Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE:British American Tobacco a negociat mită pentru Robert Mugabe, fost lider al Zimbabwe

Ziarul de Vrancea
6 nov 2021 1166 vizualizări

O anchetă a BBC Panorama a găsit dovezi care sugerează că British American Tobacco, una dintre cele mai mari companii britanice, a mituit partidului lui Robert Mugabe, lider al Zimbabwe timp de 37 de ani

Documentele arată că BAT a fost implicată în negocieri pentru a plăti între 300.000 și 500.000 de dolari partidului Zanu-PF în 2013 și că BAT dădea mită în Africa de Sud și că folosea supraveghere ilegală pentru a-și prejudicia rivalii. British American Tobacco susține că este devotată celor mai înalte standarde de comportament corporate.

Președinția de 37 de ani a lui Mugabe a fost asigurată prin alegeri compromise de acuzații de fraudă și de violențe. El a fost înlăturat de la putere în 2017 și a murit în 2019. Partidul aflat la conducere, Zanu PF, este acum sub o nouă conducere. Într-o anchetă comună cu Biroul de Jurnalism de INvestigație și Universitatea din Bath, Panorama a obținut mii de documente care arată cum BAT a finanțat o rețea de aproximativ 200 de informatori secreți în sudul Africii. Mare parte din această activitate a fost externalizată unei companii private sud-africane de securitate, Forensic Security Services (FSS).

FSS era oficial însărcinată să combată comerțul țigaretelor pe piața neagră, însă foști angajați au declarat pentru BBC că au încălcat legea pentru a sabota rivalii BAT.

Documente interne arată, într-un caz, că echipa FSS era instruită să închidă trei fabrici de țigări administrate de competitori ai BAT în Zimbabwe. FSS a plătit o firmă locală să supravegheze o fabrică Savanna Tobacco în 2012, însă a fost prinsă. Trei dintre directori au fost puși sub acuzare în legătură cu supravegherea legală. Arestarea lor l-a făcut pe președintele de atunci, Robert MUgabe, să țină un discurs în care a condamnat acțiunile bărbaților și posibila implicare a BAT. Panorama a descoperit că, în spate, antreprenori care lucrau pentru BAT discutau cu oficiali din Zimbabwe. Bărbatul care a fost trimis să negocieze un acord, care dorește să rămână anonim, a declarat pentru Panorama că a mituit mai mulți oficiali din Guvern pentru a aranja o întâlnire ca să discute cazul bărbaților. „A trebuit să clarific faptul că vor primi un plic gros cu bancnote”, a spus el.

British American Tobacco este una dintre cele mai importante companii de produse din tutun din lume și între zece cele mai mari companii britanice. Ea deține branduri precum Lucky Strike, Camel și Pall Mall. Anul trecut, a vândut aproximativ 650 de miliarde de țigarete. Documentele consultate de BBC confirmă că bărbatul a primit echivalentul a 12.000 de dolari americani în moneda locală și sugerează că banii pentru mite au fost furnizați de BAT. Un memorandum intern subliniază acordul propus. Oficialul din Zimbabwe a spus că, având în vedere apropiere alegerilor prezidențiale, ar ajuta o donație către partidul lui Mugabe. Referatul arată: „Cu această donație, ar putea să se ducă din nou la președinte” pentru a încerca să rezolve problema. „Donația către Zanu PF ar trebui să fie în jur de 300.000 - 500.000 de dolari americani”. Documentele nu arată dacă mita a fost dată în final, dar Panorama a vorbit cu trei surse care au confirmat că BAT cunoștea termenii înțelegerii oferite. La trei zile după aceasta, toți cei trei directori au fost eliberați. BAT a refuzat să răspundă întrebărilor Panorama despre plățile din Zimbabwe, dar nu a negat plata unei mite lui Robert Mugabe. Este împotriva legii ca o companie britanică să plătească mite, indiferent de locul în care are loc plata.

