Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Rusia își testează deconectarea de la Internetul mondial

Ziarul de Vrancea
15 dec 2022 591 vizualizări

O deconectare a segmentului rus al Internetului de la World Wide Web ar avea consecințe asupra conectivității întregii rețele mondiale, potrivit unor experți

Moscova se pregătește de o eventuală deconectare de la Internetul mondial, iar exerciții în domeniul securității cibernetice au avut loc în Rusia, după un scenariu al unei inițiative defensive a Moscovei sau al unei măsuri impuse din exterior, în contextul Războiului rus din Ucraina și sancțiunilor impuse de Occident, dezvăluie ziarul rus Kommersant.

O izolare a Internetului rus de restul lumii ar fi fost luată în calcul de Kremlin în martie, după lansarea “operațiunii militare speciale” în Ucraina, dezvăluie Kommersant. Mai multe exerciții în domeniul securității cibernetice au avut loc în acest an, la care au participat bănci, operatori în domeniul telecomunicațiilor și unele dintre cele mai mari societăți în domeniul Internetului, în vederea testării capacității de a funcționa în mod autonom a rețelei rusești.

Potrivit Kommersant, aceste exerciții sunt justificate de situația geopolitică. Vicepremierul rus Dmitri Cernîșenko declară cotidianului că numărul atacurilor cibernetice a crescut cu 80% în 2022. “Anul trecut, sectorul financiar a fost ținta principală, iar anul acesta este vizat sectorul public”, precizează el.

“Dacă Rusia este deconectată de la punctele de schimb europene, ea își va redirecționa traficul de Internet către Asia”, declară un expert citat de cotidian. Proiectul unui Internet “suveran” - evocat în mai multe rânduri de către președintele rus Vladimir Putin - a fost eclipsat în ultimele luni de restricții de acces la anumite site-uri - Twitter și Instagram. O izolare digitală a Rusiei - în măsura în care poate fi realizată - ar accentua controlul statului asupra datelor personale și libertăților individuale și alimentează temeri ale unor experți și apărătorio ai drepturilor omului.

Din interiorul Rusiei, mai mulți furnizori de acces la traficul de Internet, ca de exemplu LINX, și-au deconectat deja serviciile Rostelecom sau MegaFon.

De asemenea, “furnizorul de cloud american Clouflare a refuzat să coopereze cu Federația rusă, însă Departamentul de Stat american a îndemnat ca Rusia să nu fie deconectată de la Internet”, scrie Kommersant. Marii actori de stat - și mai ales serviciile de informații - preferă posibilitatea de a obține informații și nu lipsa datelor.

Începând din martie, autoritățile ruse au luat măsuri să protejeze site-uri de stat. Toate site-urile de web ale serviciilor publice au fost îndemnate să treacă numele de domeniu rus, să renunțe la găzduiri în străinătate și să-și consolideze politica parolelor. Însă șase luni mai târziu aceste constrângeri au fost ignorate de către site-uri de stat regionale, care continuă să folosească coduri descărcate din străinătate, potrivit Kommersant.

Ziarul explică acest lucru prin faptul că amenzile sunt mici, de aproximativ 5.000 de ruble (83 de euro).

O deconectare a segmentului rus al Internetului de la World Wide Web ar avea consecințe asupra conectivității întregii rețele mondiale, potrivit unor experți. “Traficul din Kazahstan și din anumite părți ale unor țări asiatice trec prin Federația rusă”, explică un expert, Ivan Begtin. În pofida faptului că există modele de Internet închis - în Iran și în China -, un “shutdown” este puțin probabil în Rusia, estimează expertul, care consideră că va avea loc o și mai mare “înăsprire internă a restricționării accesului”.

Patru cimpanzei care au evadat de la o grădină zoologică din Suedia au fost împușcați

Trei cimpanzei au fost împușcați mortal, iar un al patrulea a fost rănit, după ce au evadat de la o grădină zoologică din Suedia. Furuviksparken susține că a fost nevoită “în mod tragic” să recurgă la această soluție, întrucât primatele reprezentau un pericol pentru public. Un al cincilea cimpanzeu pare să se fi întors nevătămat la grădina zoologică, din proprie inițiativă, relatează “The Guardian”.

