Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Xi Jinping și-a început vizita în SUA, prima după șase ani

Ziarul de Vrancea
15 nov 2023 2271 vizualizări

Ce va discuta cu Biden n manifestații pro și contra Chinei, la San Francisco, unde are loc întâlnirea dintre cei doi lideri

Președintele chinez Xi Jinping și-a început, marți, prima vizită în Statele Unite după șase ani, după ce președintele Joe Biden a declarat că urmărește să restabilească o comunicare normală cu Beijingul. Xi se află în prima sa vizită în SUA din 2017. El urma să se întâlnească, miercuri, cu Biden într-o locație nedezvăluită din zona golfului San Francisco și apoi să participe la summitul anual al Forumului de cooperare economică Asia-Pacific (APEC).

Summitul lui Xi cu Biden este prima întâlnire față în față dintre liderii american și chinez de un an și a fost prezentată de oficialii americani ca o oportunitate de a reduce fricțiunile în ceea ce mulți consideră a fi cea mai periculoasă rivalitate din lume.

Xi a salutat de pe treptele avionului său Air China la sosire și a coborât pentru a se întâlni cu oficialii americani pe pistă, inclusiv cu secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, și cu ambasadorul SUA în China, Nicholas Burns. Apoi s-a urcat în limuzina sa chineză Hongqi, sau "Steagul roșu", și a plecat de la aeroport spre San Francisco. Cu mai puțin de două ore mai devreme, secretarul de stat american Antony Blinken s-a adresat miniștrilor celor 21 de membri ai APEC și a subliniat că SUA crede într-o "regiune în care economiile sunt libere să își aleagă propria cale... unde bunurile, ideile, oamenii circulă legal și liber".

Blinken nu a menționat numele Chinei, dar limbajul său a reluat retorica americană din ultimii ani, în care Washingtonul a acuzat China că intimidează țările mai mici din Indo-Pacific și că încearcă să submineze ceea ce SUA și aliații săi numesc ordinea "bazată pe reguli". Reprezentanta SUA pentru comerț, Katherine Tai, care, împreună cu Blinken, a deschis sesiunea ministerială APEC, a declarat că reuniunea de la San Francisco are loc într-un moment de "mare incertitudine și provocări" pentru regiune. Ea a menționat tensiunile geopolitice în creștere, lanțurile de aprovizionare fragile și agravarea crizei climatice.

Anterior, Biden a declarat că urmărește să îmbunătățească relația cu China după o perioadă de relații tensionate și că va încerca să reia comunicațiile normale între cele două superputeri, inclusiv contactele între militari.

Purtătorul de cuvânt pentru securitate națională al Casei Albe, John Kirby, a declarat reporterilor că Biden și Xi vor discuta, de asemenea, despre conflictul dintre Israel și Hamas din Gaza, precum și despre eforturile SUA de a sprijini Ucraina în lupta sa împotriva armatei ruse.

Chestiunile economice, un loc important pe ordinea de zi

Biden a mai declarat că SUA nu doresc să se decupleze de China, ci doresc să schimbe în bine relația economică. Administrația a făcut un efort pentru a "de-risca" unele lanțuri de aprovizionare americane critice față de China, pe măsură ce concurența economică și militară dintre cele două țări a crescut.

Xi, care încearcă să atragă investiții străine în timpul APEC pentru a contracara dificultățile recente ale țării sale, este așteptat să ia masa cu cei mai importanți directori de afaceri din SUA. Pentru întreprinderile americane, va fi o șansă de a se întâlni direct cu liderul Chinei, în timp ce caută modalități de a naviga prin încetinirea economică a acestei țări și prin incertitudinea cauzată de extinderea normelor de securitate chinezești.

Îngrijorări legate de o confruntare

Biden a avut grijă să asigure țările din regiune, inclusiv China, că SUA nu urmărește o separare economică completă, o noțiune care a alimentat îngrijorările partenerilor și aliaților Washingtonului cu privire la o confruntare între superputeri care ar bulversa economia globală.

China a întrerupt contactele între militari cu SUA după ce președintele de atunci al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul guvernat democratic, dar revendicat de China, în august 2022. Restabilirea contactelor este un obiectiv de top al SUA pentru a evita calculele greșite între cele două armate.

Washingtonul speră, de asemenea, într-o mai mare cooperare din partea Beijingului în combaterea producției de fentanil, un puternic drog opioid sintetic, care a devenit un flagel în Statele Unite și în special în San Francisco.

