Internațional

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Dodon îl așteaptă pe Putin la Chișinău în 2020, „Anul Rusiei” în Republica Moldova”

Ziarul de Vrancea
22 sep 2019 2474 vizualizări

 “Suntem întotdeauna bucuroși și îl așteptăm pe Vladimir Vladimirovici (Putin) în Moldova”, a declarat președintele moldovean pentru presa rusă

Președintele moldovean Igor Dodon îl așteaptă pe Vladimir Putin la Chișinău în 2020, an ce va fi declarat “anul Rusiei în Republica Moldova”, după cum a afirmat Dodon într-un interviu apărut ieri în ziarul rus Kommersant. Pentru ca o astfel de vizită să aibă loc trebuie să existe o “agendă avansată” în unele probleme, cum ar fi Transnistria, a apreciat Igor Dodon. “Suntem întotdeauna bucuroși și îl așteptăm pe Vladimir Vladimirovici (Putin) în Moldova, cred că avem ce discuta. Dar pentru ca el să vină, mi se pare că avem nevoie de o agendă clară și care ne-ar permite să facem un salt. Anul viitor, conform acordurilor noastre, va fi Anul Rusiei în (republica) Moldova. Poate vom reuși să-i convingem pe partenerii noștri din Rusia să aibă loc o vizită de lucru (a șefului statului rus) cu această ocazie. Ideal ar fi să progresăm pe anumite domenii până atunci. Poate chiar și în problema strategică transnistreană, importantă pentru noi. Eu nu spun că asta se va întâmpla, ar fi o agendă foarte bună”, a declarat Dodon pentru Kommersant. Referindu-se la retragerea și casarea munițiilor de la depozitele din Cobasna, Dodon a declarat că termenele pentru pregătirea documentelor, un an și jumătate, anunțate de ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, sunt prea lungi. El a spus că va insista asupra accelerării acestui proces, astfel încât faza activă a casării să înceapă la mijlocul anului viitor. La remarca jurnalistului rus că investitorii ruși sunt interesați de activele portului Giurgiulești și aeroportului Chișinău, Igor Dodon a admis investiții rusești în viitorul apropiat. “Suntem gata să discutăm și să comunicăm cu toți investitorii, atât din Vest, cât și din Est. Desigur, și cu rușii, ei sunt un investitor interesant și pe înțelesul nostru. Prin urmare, dacă vorbim despre aceste două aspecte specifice, este foarte important ca aeroportul să revină mai întâi în proprietatea deplină a statului. Lucrăm la aceasta. După aceea, statul trebuie să ia o decizie: fie păstrează aceste active pentru sine, fie inițiază un nou concurs”, a spus Dodon, referindu-se la demersurile actualului guvern de a rezilia contractul privind controversata concesionare a aeroportului internațional din Chișinău. “În ceea ce privește portul Giurgiulești, acesta este un proiect complet privat, există investitori privați. Știu că se căutau investitori și parteneri. Cred că apariția unui investitor rus acolo în viitorul apropiat este destul de reală”, a afirmat președintele moldovean. Portul internațional Giurgiulești este unicul port al Republicii Moldova accesibil pentru navele maritime, situat la km 133,8 km pe Dunăre, în sudul țării, la graniță cu România și Ucraina. În prezent, portul este în proprietatea companiei Danube Logistics.

Giuliani recunoaște că a vizitat Ucraina pentru a obține materiale compromițătoare despre Biden

Rudy Giuliani, avocatul personal al președintelui Donald Trump, a recunoscut că a efectuat o vizită în Ucraina pentru a obține “materiale compromițătoare despre Joe Biden” pe fondul dezaprobării crescânde după dezvăluirea făcută de un avertizor de integritate, potrivit căruia Trump a exercitat presiuni asupra Kievului pentru a-l ancheta pe fostul vicepreședinte american. “Am obținut un caz cât se poate de clar de complicitate ucraineană”, a afirmat fostul primar al New Yorkului. Această declarație pare să contrazică afirmațiile sale precedente potrivit cărora el nu a cerut niciodată anchetarea lui Biden.Giuliani, care a devenit în ultima etapă a carierei sale un fidel al lui Donald Trump, a deplâns faptul că presa de la Washington conspiră în apărarea lui Biden, care conduce printre candidații la învestitura democrată în perspectiva alegerilor prezidențiale. “În minutul în care spun “Biden” corpul de presă de la Washington o ia razna. Îl acoperă de ani buni”, a afirmat Giuliani într-o intervenție la “Fox News Sunday”. “Familia lui a câștigat bani datorită funcției sale publice timp de ani de zile”, a spus el, fără să prezinte vreo dovadă. “Doamnelor și domnilor, iată ce acoperă presă”, a adăugat Giuliani. Afirmațiile sale intervin în timp ce democrații din Comisia pentru serviciile secrete din Camera Reprezentanților au solicitat o copie a raportului făcut de avertizorul de integritate din cadrul comunității de informații. Se pare că acesta îl acuză pe Trump că i-a cerut președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în cadrul unei convorbiri telefonice din 25 iulie să-l investigheze pe fiul fostului vicepreședinte american Hunter Biden, care a lucrat pentru o companie energetică din Ucraina.

