Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Rata incidenței Covid din ultimele șapte zile atinge un nivel ”record” de 2 la mie de la începutul epidemiei în Germania

Ziarul de Vrancea
7 nov 2021 1110 vizualizări

Rata incidenței covid-19, un indice care măsoară numărul de cazuri noi la 100.000 de locuitori, a atins luni 201,1 în ultimele șapte zile - un nou „record” de la începutul pandemiei, în urmă cu un an și jumătate, anunță Institutul Robert Koch (RKI), relatează AFP. Ultimul „record” era de 197,6, înregistrat la 22 decembrie 2020.

În contextul în care nivelul vaccinării stagnează sub 70% în Germania, autoritățile au îndemnat în ultimele zile populația să se vaccineze. „În cazul celor nevaccinați, există un risc foarte puternic să se contamineze în lunile viitoare”, avertiza miercuri directorul RKI Lothar Wieler.

În landul Saxonia (est) - unde rata incidenței atinge peste dublu față de media națională, și anume 491,3 -, pesoanele nevaccinate sunt vizate, începând de luni, de noi restricții. Accesul în interiorul restaurantelor și la evenimente în interior este permis numai persoanelor complet vaccinate sau care prezintă dovada faptului că s-au vindecat de Covid-19.

Aceste reguli noi sunt cele mai constrângătoare impuse la nivel persoanelor nevaccinate.Numai copiii și persoanele care nu pot fi vaccinate din motive medicale sunt scutite de la aceste reglementări noi.

Această intensificare puternică a epidemiei intervine în contextul în care Germania se află într-o perioadă neclară politic, în urma alegertilor legislative de la 26 septembrie.

Partidele care negociază în prezent formarea unei noi coaliții de guvernare, până la începutul lui decembrie, Partidul Social Democrat (SPD), Verzii și Partidul Liberal (FDP) au exclus, pentru moment, vaccinarea obligatorie și impunerea unor noi carantine cel puțin în ceea ce privește persoanele vaccinate.

Rusia revine la o viață normală, după o săptămână liberă decretată de Putin, în pofida unu val Covid care continuă

Rusia a revenit la o viață normală luni, după o săptămână liberă la nivel național, decretată de către autorități cu scopul de a opri răspândrea noului coronavirus, în pofida faptului că ea continuă să înregistreze zeci de mii de îmbolnăviri și peste 1.000 de morți pe zi, relatează AFP.

Președintele rus Vladimir Putin a decretat o perioadă liberă de la 30 octombrie la 7 noiembrie, cu scopul de a rupe lanțul contagiunii în Rusia, cea mai îndoliată țară de Covid-19 în Europa.

La Moscova și în cele mai multe orașe rusești, această măsură a implicat închiderea cafenelelor și restaurentelor, a centrelor sportive, saloanelor de înfrumusețare și magazinelor de produse neesențiale.

Record de contaminări

Majoritatea regiunilor rusești a decis să nu prelungească aceste măsuri, iar numai unele dintre ele, între care Novgorod (nord-vest) sau Tomsk (Siberia), au optat să o prelungească cu o săptămână.

Rusia a înregistrat, cu toate acestea, un nou „record” de contaminări zilnice sâmbătă - 41.335 de cazuri noi de Covid-19 - înregistrate în 24 de ore. Un nou „record” de morți zilnice din cauza covid-19 - 1.195 - a fost înregistrat joi, în mijlocul peroadei libere.

Luni, autoritățile ruse au anunțat că au înregistrat în mod oficial 39.400 de cazuri noi de covid-19 în ultimele 24 de ore și 1.190 de morți. Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, consideră că este „prea devreme”, luni, să se tragă concluzii cu privire la perioada liberă. „Va fi clar abia peste o săptămână”, a declart el presei.

De la începutul toamnei, Rusia a bătut deja de mai multe ori „recorduri” de contaminare și de morți zilnice din cauza covid-19, în plină intensificare a epidemiei.

În urma unei carantine stricte, în primăvara lui 2020, autoritățile au refuzat să o reimpună, în pofida altor valuri ale epidemiei, cu scopul de a limita pierderile economice.

Răspândirea rapidă a Covid-19 este facilitată de un nivel slab al vaccinării populației ruse, pe fondul unei neîncrederi larg răspândite față de vaccinurile anti-Covid locale.

