Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Zelenski: În sfârșit simțim că armele primite de la parteneri încep să funcționeze

Ziarul de Vrancea
6 iul 2022 897 vizualizări

„Pierderile ocupanților vor crește cu fiecare săptămână care trece”, promite președintele ucrainean

Volodimir Zelenski a afirmat, într-un discurs adresat ucrainenilor, că în sfârșit simte că armele primite de la parteneri au început să aibă o eficiență foarte bună. El a menționat că potențialul ofensiv al armatei Rusiei scade și că toți criminalii, torționarii și violatorii ruși vor fi trași la răspundere.

“La Harkiv, Universitatea Pedagogică a fost distrusă într-un atac cu rachetă al rușilor – clădirea principală, sălile de lectură, muzeul universității, biblioteca. Asta caracterizează sută la sută invazia rușilor. Dacă vorbim despre definiția barbariei, acest atac este cel mai potrivit. Doar un inamic al civilizației și umanității poate face astfel de lucruri – atacuri cu rachetă asupra unei universități, o universitate pedagogică”, a spus Zelenski. “Însă indiferent cât vor încerca inamicii să ne prindă, nu vor reuși. Vom rezosta. Și vom reface totul”, a adăugat el. “În sfârșit simțim că armele primite de la partenerii noștri au început să funcționeze puternic. Precizia este exact ce aveam nevoie. Apărătorii noștri lovesc depozite și alte locuri importante pentru logistica ocupanților. Și acest lucru reduce semnificativ potențialul ofensiv al armatei Rusiei. Pierderile ocupanților vor crește cu fiecare săptămână care trece”, a mai afirmat Zelenski.

Președintele ucrainean le-a cerut celor care au posibilitatea să transmită adevărul despre situația actuală în zonele ocupate, unde s-a oprit accesul la rețelele de comunicare. “Astăzi, publicul a descoperit că în sudul țării noastre, în zonele ocupate, accesul la rețelele speciale, la mesagerii și YouTube a fost oprit. Forțele ruse au blocat orice posibilitate ca oamenii să știe adevărul despre ce se întâmplă și despre potențialul nostru, care crește treptat”.

Ucraina anchetează peste 21.000 de cazuri de crime de război

Ucraina a anunțat că anchetează peste 21.000 de cazuri de crime de război comise de Rusia de la startul ofensivei militare. Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a declarat că zilnic a primit rapoarte cu privire la 200-300 de crime de război. Ea a precizat că multe procese vor avea loc in absentia, însă trebuie să se facă dreptate și de aceea întregul proces trebuie să continue. Venediktova a mai spus că soldații ruși care au ucis, au torturat sau au violat civili trebuie să înțeleagă faptul că este doar o chestiune de timp când vor ajunge în instanță. Ea a menționat că unele dintre cazuri nu pot fi anchetate “corect și eficient” din cauza problemelor de acces în unele zone și la unii oameni.

În mai, Venediktova spunea că au fost identificați aproximativ 600 de suspecți.

Raport ONU: Foametea la nivel mondial, amploare fără precedent în 2022

Foametea la nivel mondial s-a accentuat din nou anul trecut, după ce a crescut în 2020 din cauza pandemiei de Covid-19, războiul din Ucraina și schimbările climatice amenințând ca în acest an să aibă o amploare și să provoace o migrație în masă la o “scară fără precedent”, potrivit agențiilor ONU. Până la 828 de milioane de oameni, sau aproape 10% din populația lumii, au fost afectați de foamete anul trecut, cu 46 de milioane mai mult decât în ​​2020 și cu 150 milioane mai mult decât în ​​2019, au anunțat agenții printre care Organizația pentru Alimentație și Agricultură, Programul Alimentar Mondial și Organizația Mondială a Sănătății, în ediția din 2022 a raportului ONU privind securitatea alimentară și nutriția.

Nivelurile foametei la nivel mondial au rămas relativ neschimbate între 2015 și 2019. “Există un pericol real că aceste cifre vor crește și mai mult în lunile următoare”, a spus directorul general al PAM, David Beasley, adăugând că creșterile de prețuri la alimente, combustibil și îngrășăminte rezultate din războiul Rusia-Ucraina amenință să împingă țările în foamete.

“Rezultatul va fi destabilizarea globală, foametea și migrația în masă la o scară fără precedent. Trebuie să acționăm astăzi pentru a preveni această catastrofă care se profilează”, a adăugat el.

Rusia și Ucraina sunt al treilea și, respectiv, al patrulea exportator mondial de cereale, în timp ce Rusia este, de asemenea, un exportator cheie de combustibil și îngrășăminte.

