Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Zelenski denunță ”trădarea” unui deputat văzut într-un hotel de cinci stele în Maldive

Ziarul de Vrancea
25 iul 2023 517 vizualizări

Parlamentarul, membru în partidul președintelui, a demisionat

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski denunță ”trădarea” unui deputat, Iuri Aristov, în vârstă de 48 de ani, reperat recent într-un hotel de lux în Maldive, în contextul în care șeful statului evocă frecvent datoria de a un exemplu a conducătorilor politici, în plin război împotriva Rusiei.

Potrivit site-ului de știri Slidstvo.info, Iuri Arisotv, un deputat în vârstă de 48 de ani, din cadrul Partidului Servitorul Poporului al lui Zelenski, a fost văzut la jumătatea lui iulie într-un hotel de cinci stele în arhipelagul Maldivelor, la Oceanul Indian. În urma acestor dezvăluiri de presă, David Aharamia, președintele grupului partidului prezidențial, a anunțat marți, într-un comunicat, că a cerut ”suspendarea imediată” a deputatului din cadrul grupului parlamentar.

”Am cerut toate documentele despre călătoriile de afaceri și ca toate infrmațiile să fie verificate”, a anunțat Aharamia. Președintele Parlamentului ucrainean, Ruslan Stefanciuc, a dezvăluit că a primit o scisoare de demisie a lui Iuri Aristov, care era vicepreședintele Comisiei parlamentare însărcinată cu Securitatea Națională, Apărării și Informațiilor, al cărui rol este eminamemte strategic. ”Această (scrisoare) va fi examinată în cursul următoarei sesiuni plenare” a Parlamentului, a anunțat el, fără să ofere detalii.

Un vot al parlamentului este necesar, în Ucraina, în vederea demiterii din funcții a unui deputat.

Președintele Volodimir Zelsnki s-a referit în mod explicit la acest scandal marți seara, subliniind că a prefera ”insulele stațiunilor balneare pe timp de război” ”este o trădare a principiilor statului”. ”Orice trădare internă, orice «plajă» sau îmbogățire personală în loc de (apărarea) intereselor Ucraine va provoca cel puțin furie”, a subliniat el în alocuțiunea sa zilnică, cu o privire întunecată.

”Trebuie să munciți în Ucraina și pentru intereele poporului ucrainean”, le-a spus el deputaților, funcționarilor și altor agenți ai statului.

Descoperire promițătoare în lupta împotriva cancerului de sân

O echipă internațională de cercetători a creat un compus care are potențialul de a opri răspândirea cancerului de sân.

Oamenii de știință de la departamentele de chimie și biochimie din cadrul universității din Liverpool și de la facultatea de medicină Nanjing, din China, au descoperit o posibilă modalitate de a bloca proteinele produse în organism atunci când un pacient are cancer și care determină răspândirea acestuia în alte părți ale corpului. Acest proces, numit metastază, este în mare parte responsabil pentru decesul pacienților.

O problemă principală care apare frecvent și împiedică tratamentul cu succes al cancerelor nu este tumora primară, care poate fi de obicei îndepărtată prin intervenție chirurgicală, ci răspândirea acesteia în alte organe ale corpului.

„Ca regulă generală, cancerul care s-a răspândit este tratat cu chimioterapie, dar acest tratament poate fi administrat rareori fără a afecta grav sau a deveni toxic pentru pacient. Scopul cercetării noastre a fost acela de a identifica o țintă specifică importantă pe care să o atacăm, fără efecte secundare toxice”, a explicat profesorul Philip Rudland, profesor emerit în cadrul departamentului de biochimie al universității din Liverpool.

Echipa a descoperit în trecut că anumite proteine specifice sunt implicate în procesul metastatic; aceste proteine sunt diferite de cele implicate în producerea tumorii primare. O astfel de proteină este cea numită S100A4 și a fost aleasă de echipa de cercetare ca țintă pentru identificarea unor inhibitori chimici împotriva metastazelor.

Cercetătorii au folosit drept model celule din cancerul de sân fără receptori hormonali (cancer de sân triplu negativ), considerat foarte metastatic și incurabil.

Astfel au reușit să descopere un compus nou care poate bloca în mod specific interacțiunea proteinei S100A4, care induce metastaze, cu ținta sa din interiorul celulei. Echipa a sintetizat apoi o substanță chimică mai simplă pe care au conectat-o la o componentă moleculară care stimulează procesul normal de degradare a proteinelor dintr-o celulă.

Acest compus funcționează la doze foarte mici și practic fără efecte secundare toxice, pentru a inhiba proprietățile asociate cu metastazele, o îmbunătățire de peste 20.000 de ori față de inhibitorul original. Mai mult, în colaborare cu cercetătorii chinezi de la facultatea de medicină din Nanjing, oamenii de știință au demonstrat că acest compus inhibă metastazele similare la șoareci, sugerând un potențial rol terapeutic.