În pofida faptului că Rusia dispune de mai multe vaccinuri concepute în țară, doar 34% dintre cei aproximativ 144 de milioane de ruși s-au vaccinat complet, potrivit unor statistici oficiale.

În total, Rusia a înregistrat în mod oficial până în prezent 8.834.495 de îmbolnăviri cu noul coronavirus și 248.004 de morți din cauza Covid-19

Potrivit agenției ruse de statistică Rosstat, care are o definiție mai largă a morților din cauza Covid-19, bilanțul total al epidemiei ruse era de aproape 450.000 de morți la sfârșitul lui septembrie.

Premierul Johnson, acuzat de favoritism, îndemnat să prezinte explicații în Camera Comunelor

Premierul britanic Boris Johnson era supus luni unor presiuni pentru a da explicații în Camera Comunelor, în urma unei intensficări a unor acuzații de favoritism formulate împotriva Guvernului său, în urma unor scandaluri și unor valuri de indignare, relatează AFP.

Boris Johnson a provocat un val de indignare săptămâna trecută, după ce a și-a exprimat susținerea față de o reformă a Regullamentului Parlamentului, cu scopul de a evta, astfel, sancționarea unui deputat din cadrul Partidului său Conservator (Tories), ținta unei adevărate ploi de critici din cauza activităților de lobby pe care le desfășoară.

Această manevră viza să permită oricărui deputat luat în colimator să se apere și să facă apel și viza în același timp să-i permită lui Owen Paterson, din cadrul Partidului Conservator, să evite să fie suspendat în Parlament.

Însă această manevră s-a transformat într-un scandal politic, iar Johnson a fost nevoit să dea înapoi.

Guvernul Johnson a fost afectat deja de un scandal recent, care a scos la iveală legături periculoase între putere și medii de afaceri, cu privire la atribuirea unor contracte de echipament unor întreprinderi private în timpul pandemiei covid-19.

Sunday Times și Open Democracy au dezvăluit duminică, în urma unei anchete jurnalistice, că aproape tuturor celor 16 trezorieri ai Partidului Conservator din ultimii 16 ani li s-au oferit posturi în cadrul Camerei Lorzilor - camera superoară a Parlamentului, alcătuiră din membri nealeși, după ce au crescut nivelul donațiilor către Tories la trei milioane de lire sterline (3,5 milioane de euro).

„Țara nu a auzit încă niciun cuvânt de regret cu privire la tentativele (lui Johnson) de a crea o regulă pentru el și pentru prietenii săi și altă regulă pentru toți ceilalți. El trebuie să vină în fața (membrilor) Camerei (Comunelor)”, denunță deputata liberal-democrată Wendy Chamberlain, o fostă polițistă, care a lansat o dezbatere pe această temă, la BBC.

„Există cu siguranță conflicte de interes care trebuie să fie examinate”, a subliniat ea.

Partidul Liberal Democrat (Lib-Dem) a îndemnat la o anchetă independentă cu privire la acuzații de corupție și „imoralitate” vizând Guvernul.

Numărul total de cazuri de Covid-19 a depășit 250 de milioane la nivel global

Numărul total de cazuri de Covid-19 a depășit luni 250 de milioane, la nivel global, având în vedere că unele țări din estul Europei înregistrează cifre record de infecții cu SARS-CoV-2, potrivit unei analize efectuate de agenția de presă Reuters.

În ultimele trei luni, media contaminărilor înregistrate zilnic a scăzut cu 36%, potrivit analizei, dar virusul încă infectează 50 de milioane de oameni la fiecare 90 de zile.

Prin comparație, primele 50 de milioane de cazuri de Covid-19 au fost înregistrate în aproximativ un an. Creșterea din ultima perioadă este pusă pe seama variantei Delta a coronavirusului, mult mai transmisibilă.

Experții în sănătate sunt optimiști că multe națiuni au depășit cea mai grea parte a pandemiei, grație vaccinurilor și a expunerii naturale, deși ei avertizează că vremea mai rece și sărbătorile, prilej de reuniune, ar putea face ca numărul să crească.

