Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE Un nou referendum pentru Brexit?

Ziarul de Vrancea
8 mar 2019 1081 vizualizări

Pe buletinul de vot ar urma să apară două opțiuni : propunerea premierului May sau rămânerea în UE n propunerea are adepți atât în opoziție cât și printre conservatorii aflați la putere

Doi parlamentari de Opoziție din Marea Britanie au propus o soluție pentru ieșirea din blocajul politic intern privind Brexit: Parlamentul să voteze propunerea premierului May în schimbul organizării unui nou referendum privind ieșirea din UE, transmite The Guardian. Discuțiile au loc pe fondul apropierii rapide a termenului-limită de 29 martie pentru ieșirea din UE. Potrivit planului lui Peter Kyle și Phil Wilson, pe buletinul de vot ar urma să fie trecute două opțiuni: sprijin pentru propunerea de Brexit a premierului Theresa May versus rămânerea în UE.

Cei doi parlamentari laburiști au reușit să atragă susținerea unor membri proeminenți ai Partidului Conservator, aflat la putere, precum Sarah Wollaston, Dominic Grieve și Anna Soubry. Cei doi inițiatori vor să implementeze ideea sub forma unui amendament în dezbaterea crucială din această săptămână din Parlament asupra planului de Brexit asumat de guvern. Dacă referendumul ar da câștig de cauză celor care vor ca Marea Britanie să părăsească UE, atunci propunerea premierului May ar urma să fie implementată fără nici o posibilitate ca Parlamentul să o modifice. Dacă referendumul ar fi câștigat de tabăra Remain, atunci Marea Britanie ar rămâne membru UE în actualele condiții. Planul celor doi parlamentari de Opoziției a atras atenția guvernului, iar ministrul pentru Brexit, Stephen Barclay, s-a întâlnit joia trecută cu aceștia pentru o discuție amănunțită, potrivit The Guardian.

Întâlnirea are loc pe fondul crizei politice interne care face ca propunerea premierului May pentru Brexit să aibă șanse reduse de a trece de Parlament, unde i se opun atât reprezentanții aripii dure din propriul partid, cât și partidele de Opoziție. Fără un acord securizat de ieșire din UE, Marea Britanie ar suferi pierderi economice masive, potrivit datelor prezentate atât de guvern, cât și de mediul de afaceri.

O menajeră filipineză a fost concediată pentru că avea cancer

Cazul unei menajere filipineze care a fost concediată după ce a fost diagnosticată cu cancer cervical - lăsând-o fără asigurare medicală - ilustrează modul în care zeci de femei sunt exploatate în Hong Kong, relatează AFP. Lacrimile s-au rostogolit pe fața lui Baby Jane Allas, în vârstă de 38 de ani și mamă a cinci copii, în momentul în care a aflat în ianuarie că are cancer în stadiul 3. Acum suferă a doua oară, după ce a aflat, printr-o scrisoare trimisă de familia la care lucra, că este concediată, ceea ce înseamnă că toate cheltuielile privind tratamentul său nu vor mai fi acoperite de Hong Kong. Motivul concedierii: “Diagnosticată cu cancer cervical”, arată scrisoarea. Are 15 zile pentru a părăsi teritoriul. “Vreau să îmi duc la capăt contractul, am cinci copii, sunt doar eu, sunt mamă singură”, a spus Allas cu voce frântă. Peste 340.000 de menajere, în special proveniți din Indonezia și Filipine, lucrează în Hong Kong, iar cele mai multe lucrează în condiții dificile, iar salariile sunt mici. Autoritățile susțin că sistemul este corect și că abuzurile sunt rare, dar apărătorii drepturilor omului spun că de cele mai multe ori aceste menajere sunt victimele exploatării. Centrul pentru Justiție din Hong Kong estimează că una din șase femei experimentează condiții de muncă ce ține mai degrabă de muncă forțată.

Anul trecut, Departamentul de Stat din SUA a plasat Hong Kongul pe același nivel la Thailanda și Afganistanul în termeni de trafic uman, parțial din cauza protecției inadecvate a menajerelor. AFP a încercat să contacteze angajatorii doameni Allas, dar fără succes.

