Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE:Trump a prezentat o hartă falsă cu uraganul Dorian pentru a-și valida un “fake news”

Ziarul de Vrancea
4 sep 2019 2433 vizualizări

Alterarea previziunilor meteorologice oficiale este ilegală în SUA

Președintele american Donald Trump a prezentat o falsă hartă a evoluției uraganului Dorian într-o încercare de a valida un mesaj incorect publicat pe Twitter. Miercuri după-amiază, în Biroul Oval, Trump a susținut un briefing despre urganul care amenință Statele Unite, după ce a devastat Bahamas. Cu intensitate restabilită la 3, uraganul Dorian se îndreaptă spre Florida. Pe harta din 29 august de la National Hurricane Center (NHC) prezentată de președinte, pe care erau expuse traseul și intensitatea uraganului, cu un marker negru a fost adăugată o curbă, extinzând cursul din Florida în Alabama. Prezentarea este considerată o încercare de a justifica un anunț neîntemeiat al lui Trump potrivit căruia și statul Alabama va fi afectat de fenomenul meteorologic. Modificarea a atras critici în social media și speculații cu privire la responsabil - președintele însuși ori un angajat dornic să impresioneze. Alterarea previziunilor meteorologice oficiale este ilegală. Trump a negat că ar avea cunoștință de modificare. Potrivit Washington Post, întrebat despre asta, el a spus că în prezentare a fost inclusă „probabilitatea de 95%” că Alabama va fi lovit de uragan. Întrebat dacă cineva a desenat pe grafic, el a insistat: „Nu știu, nu știu”.

„Graficul original„

În weekendul trecut, când Dorian lovea Bahamas, președintele american a publicat numeroase mesaje pe Twitter. Într-unul dintre ele a avertizat că Alabama va fi afectat de uragan, lucru care nu fusese anunțat de serviciul meteorologic. După 20 de minute, National Weather Service din Birmingham, Alabama, a publicat pe Twitter: „Alabama nu va fi în niciun fel afectat de Dorian. Repetăm, niciun impact al uraganului Dorian nu va fi resimțit în Alabama. Sistemul va rămâne departe, în est”. Cum Trump nu este dispus să recunoască că greșește, în comentariile făcute în Biroul Oval, el a susținut că potrivit „graficului original”, Dorian urma să lovească Florida direct și avea să afecteze „multe alte state”. „Dar acela era graficul original”, a subliniat.După afirmațiile și prezentarea făcute de Trump, mulți au considerat că acestea reprezintă cel mai recent episod din lupta lui cu realitatea.Miercuri noapte, Trump a publicat pe Twitter o altă hartă a uraganului. Aceasta conținea mai multe linii, colorate divers, ale traseului lui Dorian. Unele dintre liniile de pe harta cu logo-ul South Florida Water Management District ajungeau în Alabama.Președintele a scris: „Acesta era traseul original prevăzut pentru uraganul aflat în stadiu incipient. După cum puteți vedea, aproape toate modelele prevedeau că va ajunge în Florida și că va lovi și Georgia și Alabama. Accept scuzele pentru Fake News”. Harta este datată 28 august. Trump a trimis mesajul legat de Alabama pe 1 septembrie, dată până la care prognoza a fost clară că statul nu va fi în pericol. Harta originală a NHC, care arată traseul probabil al furtunii, poate fi consultată online.

Un bărbat a fost executat în Texas pentru asasinarea a două femei

Statul american Texas l-a executat miercuri pe Billy Crutsinger, un bărbat condamnat la moarte pentru asasinarea, în 2003, a unei femei de 89 de ani și a fiicei acesteia, în vârstă de 71, transmite EFE preluat de Agerpres.Crutsinger, 64 de ani, a fost declarat mort la ora locală 18:40 (23:40 GMT), după ce i s-a administrat o injecție letală în închisoarea Huntsville (în apropiere de Houston).“Îmi vor lipsi acele clătite și acele programe de televiziune în alb-negru. Unde mă duc, totul este colorat”, au fost ultimele cuvinte ale condamnatului, care și-a petrecut ultimii 16 ani din viață pe culoarul morții.Crutsinger le-a cunoscut pe cele două femei - Pearl Magouirk (89 de ani) și Patricia Syre (71 de ani) - când realiza lucrări de pavare pentru biserica la care mergeau acestea, în orașul Fort Worth (aproape de Dallas).Mama și fiica i-au oferit de lucru acasă la ele, dar Crutsinger a ales să le înjunghie mortal și să fure din locuință.