„Credem că de acum și până la finalul lui 2022 este perioada în care vom avea controlul asupra acestui virus, când vom putea reduce semnificativ formele grave de boală și decesele”, a declarat în urmă cu câteva zile Maria Van Kerkhove, epidemiolog din conducerea Organizației Mondiale a Sănătății.

Infecțiile se înmulțesc în 55 din 240 de țări, cu Rusia, Ucraina și Grecia atingând sau apropiindu-se de niveluri record de cazuri raportate de la începutul pandemiei, în urmă cu aproximativ doi ani.

Țările din Europa de Est se numără între cele cu rată de vaccinare scăzută. 

Mai mult de jumătate din totalul noilor infecții raportate la nivel mondial provin din țări europene, cu 1 milion de noi contaminări la fiecare 4 zile, potrivit analizei.

Mai mulți lideri mondiali au subliniat nevoia de îmbunătățire a programelor de vaccinare în lume, mai ales în țările sărace și în curs de dezvoltare.

Mai mult de jumătate din populația mondială încă nu a primit o doză de vaccin anti-Covid, conform Our World in Data, total care scade la mai puțin de 5% în țările sărace.

Îmbunătățirea accesului la vaccin se va afla pe agenda întâlnirii APEC, găzduită virtual de Noua Zeelandă săptămâna aceasta.

Membrii APEC, care include Rusia, China și Statele Unite, și-au luat angajamentul la o întâlnire specială în luna iunie să își extindă producția de vaccinuri și împărțirea acestora și să ridice barierele comerțului de medicamente.

Organizația Mondială a Sănătății și alte grupuri de ajutorare au făcut luna trecută apel la liderii celor mai bogate 20 de țări ale lumii să finanțeze un plan de 23,4 miliarde de dolari pentru vaccinuri, teste și medicamente în țările sărace în următoarele 12 luni.

45 de milioane de oameni amenințați de foamete

Numărul persoanelor aflate la limita foametei în 43 de țări a atins 45 de milioane, iar situațiile de insecuritate alimentară acută au crescut în lume, a avertizat luni Programul Alimentar Mondial (PAM), relatează AFP.

Această creștere a numărului persoanelor amenințate de foamete - de la 42 de milioane la începutul anului, la 45 de milioane - a fost constatată cu ajutorul unei evaluări a insecurtății alimentare potrivit căreia alte trei milioane de persoane se confruntă, în prezent, cu foametea în Afganistan, potrivit agenției ONU cu sediul la Roma.

„Zeci de milioane de persoane se află la capătul puterii. Conflictele, modificările climatice și covid-19 au crescut numărul persoanelor aflate în situație de foamete acută”, avertizează directorul executiv al PAM David Beasley.

„Ultimele date arată că peste 45 de milioane de persoane se află la limita foametei”, avertizează conducătorul PAM în urma unei vizite în Afganistan, unde Programul furnizează ajutoare unui număr de 23 de milioane de oameni.

„Prețul carburanților crește, prețul producelor alimentare crește extrem, fertilizanții sunt mai scumpi, iar toți acești factori alimentează o nouă criză, la fel ca cea care afectează în prezent Afganistanul și situații de urgență vechi ca cele din Yemen și Siria”, avertizează el.

Costul prevenției foametei în lume se ridică la șapte miliarde de dolari în creștere față de cele 6,6 miliarde de dolari cât era la începutul anului trecut și este necesar să se țină cont de faptul că mecanismele tradiționale de finanțare sunt copleșite.

Familiile care se confurntă cu situații de insecuritate alimentară acută sunt nevoite „să facă alegeri devastatoare” - și anume să-și căsătorească copii prea tineri, să-i retragă de la școală sau să-i hrănească cu greieri, frunze sau cactus, potrivit PAM.

Potrivit unor Informații de presă, în Afganistan „familii (sunt) nevoite să-și vândă copiii într-o încercare disperată de supraviețuire”, trage ONU un semnal de alarmă.

Numeroase secete în Afganistan și o prăbușire economică a țării au afectat familiile, în timp ce 12,4 milioane de persoane din Siria nu știu ce vor mânca a doua zi - mai multe decât în orice moment al Războiului din Siria, care a izbucnt în urmă cu zece ani, potrivit PAM.

Situații de foamete acută s-au constatat în Etiopia, Hait, Somalia, Angola, Kenya și Burundi, potrivit PAM.