Cei cinci cimpanzei au evadat din incinta în care se aflau la grădina zoologică Furuviksparken de lângă Gävle, oraș aflat la 165 km nord de Stockholm. Au petrecut timp mai multe ore în libertate înainte ca trei dintre ei să fie împușcați mortal, în timp ce un al patrulea a fost rănit.

Cotidianul “Dagens Nyheter” a scris că s-a apelat la șapte trăgători de elită, ajutați de un număr mare de polițiști și de mai multe drone. “Sunt animale foarte puternice și absolut deloc domesticite”, a explicat miercuri Daniel Wikdahl, un purtător de cuvânt al poliției, la postul public de televiziune SVT. Oficialul a spus că decizia de a împușca cei patru cimpanzei a fost luată de grădina zoologică din cauza pericolului pe care îl reprezentau pentru public.

Annika Troselius, o purtătoare de cuvânt a grădinii zoologice, a declarat că animalele a trebuit să fie eutanasiate deoarece nu existau suficiente tranchilizante pentru a le supune pe toate. “Am avut veterinari la fața locului, dar au făcut evaluarea că nu avem suficient anestezic. De aceea am apelat la trăgători”, a justificat Troselius. “Toată această situație este tragică din toate punctele de vedere posibile. Ne asumăm întreaga responsabilitate”, a adăugat ea.

Jurnaliștii care sosiseră la fața locului după evadarea animalelor, care a avut loc în jurul orei locale 13.00, au declarat că poliția le-a spus să “se urce înapoi în mașină și să plece” pentru propria lor siguranță. Grădina zoologică a îndemnat locuitorii din zonă să rămână în casă, să își încuie ușile și să închidă ferestrele. “Cimpanzeii sunt animale puternice și au o clasificare de risc ridicat”, a declarat Troselius. “Personalul nostru nu are voie să lucreze în contact apropiat cu ei”, a adăugat ea.

Grădina zoologică Furuviksparken, care în prezent este închisă pentru acest sezon, avea șapte cimpanzei și se pare că este singurul centru de cercetare a primatelor din regiunea nordică. Într-un comunicat, gărdina zoologică spune că nu știe cum au evadat animalele, dar promite că va face o anchetă.

Șaizeci și patru de ucraineni și un deținut american, eliberați într-un schimb de prizonieri între Kiev și Moscova

În total 64 de ucraineni și un deținut american au fost eliberați într-un nou schimb de prizonieri între Moscova și Kiev, a anunțat președinția ucraineană, după eliberarea baschetbalistei americance Brittney Griner în schimbul eliberării traficantului de armament Viktor Bout între Rusia și Statele Unite. “Șaizeci și patru de militari din forețele ucrainene, care au luptat în regiunile Donețk și Lugansk se întorc acasă”, și-a exprimat satisfacția într-o postare pe Telegram, miercuri, șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski Andrii Iermak.

Un american - Suedi Murekezi - “a fost de asemenea eliberat” în acest schimb de prizonieri, precizează el. Potrivit agenției oficiale ruse de presă Tass, Murekezi a fost arestat în iunie, în estul Ucrainei, și a fost inculpat la începutul lui august cu privire la “participare la manifestații proucrainene și antiruseșeti” și la “incitare la ură rasială”, la Herson, în sudul Ucrainei, la începutul Războiului rus în Ucraina.

Potrivit avocatului americanului, citat de Tass, el se afla la manifestațiile respective “din întâmplare”. Clientul său “nu a luat parte niciodată la operațiuni militare” în regiunea Donețk, a subliniat avocatul. Suedi Murekezi “lucra la un club de noapte la Herson”, a precizat el.

Orașul Herson a fost recucerit la începutul lui noiembrie de către forțe ucrainene, în urma unei contraofensive de câteva săptămâni. În cadrul acestui schimb de prizonieri, patru trupuri neînsuflețite “au fost restituite” Ucrainei, a mai anunțat Andrii Iermak.