„Este o realizare importantă în cercetarea noastră. Sperăm acum să facem următorii pași și să repetăm acest studiu pe un grup mare de animale cu cancere metastatice similare, astfel încât eficacitatea și stabilitatea compușilor să poată fi investigate în detaliu și, dacă este necesar, îmbunătățite prin proiectare și sinteze suplimentare, înainte de orice teste clinice”, a declarat dr. Gemma Nixon, conferențiar principal la departamentul de chimie medicală al universității din Liverpool.

„În mod semnificativ, această proteină specifică pe care o investigăm apare în multe cancere diferite, ceea ce ar putea însemna că această abordare ar putea fi valabilă pentru multe alte tipuri de cancer care apar frecvent”, a precizat ea

Israel: Netanyahu și coaliția sa scad în sondaje în urma reformei în justiție

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a înregistrat o scădere în sondaje în urma reformei în justiție pe care coaliția sa o promovează, accentuând o criză care divizează societatea până în rândurile armatei, dăunează economiei și a provocat consternarea Washingtonului.

Sondaje publicate marți seară de două posturi de televiziune arată că, dacă acum ar avea loc alegeri, numărul de mandate în Knesset al coaliției de guvernare conduse de Netanyahu ar scădea de la 64 la 52-53, din totalul de 120. Partidul Likud al lui Netanyahu ar înregistra o scădere de la 32 la 28 de locuri, potrivit sondajului N12 News, și chiar la 25, conform sondajului Reshet 13.

Luni, coaliția naționalist-religioasă formată după alegerile de la 1 noiembrie 2022 a aprobat în Knesset o lege care va limita unele din puterile Curții Supreme, în pofida protestelor de stradă masive și a obiecțiilor vehemente din partea opoziției.

Aceasta a fost prima ratificare a unui proiect de lege ce face parte din tentativa guvernului de reformă în justiție. Anunțat în ianuarie, planul a declanșat proteste de stradă fără precedent și preocupări la nivel internațional cu privire la starea democrației în Israel. În sondajul N12, Netanyahu a primit o rată de aprobare de 38%, majoritatea respondenților optând ca planul judiciar să fie ori abandonat total, ori negociat cu opoziția. Mai puțin de un sfert au spus că sprijină pachetul legislativ.

Premierul, care este judecat pentru fapte de corupție pe care le neagă, a declarat că vrea să caute un consens pentru orice lege suplimentară până în noiembrie.

Apă observată într-un proto sistem planetar aflat la 370 de ani lumină

Oamenii de știință au identificat pentru prima oară apă într-un sistem planetar care abia se naște, aflat la 370 de ani lumină de Soare, în jurul stelei Pds 70, care este puțin mai mică decât steaua care guvernează sistemul nostru solar.

Descoperirea, publicată în jurnalul Nature, a fost coordonată de italianca Giulia Perotti de la Institutul Max Planck pentru Astronomie din Heidelberg, folosind telescopul spațial James Webb, aparținând NASA.

Analiza datelor indică faptul că apa se află în formă de vapori fierbinți, cu temperatura de aproximativ 330 de grade Celsius. Este de asemenea pentru prima oară când este observată apă într-un disc relativ vechi de gaze și praf cosmic, cu o vârstă estimată la 5,4 milioane de ani. Din astfel de discuri de gaze și praf aflate în jurul unor stele tinere se formează noi sisteme planetare. Studii anterioare nu au reușit să detecteze prezența apei în regiunile centrale ale unor astfel de discuri, condiții în care astronomii au bănuit că moleculele de apă nu pot rezista puternicelor radiații stelare, abundente în astfel de regiuni ale cosmosului.

Deocamdată originea apei descoperite rămâne neclară, existând câteva ipoteze cu privire la aceasta. Una dintre ipoteze susține că vaporii de apă ar fi putut fi rămași de la o nebuloasă în care apa se găsea inițial din abundență. O alta susține că originea apei ar putea fi interstelară sau chiar că s-ar fi produs o reacție chimică între hidrogen și oxigen în cadrul discului de praf și gaze cosmice.

Commander, câinele lui Joe Biden, a mușcat de zece ori agenți Secret Service

Casa Albă jonglează cu probleme politice, dar și canine, după ce Commander, unul dintre ciobăneștii germani ai cuplului Biden a mușcat - de zece ori în patru luni - agenți ai Serviciilor Secrete și este dresat din nou. Președintele american Joe Biden și Prima Doamnă Jill Biden s-au mutat la Casa Albă cu doi câini, doi ciobănești germani, Champ și Major. După moartea lui Champ, Bidenii l-au prezentat pe noul lor preferat, Commander, un tânăr ciobănesc dinamic.

Într-o înregistrare video, Biden apare aruncând o minge sau intrând în Casa Albă cu cățelul în lesă, împreună cu soția sa, și spunându-i ”hei, prietene” lui Commander. Însă ”prietenul” lui Biden mușcă, subliniază presa americană, care citează documente ale Serviciilor Secrete, o unitate de poliție specializată în paza președintelui.

