Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Un șofer a izbit un camion de gardul de securitate de la Casa Albă

Ziarul de Vrancea
22 mai 2023 781 vizualizări

În vehicul a fost găsit un steag nazist

Un individ a închiriat un camion și l-a izbit, luni seară, probabil intenționat, de barierele de securitate din Piața Lafayette din apropierea Casei Albe. Incidentul nu s-a soldat cu victime, iar Secret Service anunță că l-a arestat pe bărbat și nu mai există niciun pericol. Un martor a declarat pentru Reuters că anchetatorii au găsit un steag cu svastică nazistă care se pare că provenea din interiorul camionului. "Ancheta preliminară arată că șoferul ar fi lovit intenționat barierele de securitate din Piața Lafayette", a declarat pe Twitter Anthony Guglielmi, șeful departamentului de comunicare al Secret Service.

Un tweet anterior al lui Guglielmi preciza că nimeni de la Casa Albă sau de la Secret Service nu a fost rănit. Nu este clar unde exact se afla președintele Joe Biden în acel moment. El se întâlnise ceva mai devreme cu președintele Camerei Reprezentanților a SUA, Kevin McCarthy, la Casa Albă.

Hotelul Hay Adams din apropiere a fost evacuat la cererea Secret Service, a relatat Washington Post, citând un oficial al hotelului, în timp ce Secret Service a precizat că unele drumuri și alei pietonale din jurul parcului au fost închise. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Pompieri din Washington a declarat că un apel a fost primit la ora locală 21:40 (04.40, ora României) pentru ceea ce a fost descris ca fiind un caz de pachet suspect.

În scurt timp a avut loc un răspuns major al forțelor de ordine și al siguranței publice, iar ulterior anchetatorii au stabilit că în camion nu era aproape nimic și era inofenisiv.

Televiziunea WUSA a prezentat o înregistrare video cu un camion U-Haul oprit lângă un rând de stâlpi de oțel, iar agenți de poliție în uniformă și un câine se apropiau de vehicul. Un robot controlat de la distanță a deschis ușa din spate a camionului, dezvăluind un cărucior, dar nicio altă încărcătură evidentă.

Chris Zaboji, un martor al accidentului, a postat pe rețelele sociale o scurtă înregistrare video în care se vede cum camionul intră în barajul de securitate. După ce s-a izbit o dată, șoferul a lovit barierele și a doua oară, a spus el. Reuters precizează că a verificat înregistrarea video.

Zaboji, în vârstă de 25 de ani, un pilot de avion care locuiește în Washington, a declarat că tocmai terminase de făcut jogging pe National Mall și se îndrepta spre casă când a auzit o izbitură puternică. "M-am uitat înapoi și am văzut că duba U-Haul intrase în baricadă. M-am dat înapoi în spatele unui tip cu un cărucior de golf și am filmat cu telefonul. După ce am văzut că a intrat din nou în plin, nu am vrut să mă apropii de camionetă și am plecat", a povestit Zaboji.

Șeful spionajului german nu vede nicio slăbire a regimului Putin

Bruno Kahl, șeful Agenției germane de informații (BND), a declarat luni că nu vede nicio slăbire a regimului președintelui rus Vladimir Putin.

"Nu vedem nicio fisură în sistemul Putin", a declarat Kahl la Academia Federală pentru Politica de Securitate (BAKS). Kahl a susținut că criticile publice privind gestionarea războiului reprezintă dispute de rutină în cadrul societății ruse și nu reprezintă o amenințare pentru regimul Putin. "Rusia este încă capabilă să ducă un război pe termen lung", a spus el, arătând spre soldații recent recrutați. Kahl a spus că Rusia are, de asemenea, suficiente echipamente și muniții. Cu toate acestea, Kahl a spus că Rusia are anumite vulnerabilități, inclusiv performanța forțelor armate. Șeful spionajului a susținut că strategia pe termen lung a lui Putin ar putea prevala dacă Occidentul nu sprijină Ucraina într-un mod foarte organizat. Kahl a declarat că BND știa că Rusia va lansa o invazie la scară largă a Ucrainei cu două săptămâni înainte de începerea războiului din 24 februarie 2022.

"Cu aproximativ 14 zile înainte de începerea războiului am detectat fenomene care nu puteau fi interpretate în alt mod", a spus el.

Răspunzând la criticile privind faptul că serviciile secrete americane și britanice se așteptau la un atac mult mai devreme, Kahl a declarat că BND și-a bazat aprecierea pe faptul că decizia de a ataca a fost luată în cele din urmă de Putin. Kahl a susținut că Putin a luat în considerare și alți factori decât "numărarea rachetelor sau a tancurilor".