FSS a lucrat pentru BAT în sudul Africii între anii 2000 și 2006. Dovezile sugerează cu tărie că au mituit oficiali vamali și ofițeri de poliție și că BAT a obținut acces la informații din rețeaua de supraveghere a poliției, folosită pentru a-și spiona rivalii. FSS a interceptat telefoanele competitorilor BAT, a plasat dispozitive de urmărire pe vehiculele lor de livrare și a mituit angajați pentru a oferi informații. Documentele mai arată că persoane din conducerea BAT de la Londra au recrutat și plătit unii dintre informatori care lucrau în fabricile competitorilor. Angajații BAT alimentau carduri în Londra și informatorii puteau retrage bani, anonim, în Africa de Sud. Acesta este un sistem de plată uneori folosit de grupările de crimă organizată pentru a evita să fie descoperite.

Avocații BAT au spus că acuzațiile nu sunt noi și că nu este ilegal să plătească surse pentru a aduna informații legat de comportamentul infracțional. Ei au spus că BAT respinge acuzația că a făcut demersuri cu scopul de a influența activitățile legale ale competitorilor legitimi sau pentru avantaj comercial. „Respingem categoric caracterizarea greșită a comportamentului nostru... Eforturile noastre în combaterea comerțului ilicit au avut ca obiectiv sprijinirea instituțiilor de drept în lupta împotriva comerțului ilegal de produse din tutun. Să acționăm responsabil și cu integritate se află la baza culturii noastre”.

Nu este prima dată când compania este acuzată de mită. În 2015, Panorama a descoperit că BAT a plătit în mod secret politicieni și funcționari publici din țări din estul Africii pentru a submina măsurile anti-fumat. Dezvăluirile au determinat la o anchetă de cinci ani derulată de Serious Fraud Office (SFO) din Marea Britanie. Anul acesta, a fost concluzionat că nu există suficiente dovezi pentru punerea sub acuzare. BAT a spus că a cooperat cu ancheta SFO, care cuprindea acuzații cu privire la Africa de Sud și care s-a încheiat fără o acțiune. n

Lovitură pentru 'Ndrangheta, mafia care controlează piața europeană a cocainei

70 de mafioți au fost condamnați la închisoare într-un mega-proces din Calabria

Justiția italiană a dat sâmbătă o lovitură majoră grupării 'Ndrangheta, cea mai puternică grupare mafiotă din Italia, prin condamnarea a 70 de membri ai acesteia și a altor persoane care au legături cu ea, în cel mai mare proces mafiot de la sfârșitul anilor 1980, informează France Presse, preluată de Agerpres. Judecătorul Claudio Paris a citit verdictele împotriva a 91 de inculpați în imensa sală de judecată din orașul Lamezia Terme, din sudul Calabriei, unde din ianuarie se desfășoară un “mega-proces” împotriva a sute de presupuși membri și colaboratori ai sindicatului crimei organizate 'Ndrangheta. Ancheta a durat mai mulți ani și a culminat cu raiduri în decembrie 2019. Cele 91 de persoane care au fost condamnate au optat pentru un proces rapid cu ușile închise, ceea ce le permitea reducerea pedepsei cu o treime în cazul în care erau condamnate. Alți 355 de inculpați urmează să fie judecați, iar procedurile ar trebui să dureze doi ani sau mai mult.

Unii au primit pedeapsa maximă de 20 de ani de închisoare

Celebrul procuror antimafia Nicola Gratteri - ale cărui eforturi de a învinge 'Ndrangheta l-au forțat să trăiască sub protecția poliției timp de peste 30 de ani - a declarat că totul a decurs “foarte bine” sâmbătă. “Din 91 de inculpați, 70 de prezumați nevinovați au fost condamnați”, a declarat el pentru agenția italiană de presă AdnKronos, adăugând că cei achitați erau actori de mică anvergură. Unii au primit pedeapsa maximă de 20 de ani solicitată de procurori. Printre aceștia se numără Domenico Macri, din aripa militară a grupului, Pasquale Gallone, mâna dreaptă a presupusului șef mafiot Luigi Mancuso, al cărui proces este încă în desfășurare, și Gregorio Niglia, al cărui rol includea procurarea de arme și extorcarea de fonduri. Aproximativ o treime din grup a fost condamnat la zece ani sau mai mult, iar 21 de persoane au fost achitate, a precizat Nicola Gratteri.