Al patrulea băiat moare după ce a căzut în Lacul înghețat Solihull

Un al patrulea copil, în vârstă de șase ani, a murit după ce a căzut, împreună cu alți trei, duminică, într-un lac înghețat, în Birmingham, în centrul Angliei, a anunțat poliția. Cei patru băieți, în vârstă de șase, opt, zece și 11 ani, au fost scoși din apă în stop cardiac după ce au căzut în Lacul Solihull.

Poliția din West Midlands a anunțat luni că trei dintre ei au murit. “Cu o profundă tristețe anunțăm că în această (miercuri) după-amiaza acest copil în vârstă de șase ani care era spitalizat și-a pierdut lupta pentru viață”, a anunțat miercuri, într-un comunicat, poliția. “Transmitem cele mai sincere condoleanțe familiilor și prietenilor persoanelor afectate de această tragedie”, a anunțat poliția.

Martori au declarat că i-au văzut pe copii jucându-se pe lacul înghețat. Gheața s-a spart, iar copiii au căzut în apă. Unul dintre băieți a căzut în apă încercând să-l salveze pe unul dintre ceilalți.

Acest accident a avut loc în timp ce în Regatul Unit are loc un val de frig deosebit de intens, în care temperaturile au scăzut până la minus 17 grade Celsius în centrul Scoției.

Fostul președinte georgian încarcerat Mihail Saakașvili, în greva foamei

Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, care ispășește în prezent o pedeapsă cu închisoarea într-un spital, a anunțat că a intrat în greva foamei, din cauză că nu a putut participa la o audiere după ce a depus o cerere de eliberare din motive de sănătate, relatează AFP. “Mihail Saakașvili a început o grevă a foamei și cere să i se permită să participe la audieri prin videoconferință”, de la spitalul în care primește îngrijiri, sub pază, de mai multe luni, a declarat AFP avocatul fostului șef de stat, Dito Sadzaglișvili.

Republica Moldova va acționa în judecată Gazprom

Chișinăul se pregătește să acționeze în judecată gigantul rus din domeniul gazului Gazprom, pe care îl consideră responsabil de actuala criză energetică din Republica Moldova, a declarat ministrul moldovean al infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu. “Faptul că noi suntem nevoiți să cumpărăm gaz și curent de pe piață (internațională) este din vina Gazpromului și juriștii noștri deja se ocupă de aceste detalii, pentru a acționa concernul rus în judecată pentru neexecutarea contractului”, a afirmat Spînu, citat de Unimedia.

În opinia oficialului de la Chișinău, “criza energetică prin care trece acum Moldova este generată de Gazprom-Kremlin”. “Dacă acest concern și-ar onora azi angajamentele contractuale cu Moldova, criza energetică dispare și toți vor avea gaz și energie”, a afirmat el.

Spînu a dat asigurări că Republica Moldova va cere despăgubiri companiei ruse, dat fiind că, din cauza Gazprom, autoritățile din Republica Moldova s-au văzut obligate să reloce “bani de pe alte segmente, să luăm credite”. “Gazprom poate face orice. În ultimul an, ei ne-au demonstrat că sunt capabili de orice. Ei au tăiat gazul la toată Europa. Au închis gazul bulgarilor, italienilor, germanilor. Au închis robinetul spre Ucraina, au deconectat Polonia, Finlanda”, a amintit el.

De luni de zile, Republica Moldova se confruntă cu întreruperi în furnizarea de gaz rusesc și cu pene de curent, ceea ce a provocat mari probleme în țară, care s-a văzut nevoită să ceară ajutorul Uniunii Europene și să cumpere volume suplimentare de la țări terțe. În octombrie, Gazprom a redus cu 30% furnizarea de gaz către Moldova și cu 50% în noiembrie, comparativ cu cantitățile stabilite, iar în decembrie scăderea va fi de 56,5%.