Sora sa, Mary Ann, a avut mai mult noroc. Aceasta lucrează cu o familie americană, care de atunci a primit-o pe Baby Jane și a ajutat-o să conteste demiterea sa și să organizeze o campanie de strângere de fonduri pentru tratament. Până acum, au fost strânși 30.000 de euro. Jessica Cutrera a scris pe site-ul de campanie că ar angaja-o pe Baby Jane, dar “nu poate fi angajată sub un nou contract cu diagnosticul său avansat de cancer”.

Baby Jane a transmis o sesizare Ministerului Muncii, iar acesta a spus pentru AFP că îi va oferi fostei angajate “ajutor adecvat”.

Allas a sesizat și Comisia pentru egalitate de șanse, iar agenția a spus că este ilegal ca un angajat să fie demis din cauza unui handicap.

Bebelușul miresei ISIS a murit în Siria. Guvernul de la Londra, sub focul criticilor

Guvernul britanic este sub focul criticilor, după ce în vineri a fost anunțat decesul în Siria al bebelușului lui Shamima Begum, mireasa ISIS căreia i-a fost retrasă, în februarie, naționalitatea britanică pentru alăturarea la gruparea islamistă, în 2015, scrie AFP.

Shamina Begum, 19 ani, a cerut să revină în Marea Britanie cu fiul său Jarrah, care se născuse în februarie. Guvernul a refuzat. Ministrul de Interne Sajid Javid a precizat atunci că bebelușul, de care mama sa nu voia să se separe, are cetățenia britanică dar va fi “extrem de dificilă” repatrierea sa din Siria. “Un copil nevinovat a murit în urma retragerii naționalității pentru o britanică. E lipsit de sens și inuman”, a scrise pe Twitter laburista Diane Abbott, ministru de interne „din umbră”.

ONG-ul Save The Children a criticat și el Guvernul, apreciind că moartea copilului “ar fi putut fi evitată” și a cerut Marii Britanii să își asume “responsabilitatea pentru cetățenii săi din nord-estul Siriei”, unde are loc în prezent o ofensivă împotriva ultimului bastion al SI.

“Toți copiii asociați cu SI sunt victime ale conflictului și trebuie tratați ca atare”, a subliniat ONG. Shamima Begum, originară din estul Londrei, a născut în februarie al treilea său copil, într-o tabără de refugiați din nord-estul Siriei. Femeia a precizat că nu vrea să se despartă de copil pentru ca acesta să fie repatriat în Marea Britanie.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Democratice Siriene (FDS), Mustafa Bali, a confirmat vineri moartea unui bebeluș. Acesta ar fi pierit din cauza unei pneumonii. Primii doi copii ai lui Shamima Begum, născuți după plecarea în Siria, au murit din cauza bolilor și a malnutriției.

“Moartea oricărui copil este tragică și profund bulvarsantă pentru familia sa”, a reacționat un purtător de cuvânt al Guvernului.

Shamima Begum și-a exprimat în februarie dorința de a reveni în Marea Britanie, afirmând însă că nu regretă că a plecat în Siria. Această declarație a șocat opinia publică britanică, marcată de o serie de atentate în 2017, revendicate de SI.

Cazul său ilustrează dilema mai multor guverne europene, între interzicerea revenirii cetățenilor lor jihadiști, din chestiuni de securitate, sau permiterea revenirii, pentru a fi aduși în fața justiției.

Un avion cu 149 de pasageri la bord s-a prăbușit în apropiere de Addis Ababa

Un zbor al companiei Ethiopian Airlines, care se îndrepta spre capitala Nairobi, s-a prăbușit ieri dimineață, având 149 de pasageri la bord și opt membri ai echipajului.

Zborul ET 302 s-a prăbușit în apropierea orașului Bishoftu, la 62 de kilometri de capitala etiopiană Addis Ababa. Avionul era un Boeing 737-800 MAX. Cele 157 de persoane care se aflau la bordul avionului au pierit în accident, a anunțat televiziunea de stat etiopiană, citând compania aeriană.

Prim-ministrul etiopian Abiy Ahmed a scris pe Twitter că transmite “condoleanțe familiilor celor care și-au pierdut apropiații dragi în avionul Boeing 737 al companiei Ethiopian Airlines cu destinația Nairobi, în Kenya, în această dimineață”.