Evenimentul a avut loc pe 6 aprilie 2003, dar cadavrele celor două femei au fost descoperite de autorități două zile mai târziu.Au trecut alte 24 de ore până ce Crutsinger a fost reperat într-un bar din Galveston, la peste 500 km depărtare de Fort Worth, urmărind tranzacțiile de pe cardul de credit al uneia dintre victime.Inițial, el a mărturisit crimele, apoi a retractat, însă probele ADN au fost concludente împotriva sa. A fost condamnat la moarte în octombrie al aceluiași an de un juriu care a avut nevoie de mai puțin de două ore pentru deliberări.Execuția de miercuri a fost cea de-a cincea din Texas în 2019 și cea cu numărul 14 la nivelul întregii țări.De când Curtea Supremă a restabilit pedeapsa capitală în 1976, în Statele Unite au fost executate 1.504 de persoane, dintre care 563 în Texas, mai mult decât în oricare alt stat.Același stat sudic are alte zece execuții programate până la finalul anului, prima dintre acestea fiind stabilită pentru 10 septembrie.

Susținător al taberei “Remain”, fratele lui Boris Johnson demisionează din Parlament

Fratele premierului britanic Boris Johnson, Jo Johnson (47 de ani), și-a anunțat demisia ieri din funcțiile de secretar de stat și de parlamentar, invocând un conflict între loialitatea familială și interesul național. “În ultimele săptămâni am fost împărțit între loialitatea familială și interesul național - este o tensiune puternică și a venit timpul ca alții să își asume rolurile mele ca parlamentar și ministru”, a scris Jo Johnson pe Twitter, folosind hashtag-ul #overandout.El este în favoarea unui al doilea referendum privind Brexitul, pe când fratele său vrea o ieșire din Uniunea Europeană fără acord cât mai repede, conform AFP. “A fost o onoare pentru mine să reprezint Orpington (circumscripție din sud-estul Angliei) timp de 9 ani și să activez ca ministru sub trei prim-miniștri”, a scris el pe Twitter.Jo Johnson a demisionat deja în noiembrie 2018 din Parlamentul condus de Theresa May, opus acordului de retragere pe care l-a negociat cu Uniunea Europeană. El a votat pentru rămânerea în UE la referendumul din iunie 2016 și a criticat la acel moment “alegerea poporului britanic”, între un acord care “ar slăbi din punct de vedere economic” țara, și o ieșire fără acord, care ar provoca pagube “devastatoare” Regatului Unit. Fratele său mai mare, Boris Johnson, 55 de ani, vrea acest “no deal”, determinat să retragă Marea Britanie din Uniunea Europeană de acum și până pe 31 octombrie, cu acord sau nu cu UE. El refuză de asemenea să solicite un nou raport pe Brexit, cum vor să-i impună deputații dacă niciun acord.

Dietele vegană și vegetariană cresc riscul de accident vascular cerebral

Dietele vegană și vegetariană sunt asociate unui risc redus de boli cardiovasculare, însă ar putea crește posibilitatea declanșării unui accident vascular cerebral, conform unui studiu efectuat în Marea Britanie pe parcursul a 18 ani. Persoanele care au adoptat dietele vegană și vegetariană prezintă o reducere cu 22% a riscului de boli de inimă în comparație cu cele care consumă carne, potrivit unei cercetări realizată la Universitatea Oxford. De asemenea, persoanele care mănâncă pește, dar nu și alte tipuri de carne (dietă pesco-vegetariană) au un risc de afecțiuni cardiovasculare redus cu 13% în față de cele care consumă carne. Însă, oamenii de știință au descoperit că vegetarienii și veganii prezintă un risc de cinci ori mai ridicat de accidente vasculare cerebrale în comparație cu persoanele care consumă carne, cauza fiind reprezentată parțial de un aport insuficient de vitamine. Cercetarea, publicată în British Medical Journal (BMJ), a analizat date de la 48.188 de persoane care nu aveau în antecedentele medicale boli cardiovasculare sau accidente vasculare cerebrale la începutul studiului. “Vegetarienii și veganii (din studiu) prezintă niveluri mai scăzute ale mai multor substanțe nutritive (de exemplu, vitamina B12, vitamina D, aminoacizi esențiali și acizi grași polinesaturați n-3), iar diferențele observate la unii dintre acești factori nutritivi ar putea contribui la aceste asociații”, se arată în concluziile studiului.