Ministrul de externe ucrainean a dezmințit duminică această ipoteză.

Conform ediției de vineri a Wall Street Journal, Donald Trump l-ar fi presat, cerându-i de opt ori în cursul unei convorbiri telefonice din iulie să coopereze cu avocatul său personal, Rudolph Giuliani, pentru a deschide o anchetă cu privire la fiul lui Joe Biden, candidat la învestitura Partidului Democrat la alegerile prezidențiale din 2020. “Cunosc conținutul acestei convorbiri și nu cred că a existat vreo presiune”, a declarat șeful diplomației ucrainene Vadim Pristaiko într-un interviu acordat sâmbătă postului de radio Hromadske. “Această conversație a fost lungă, amicală și s-a axat pe mai multe întrebări necesitând, uneori, răspunsuri serioase”, a adăugat ministrul, apărând dreptul Ucrainei de a păstra confidențialitatea acestei convorbiri. “Suntem o țară independentă, avem secretele noastre”, a spus el. Hunter Biden a lucrat din 2014 pentru grupul energetic ucrainean Burisma Holding. Tabăra conservatoare americană, care îl suspectează de corupție, susține că acesta ar fi beneficiat de protecția tatălui său, care avea funcția de vicepreședinte în acea perioadă. Convorbirea a fost dezvăluită de un avertizor de integritate din comunitatea de informații americană și a declanșat un scandal la Washington. Democrații denunță o atingere la securitatea națională și o dovadă de abuz de putere din partea lui Donald Trump. Președintele american are programată miercuri o întâlnire cu Volodimir Zelenski în cadrul celei de-a 74-a Adunări Generale a ONU, s-a aflat vineri din surse de la Casa Albă.

Cel puțin 40 de civili, uciși la o nuntă în Afganistan

Ministerul afgan al Apărării a anunțat ieri că anchetează cu privire la o operațiune a forțelor sale contra unor talibani, în sudul țării, în care ar fi fost uciși aproximativ 40 de civili, potrivit unor parlamentari locali.“Ministerul Apărării va ancheta cu privire la acuzații referitoare la pierderi civile în districtul Musa Qala”, se arată în acest comunicat, în care se precizează că forțe din cadrul ministerului au efectuat duminică o operațiune în care “22 de membri străini ai talibanilor au fost uciși, iar 14 arestați”. “Era ora zece seara, iar o operațiune terestră și aeriană a fost realizată în timpul unei sărbători henna (celebrare înaintea căsătoriei) la Musa Qala, cu 40 de morți și 13 persoane transferate la urgențe. Șase talibani au fost, de asemenea, uciși”, a declarat un senator din provincie, Sher Mohammad Akhundzada. Un membru al consiliului provinciei, Majeed Akhundzada a evocat la rândul său “aproximativ 40 de morți și 18 răniți, toți civili”. El a evocat o “operațiune comună a forțelor afgane și străine”.Provincia Helmand se află, în mare parte, sub controlul talibanilor. Folosirea unor mijloace aeriene în lupta împotriva talibanilor implică adesea forțe americane. Ministerul afgan al Apărării a precizat că operațiunea, efectuată de către forțele afgane, viza “un grup terorist străin implicat în pregătirea unor atacuri teroriste” și a permis distrugerea unui depozit de echipament destinat acestor atacuri.Tot potrivit ministerului, cinci pakistanezi și un locuitor din Bangladesh se află între persoanele arestate.

Iranul eliberează petrolierul Stena Impero

Petrolierul sub pavilion britanic Stena Impero este “liber să plece”, au anunțat ieri oficiali iranieni, punând astfel capăt celor două luni de criză între Teheran și Londra în urma imobilizării navei, relatează CNN. Acest anunț intervine cu o zi înaintea unei întâlniri între premierul britanic Boris Johnson și președintele iranian Hassan Rohani, în marja Adunării Generale (AG) a ONU, la New York. Corpul Gardienilor Revoluției (IRGC) a imobilizat Stena Impero în Stâmtoarea Ormuz la 19 iulie, într-un context foarte tensionat între Teheran și Occident. La bordul petrolierului se aflau 23 membri ai echipajului, niciunul britanic. Petrolierul naviga sub pavilion britanic, însă compania care-l operează are sediul în Suedia. Șapte membri indieni ai echipajului petrolierului au fost eliberați luna aceasta. Nava a fost confiscată la două săptămâni după ce Marea Britanie a imobilizat un petrolier iranian în largul Gibraltarului, un teritoriu britanic situat în sudul extrem al Spaniei. Autoritățile din Gibraltar au eliberat acest petrolier iranian la sfârșitul lui august, în pofida unor eforturi, în ultimul moment, al Statelor Unite de a împoiedica eliberarea navei.