Condamnat la 10 ani de închisoare pentru insulte aduse Islamului

Un bărbat din Malaysia a fost condamnat la 10 ani de închisoare, iar alți trei au fost inculpați pentru insulte aduse Islamului și profetului Mahomed pe rețelele sociale, a anunțat, sâmbătă, poliția locală, informează Reuters. Sursa citată scrie că este vorba despre cea mai aspră pedeapsă dictată pentru o astfel de faptă în această țară majoritar musulmană, unde tensiunile de natură religioasă și rasială au crescut în ultimele luni. Inspectorul general de poliție Mohamad Fuzi Harun a precizat, într-o declarație de presă, că persoana condamnată a pledat vinovat pentru 10 capete de acuzare de abuz pe rețelele sociale. Fiecare infracțiune se pedepsește, potrivit legii din Malaysia, cu un an de închisoare sau amendă de până la 50.000 ringgit (12.228 de dolari) sau amândouă. Sentința a fost pusă în aplicare imediat, a precizat Mohamad Fuzi. Potrivit Reuters, un alt utilizator a pledat vinovat, iar o audiere a acestuia a fost programată pentru ziua de luni. Alți doi au pledat nevinovat și au fost reținuți, fără posibilitatea de a ieși pe cauțiune. “Poliția sfătuiește publicul să nu comită abuzuri pe rețelele de socializare prin încărcarea sau distribuirea de mesaje care pot provoca tensiuni de natură religioasă sau rasială în diferitele comunități din această țară”, a mai spus inspectorul de poliție Mohamad Fuzi.

Cetățenii americani vor avea nevoie de vize pentru spațiul Schengen din 2021

Uniunea Europeană a anunțat că din 2021 cetățenii Statelor Unite vor avea nevoie de vize pentru a călători în spațiul Schengen. Americanii trebuie să posede un pașaport valabil, de un card de credit sau de debit și de o adresă de e-mail pentru a solicita o viză ETIAS (European Travel Information and Authorization System). Minorii vor avea nevoie doar de pașaport și de înscrierea în ETIAS.

În prezent, cetățenii SUA nu au nevoie de vize pentru sejururi mai scurte de 90 de zile în spațiul Schengen. “La fel ca și alte țări și regiuni din lume, Europa a decis recent să își amelioreze sistemul de securitate pentru a evita orice alte probleme cu migrația ilegală și terorismul”, arată site-ul ETIAS.

Comisia Europeană a publicat pentru prima oară în 2016 un raport prin care cere Statelor Unite să renunțe la solicitarea de vize pentru cetățenii din cinci țări membre ale UE - Bulgaria, Cipru, Croația, Polonia și România, deoarece, conform regulilor Uniunii Europene, toți cetățenii europeni trebuie să beneficieze de același tratament. În iunie anul trecut, Parlamentul European a votat pentru impunerea sistemului de vize pentru cetățenii americani.

O japoneză în vârstă de 116 ani, cea mai vârstnică persoană din lume

O japoneză în vârstă de 116 ani, care iubește matematica și consideră că cel mai bun moment din viața ei este “acum”, a fost confirmată drept cea mai vârstnică persoană din lume, a anunțat, sâmbătă, Cartea Recordurilor Guinness. Kane Tanaka este născută pe 2 ianuarie 1903, în același an în care frații Orville și Wilbur Wright au reușit primul zbor motorizat din istorie, actul de naștere al aviației moderne. Ceremonia de înmânare a diplomei a avut loc la căminul de bătrâni din orașul Fukuoka, în vestul Japoniei, acolo unde locuiește, în prezența primarului Soichiro Takashima. Când a fost întrebată care a fost momentul cel mai fericit din viața ei, Tanaka a răspuns: “acum”.

Căsătorită în 1922 cu Hideo Tanaka, ea a avut patru copii și a adoptat unul. Dimineața, ea se trezește cel mai adesea la ora 6.00. După-amiaza, ea studiază matematica și exersează caligrafia.  “Unul dintre jocurile ei favorite este Othello, devenind expertă în acest joc de societate clasic”, a adăugat Cartea Recordurilor Guinness.