Potrivit acestor documente, Commander este implicat în zece incidente, iar una dintre victime a fost condusă la spital. Într-unul dintre cazuri, Jill Biden ”nu a reușit să preia controlul” tânărului câine, care ataca un membru al Secret Service de la Casa Albă.

Directorul de comunicare al Primei Doamne declară CNN că Casa Albă este un loc ”unic și adesea stresant pentru animalele de companie” și că Bidenii încearcă să stabilească un nou protocol în această privință. Până atunci, Commander urmează să fie dresat din nou, călcând astfel pe urmele celuilalt câine prezidențial, Major.

Parlamentul din Ghana votează a abolit pedeapsa cu moartea

Parlamentul din Ghana a votat pentru abolirea pedepsei cu moartea, alăturându-se astfel unei lungi liste de țări africane care au făcut acest lucru în ultimii ani.

În prezent, țara are 170 de bărbați și șase femei condamnați la moarte, ale căror sentințe vor fi înlocuite cu închisoarea pe viață. Ultima execuție a avut loc în 1993. Execuția era sentința obligatorie pentru crimă în Ghana. Trădarea a fost, de asemenea, pedepsită cu moartea în Ghana.

Sondajele de opinie sugerează că majoritatea ghanezilor sunt de acord cu abolirea. Anul trecut, șapte persoane au fost condamnate la moarte în Ghana - dar niciuna nu a fost executată.

Ghana este a 29-a țară africană care abolește pedeapsa cu moartea și a 124-a la nivel mondial. În ultimii ani, multe state africane au abolit pedeapsa cu moartea, printre care Benin, Republica Centrafricană, Ciad, Guineea Ecuatorială, Sierra Leone și Zambia.

Rusia a mințit în privința atacului asupra închisorii Olenivka

Organizația Națiunilor Unite a declarat că relatările Rusiei cu privire la atacul cu rachete asupra închisorii Olenivka din estul Ucrainei, în iulie 2022, nu sunt susținute de dovezi. Peste 50 de prizonieri ucraineni au fost uciși în atacul din acel an asupra unui centru de detenție din orașul Olenivka. Versiunea rusă, potrivit căreia tabăra a fost lovită de o rachetă ucraineană HIMARS, nu a rezistat la verificări. Oficialii ruși și locali din autoproclamata Republică Populară Donețk au declarat că atacul a fost efectuat de partea ucraineană, folosind una dintre rachetele HIMARS care au fost furnizate recent de SUA.

O investigație CNN, bazată pe analiza imaginilor video și a fotografiilor de la fața locului, a imaginilor din satelit de dinaintea și de după atac și pe munca experților criminaliști și a experților în armament, a concluzionat că "versiunea rusă a evenimentelor este foarte probabil o invenție". Experții consultați de CNN au exclus o lovitură HIMARS asupra Olenivka - dar nu au putut spune cu certitudine ce a ucis și rănit atât de mulți prizonieri. Investigația a notat că "experții spun că majoritatea semnelor indică un foc intens și, potrivit mai multor martori, nu s-a auzit niciun sunet de rachetă care să se apropie".

O declarație a ONU, emisă marți, a fost de acord că "informațiile disponibile și analiza permit Biroului să concluzioneze că șlovituraț nu a fost cauzată de o rachetă HIMARS".

51 de balene, moarte după ce au eșuat pe o plajă în Australia de Vest

Zeci de balene pilot au murit la doar câteva ore după ce au eșuat pe o plajă din Australia de Vest, au anunțat autoritățile, citate de Le Monde. Cele 51 de balene pilot se aflau printre un grup de aproape 100 de exemplare observate, marți, în largul plajei Cheynes Beach, în apropiere de Albany.

Serviciul pentru parcuri și faună sălbatică al statului a declarat că lucrează cu voluntari pentru a încerca să salveze cele 46 de balene rămase, cu planuri de a le ghida spre ape mai adânci în cursul zilei.

Un purtător de cuvânt al organizației a declarat că a fost "copleșit de sute de oferte de ajutor", dar că are suficienți voluntari și că publicul ar trebui să "stea departe" de plajă. "Obiectivul prioritar al echipei de gestionare a incidentelor este de a asigura siguranța personalului și a voluntarilor și bunăstarea balenelor. Zona de intervenție prezintă o serie de pericole, inclusiv balene mari, aflate în dificultate și potențial bolnave, rechini, valuri, mașini grele și nave", a transmis organizația.

Experții în fauna sălbatică au declarat că comportamentul neobișnuit al balenelor ar putea fi un indicator al stresului sau al unei boli în cadrul grupului.

Balenele pilot sunt animale foarte sociabile și deseori mențin relații strânse cu grupurile lor pe tot parcursul vieții lor.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.