Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Roche: Un posibil medicament ar putea fi disponibil “până la vară”

Ziarul de Vrancea
23 mar 2020 1629 vizualizări

China a inclus Actemra în ghidul de tratament pentru pacienții cu forme severe de COVID-19

Un tratament pentru cele mai severe simptome respiratorii cauzate de noul coronavirus ar putea trece de testele clinice cel mai devreme în această vară, a anunțat producătorul medicamentului, compania farmaceutică Roche.

Vestea vine după ce compania farmaceutică a primit aprobare pentru testarea noului medicament din partea Administrației Alimentelor și Medicamentelor din Statele Unite (FDA). FDA speră că Actemra, care a primit deja aprobare pentru fi utilizat în Statele Unite la tratarea artritei reumatoide, ar putea, de asemenea, să amelioreze inflamații similare cu care se confruntă pacienții cu forme severe de COVID-19, care dezvoltă pneumonie. China a inclus Actemra în ghidul de tratament pentru pacienții cu forme severe de COVID-19, boala provocată de noul coronavirus, la începutul lunii martie. Autorizația FDA de a demara testele ar fi primul test riguros al medicamentului în cazul pacienților cu coronavirus, a declarat directorul medical al Roche, Levi Garraway, pentru McClatchy Washington Bureau.

“În unele forme de pneumonie virală, pneumonia se declanșează nu doar pentru că virusul e prezent, ci pentru că răspunsul inflamator este exacerbat”, a spus Garraway într-un interviu telefonic. “În China, au existat voci care au argumentat că acesta ar putea funcționa împotriva pneumoniei (COVID-19) și au constatat rezultate încurajatoare din punctul lor de vedere.”

Atenție la “speranțele false”

Medici din Italia au făcut la rândul lor experimente cu acest medicament, rezultatele fiind promițătoare, a adăugat Levi Garraway, fapt care a motivat Roche să solicite FDA aprobarea în procedură accelerată. “Obiectivul nostru este să demarăm studiul cât mai devreme posibil, din aprilie. Lucrăm zi și noaptea ca să putem începe”, a precizat Levi Garraway. Faza a treia de teste - ultima etapă înainte ca FDA să aprobe un medicament pentru comercializare - ar putea fi finalizată în acest caz până la vară, a spus Garraway. “La vară este un termen care pare rezonabil”.

FDA va decide atunci dacă va autoriza în regim de urgență medicamentul pentru a fi disponibil pe scară largă. Departamentul de Sănătate și Servicii Umane a cerut totodată Genentech, membru al grupului farmaceutic Roche și producătorul Actemra, să pună la dispoziție 10.000 de doze din acest medicament pentru Stocul Strategic Național.

Președintele Donald Trump a îndemnat în mod public FDA să accelereze procedura de aprobare a medicamentelor existente sau a combinațiilor medicamentoase considerate promițătoare în tratarea COVID-19. Medici din cadrul grupului operativ de la Casa Albă privind coronavirusul au îndemnat la precauție în ceea ce privește oferirea de “speranțe false” publicului, în contextul în care oamenii de știință abia au demarat procesul - care va dura mai multe luni - pentru testarea eficacității și siguranței anumitor medicamente și a dozajelor acestora pe pacienți cu coronavirus. FDA a aprobat recent teste pentru medicamentul Remdesivir, care se află de asemenea în faza de testare în China, și a aprobat o combinație de hidroxiclorochină și azitromicina pentru uzul compasional - o sintagmă utilizată de medici atunci când solicită utilizarea unui medicament neaprobat destinat pacienților în stare critică. Potrivit comisarului FDA Stephen Hahn, testele se vor întinde pe mai multe luni, iar agenția va desfășura “procedura normală” înainte de a autoriza utilizarea publică a oricărui medicament pentru tratamentul COVID-19.

La începutul acestei luni, în timp ce epidemia de coronavirus lua proporții pe teritoriul Statelor Unite, administrația Trump a lansat un apel companiei elvețiene Roche, cerându-i să fabrice în masă kituri de testare pentru coronavirus, ale căror rezultate ar putea fi rapid procesate.

