Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Afirmație controversată a unui reputat medic: „Coronavirusul a dispărut din Italia”

Ziarul de Vrancea
31 mai 2020 1680 vizualizări

“Prelevările efectuate în cursul ultimelor zece zile au arătat o încărcătură virală absolut infinitezimală în termeni cantitativi, în comparație cu cele efectuate în urmă cu o lună sau două”, susține “medicul lui Berlusconi” n el este contrazis de colegi de breaslă dar și de situația din Iran, unde coronavirusul s-a reactivat puternic

Un celebru medic italian de urgențe a dat asigurări că noul coronavirus a dispărut din Italia și că a venit timpul ca italienii să nu mai fie “terorizați” inutil, afirmații care au provocat imediat reacții din partea autorităților și a altor specialiști, relatează AFP.

“În realitate, virusul nu mai există din punct de vedere clinic în Italia”, a declarat duminică la postul de televiziune RAI dr. Alberto Zangrillo, directorul spitalului San Raffaele din Milano.

Zangrillo este cunoscut în Italia drept “medicul lui Berlusconi”, fiind cel care a ținut sub observație starea de sănătate a fostului șef al guvernului italian. “Prelevările efectuate în cursul ultimelor zece zile au arătat o încărcătură virală absolut infinitezimală în termeni cantitativi, în comparație cu cele efectuate în urmă cu o lună sau două”, a declarat el. “A venit timpul să încetăm să terorizăm această țară”, a spus medicul. Pandemia de COVID-19 s-a soldat cu aproape 33.500 de morți în trei luni de zile în Italia, cele mai multe cazuri înregistrându-se în nordul țării și în special în regiunea Lombardia.

“În așteptarea probelor științifice care să susțină teza dispariției virusului, îi invit pe acei care se declară convinși de această teză să nu semene confuzie printre italieni”, a afirmat într-un comunicat oficialul din Ministerul Sănătății Sandra Zampa.

“Ajunge să te uiți la numărul de noi cazuri”

Șeful Consiliului național al sănătății, Franco Locatelli, s-a declarat “perplex” după ce a auzit afirmațiile lui Zangrillo. “Ajunge să te uiți la numărul de noi cazuri pozitive confirmate în fiecare zi pentru a constata persistența în Italia a noului coronavirus”, a declarat el.

Numărul zilnic al noilor contaminări oscilează între 300 și 500. Duminică s-au înregistrat 355 de noi cazuri, majoritatea în Lombardia.

Directorul prestigiosului institut al bolilor infecțioase Spallazani de la Roma, Giuseppe Ippolito, a spus la rândul său că nu există nicio dovadă științifică că virusul a suferit o mutație sau a scăzut în putere.

Italia iese progresiv din izolare de la începutul lui mai, dornică să-și relanseze cât mai repede economia și în special turismul, care ar urma să repornească odată cu deschiderea frontierelor, de la 3 iunie. Peninsulă rămâne însă în continuare foarte marcată de pandemie, iar bilanțurile oficiale zilnice ale deceselor și contaminărilor sunt analizate cu lupa.

Guvernul a avertizat că este una dintre fazele cele mai sensibile ale ieșirii din izolare și a făcut apel la populație să respecte mai mult ca niciodată regulile de distanțare. O aplicație pe smartphone de trasare a contacților pentru a ajuta la evitarea unei recrudescențe a virusului a fost de altfel lansată luni în patru dintre cele 20 de regiuni ale țării, iar altele vor urma în curând.

Virusul revine în forță în Iran

n s-au înregistrat 3.000 de noi cazuri în ultimele 24 de ore, un record începând din 1 aprilie

Iranul a anunțat ieri aproximativ 3.000 de noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore, cea mai mare creștere zilnică înregistrată în ultimele două luni în această țară. “Se pare că oamenii cred că acest coronavirus este terminat, dar suntem departe de asta și am putea asista în orice moment la un (alt) vârf periculos”, a avertizat ministrul sănătății iranian Said Namaki, într-un interviu televizat.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Sănătății, Kianush Jahanpur, în Iran au fost consemnate 2.979 de noi cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore, ceea ce aduce numărul total al cazurilor confirmate de COVID-19 în această țară la 154.445. Noul coronavirus a cauzat moartea a 7.878 persoane în republica islamică, dintre care 81 în ultimele 24 de ore.