'Ndrangheta: 150 de familii și mii de membri în Calabria

'Ndrangheta, cu baza în Calabria, cea mai săracă regiune din Italia, controlează cea mai mare parte a cocainei care ajunge în Europa. Rețeaua de aproximativ 150 de familii care se luptă pentru poziții în cadrul organizației are cel puțin 6.000 de membri și afiliați în Calabria și alte mii de persoane care o susțin în întreaga lume, spun experții. Deși 'Ndrangheta operează acum la nivel internațional și își reinvestește profiturile în economia legală, capacitatea sa de a se infiltra în aproape toate sectoarele administrației publice din Calabria i-a permis să obțină contracte profitabile și să își consolideze puterea. Inculpații condamnați sâmbătă au fost acuzați de legături cu mafia, tentativă de omor, spălare de bani, trafic de droguri, șantaj și posesie ilegală de arme, printre alte infracțiuni. Procesul principal are loc într-o sală de judecată imensă, în care au loc sute de avocați care își apără clienții, peste 900 de martori ai acuzării și 58 de martori ai apărării.

Brazilia - 21 de cercetători refuză medalii

Douăzeci și unu de cercetători cărora le-a fost decernată una dintre cele mai înalte distincții ale Braziliei au refuzat să primească sâmbătă medaliile, după ce președintele Jair Bolsonaro i-a retras din listă pe doi dintre colegii lor a căror activitate aparent nemulțumește guvernul, scrie Le Figaro. Președintele de extremă dreapta a nominalizat 25 de persoane pentru a primi Ordinul Național în Merit Științific pe care Brazilia l-a creat în 1992 cu scopul de a recompensa autorii celor mai importante contribuții în știință și tehnologie. Două zile mai târziu, el a retras numele a doi eminenți cercetători din această listă. Unul dintre ei este Marcus Lacerda, care a realizat unul dintre primele studii despre ineficiența contra Covid-19 a clorochinei, mult timp susținută de Jair Bolsonaro în lupta contra pandemiei. Cealaltă persoană este Adele Benzaken, care a fost concediată din fruntea Departamentului pentru HIV/SIDA a Ministerului brazilian al Sănătății atunci când Bolsonaro a devenit președinte în 2019. „Este o nouă demonstrație clară de persecuție a oamenilor de știință”, au scris în scrisoarea deschisă cei 21 de protestatari, care au denunțat „o strategie de atac sistematic a științei și tehnologiei” din partea actualului guvern brazilian. Prin „acest protest, care ne întristează”, cercetătorii spun că își exprimă „indignarea în fața distrugerii sistemului universitar brazilian și a științei și tehnologiei în general”.

Irak: Prim-ministrul, nevătămătat după o „tentativă de asasinat” cu dronă

Prim-ministrul irakian Moustafa al-Kazimi a făcut apel la „calm” după ce a scăpat nevătămat în urma unei „tentative de asasinat”, în noaptea se sâmbătă spre duminică, cu o „dronă capcană” care a vizat reședința sa de la Bagdad, o nouă escaladă în criza care taversează Irakul. Statele Unite au condamnat „un act aparent terorist” contra „inimii statului irakian”, scrie AFP. Acest atac este primul care vizează reședința lui Kazimi, la putere din mai 2020. Are loc într-un moment în care partidele negociază în vederea formării de coaliții parlamentare pe baza rezultatelor preliminare ale alegerilor din 10 octombrie. Alianța Cuceririi, vitrină politică a Hachd al-Chaabi, o influentă coaliție de foști paramilitari pro-Iran, denunță o „fraudă” electorală. Unii partizani ai Hachd îl acuză pe Kazimi de „complicitate” la această „escrocherie”. Atacul contra reședinței lui Kazimi, situată în Zona Verde, nu a fost revendicat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.