Expert chinez: Pacienți cu simptome diferite trebuie tratați cu terapii diferite

Experți medicali chinezi subliniază că trebuie folosite terapii diferite pentru tratarea pacienților cu simptome diferite ale bolii produse de noul coronavirus, COVID-19, transmite marți Xinhua. “Pacienți cu simptome ușoare trebuie supuși carantinei centralizate, cu monitorizarea semnelor vitale, și transferați în spitale desemnate dacă simptomele se deteriorează”, a spus într-o conferință de presă în capitala chineză Wang Guiqiang, expert în boli infecțioase la Spitalul Universitar din Beijing. Pacienții grav bolnavi și în stare critică trebuie tratați în spitale desemnate pentru că rata de mortalitate în rândul acestora este relativ ridicată și boala avansează rapid, a explicat expertul. “Pacienții cu simptome diferite trebuie tratați în facilități diferite”, a insistat Wang. “Altfel, mare parte din resursele medicale cum sunt paturile de spital vor fi folosite pentru cazuri ușoare, iar cazuri severe și critice, care au nevoie mai mare de tratament proactiv, pot rămâne netratate. Acest lucru va duce la o rată crescută de mortalitate”, a subliniat Wang. Acesta a atras totodată atenția asupra necesității de a aplica terapiile adecvate, cum sunt oxigenoterapia, suportul respirator și susținerea organelor vitale. Oxigenoterapia trebuie aplicată tuturor pacienților cu COVID-19, iar suportul respirator este foarte important pentru tratarea cazurilor severe, de la folosirea măștilor și a ventilatoarelor până la aparatele ECMO (oxigenare extracorporală arterio-venoasă cu membrană), a notat expertul chinez. “Dacă starea unui pacient se agravează, terapia cu oxigen nu este suficientă”, situație în care trebuie eliberate căile respiratorii și folosit un ventilator, a adăugat Wang.

Expertul chinez a subliniat în același timp importanța de a proteja și organele vitale simultan cu tratamentul pentru COVID-19, dat fiind că mulți pacienți au murit din cauza unor afecțiuni preexistente, devenite fatale ca urmare a hipoxemiei.

OMS: SUA ar putea deveni noul epicentru al pandemiei

n 85% dintre noile contaminări înregistrate în ultimele ore se concentrează în Europa și Statele Unite

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat ieri o “accelerare foarte puternică” a epidemiei noului coronavirus în Statele Unite.

Întrebată dacă Statele Unite ar putea deveni noul epicentru al pandemiei, o purtătoare de cuvânt a OMS, Margaret Harris, a răspuns că “asistăm la o accelerare foarte puternică a numărului cazurilor în Statelor Unite. Cred, deci, că au potențialul”.

Bilanțul victimelor pandemiei la nivel mondial – circa 15.000 de morți - ar urma “să crească considerabil”, pe măsura semnnalării unor noi cazuri, a apreciat Margaret Harris. Potrivit OMS, 85% dintre noile contaminări înregistrate în ultima zi se concentrează în Europa și Statele Unite.

Trump recunoaște că “nu este ușor” să procure măști și aparate medicale

Președintele american Donald Trump a anunțat marți că administrația federală depune eforturi să ajute statele să-și procure măști de protecție și aparate medicale de ventilare, dar a recunoscut că acest lucru “nu este ușor”, relatează Reuters.

“Piața mondială a măștilor de protecție și de respiratoare este nebună. Noi ajutăm statele să-și procure aceste echipamente, însă nu este ușor”, a scris pe Twitter președintele american. Trump precizează că 400 de aparate medicale de ventilare au fost puse la dispozițiaorașului New York. “Munca începe în patru spitale din New York”, afirmă el. “Milioane de echipamente de diverse tipuri sosesc!”.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că ar constata o “foarte puternică accelerare” a numărului contaminărilor cu noul coronavirus în Statele Unite care ar putea devi epicenturl epidemiei.

Potrivit ultimelor date disponibile, în Statele Unite s-au înregistrat 42.187 de contaminări cu noul coronavirus, dintre care peste 550 mortale. De săptămâna trecută, guvernatorii unui număr de aproximativ 20 de state - inclusiv California și New York - au luat măsuride izolare a populației.

Italia: Numărul contaminărilor, probabil de zece ori mai mare decât bilanțul oficial

Numărul contaminărilor cu noul coronavirus în Italia probabil că este de zece ori mai mare decât bilanțul oficial - de peste 64.000 de oameni infectați -, a estimat ieri directorul Protecției Civile italiene, care asigură colectarea datelor cu privire la pandemie. Ultimele date oficiale anunțau 6.077 de decese de la apariția primului caz, în Lombardia, la 21 februarie, care fac din Italia cea mai afectată țară de pandemie - în care numărul victimelor este de două ori mai mare decât cel înregistrat în China, unde a apărut virusul în decembrie.