Japonia, cunoscută pentru speranța de viață lungă a locuitorilor ei, poate să își aroge titlul de patria celor mai vârstnici, între care Jiroemon Kimura a murit în iunie 2013 la 116 ani, el deținând recordul de longevitate masculină, și Masazo Nonaka, care a decedat în ianuarie, la vârsta de 113 ani când a fost desemnat bărbatul cel mai în vârstă din lume.  Potrivit Guinness, recordul de longevitate rămâne al lui Jeanne Calment, din Franța, care a decedat în 1997 la vârsta de 122 de ani și 164 de zile.

Un cuplu iranian a fost arestat pentru că bărbatul a cerut-o pe femeie în căsătorie într-un loc public

Un cuplu iranian a fost arestat pentru că bărbatul a cerut-o pe femeie în căsătorie într-un loc public, în orașul Arak, relatează bbc.com.

Imagini cu cererea în căsătorie au apărut pe rețelele de socializare. Cererea a avut loc într-un centru comercial, iar cei doi tineri pot fi văzuți în imagini stand în în mijlocul unei inimi din petale de trandafiri și, după ce femeia spune “da”, îmbrățișându-se în prezența a numeroase alte persoane. Cei doi au fost arestați la scurt timp după momentul emoționant, deoarece au încălcat principiile islamice. Manifestările de afecțiune în public între cele două sexe sunt strict interzise de legea islamică din Iran. Mahmoud Khalaji, reprezentant al poliției din provincia Markazi, a declarat pentru agenția Fars că tinerii au fost arestați “la solicitarea publicului”. El a menționat că bărbatul și femeia au dat dovadă de indecență în public, “o influență a culturii occidentale decăzute”. Potrivit lui Khalaji, cei doi tineri au fost eliberați pe cauțiune.

Nu este prima dată când legile din Iran cu privire la decență în public ajung în atenția presei internaționale. Anul trecut, un oficial a fost arestat după ce mai mulți tineri au fost filmați dansând la un concert la un centru comercial din Mashhad.

Pană de curent în Venezuela: 15 pacienți dependenți de dializă au decedat

Cincisprezece pacienți suferind de boli renale au decedat din cauza lipsei dializei în Venezuela în timp ce țară este paralizată de 48 de ore de o pană de curent gigant, a anunțat sâmbătă un ONG care se ocupă de probleme de sănătate. “Între ieri și astăzi, am înregistrat 15 decese din cauza absenței dializei. Nouă dintre aceste decese au fost înregistrate în statul Zulia, două în statul Trujillo și patru la spitalul Perez Carreno din Caracas”, a declarat pentru AFP Francisco Valencia, director al Coaliției organizațiilor pentru dreptul la sănătate și viață (Codevida). “Situația persoanelor cu insuficiență renală este foarte dificilă, critică, este vorba despre 95% dintre unitățile de dializă, care ar putea ajunge la 100% în prezent, paralizate din cauza lipsei de electricitate”, a spus Valencia. Venezuelenii se confruntă de joi după-amiază cu cea mai gravă pană de curent din istoria țării. Guvernul o atribuie unui “război al electricității” condus de Statele Unite și de liderul opoziției Juan Guaido, președintele interimar autoproclamat, recunoscut de aproximativ cincizeci de țări după 23 ianuarie. “În cele câteva unități de dializă unde există generatoare electrice, a devenit dificil să le repornim din cauza lipsei de combustibil”, a adăugat Valencia. Referindu-se la numărul de persoane care au nevoie de dializă în mod regulat în Venezuela, directorul Codevida a avertizat că pana de curent în continuare “ar putea conduce la moartea a mai mult de 10.200 de pacienți”.

Vineri, “48 de copii dependenți de singura unitate pediatrică de dializă din țară nu au putut beneficia de dializă”, a adăugat el.

Alți pacienți suferă de asemenea din cauza întreruperii curentului și lipsei generatoarelor electrice în spitale, potrivit lui Valencia.

Președintele Nicolas Maduro a denunțat sâmbătă un nou “atac cibernetic” care ar fi împiedicat restabilirea electricității în întreaga țară, confruntată de peste două zile cu uriașa pană de curent.

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.