Relațiile sino-americane s-au înrăutățit după ce Biden a ordonat doborârea, în februarie, a unui presupus balon de spionaj chinezesc care a survolat Statele Unite. De atunci, înalți oficiali ai administrației Biden au vizitat Beijingul și s-au întâlnit cu omologii lor, în încercarea de a restabili comunicarea și încrederea.

Câteva sute de demonstranți, majoritatea pro-China, purtând steaguri chinezești, s-au adunat în fața hotelului delegației chineze înainte de sosirea lui Xi în SUA.

Miercuri erau așteptate proteste mai ample, inclusiv din partea unor grupuri pentru drepturile omului care critică politicile lui Xi în Tibet, Hong Kong și față de uigurii musulmani, în apropierea locului de desfășurare a summitului.

„The Washington Post” - Pentagonul se aprovizionează cu petrol rusesc interzis

O parte din produsele petroliere contractate de Departamentul american al Apărării prin intermediul unor furnizori din Grecia și din Turcia ar putea fi de origine rusă, în ciuda sancțiunilor occidentale, relevă o investigație a cotidianului The Washington Post (WP), publicată marți.

Produsele petroliere rusești interzise urmează un traseu ocolitor către un furnizor militar american. Înainte de a se îndrepta spre Grecia, transportul face un ocol de sute de kilometri până la o instalație de depozitare a petrolului din Turcia. După mai multe schimbări de proprietate, combustibilul este vândut apoi unei rafinării grecești care deservește armata americană, potrivit cotidianului american.

Combustibilul rusesc este transportat din porturile rusești de la Marea Neagră - Novorossisk, Kavkaz, Taman, Tuapse - către Turcia prin strâmtoarea Bosfor  Combustibilul nu mai este marcat ca fiind rusesc atunci când ajunge în Grecia. Acolo, combustibilul este rafinat și amestecat într-o rezervă cumpărată în parte de armata americană.

După ce țările occidentale au anunțat anul trecut interdicții asupra petrolului rusesc, ca răspuns la invazia din Ucraina, o rafinărie grecească care deservește armata americană a acționat rapid pentru a se adapta. În câteva luni, le-a spus investitorilor că a încetat să mai accepte petrolul interzis și că a găsit în schimb alte surse. Dar a existat un motiv pentru care petrolul rusesc, cel puțin pe hârtie, a putut fi eliminat atât de ușor din lanțul de aprovizionare, arată WP. Produsele petroliere care proveneau din Rusia au continuat să ajungă, de fapt, la rafinăria Motor Oil Hellas din Marea Egee, Grecia, a constatat investigația The Washington Post, care a analizat datele privind transportul maritim și tranzacțiile comerciale.

Potrivit estimărilor WP, depozitul de la Dörtyol, Turcia, a primit pe mare 5,4 milioane de barili de păcură în ultimii doi ani, cantitate care, cu excepția a 1,9 milioane de barili, a provenit din Rusia.

The Washington Post nu a putut preciza proporția exactă a cantității de păcură de origine rusă prezentă în produsele achiziționate de Pentagon. Pentru rafinarea acestor produse sunt folosite mai multe ingrediente care nu pot fi toate urmărite în timpul producției, arată publicația.

Experții spun că Rusia a zădărnicit probabil încercările Occidentului de a restrânge veniturile de război prin restricționarea comerțului său cu produse energetice. Anul trecut, Moscova ar fi format o flotă secretă de "petroliere fantomă" pentru a ascunde originea petrolului său. Între timp, unii experți spun că petrolul rusesc este probabil vândut cu mult peste plafonul de preț de 60 de dolari pe baril impus de Occident, în parte datorită acestei flote-fantomă, precum și a costurilor de transport maritim umflate care pot ascunde adevărata sumă plătită de clienți, a scris Financial Times.

Pentagonul a declarat pentru WP că nu știa despre originea rusă a produselor petroliere, deoarece responsabilitatea pentru respectarea sancțiunilor revine contractorilor, în special companiei Motor Oil Hellas. Agenția însăși nu dispune de instrumente pentru a controla furnizorii, a arătat Pentagonul.

Un fulger puternic de lumină cosmică a perturbat atmosfera Terrei

“lovitura” asupra planetei noastre a venit după o călătorie de două miliarde de ani lumină prin cosmos

O explozie de lumină de o energie-record - o erupție uriașă de raze gamma, cea mai strălucitoare observată vreodată de astronomi, care a iluminat telescoapele timp de șapte minute – și a atins Terra anul trecut, după o călătorie de două miliarde de ani lumină prin cosmos, a perturbat straturile superioare ale atmosferei într-un mod fără precedent, arată un studiu.