Întâlnire între extrema dreaptă și populiști la Roma

Lideri politici s-au întâlnit în weekend la o conferință a extremei drepte, la Roma, la apelul Partidului Fratelli d”Italia și președintei sale Georgia Meloni, care a venit la reuniune împreună cu premierul Giuseppe Conte. Între alții, la întâlnire au participat premierul ungar Viktor Orban și Hermann Hertsch de la Partidul spaniol Vox. “Dreapta are cu adevărat posibilitatea ca, în următorii cinci ani, în Parlamentul European (PE), să schimbe echilibrul puterii pe care-l cunoaștem acum”, potrivit lui Hermann Hertsch.

“Cineva, în Germania, va trebui să ia hotărârea, în următorii ani, dacă CDU (Uniunea Creștin Democrată a cancelarului Angela Merkel) vrea să se afle în continuare într-un guvern de stânga sau dacă vrea cu adevărat să facă un guvern conservator cu (Partidul Alianța pentru Germania) AfD (extremă dreapta) de dreapta”, a spus el. “Vreau să spun că acest tip de decizie trebuie săfie luată”, a adăugat el. În afară de premierul suveranist ungar, alt invitat de marcă a fost italianul Antonio Tajani, de la Partidul Forza Italia (dreapta) al lui Silvio Berlusconi. “Imigrația este o problemă care trebuie să fie rezolvată la nivel european. Nu este o problemă națională, nu este nici măcar o problemă de uși deschise, de uși închise, de vapoare ale unor ONG-uri”, a declarat fostul președinte al Parlamentului European. “Fie există o strategie pe termen lung, fie riscăm cu adevărat să continuăm să fim o trecere... Chiar și cu porțile închise, ambarcațiuni mici continuă să sosească cu mulți imigranți clandestini, așa că...”, a adăugat el. “Este un eveniment care se află a 22-a ediție și care a găzduit pentru prima oară un șef de stat. După ce a ignorat invitația lui Matteo Salvini, el a acceptat invitația șefei Fratelli d”Italia acum câteva luni”, a declarat, la Roma, Giorgia Orlandi. “Este un mijloc de a retrezi la viață dreapta, dar și de a o prezenta unită”, a adăugat ea.

Prăbușirea avionului MAX Lion Air :Erori de pilotaj

Anchetatorii indonezieni au descoperit că greșeli în mentenanță și erori ale piloților au jucat un rol central în prăbușirea unui Boeing 737 MAX Lion Air anul trecut, a relatat ziarul The Wall Street Journal. Avionul s-a prăbușit în mare la 11 minute după decolare de pe aeroportul internațional Soekarno-Hatta din Jakarta la 29 octombrie. Toți cei aflați la bord se presupune că au murit. Raportul preliminar privind prăbușirea, care este de așteptat să fie publicat la jumătatea lunii noiembrie, identifică o serie de erori ale piloților și greșeli în mentenanță ca factori care au provocat accidentul, scrie ziarul.

Concluziile sunt în concordanță cu un raport preliminar publicat de Comitetul Național pentru Siguranța Transporturilor (KNKT) din Indonezia în noiembrie. Anchetatorii americani se pregătesc să publice recomandări de siguranță separate variind de la îmbunătățirea abilităților manuale de zbor ale piloților până la verificarea proiectelor de noi aeronave de către Administrația Federală a Aviației (FAA), potrivit ziarului. Consiliul Național pentru Siguranța Transporturilor din SUA este de așteptat să ceară îmbunătățiri ale antrenamentului în cabină și în luarea deciziilor echipajului pentru a asigura că piloții știu ce să facă atunci când sistemele automate funcționează defectuos sau sunt oprite, potrivit ziarului american. KNKT a declarat în raportul său preliminar că pilotul zborului Lion Air prăbușit a încercat să recapete controlul asupra avionului în timp ce semnale eronate de la senzori ar fi împins în jos botul aparatului. Anchetatorii au analizat rolul unei noi caracteristici la avioanele Boeing, cunoscută sub numele de Sistem de mărire a caracteristicilor de manevră (MCAS), în cazul prăbușirii. Sistemul a fost instalat de Boeing pe ultima generație de 737 pentru a împiedica botul avionului să ajungă prea sus și aparatul să stea. Dar în incidentul ce a implicat avionul Lion Air, se pare că botul a fost împins în jos după ce au fost primite informații eronate de la senzori.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.