În măsura în care persoanele care luptă împotriva virusului în spitale au fost cele mai testate, probabil că mii de contaminări au trecut neobservate. “O proporție de un caz confirmat la zece (neconfirmate) ni se pare credibil”, a declarat directorul Protecției Civile italiene Angelo Borrelli într-un interviu acordat cotidianului La Repubblica, apreciind că, în realitate, în Italia ar putea fi contaminați 640.000 de oameni. În contextul în care sistemul de sănătate italian întâmpină dificultăți în preluarea pacienților, din cauza unei penurii a măștilor de protecție și a ventilatoarelor, autoritățile sanitare se aprovizionează cu greu din străinătate. Potrivit lui Angelo Borrelli, India, România, Rusia și Turcia au încetat să mai comercializeze acest tip de dispozitive medicale. “Noi contactăm amabsadele, dar îmi este teamă că nu vom mai putea primi măști din străinătate”, a declarat el.

Un preot din Italia, mort după ce a cedat ventilatorul mecanic unui alt pacient mai tânăr

Un preot italian infectat cu coronavirus care i-a cedat voluntar ventilatorul mecanic unui pacient mai tânăr a murit și este omagiat în Peninsulă. E vorba despre părintele Giuseppe Berardelli (72 de ani), care a murit în noaptea de 15 spre 16 martie în spitalul din localitatea Lovere, regiunea Bergamo – una dintre cele mai afectate din toată Italia. Relatarea gestului de maximă generozitate a fost făcută de un cadru medical din spital, citat de presa locală. Până acum, peste 50 de preoți au fost uciși de coronavirus în Italia.

Spania calcă pe urmele Italiei

Spania înregistra ieri dimineață 39.673 de contaminări cu noul coronavirus - un bilanț care a crescut cu 20% într-o singură zi - a anunțat Ministerul spaniol al Sănătății. Numărul deceselor din cauza SARS-CoV-2 a crescut la 2.696 de morți, de la 2.182 luni - o creștere cu aproape 24% într-o singură zi.

Nigeria: Cel puțin 70 de soldați uciși într-o ambuscadă jihadistă

Cel puțin 70 de soldați au fost uciși într-un atac asupra convoiului lor în nord-estul Nigeriei, regiune afectată de violențele grupării jihadiste Statul Islamic în Africa de Vest (ISWAP), au anunțat ieri surse militare. “Am înregistrat pierderi foarte grele”, a declarat, sub rezerva anonimatului, o sursă militară de rang înalt. “Cel puțin 70 de soldați, potrivit acestei surse, au fost uciși într-o ambuscadă” luni în regiunea Konduga (statul Borno). “Teroriștii au vizat în mod special un camion încărcat cu lansatoare de rachete și grenade, după care au incendiat vehiculul”, a declarat pentru AFP o altă sursă militară. Șaptezeci de corpuri au fost găsite, “dar bilanțul ar putea fi mult mai mare și operațiunea de numărare a victimelor este în curs de desfășurare”, a adăugat sursa citată. “Vom avea un bilanț mai precis al morților și al militarilor răpiți până la sfârșitul zilei”, a declarat această sursă.

Convoiul militar plecase luni dimineață din Maiduguri, capitala Borno, și se îndrepta spre tabere unde își au baza jihadiștii cu scopul de a le ataca, a explicat agenției franceze de presă un membru al milițiilor civile care luptă de partea armatei nigeriene. Contactat de AFP, un purtător de cuvânt al armatei nu a dorit să se exprime asupra acestui atac. Combatanții ISWAP, filială a Boko Haram afiliată grupării Statul Islamic din august 2016, și-au intensificat atacurile împotriva forțelor armate și au ucis zeci, dacă nu chiar sute, de soldați nigerieni.

Conflictul între forțele armate nigeriene și Boko Haram s-a soldat cu 35.000 de morți din 2009 și până în prezent și două milioane de persoane nu se pot încă întoarce la casele lor. Conflictul s-a extins în Niger, Ciad și Camerun. AGERPRES

Olanda interzice toate adunările publice până pe 1 iunie

Olanda și-a consolidat măsurile adoptate cu scopul de a limita răspândirea pandemiei de coronavirus și a interzis toate evenimentele și adunările publice până la data de 1 iunie. Anterior acestei decizii, interdicția care limita adunările umane la cel mult 100 de persoane era valabilă în Olanda până pe 6 aprilie. “Sunt conștient că noua interdicție este foarte dificilă. Dar nu avem de ales”, a declarat Ferdinand Grapperhaus, ministrul olandez al Justiției.

