivit cercetătorilor, noua înțelegere mai completă a genelor cromozomului Y oferă promisiuni pentru aplicații practice, inclusiv în cercetarea legată de fertilitate.

Cel puțin patru morți în urma unor împușcături într-un bar din California

Un bărbat înarmat a deschis focul, miercuri, într-un bar din California, unde trei persoane au fost ucise și alte câteva rănite, a anunțat poliția locală, precizând că suspectul a murit. "Confirmăm că patru persoane au murit la fața locului, inclusiv atacatorul. Șase au fost transportate la spital, cinci cu răni prin împușcare", a precizat Biroul șerifului din comitatul Orange pe X (fostul Twitter).

Autoritățile investighează cazul ca fiind o posibilă dispută domestică între două părți, a declarat pentru CNN o sursă din cadrul forțelor de ordine.

Împușcăturile au avut loc la Cook's Corner, un bar și restaurant din comunitatea Trabuco Canyon.

Statele Unite plătesc un preț foarte mare pentru răspândirea armelor de foc pe teritoriul său și pentru ușurința cu care americanii au acces la ele.

Țara are mai multe arme individuale decât oameni: un adult din trei deține cel puțin o armă și aproape un adult din doi locuiește într-o casă cu o armă.

Consecința acestei proliferări este rata foarte ridicată a deceselor cauzate de arme de foc în Statele Unite, care nu se compară cu alte țări dezvoltate.

Giuliani s-a predat la o închisoare din Georgia, în dosarul lui Trump

Fostul avocat personal al lui Donald Trump Rudolph Giuliani s-a predat, miercuri, la o închisoare din comitatul Fulton din Georgia, pentru a înfrunta acuzațiile legate de acțiunile pe care este acuzat că le-a făcut pentru a răsturna pierderea în alegerile din 2020 a fostului președinte al SUA.

Giuliani, un fost procuror federal și fost primar în New York City, a fost obligat la plata unei cauțiuni de 150.000 de dolari și să nu ia legătura cu vreunul din cei 18 co-inculpați sau martori în acest dosar.

”Această punere sub acuzare este o parodie”, le-a spus Giuliani reporterilor, după ce s-a prezentat la închisoare. ”Este un atac la Constituție”, a adăugat el.

Șapte alți co-inculpați ai lui Trump în acest dosar penal deschis de procurorul districtual din comitatul Fulton Fani Willis care îl acuză pe aceste și pe asociații săi că au încercat să răstoarne pierderea sa în alegerile din 2020 din Georgia s-au predat și ei la închisoarea din Atlanta.

Trump, principalul candidat pentru nominalizarea republicanilor din 2024 pentru a-l înfrunta pe președintele democrat Joe Biden, continuă să susțină, în mod fals, că a fost ”furat” la alegerile din 2020 prin fraudă masivă la vot. Giuliani a avut un rol public important în eforturile echipei de campanie a lui Trump de a impune acuzațiile false privind frauda la vot.

Încă o moarte subită în Rusia: Un fost general rus, „păstrător” al secretelor privind construirea „palatului lui Putin”

O nouă moarte subită în Rusia. Ghenadi Lopîrev, fost general rus din serviciile de securitate ale Rusiei, care ar fi avut cunoștință despre construcția reședinței președintelui Vladimir Putin de la Marea Neagră, a decedat în arest, a anunțat agenția rusă de stat RIA Novosti.

Generalul Ghenadi Lopîrev - condamnat în 2017 pentru luare de mită și care ispășea o pedeapsă de nouă ani de închisoare în colonia corecțională nr. 3 din regiunea centrală Rîazan - „s-a îmbolnăvit brusc” și a fost trimis la un spital local, unde a murit în 16 august.

Potrivit agenției de stat Tass, Lopîrev fusese condamnat pentru o mită de aproximativ 7 milioane de ruble (aproximativ 74.000 de dolari). De asemenea, el a fost condamnat pentru deținere ilegală de pistoale și muniție, deși scăpase de acele condamnări, în apel. Generalul și-a susținut întotdeauna nevinovăția, respingând toate acuzațiile.

La momentul procesului, instanța l-a găsit vinovat pe Ghenadi Lopîrev de „fraudă financiară legată de semnarea contractelor pentru sistemele de comunicații” de la „palatul lui Putin” - reședința de vară de la Soci, spunea Ruslan Zakaliuzhni, avocatul fostului general.

Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) a catalogat moartea lui Lopîrev „suspectă”, spunând, citând surse, că acesta era considerat „păstrătorul secretelor” legate de construcția reședinței președintelui Putin de la Marea Neagră.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.