La 9 octombrie 2022, astronomii au descoperit o erupție uriașă de raze gamma - cea mai intensă formă a radiației electromagnetice -, un fenomen provocat de evenimentele cele mai extreme în Univers, de exemplu explozii ale unor stele uriașe.

Această explozie de raze gamma - denumită BOAT (”Brightest Of All Time”, ”Cea mai strălucitoare din toate timpurile”), emisă la o distanță de aproximativ două miliarde de ani lumină, a iluminat telescoapele timp de doar șapte minute, dar a lăsat o lumină reziduală vizibilă de către astronomi amatori timp de șapte ore.

Acest fulger puternic a activat detectoare de trăsnet în India și a declanțat instrumente dedicate studierii erupțiilor solare. Oameni de știință au putut determina rapid impactul acestuia asupra comunicațiilor radio pe unde lungi în partea inferioară a ionosferei (stratul superior al atmosferei terestre), situată între 60 și 350 de kilometri altitudine.

Această descoperire ar urma să ajute la înțelegerea amenințării potențiale a unor viitoare explozii gamma. Cel mai rău scenariu ar fi ca o erupție la fel de puternică să se producă în galaxia noastră, Calea Lactee.

Ea ar avea puterea de a ”șterge complet” stratul de ozon al Terrei. Tot ceea ce se află pe suprafața pământului va fi expus, atunci, razelor ultraviolete ale Soarelui, care ar putea aneantiza viața pe Terra.

Însă este la fel de probabil ca ionosfera să absoarbă toate razele gamma și ”să nu se întâmple nimic” cu pământenii, afirmă cercetătorii.

Explozia gamma BOAT care a avut loc anul trecut pe cerul terestru din constelația Sagitta - denumită oficial GRB 221009A - ar proveni fie de la explozia unei stele uriașe aflate la sfârșitul vieții, fie de la nașterea unei găuri negre. Sau de la ambele, având în vedere puterea acesteia - o stea uriașă explodează și devine o supernova, după care se prăbușește în ea însăși și formează o gaură neagră.

În medie, mai mult de o explozie gamma atinge Terra în fiecare zi, dar se estimează că o explozie de intensitatea BOAT are loc doar o dată la 10.000 de ani.

Deputați francezi, “îngroziți” după o proiecție cu masacrele Hamas de la 7 octombrie

"Atac asupra umanității", "groază" și "oroare": parlamentarii francezi și-au exprimat emoția marți la Paris, după ce un film care arată masacrele comise de comandourile Hamas pe 7 octombrie pe teritoriul israelian a fost prezentat în Adunarea Națională. "Cred că cei care au văzut acest video nu vor mai putea dormi liniștiți pentru o lungă perioadă de timp", a declarat Mathieu Lefevre, membru al parlamentului din partea formațiunii de guvernământ Renaissance, descriind evenimentele relatate în filmul de 40 de minute drept "un atac asupra întregii umanități".

Lefevre a fost inițiatorul acestei proiecții, propusă membrilor grupului de prietenie Franța-Israel din Adunarea Națională pe care îl prezidează, în spatele ușilor închise, fără telefoane sau colaboratori.

Filmul a fost realizat de autoritățile israeliene din imagini de la camerele și telefoanele luptătorilor Hamas uciși sau luați prizonieri, precum și din imagini surprinse de victime și membri ai echipelor de salvare. Acesta prezintă imagini ale crimelor și cadavrelor torturate ale adulților și copiilor.

După proiecție, deputații emoționați au venit să depună mărturie în fața presei. În lacrimi la sfârșitul proiecției, deputatul Meyer Habib (afiliat Les Republicains - LR - opoziția de dreapta), a cărui circumscripție a francezilor din străinătate acoperă Israelul, se străduia să se adune. La rândul său, deputatul Eric Ciotti (LR) a spus că a trebuit să "întoarcă privirea" în fața ororii din anumite fragmente.

"Imaginile pe care le-am văzut sunt de o violență extremă", a declarat David Guiraud, deputat al La France Insoumise (LFI, opoziție radicală de stânga).

"Nu cred că voi uita vreodată să respect toți morții", a concluzionat el, în centrul unei controverse după declarații care păreau să relativizeze abuzurile Hamas în Israel.