Poliția va putea să intervină și să acorde amenzi drastice în cazul încălcării acestei dispoziții. Potrivit lui Ferdinand Grapperhaus, motivul acestor măsuri mai stricte are la bază faptul că mulți olandezi au ignorat dispozițiile precedente. Weekendul trecut, multe plaje și parcuri au fost supraaglomerate. O distanță de siguranță de 1,5 metri trebuie menținută între două persoane, a insistat prim-ministrul Mark Rutte. “Rămâneți în casă cât mai mult timp posibil”, a adăugat el.

Reguli mai stricte vor fi aplicate și în interiorul locuințelor din Olanda: rezidenții nu vor putea să primească mai mult de trei invitați și ar trebui să iasă singuri atunci când își fac cumpărăturile. Copiii nu vor mai avea voie să se joace împreună în aer liber. Potrivit noilor dispoziții oficiale, primarii vor putea de acum să închidă plajele, parcurile și spațiile de camping. În Olanda, 4.749 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus au fost confirmate, alături de 213 decese.

Marea Britanie: Mesajul televizat al premierului, cea mai mare audiență din ultimii 8 ani

Mesajul televizat prin care prim-ministrul Boris Johnson a anunțat măsuri stricte privind încercarea de stopare a răspândirii Covid-19 în Regat a înregistrat cea mai mare audiență a unei transmisiuni din ultimii opt ani în Marea Britanie. Transmisiunea de luni seară a fost urmărită de peste 27 de milioane de telespectatori, potrivit BBC.

La BBC One, ea a fost urmărită de 15,5 milioane de telespectatori, la ITV, de 5,7 milioane, iar la Channel 4, de 1,6 milioane. Alți 4,4 milioane de oameni au urmărit anunțul pe BBC News și Sky News.

Discursul a fost transmis și online, de Amazon Prime.

Până acum, cea mai urmărită transmisiune din ultimii ani în Marea Britanie a fost a ceremoniei de închidere a Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012, cu 24,5 milioane de telespectatori. Britanicii au fost plasați în carantină, putând să își părăsească locuințele doar pentru cumpărături de strictă necesitate, pentru a face mișcare o dată pe zi, pentru a merge la serviciu, dacă este necesară deplasarea, și pentru a primi îngrijiri medicale.

Rusia admite că nu are o “imagine clară” a amplorii epidemiei

Rusia a admis ieri că nu are o “imagine clară” a amplorii contaminării cu coronavirus în țară, în condițiile în care până în prezent numărul de cazuri detectate rămâne redus comparativ cu Europa occidentală.

“Problema este că volumul de teste este foarte redus și nimeni nu are o imagine clară” a realității în Rusia, ca și în restul lumii, a spus primarul Moscovei, Serghei Sobianin, care care conduce grupul de lucru împotriva epidemiei și a participat la o reuniune cu președintele Vladimir Putin, potrivit declarațiilor sale publicate pe site-ul Kremlinului. În mai multe rânduri, săptămâna trecută, președintele Putin a prezentat o situație sub control, arătând în contrapondere situația din Franța și Italia. Primarul, un apropiat al lui Putin, a afirmat că în Moscova numărul de cazuri detectate la ora actuală, 290, este subestimat. Există fără îndoială între 400 și 500, a adăugat el. În Rusia sunt contabilizate oficial 495 de cazuri “Este o dinamică ridicată, este o situație serioasă care este în curs de dezvoltare”, i-a spus Sobianin președintelui rus. Primarul, care a aplicat în Moscova cele mai stricte măsuri din Rusia, cu limitarea circulației, a adunărilor publice sau închiderea școlilor și a mall-urilor, a apreciat că regiunile țării trebuie să urmeze aceste exemplu. Acesta a cerut ca persoanele de peste 65 de ani să stea în casă, ala cum este cazul la Moscova de joi. O altă prioritate este recenzarea călătorilor veniți din străinătate în ultimele săptămâni. Acesta a citat regiunea Primorie, din Orientul Îndepărtat, unde 6.000 de persoane au venit din “zonele infectate”. “Este o problemă, o mare problemă. Și, mai devreme sau mai târziu, problema va deveni virală”, a avertizat el.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.