Vaccinurile anti-Ebola dezvoltate de J&J și Merck produc anticorpi de lungă durată

Vaccinurile dezvoltate împotriva Ebola de grupurile farmaceutice Johnson & Johnson și Merck au produs anticorpi împotriva acestui virus și par să fie sigure la copii și la adulți, potrivit datelor medicale obținute de la două studii clinice, ale căror rezultate au fost publicate miercuri. Vaccinurile ambelor companii au produs anticorpi la 14 zile după administrarea primei doze din cele două doze prevăzute, iar acei anticorpi erau încă prezenți în concentrații diverse atât la copii cât și la adulți la un an după administrarea serurilor, arată cele două studii realizate în Africa de Vest. Vaccinurile au fost concepute pentru a ținti tulpina Zair a virusului, nu tulpina Sudan, care a cauzat recent o epidemie și a provocat cel puțin 56 de decese în Uganda.

O schemă de vaccinare a testat o doză a vaccinului J&J, urmată de o doză booster a vaccinului creat de producătorul danez Bavarian Nordic, iar o altă schemă de inoculare a testat două doze ale vaccinului Merck, administrate la un interval de opt săptămâni între ele. A treia schemă a combinat prima doză a vaccinului Merck și un placebo. “Studiul a arătat că ambele vaccinuri au generat reacții bune bazate pe anticorpi”, a declarat Clifford Lane, cercetător și director clinic la Institutul Național pentru Alergii și Boli Infecțioase, parte a National Institutes of Health (NIH) din Statele Unite.

Doar vaccinul Merck poate fi administrat ca doză singulară, în timp ce vaccinul J&J trebuie să fie injectat într-o schemă cu două doze, a precizat cercetătorul american. Cercetătorii de la NIH au notat faptul că nu au putut să examineze nivelul actual de protecție oferit de vaccinuri împotriva bolii, întrucât niciun participant nu a contractat Ebola în timpul studiilor clinice, ale căror înrolări au început încă din 2017. Însă ei au putut să stabilească faptul că vaccinurile sunt sigure la copii și la adulți. “O monitorizare pe termen lung a participanților incluși în acest studiu are loc în această perioadă pentru a stabili dacă și când ar putea fi nevoie de o doză booster”, a declarat Brian Greenwood, coautor al studiului și cercetător la London School of Hygiene & Tropical Medicine.

În total, 1.400 de adulți și 1.401 copii cu vârste cuprinse între 1 și 17 ani au participat la aceste studii realizate în colaborare cu Ministerul Sănătății din Liberia și cu Centrul Universitar pentru Studii Clinice și Centrul pentru Dezvoltarea Vaccinurilor din Mali.

Fost pușcaș marin, executat în Mississippi

Un fost pușcaș marin american, care a mărturisit că a violat și ucis o adolescentă de 16 ani în 2000, a fost executat miercuri în statul Mississippi.

Thomas Edwin Loden, 58 de ani, a primit o injecție letală la orele 18.00 (joi, 00.00 GMT) la penitenciarul Parchman, o închisoare supraaglomerată din acest stat conservator aflat în sudul Statelor Unite. Loden a pledat vinovat pentru răpirea lui Leesa Gray în 2000, când aceasta a rămas blocată pe un drum de țară după ce mașina ei a făcut o pană de cauciuc.

Fost pușcaș marin și recrutor pentru acest corp de armată, el a mărturisit că a violat-o pe Gray de mai multe ori în furgoneta ei înainte de a o sufoca și apoi strangula. Loden a fost găsit a doua zi pe marginea unui drum, cu cuvintele “Îmi pare rău” gravate pe piept, potrivit documentelor judiciare. El a fost condamnat la moarte în 2001.

Execuția sa a fost prima din Mississippi în acest an și a doua din 2013, statul confruntându-se cu probleme seriose în procurarea substanțelor letale necesare pentru execuții. El a devenit al 18-lea deținut executat în Statele Unite în 2022.

Pedeapsa cu moartea este legală în aproape jumătate din cele 50 de state americane, dar anul acesta a fost aplicată doar în cinci state: Alabama, Arizona, Missouri, Oklahoma și Texas.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.