Numărul familiilor afectate de Alzheimer va crește de aproape trei ori până în 2050

Dezvoltatorul de medicamente pentru Alzheimer AC Immune anunță că numărul familiilor care vor fi afectate de boală degenerativă s-ar putea tripla până în 2050, ajungând la 150 de milioane, a declarat CEO-ul companiei într-un interviu acordat unei reviste germane, transmite Reuters.

Compania și-a asigurat recent o investiție de mai multe milioane de dolari de la principalii susținători ai dezvoltatorului german de vaccin pentru Covid-19 BioNTech și a achiziționat un posibil vaccin împotriva bolii Parkinson.

CEO-ul AC Immune, Andrea Pfeifer a descris Alzheimer, o boală nevindecabilă a cărei origine nu este cunoscută, drept „o pandemie lentă care se întinde spre lume”, într-un interviu acordat revistei germane de afaceri Wirtschaftswoche care a fost publicat duminică în ediția sa online.

În prezent, boala afectează 55 de milioane de familii, a spus ea.

Athos, holdingul lui Andreas și Thomas Struengmann, investitori ancoră în BioNTech, împreună cu companiile de finanțare MIG și First Capital Partner dețin în comun 12% din AC Immune, în urma unui acord încheiat cu câteva săptămâni în urmă, a spus Pfeifer. Investiția planificată a fost anunțată în iulie.

Athos și MIG au fost implicate în înființarea BioNTech, care împreună cu partenerul Pfizer a dezvoltat cel mai utilizat vaccin împotriva Covid-19 din lumea occidentală și rămân principalii acționari.

Pfeifer a spus că susținuerea oferită de gemenii Struengmann a fost „o binecuvântare” pentru AC Immune. „Dacă cineva știe cum pot fi comercializate vaccinurile, aceștia sunt pricipalii investitori ai BioNTech”, a spus ea.

AC Immune lucrează la mai mulți compuși pentru bolile Alzheimer și Parkinson, inclusiv șa vaccinuri. Compania nu a lansat încă un medicament. Alți investitori în AC Immune sunt Dietmar Hopp, prin intermediul companiei sale de biotehnologie Dievini, cu puțin peste 20%, precum și investitori instituționali și alți investitori privați, a spus Pfeifer.

CEDO condamnă din nou Polonia cu privire la reforma judiciară

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat din nou, luni, Polonia cu privire la reforma sistemului său judiciar și a cerut Varșoviei să rezolve rapid lipsa de independență a Consiliului Național polonez al Magistraturii, relatează AFP.

Cei șapte judecători care au examinat acest dosar au hotărât în unanimitate că Polonia a încălcat articolul Convenției drepturilor omului care protejează dreptul la un proces echitabil.

Instanța judiciară a Consiliului Europei (CoE) a fost sesizată de către doi judecători care acuză o lipsă de imparțialitate și de independență a Camerei de Control Extraordinar și a Afacerilor Publice din cadrul Curții Supreme poloneze. Aceasta este una dintre cele două camere înființate care creează polemică în Polonia, din cauza desemnării judecătorilor care fac parte din ele de către puterile executivă și legislativă.

Cei doi reclamanți au candidat la posturi judiciare, însă nu au fost recomandați să le ocupe, iar recursurile pe care le-au formulat la Curtea Supremă au fost respinse în 2019. CEDO a constatat astfel că „procedura de numire a judecătorilor a fost influențată în mod necuvenit de către puterile legislativă și executivă” și că, în acest fel, „este vorba despre o neregulă fundamentală care aduce atingere întregului proces”.

„Camera de Control Extraordinar și a Afacerilor Publice nu este, așadar, un tribunal independent și imparțial înființat prin lege în sensul Convenției europene”, stabilește CEDO. Curtea cere Poloniei „să ia măsuri rapide pentru a rezolva această lipsă de independență”.

Varșovia este condamnată astfel să plătească 15.000 de euro fiecărui reclamant, cu titlu de prejudiciu moral. Acest dosar „face parte dintre cele 57 de plângeri depuse împotriva Poloniei în perioada 2018-2021 cu privire la diverse aspecte ale reorganizării sistemului judicar polonez inițiată în 2017”, subliniază CEDO.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.