Mai multe proiecții au avut deja loc în Israel, la ONU și în aproximativ 30 de țări, potrivit unui purtător de cuvânt al ambasadei israeliene din Paris. Atacul Hamas a făcut aproximativ 1.200 de persoane de partea israeliană, majoritatea civili uciși pe 7 octombrie, conform ultimelor cifre oficiale israeliene.

În Fâșia Gaza, bombardamentele israeliene neîncetate au ucis peste 11.000 de persoane începând cu 7 octombrie, majoritatea civili, inclusiv peste 4.600 de copii, conform Ministerului Sănătății al Hamas.

Un celebru jurnalist german, suspectat de faptul că este finanțat de Rusia

Televiziunea publică germană anunță că are în vedere urmărirea în justiție a unui jurnalist celebru, Hubert Seipel, considerat expert în Rusia și suspectat de faptul că este finanțat în activitatea sa de către un oligarh apropiat lui Vladimir Putin. ”Suspecăm că noi, și deci publicul nostru, am fost înșelați în mod deliberat. Vom cerceta acum mai departe problema și avem în vedere o acțiune în justiție” a celui vizat, a anunțat marți seara într-un comunicat președintele postului public de televiziune NDR, membru al rețelei naționale germane ARD, Joachim Knut.

El a reacționat în urma unor dezvăluiri ale mai multor publicații germane, potrivit cărora o parte a activității jurnalistului Hubert Seipel - care a realizat mai multe documentare pentru NDR și a scris cărți de succes în Germania despre Rusia și despre președintele Putin - este finanțată de către un apropiat al Kremlinului.

Potrivit postului ZDF, săptămânalului Der Spiegel și publicației germane de investigații Paper Trailer Media, expertul a primit, în contul a două cărți, în total 600.000 de euro printr-o societate cu sediul în Cipru și care are legături cu Aleksei Mordașov, unul dintre oligarhii apropiați președintelui rus Vladimir Putin.

Aleksei Mordașov, CEO-ul și primul acționar al grupului siderurgic rus Severstal, este vizat de sancțiuni impuse Rusiei de către Statele Unite, Uniunea Europeană (UE) și Regatul Unit după invazia Ucrainei. Aceste acuzații fac parte dintre dezvăluiri mai largi - publicate marți seara de Consorțiul Internțaional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ) - care privesc dosare confidențiale provenind de la societatea de servicii financiare cu sediul în Cipru.

Jurnalistul german Hubert Seipel a publicat în 2021, în Germania, o carte intitulată ”Puterea lui Putin: de ce Europa are nevoie de Rusia”, după ce a publicat în 2015 altă carte, ”Putin: vederi din interiorul puterii”. Contactat de ICIJ, el a respins ideea potrivit căreia ar fi ”un fel de agent al lui Putin”.

Kaja Kallas anunță că vrea să preia conducerea NATO

Premierul eston Kaja Kallas anunță că vrea să preia conducerea NATO, în contextul Războiului din Ucraina și unor amenințări emergente ca China, scrie site-ul Politico. Întrebată la ”Summitul Apărării Politico” dacă vrea să-i succeadă secretarului general al NATO Jens Stoltenberg, ea a răspuns ”da”. Răspunsul său și vizita sa la Washington intervin în contextul unor temeri în rândul liderilor baltici și est-europeni că susținerea efortului de război al Ucrainei de către Statele Unite este tot mai șovăielnică.

NATO devine tot mai mult o forță-cheie în sprijinul Ucrainei împotriva invaziei Rusiei și efortului Alianței de a fi unită și puternică împotriva unor amenințări emergente ca China, inteligența artificială (AI) și alte provocări. Premierul eston este optimist cu privire la faptul că Ucraina va învinge în eforturile sale de a respinge invazia rusă, în contextul în care ambele maluri ale Atlanticului se tem tot mai mult de un impas pe câmpul de luptă.

”Înțeleg întru totul acest lucru și cred că acest lucru poate fi învins”, a declarat Kaja Kallas referindu-se la armata rusă. Ea a respins ideea că războiul este în impas, apreciind că este în interesul Rusiei să prezinte lucrurile în această lumină.

”Să nu cădem în această capacană”, a adăugat premierul.

Kaja Kallas, care a fost primită de președintele american Joe Biden și s-a întâlnit cu oficiali și congresmeni pe Dealul Capitoliului, insistă că susținerea americană este necesară în vederea unei păci pe termen lung în regiune. Ea spune că a fost plăcut surprinsă să descopere că politicieni americani ”sceptici” mai degrabă susțin aceste idei. ”De fapt am avut o întâlnire foarte, foarte bună cu toți acești oameni și i-am întrebat pe ambasadori «când ne întâlnim cu cei sceptici?»”, a declarat ea în glumă. ”Aveau multe întrebări și am încercat să le răspund și eu. Dar mi se pare că ne ducem la bun sfârșit ideile, iar mie mi se pare că nu suntem foarte îndepărtați unii de alții”, a spus ea.