Războiul le-a perturbat exporturile, a împins prețurile mondiale ale alimentelor la niveluri record și a declanșat proteste în țările în curs de dezvoltare, care se confruntă deja cu prețurile ridicate ale alimentelor din cauza perturbărilor lanțului de aprovizionare legate de COVID-19.

Raportul ONU publicat miercuri avertizează cu privire la implicațiile “potențial serioase” pentru securitatea alimentară și nutriție, pe măsură ce conflictele, extremele climatice, șocurile economice și inegalitățile continuă să se intensifice.

Se estimează că, la nivel global, în 2020, 22% dintre copiii sub 5 ani sufereau de atrofieri, în timp ce 6,7% sau 45 de milioane sufereau de o formă mortală de malnutriție care crește riscul de deces de până la 12 ori.

Solicitând o revizuire a politicilor agricole, raportul spune că sectorul alimentar și agricol global a primit aproape 630 de miliarde de dolari pe an în sprijin care adesea a distorsionat prețurile pieței, nu a ajuns la micii fermieri, dăunează mediului și nu promovează producția de alimente nutritive. “În fiecare an, 11 milioane de oameni mor din cauza dietelor nesănătoase. Creșterea prețurilor alimentelor înseamnă că acest lucru se va înrăutăți”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Studiu: Rusia este gata să exploateze divergențele între europeni

Aparatul de influență informațională al Rusiei rămâne în stare de funcționare pentru exploatarea viitoarelor divergențe între opiniile publice din Europa, privind sprijinul pentru Ucraina, arată un studiu al firmei americane de securitate informatică Recorded Future, preluat joi de AFP.

Cu cât războiul din Ucraina va dura mai mult, cu atât este mai probabil ca una din consecințe să fie erodarea susținerii pentru coaliția occidentală, deoarece lumea se va sătura de război și oamenii nu suportă bucuroși efectele economice pe termen lung, arată compania specializată în analiza informațiilor despre amenințări. Conform studiului, este aproape sigur că operațiunile informaționale ruse vor încerca și mai mult să exploateze această ocazie pentru a orienta opinia publică internațională în favoarea Moscovei.

Numeroși observatori apreciază că timpul este de partea Rusiei, printre altele fiindcă supune uzurii asistența occidentală pentru Ucraina. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a insistat de altfel recent asupra urgenței încheierii războiului înainte de sosirea iernii, remarcă AFP.

Recorded Furure afirmă că Rusia desfășoară în prezent mai multe operațiuni de influențare a opiniei publice internaționale, din diferite unghiuri, țintind în special anumite țări, cum ar fi Franța, Germania, Polonia și Turcia. La operațiuni participă presa de stat rusă, cum ar fi RT, site-uri de internet suspectate că sunt controlate din umbră de serviciile secrete - de exemplu Southfront - sau relee de dezinformare și propagandă deja cunoscute, ca Telegram sau “ferma de trolli” Cyber Front Z.

Firma americană pleacă de la mai multe exemple pentru a defini cinci teorii mari care incită la divergențe: accentuarea nemulțumirilor față de conducători, denigrarea refugiaților ucraineni, exploatarea preocupărilor economice privind energia și alimentele, prezentarea Ucrainei ca o pepinieră pentru nazism și decredibilizarea presei occidentale.

Rusia a fost acuzată de mai multe ori în trecut, de către guverne și observatori, că exploatează rețelele sociale pentru a perturba sau parazita societățile occidentale, așa cum a făcut cu ocazia alegerilor din 2016 din Statele Unite.

Record Future apreciază că, având în vedere un război de durată în Ucraina și o organizare corespunzătoare a Rusiei, va fi necesară o reacție globală a tuturor actorilor pentru informare și pentru identificarea eficientă, izolarea și contracararea tentativelor directe și indirecte ale Moscovei.

Belarusul „visează” să atace Polonia

Belarus va considera Polonia primul său obiectiv militar în cazul în care va fi atacat, iar Minskul va răspunde cu lovituri asupra infrastructurii de război și a posturilor de comandă ale Varșoviei, a declarat miercuri adjunctul șefului de Stat Major al forțelor armate belaruse, Ruslan Kosighin. “În cazul declanșării unui conflict, teritoriul Poloniei și infrastructura sa militară se transformă în obiectivul principal”, a avertizat Kosighin.