O imagine falsă cu o explozie la Pentagon a provocat prăbușirea piețelor bursiere

O imagine falsă care arată o explozie la Pentagon a devenit virală, luni, pe Twitter, provocând o prăbușire a piețelor timp de zece minute și reaprinzând dezbaterea în jurul riscurilor asociate cu inteligența artificială, relatează AFP.

Fotografia falsă, aparent realizată cu ajutorul unui program de inteligență artificială generativă (capabil să producă texte și imagini pornind de la o simplă întrebare), a obligat Departamentul american al Apărării să reacționeze. "Putem confirma că este vorba de o informație falsă și că Pentagonul nu a fost atacat astăzi", a declarat un purtător de cuvânt.

Pompierii din zona în care se află clădirea (în Arlington, în apropiere de Washington D.C.) au intervenit, de asemenea, pe Twitter pentru a spune că nu au avut loc explozii sau incidente, nici în Pentagon, nici în apropiere de acesta.

Imaginea a părut să trimită însă piețele într-o degringoladă pentru câteva minute, S&P 500 pierzând 0,29% din valoare față de vineri, înainte de a-și reveni. "A existat o scădere legată de această informație falsă depistată de programe", a confirmat Pat O'Hare de la Briefing.com, referindu-se la softurile automate de tranzacționare care sunt programate să reacționeze la postările de pe rețelele sociale. "Dar faptul că a rămas la o reacție limitată față de conținutul știrilor false sugerează că și alții au considerat că acestea sunt înșelătoare", a declarat el pentru AFP.

Un cont al mișcării conspiraționiste QAnon a fost printre primele care a transmis imaginea falsă, a cărei sursă nu este cunoscută.

Incidentul survine după ce mai multe fotografii false produse cu ajutorul inteligenței artificiale generative au fost difuzate pe scară largă pentru a arăta capacitățile acestei tehnologii, cum ar fi cea a arestării fostului președinte american Donald Trump sau cea a Papei cu o geacă de puf. Programe precum DALL-E 2, Midjourney și Stable Diffusion permit amatorilor să creeze imagini false convingătoare fără a fi nevoie să stăpânească programe de editare precum Photoshop. Dar, în timp ce inteligența artificială generativă facilitează crearea de conținuturi false, problema difuzării și a viralizării acestora - cele mai periculoase componente ale dezinformării - ține de platforme, reamintesc experții. "Utilizatorii folosesc aceste instrumente pentru a genera conținuturi mai eficient decât înainte (...), dar acestea se răspândesc în continuare prin intermediul rețelelor sociale", a subliniat Sam Altman, șeful OpenAI (DALL-E, ChatGPT), în cadrul unei audieri în Congres la jumătatea lunii mai.

Steagul opoziției deasupra unei universități din Moscova

Legiunea Libertate pentru Rusia - un grup care a revendicat  responsabilitatea pentru o aparentă incursiune în interiorul teritoriului rusesc în Belgorod - a postat luni seară o înregistrare video care pare să arate așa-numitul steag al Rusiei libere fluturând deasupra Universității de Stat din Moscova.

În videoclipul incidentului, pentru care Legiunea nu a revendicat în mod direct responsabilitatea, baloane par să ridice steagul cu dungi albastre și albe deasupra clădirii principale a universității. "Mulțumim celor care ne susțin și ne așteaptă!", a precizat Legiunea Libertate pentru Rusia în legendă pe Telegram.

Alte videoclipuri postate de Legiunea Libertate pentru Rusia par să arate un alt steag al opoziției rusești fluturând deasupra diferitelor zone din Moscova, purtat de baloane albastre și albe.

CNN nu a putut verifica în mod independent aceste informații.

Steagul alb-albastru și alb a fost folosit de mai multe grupuri de opoziție rusești anti-Putin și a devenit mai utilizat pe scară largă de la invazia rusă în Ucraina.

Un actor cunoscut din „Thor”, „Vikings” și „Star Wars”  a murit la vârsta de 58 de ani

Actorul Ray Stevenson a murit, duminică, la vârsta de 58 de ani.

Actorul era cunoscut pentru rolurile sale din filmele „Thor”, „Punisher: War zone”, „King Arthur”, „RRR”, „Divergent” „Vikings”, „Star Wars” și din serialul „Ahsoka”. Cauza morții încă nu a fost dezvăluită, scrie dailymail.co.uk. Ray Stevenson s-a născut pe 25 mai 1964, în Lisburn, Irlanda de Nord. Și-a început cariera la începutul anilor '90, având apariții în seriale europene și filme. Rolul lui Volstagg din filmul „Thor” a fost cel care l-a făcut cunoscut, în 2011.