Cancerul cervical “va fi eliminat în Anglia până în 2040”

Cancerul cervical va fi eliminat în Anglia până în 2040, și-a luat angajamentul directoarea Sistemului Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie, Amanda Pritchard. Ea a declarat la conferința NHS Providers, care se desfășoară în Liverpool, că, în urma campaniei de vaccinare în școli combinată cu screeningul cervical, boala este pe cale de a fi eradicată.

Australia a spus că vrea să fie prima țară din lume care să elimine această afecțiune până în 2035, deși alte țări, precum Suedia, ar putea îndeplini mai repede acest obiectiv. În Anglia, NHS își va accelera eforturile pentru a vaccina mai multe persoane - inclusiv în campanii desfășurate în biblioteci și centre sportive -, dar și pentru a crește numărul femeilor care efectuează screeninguri.

Virusul papiloma uman (HPV) se referă la o grupă de virusuri care pot fi transmise prin contact sexual și nu prezintă simptome. Circa 13 tulpini de HPV sunt considerate cu risc ridicat și cauzează 99,7% din cancerele cervicale.

În Anglia, vaccinul anti-HPV este administrat băieților și fetelor cu vârste de 12-13 ani, precum și persoanelor care prezintă un risc ridicat în ceea ce privește HPV.

Începând din luna septembrie, copiii din clasa a 8-a au primit o singură doză din acest vaccin și nu două doze așa cum s-a procedat anterior. Potrivit celor mai recente statistici, în perioada 2021-2022, circa 86,5% dintre fete au primit o doză până în clasa a X-a. Pentru băieți, procentul este de 81,5%.

Potrivit noilor planuri, Pritchard spune că personalul medical urmează să primească sprijin pentru a identifica persoanele care au cea mai mare nevoie de acest vaccin, prin campanii de informare și de vaccinare în locuri unde oamenii studiază sau socializează, cum ar fi biblioteci, centre comunitare, facilități sportive și pentru petrecerea timpului liber. NHS va depune totodată eforturi pentru a spori numărul femeilor care efectuează screeninguri cervicale și se va asigura că cele care nu se prezintă la programări vor primi mesaje de reamintire. În prezent, o treime din femei nu participă la astfel de screeninguri.

Eliminarea cancerului cervical va însemna că mai puțin de patru femei din 100.000 va dezvolta această afecțiune. Circa 2.700 de femei sunt diagnosticate cu cancer cervical în Anglia în fiecare an, iar 850 își pierd viața.

Nou record de căldură în Brazilia: 58,5 grade Celsius

Un nou record de caniculă s-a înregistrat marți la Rio de Janeiro, unde temperatura resimțită a fost de 58,5 grade Celsius, au anunțat autoritățile braziliene, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Mai multe regiuni din Brazilia se confruntă de la începutul săptămânii cu un val de caniculă extremă. Institutul național de meteorologie (INMET) a plasat 15 state din sud-est, centru-vest și o parte din nordul țării, precum și capitala Brasilia, sub alertă maximă. Marți, sistemul Alerta Rio a înregistrat ”senzația termică cea mai ridicată de la începutul observațiilor”, în 2014, și anume 58,5 grade Celsius. Precedentul record – 58 de grade Celsius – a fost stabilit în februarie. Temperatura nominală s-a ridicat marți la 39 de grade Celsius. În capitala Brasilia, s-au înregistrat marți 37,3 grade Celsius, temperatura cea mai ridicată pentru o lună noiembrie de la începutul înregistrărilor meteo, în 1962.

”Pentru noi cei care muncim în stradă, e o căldură insuportabilă. Încerc să ajung foarte devreme pentru a pleca la prânz”, a declarat pentru AFP Dora, o femeie de 60 de ani care își vinde produsele pe un bulevard din oraș și care nu a dorit să-și facă public numele de familie.

Valul de caniculă, care a adus temperaturi mai mari cu circa 5 grade Celsius peste norma sezonieră, va continua cel puțin până vineri.

Seceta a agravat amploarea incendiilor din Pantanal (vest), cea mai mare zonă umedă din lume, fenomen cauzat în principal de acțiunea omului.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.