Militarul belarus a declarat că autoritățile poloneze trebuie să fie conștiente de faptul că, văzându-se atacat, Belarusul își va concentra răspunsul asupra “centrelor de luare a deciziilor, sistemelor de control, centrelor de amplasare (a sistemelor de apărare antiaeriene - n.r.), arsenalelor și bazelor, dar și altor obiective economice importante”. “Suntem pregătiți pentru diverse evoluții ale situației. Nu am dori să avem de-a face cu un scenariu militar, însă în Occident trebuie să se înțeleagă foarte clar că răspunsul nostru în fața oricărei provocări armate va fi fără echivoc adecvat și ferm”, a adăugat oficialul belarus.

Kosighin a insistat că Belarusul acordă o atenție specială amplasării sistemelor de apărare antiaeriană americane în regiunea europeană, și îndeosebi în Polonia, unde este pe punctul să fie pusă în funcțiune o bază de acest tip, situație văzută de Minsk drept o provocare și o amenințare militară. “Întreg ansamblul de pregătiri militare ale Occidentului, inclusiv pe teritoriul Poloniei, este o dovadă a activității planificate de Washington și Bruxelles care, sub pretextul îngrădirii amenințărilor dinspre est creează grupuri militare pentru posibila lor folosire în această direcție”, a susțiunut el. Militarul belarus a concluzionat că, “în fond, este vorba despre pregătiri pentru a realiza operațiuni militare în direcția est”.

Trei melodii controversate ale lui Michael Jackson, eliminate de pe platformele de streaming

Trei cântece ale lui Michael Jackson, aflate în centrul unei controverse de lungă durată cu privire la adevărata identitate a interpretului lor, au fost eliminate de pe platformele de streaming, au anunțat, miercuri, compania Sony și deținătorii drepturilor regretatului artist, relatează AFP.

“Breaking News”, “Monster” și “Keep Your Head Up” apar în compilația “Michael”, lansată în 2010, la un an și jumătate după moartea superstarului american din cauza unui stop cardiac. Unii fani susțin că vocea din aceste înregistrări îi aparține de fapt cântărețului american Jason Malachi, acuzație pe care compania japoneză Sony o neagă. Casa de discuri și deținătorii drepturilor au explicat că au decis să retragă aceste melodii pentru că era “cea mai ușoară și cea mai bună modalitate de a lăsa definitiv în urmă dezbaterile din jurul acestui cântec”. Această decizie nu are nicio legătură cu autenticitatea cântecelor, au asigurat aceștia într-un comunicat de presă comun. Celelalte șapte titluri ale compilației rămân disponibile.

“Michael” a fost catalogat ca un album care conține melodii nelansate, la care se spunea că artistul pop a lucrat în 2007, însă unii dintre fanii săi, și chiar membrii familiei, și-au exprimat îndoielile, forțând, astfel, compania Sony să apere autenticitatea vocii din înregistrări.

Șefii MI5 și FBI, în primul discurs comun din istorie: „Xi, o amenințare la adresa lumii”

Șefii agențiilor de informații din Marea Britanie și America au promis mai multe investigații privind China, avertizând că lumea se confruntă cu o „provocare ce vrea să schimbe jocul la nivel mondial” din partea partidului comunist aflat la putere. Directorul general Ken McCallum a declarat că MI5 derulează de șapte ori mai multe investigații în legătură cu China decât în urmă cu patru ani și că intenționează să crească numărul investigațiilor pentru a face față încercărilor de interferență pe scară largă ale acestei națiuni.

În cadrul unei alocuțiuni comune fără precedent împreună cu directorul FBI, Christopher Wray, miercuri, la sediul MI5 din Thames House din Londra, liderii din mediul de afaceri și șefii din mediul academic au auzit, de asemenea, avertismente potrivit cărora o preluare a Taiwanului de către China ar putea „reprezenta una dintre cele mai îngrozitoare perturbări ale afacerilor pe care le-a văzut vreodată lumea”.

În discursul lor istoric, șefii securității au avertizat că partidul comunist chinez la putere, condus de președintele Xi Jinping, încearcă să „exercite în mod ascuns presiuni în întreaga lume”. Aceștia au avertizat că Guvernul chinez reprezintă o amenințare iminentă pentru economia globală, tehnologie, afaceri și, în special, pentru Taiwan - micuța insulă din Asia de Est care a respins de mult timp apelurile de reintegrare cu China continentală.

„Astăzi este pentru prima dată când șefii FBI și MI5 au împărțit o platformă publică. Facem acest lucru pentru a transmite cel mai clar semnal cu privire la o mare provocare comună: China. Cea mai importantă provocare care schimbă jocul vine din partea Partidului Comunist Chinez. Acesta exercită în mod ascuns presiuni pe tot globul”, a declarat McCallum.

 

xxxxxxxxxxxx

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.