În provinciile Hormozgan (sud), Kermanshah (vest) și Sistan-Balucistan (sud-est) se înregistrează noi focare de COVID-19, a indicat Namaki. Jumătate dintre victimele înregistrate în ultimele 24 de ore în Iran au fost localizate în trei provincii, a adăugat el, fără a preciza însă numele acestora. Numărul noilor cazuri înregistrate zilnic în Iran a cunoscut o creștere constantă după 2 mai, data când țara anunțase un minim al epidemiei în ultimele două luni.

Rusia va organiza referendumul de modificare a Constituției la 1 iulie

n Vladimir Putin ar putea rămâne la putere până în 2036

Referendumul asupra modificărilor constituționale care i-ar permite lui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036 va avea loc la 1 iulie, a anunțat președintele rus în cadrul unei întâlniri cu oficialii responsabili de organizarea scrutinului, relatează The Moscow Times. „Într-adevăr, 1 iulie pare o dată destul de potrivită pentru a ține referendumul asupra modificărilor constituționale”, a afirmat Vladimir Putin într-o videoconferință cu membrii grupului de lucru responsabili de modificarea Constituției după ce președintele Comisiei electorale centrale, Ella Pamfilova, a propus data.

Votul era programat să aibă loc în 22 aprilie dar a fost amânat datorită pandemiei de COVID-19. Pamfilova a adăugat un amendament de a permite ca votarea să înceapă de la 25 iunie, motivând propunerea prin nevoia de a evita formarea mulțimilor la secțiile de vot pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Aceasta s-a oferit să înființeze secții de vot în locații în aer liber, să folosească urne de vot mobile și implementeze votul online în anumite regiuni.

Anna Popova, șefa agenției de protecție a consumatorilor din Rusia, a declarat în cadrul întâlnirii că organizarea scrutinului la 1 iulie va fi sigură pentru public. Președintele rus a declanșat o furtună politică în luna ianuarie după ce a propus o revizuire a Constituției, urmând ca legea fundamentală să fie modificată pentru prima dată din 1993. De la momentul propunerii acesta și-a văzut nivelul popularității scăzând la un minim istoric datorită gestionării pandemiei cauzate de noul coronavirus.

 

Pandemia scade nivelul de încredere al rușilor în Vladimir Putin

Prima zi de vot, programată să aibă loc pe 25 iunie, va începe la o zi după parada militară anuală ținută în Moscova și alte orașe din Rusia, amânată de la data originală de 9 mai după ce numărul de infecții cu COVID-19 a crescut vertiginos la începutul lunii trecute. Observatorii au notat că Kremlinul este în spatele organizării scrutinului, alegând cu atenție data și extinzând posibilitățile de vot pentru a asigura o participare cât mai mare. Atât sondajele de opinie realizate de surse apropiate Kremlinului cât și cele independente au arătat că referendumul ar trece cu o majoritate sau o majoritate fragilă.

O săptămână de proteste în America

n președintele Donald Trump a fost dus într-un buncăr, în timpul unei manifestații în fața reședinței oficiale

SUA au început ieri o nouă săptămână pe fondul violențelor de stradă înregistrate în ultimele zile în mai multe orașe, în urma incidentului din Minneapolis soldat cu moartea lui George Floyd, un bărbat afro-american care a decedat după ce un ofițer de poliție alb l-a apăsat cu genunchiul pe gât timp de aproape nouă minute. Protestele au degenerat în incendieri și acte de vandalism, iar ciocnirile cu forțele de poliție s-au intensificat.