Plácido Domingo, acuzat de alte 11 femei de hărțuire sexuală

Alte 11 femei l-au acuzat pe tenorul spaniol Plácido Domingo de hărțuire sexuală, inclusiv o persoană care susține că a fost atât de tare pipăită încât a izbucnit în lacrimi de durere, scrie The Guardian.Noile acuzații vin la trei săptămâni după ce Associated Press a dezvăluit că opt cântărețe și o balerină îl acuză pe tenor de hărțuire sexuală în incidente care s-au petrecut acum 30 de ani. Domingo, 78 de ani, inițial a descris acuzațiile ca “profund tulburătoare și, așa cum au fost prezentate, inexacte”. El a spus atunci: “Acuzațiile acestor persoane anonime care datează de acum 30 de ani sunt profund îngrijorătoare și, așa cum au apărut, inexacte. Chiar și așa, este dureros să aud că am fost capabil să enervez pe cineva sau să le fac să se simtă inconfortabil, indiferent de cât timp am făcut-o și în ciuda celor mai bune intenții ale mele. Cred că toate interacțiunile mele și relațiile au fost întotdeauna acceptate și consimțite. Oamenii care mă cunosc sau care au lucrat cu mine știu că nu sunt o persoană care poate răni, jigni sau jena pe cineva în mod intenționat”.O cântăreață care a lucrat cu Domingo la Opera din Washington în stagiunea 1999 - 2000 îl acuză acum de hărțuire sexuală. Angela Turner Wilson, 48 de ani, a declarat pentru AP că, deși știa că Domingo era vestit pentru comportament nepotrivit, a crezut că tenorul avea doar interese profesionale atunci când s-a așezat lângă ea și i-a spus că o adoră. Dar într-o seară, înainte de un spectacol, spune ea, Domingo și-a strecurat o mână pe sub bretelele sutienului ei, apoi pe sub rochie și a apucat-o de sân. “M-a durut. Nu a fost blând. M-a strâns tare”, a afirmat ea pentru AP. “Ce femeie ar vrea vreodată să fie strânsă de sân? Și să o doară”, a spus ea. “Apoi, am fost nevoită să urc pe scenă și să joc ca și cum aș fi fost îndrăgostită de el”.

Germania: Poliția a înregistrat peste 600 de atacuri asupra migranților în prima jumătate a anului

Poliția din Germania a înregistrat 609 fapte penale împotriva migranților în prima jumătate a anului, majoritatea autorilor atacurilor fiind afiliați cu ideologiile de extremă-dreapta, relatează DPA. Guvernul a precizat joi că cele mai multe atacuri sau insulte împotriva migranților au avut loc în landul Brandenburg din estul Germaniei, unde 124 de fapte penale au fost înregistrate în afara centrelor de primire a migranților în al doilea trimestru al anului. Informațiile au fost făcute publice după ce grupul parlamentar al partidului radical de stânga Die Linke a cerut guvernului aceste date. În landul Schleswig-Holstein din nordul țării, care are aproximativ același număr de locuitori ca Brandenburg, numai șase atacuri motivate politic împotriva migranților au fost înregistrate în aceeași perioadă.Numărul migranților care încearcă să obțină azil în Brandenburg este mult mai scăzut decât în Schleswig-Holstein. “Toți cei din societate și politică au responsabilitatea să se opună consimțământului tacit sau chiar acceptării tacite a unor astfel de atacuri comise de o minoritate a societății noastre”, a precizat Ministerul de Interne german.În a doua jumătate a lui 2018, numărul atacurilor motivate politic asupra migranților a fost chiar mai mare, ajungând la 878.Totuși, aceste tipuri de infracțiuni sunt raportate deseori retroactiv, pentru că motivația politică devină uneori clară după ce investigațiile avansează.

Vladimir Putin respinge propunerea unui tratat de pace cu Japonia

Președintele rus Vladimir Putin a respins ieri posibilitatea încheierii unui tratat de pace între Rusia și Japonia, care să pună capăt oficial celui de-al doilea război mondial. Putin s-a întâlnit, la un forum economic la Vladivostok, cu premierul japonez Shinzo Abe, care i-a propus rezolvarea diferendului între Moscova și Tokyo privind suveranitatea asupra insulelor Kurile. Subiectul constituie unul din obstacolele în calea semnării tratatului, însă Putin i-a menționat lui Abe și altele, printre care legăturile militare ale Japoniei cu Statele Unite. Rusia și-a exprimat de mai multe ori preocuparea față de sistemele militare americane desfășurate pe teritoriul nipon. Liderul de la Kremlin și-a exprimat speranța că tratatul de pace ruso-japonez va putea fi semnat în viitor și că părțile vor elimina până la urmă neînțelegerile din relațiile bilaterale.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.