Arheologii au descoperit cele mai vechi planuri arhitecturale din lume

Arheologii au descoperit sculptate în piatră cele mai vechi planuri arhitecturale cunoscute, vechi de 9.000 de ani, care reprezintă structuri imense construite pentru vânătoare în zonele acum deșertice ale Iordaniei și Arabiei Saudite. "Desert Kites" ("Zmeiele deșertului") au fost denumite astfel de primii lor descoperitori - aviatori în anii 1920 - datorită formei singulare pe care o au atunci când sunt văzute din aer.

"Sunt structuri mari delimitate de ziduri joase, care au până la câțiva kilometri lungime" și care arată ca traseele zmeelor. Odată îngustate la aproximativ douăzeci de metri, aceste culoare mărginite de ziduri joase "se deschid într-un spațiu închis de aproximativ un hectar, unde se săpau gropi adânci de câțiva metri adâncime", a descris Olivier Barge, arheolog și cartograf la laboratorul Archéorient din cadrul Universității Lyon-2 (sud-estul Franței).

Aceste construcții au permis o tehnică sofisticată de vânătoare": animalele erau adunate - gazele de exemplu - în această capcană înainte de a le direcționa către gropi pentru a le ucide.

Până acum, ipoteza era că arta cartografiei s-ar fi născut mult mai târziu, într-o "o cultură care stăpânea scrierea, cu o tradiție a arhivelor, integrată în rețele de schimb", continuă cartograful. Ca cea din Mesopotamia, acum 5.000 de ani, sau cea din Europa din Epoca Bronzului, acum 4.000 de ani, așa cum este harta din Saint-Bélec, în Bretania. Descoperirile din Iordania și Arabia Saudită chestionează teoriile de până acum pe acest subiect. Megastructurile sunt construite într-o topografie complexă, excluzând ideea unui plan inițial care să fie apoi implementat la sol.

O fată de 16 ani, victimă a unui viol, a supraviețuit unui accident în care au murit cei 3 polițiști care se ocupau de cazul ei

Patru oameni, între care trei ofițeri de poliție, au murit duminică dimineață într-un accident de circulație teribil care a avut loc lângă Villeneuve-d’Ascq, în Franța. În mașina celor trei polițiști se afla și o fată de 16 ani, presupusă victimă a unui viol, pe care ofițerii o duceau la spital pentru a fi investigată de un medic legist. În urma acestui accident, alte două persoane au fost rănite grav. Cei trei polițiști - doi bărbați și o femeie - o duceau pe tânăra de 16 ani la un spital din Lille, mașina lor izbindu-se frontal de un alt autoturism, potrivit TF1 Info. În urma impactului violent au murit polițiștii și șoferul celeilalte mașini. Alte două persoane - tânăra de 16 ani din mașina poliției și un pasager din al doilea autoturism - au fost rănite grav. Cauza accidentului este în curs de investigare.

O profesoară desemnată „profesorul anului”, acuzată de relații sexuale cu o elevă de 16 ani

Tracy Vanderhulst, în vârstă de 38 de ani, a fost încarcerată la Central Detention Center din San Bernardino, California, SUA, după ce a fost acuzată că a întreținut relații sexuale ilegale cu un minor.

Poliția din cadrul Departamentului șerifului din comitatul San Bernardino spune că este posibil să existe și alte victime ale profesoarei Vanderhulst, scrie Daily Star, preluat de stirileprotv.ro.

Detectivii au demarat joi, 18 mai, o investigație împreună cu Yucaipa Calimesa Joint Unified School District, după ce au fost informați despre o acuzație de comportament sexual neadecvat.

Ofițerii au adunat probe și, în scurt timp, au identificat-o pe Vanderhulst ca fiind suspectă principală în acest caz, și au arestat-o, cauțiunea ei fiind stabilită la 30.000 de dolari.

Poliția nu a publicat încă alte informații despre presupusa relație sexuală a lui Vanderhulst cu minora sau alte lucruri legate de acest caz.

Înainte de începerea anchetei privind presupusul comportament inadecvat al lui Vanderhulst, aceasta a fost prezentată ca fiind „un model de profesor”, iar în 2017 a fost recunoscută drept „profesorul anului” la Liceul Yucaipa, unde a predat matematică în ultimii zece ani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.