Poliția din mai multe orașe a fost acuzată de folosirea unor tactici dure contra demonstranților, în timp ce autoritățile au dispus interdicții de circulație în timpul nopții la Washington, Minneapolis, Los Angeles și Houston. În timpul protestelor au fost arestate câteva sute de persoane, iar mai mulți jurnaliști au fost răniți de poliție.

Duminică seară, noi confruntări între polițiști și manifestanți au avut loc la Philadelphia și New York, precum și într-un centru comercial din Santa Monica, în apropiere de Los Angeles. Aproximativ 5.000 de soldați din Garda Națională au fost desfășurați în 15 state și în capitala federală Washington, unde numeroși demonstranți s-au comasat în fața Casei Albe, scandând diverse sloganuri și aprinzând focuri. Potrivit cotidianului The New York Times, președintele Donald Trump a fost dus vineri seară într-un buncăr, în timpul unei manifestații similare în fața reședinței oficiale.

Manifestații s-au desfășurat de asemenea la Miami și New York, unde participanții, în special tineri, au scandat “Black Lives Matter” (“Viața negrilor contează”) și “Nu pot respira” (ultimele cuvinte rostite de George Floyd înainte de a deceda).

Fiica primarului din New York, printre cei arestați

În Minneapolis, mai mulți oameni s-au adunat din nou pe strada unde Floyd a fost arestat și ucis luni, devenită acum un memorial. Poliția a îndepărtat protestatarii folosind forța.

Chiara de Blasio, fiica în vârstă de 25 de ani a primarului din New York, a fost unul dintre cei arestați duminică seară. Sindicatul poliției din New York a publicat într-un mesaj pe Twitter: „Cum poate NYPD să apere orașul de anarhiștii revoltați când fiica aruncătoare de obiecte a primarului este unul dintre ei. Acum știm de ce el interzice mobilizarea unităților călare și nu lasă NYPD să își facă treaba”.

Mai mulți jurnaliști au semnalat ulterior că Twitter a înlăturat mesajul Poliției. În protestele care au avut loc în țară poliția a răspuns cu grenade și spray-uri lacrimogene, gloanțe de cauciuc asupra demonstranților, dar și jurnaliștilor. În Denver, polițiștii au lovit în mod repetat un reporter de la Denver Post, deși el le-a spus că este reprezentant al presei.

SpaceX: Semnal de alarmă pentru programul spațial rus

Sfârșitul monopolului: după reușita din acest weekend a grupului privat american SpaceX, rușii nu mai sunt singurii care trimit cosmonauți la ISS, o realitate care ar trebui să determine programul spațial rus să se reinventeze, spun specialiștii citați de AFP.

Plecând sâmbătă din Florida cu doi astronauți, noua capsulă SpaceX a andocat ieri cu Stația Spațială Internațională (ISS), după un zbor de 19 ore. Timp de nouă ani, rezidenții ISS au părăsit Pamântul de pe cosmodromul Baikonur, după ce s-au instruit în Rusia și au învățat limba lui Pușkin.

Agenția spațială rusă Roscosmos a „salutat” lansarea rachetei SpaceX, directorul său executiv pentru zboruri cu echipaj, Serghei Krikaliov, afirmând că „succesul acestei misiuni ne va aduce noi oportunități”. Cu toate acestea, lovitura este grea. „Aceste zboruri au reprezentat o șansă neașteptată pentru Moscova de a-și continua producția de Soyuz și de a menține o pondere în negocierile privind ISS”, a declarat Isabelle Sourbès-Verger, cercetător la CNRS, specialist în politici spațiale.

Agenția spațială rusească Roscosmos a beneficiat și financiar, facturând NASA pentru fiecare loc pe ISS cu aproximativ 80 de milioane de dolari.

SpaceX a devenit în 2012 prima societate privată care a trimis o capsulă cargo spre ISS, pe care o aprovizionează în mod regulat de atunci. Doi ani mai târziu, NASA a comandat trimiterea de oameni către ISS, prin adaptarea capsulei Dragon. “Dacă va merge prost, va fi vina mea”, a spus Elon Musk, fondatorul SpaceX.

Agenția spațială a plătit trei miliarde de dolari către SpaceX pentru a concepe, construi, testa și opera capsula, reutilizabilă, pentru șase călătorii dus întors. Dezvoltarea a cunoscut întârzieri, explozii, probleme cu parașutele, dar SpaceX a învins gigantul Boeing, și el plătit pentru a produce o capsulă (Starliner) care nu este încă gata.

SpaceX și NASA au reușit cu succes să lanseze doi astronauți americani pe orbita Pământului, o premieră istorică în colaborarea dintre administrația americană și zona privată. Lansarea cu succes a avut loc la ora 22:22 (ora României), iar la scurt timp după racheta Falcon 9 a aterizat cu succes pe o barjă aflată pe ocean.

UNICEF: Numărul copiilor care trăiesc în familii sărace ar putea să crească cu 86 milioane până la finalul anului

Consecințele economice ale pandemiei de COVID-19 ar putea duce la creșterea cu 86 de milioane a numărului de copii care vor ajunge să trăiască în sărăcie până la finalul anului 2020, ceea ce reprezintă o creștere de 15%, conform unei analize publicate de Salvați Copiii și UNICEF. Țările din Europa și Asia Centrală ar putea înregistra cea mai semnificativă creștere, de până la 44%.

Analiza realizată de Salvați Copiii și UNICEF subliniază faptul că, în lipsa unor măsuri urgente pentru protejarea familiilor față de greutățile financiare provocate de pandemie, numărul total al copiilor care trăiesc sub limita sărăciei, în țările cu venituri mici și medii, ar putea ajunge la 672 de milioane până la finalul anului. Aproape două treimi dintre aceștia trăiesc în Africa Subsahariană și Asia de Sud.

Țările din Europa și Asia Centrală ar putea înregistra cea mai semnificativă creștere, de până la 44% în regiune. America Latină și Caraibe ar putea înregistra o creștere de 22%. “Pandemia de coronavirus a generat o criză socio-economică fără precedent, care consumă toate resursele familiilor din întreaga lume. Amploarea și profunzimea greutăților financiare cu care se confruntă familiile ar putea să anuleze progresele realizate de-a lungul anilor pentru reducerea sărăciei în rândul copiilor și să îi priveze pe aceștia de serviciile esențiale. Fără măsuri concertate, familiile care abia se descurcă ar putea fi împinse în sărăcie, iar cele mai sărace familii s-ar putea confrunta cu privațiuni nemaiîntâlnite de zeci de ani”, a declarat Henrietta Fore, Director Executiv al UNICEF.

Regina Elizabeth II, călare la 94 de ani

Regina Elizabeth II, în vârstă de 94 de ani, a fost fotografiată călare în curtea palatului Windsor, aceasta fiind prima apariție a ei după ce s-a plasat în autoizolare. Imagini cu regina plimbându-se călare prin grădinile castelului Windsor, unde se află alături de prințul consort Philip, au fost difuzate de Palatul Buckingham și publicate pe pagina de Facebook a familiei regale. „Regina este fotografiată călărindu-l pe Fern, un ponei în vârstă de 14 ani, în parcul Windsor, în acest sfârșit de săptămână. Majestății Sale i-a făcut plăcere încă din copilărie să călărească și este preocupată îndeaproape de bunăstarea cailor pe care îi deține pentru reproducere, echitație și curse”, este mesajul care însoțește fotografiile. Alături de pozele recente au fost publicate și trei mai vechi.

Cea mai recentă imagine oficială cu regina Elizabeth II data din 19 martie. Ea a fost realizată la ieșirea din Palatul Buckingham, în drum spre Windsor. În această perioadă, ducii de Cambridge și copii lor se află în reședința din Norfolk, iar prințul Charles și soția lui, Camila, în Scoția.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.