Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Putin apără arestarea unor voci critice

Ziarul de Vrancea
29 iul 2023 613 vizualizări

Reacția sa vine după arestări recente ale unui politolog, Boris Kagarlițki și unei regizoare, Evghenia Berkovici

Președintele rus Vladimir Putin își apără reprimarea tot mai mare a societății civile și a vocilor critice din Rusia, răspunzând într-o conferință de presă unui jurnalist de la cotidianul rus Kommersant.

”Suntem în 2023, iar Federația rusă este angajată într-un conflict armat cu un vecin. Iar eu cred că trebuie să adoptăm o anumită atitudine față de persoane care ne cauzează pagube în interiorul țării”, a declarat într-o conferință de presă, sâmbătă, cu jurnaliști ruși, Vladimir Putin. ”Trebuie să reținem că, pentru a reuși, inclusiv într-o zonă de conflict, trebuie să urmăm anumite reguli”, a continuat liderul de la Kremlin.

Vladimir Putin răspundea astfel unui jurnalist de la cotidianul rus Kommersant care i-a ceut să comenteze arestările recente ale politologului Boris Kagarlițki și regizoarei Evghenia Berkovici. ”Acești oameni au fost arestați din cauza vorbelor pe care le-au spus sau scris. Este normal?”, l-a întrebat jurnalistul pe Putin, făcând o paralelă cu epurările staliniste din 1937.

Un cunoscut politolog, Boris Kagarlițki, specializat în stânga rusă, a fost inculpat săptămâna aceasta în urma unor ”apeluri publice la terorism” și a fost plasat în arest provizoriu la Sîktîvkar, în Marele Nord rus. El și-a exprimat în mod public opoziția față de Războiul rus din Ucraina.

Evghenia Berkovici a fost arestată la începutul lui mai și a fost acuzată de ”apologia terorismului” într-o piesă pe care a regizat-o în 2020, care spune povestea unor rusoaice recrutate pe Internet pentru a se căsători cu islamiști în Siria. Vladimir Putin a declarat că le aude numele ”pentru prima oară” și că ”nu prea înțelege ce au făcut sau ceea ce li s-a făcut”. El a adăugat că-și spune ”părerea generală despre această problemă”.

Mai multe publicații independente rusești au fost obbligate - după invazia Ucrainei de către trupe rusești și adoptarea unor legi care interzic orice critică a războiului - să-și suspende activitățile sau să părăsească Rusia, iar numeroși opozanți s-au exilat sau au fost încarcerați. Mii de amende și mai multe pedepse grele cu închisoarea au vizat talmeș-balmeș simpli anonimi, activiști și intelectuali.

Sinéad O’Connor le-a spus copiilor ei ce să facă dacă este găsită moartă

Sinéad O’Connor cunoștea valoarea moștenirii sale muzicale. Într-un interviu din 2021 acordat revistei People pentru a-și promova cartea de memorii, „Rememberings”, artista a spus că le-a explicat copiilor ei importanța protejării muzicii și a finanțelor sale, relatează CNN.

Ea le-a spus copiilor că în cazul în care o vor găsi moartă, să-l sune mai întâi pe contabil înainte de a suna la 911. „Știți, când artiștii sunt morți, sunt mult mai valoroși decât atunci când sunt în viață”, a spus ea publicației. „Tupac a lansat mult mai multe albume de când a murit decât a făcut vreodată în viață, așa că este cam dezgustător ceea ce fac casele de discuri”, a explicat artista. „De aceea mi-am instruit întotdeauna copiii, de când erau foarte mici: Dacă mama moare mâine, înainte să suni la 911, sună-mi contabilul și asigură-te că nu încep casele de discuri să-mi dea înregistrările și să nu-ți spună unde sunt banii”, a explicat ea în interviul pentru People.

Cântăreața irlandeză a murit săptămâna trecută după ce a fost găsită fără reacție la domiciliul din Londra. Ea avea 56 de ani. Nu se știe care este cauza morții, dar poliția din Londra a declarat joi că nu este tratată ca fiind o moarte suspectă. A fost deschisă o anchetă pentru a stabili cauza morții și se va face autopsia.

O’Connor a fost mama a patru copii. Fiul ei, Shane, în vârstă de 17 ani, s-a sinucis anul trecut. Artista însăși a avut în trecut gânduri sinucigașe.

Sinead O’Connor a cunoscut celebritatea în anii 1990, odată cu melodia Nothing Compares 2 U, care i-a scos în evidență vocea pură și clară, pe care a combinat-o ulterior cu abilități excepționale de compoziție, exprimându-și opiniile despre politică, spiritualitate, istorie și filosofie.

„Sinead își termina ultimul album, pregătea date pentru un nou turneu pentru 2024 și lua în considerare oportunitățile legate de un film adaptat după cartea sa”, autobiografia Rememberings lansată în 2021, au declarat agenții săi Kenneth și Carl Papenfus. „Un proiect minunat (era) în desfășurare”, au spus aceștia, transmițând condoleanțe familiei cântăreței și exprimându-și recunoștința față de cei care i s-au dedicat și au lucrat la aceste proiecte.

Artista a apărut într-un videoclip postat la începutul lunii iulie pe Twitter în care a vorbit despre durerea după sinuciderea fiului ei și a susținut că vrea să termine un nou album. Pe lângă muzica ei, cântăreața era cunoscută pentru lupta împotriva abuzului sexual în Biserica Catolică, pe care a acuzat-o că nu protejează suficient copiii.

O sută de luptători Wagner s-ar apropia de granița cu Polonia

Un grup de o sută de mercenari din grupul rus Wagner s-au apropiat de orașul belarus Grodno, aflat în apropiere de granița cu Polonia, a declarat sâmbătă premierul polonez Mateusz Morawiecki.

La începutul acestei luni, Polonia a început să mute peste 1.000 de soldați în estul țării, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari că prezența luptătorilor Wagner în Belarus ar putea duce la creșterea tensiunii la granița sa. Polonia este îngrijorată de posibila propagare a războiului pe teritoriul său încă de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022. "Situația devine din ce în ce mai periculoasă. Cel mai probabil, ei (luptătorii Wagner) vor fi deghizați în polițiști de frontieră din Belarus și vor ajuta migranții ilegali să ajungă pe teritoriul polonez (și) să destabilizeze Polonia", a declarat Mateusz Morawiecki într-o conferință de presă. "Cel mai probabil, vor încerca să intre în Polonia pretinzând că sunt migranți ilegali, iar acest lucru reprezintă amenințări suplimentare", a spus Morawiecki.

El nu a precizat sursa informațiilor sale despre mișcările Wagner, iar Anton Motolko, fondatorul proiectului Hajun, un proiect al opoziției din Belarus care monitorizează activitatea militară din țară, a declarat pentru Reuters că grupul său nu a văzut nicio dovadă că grupul Wagner se apropie de Grodno.

Orașul are o poziție potențial semnificativă, având în vedere că se află în apropierea Coridorului Suwalki, o fâșie de pământ strategică de-a lungul graniței polono-lituaniene, care desparte Belarusul, aliat al Rusiei, de enclava rusă Kaliningrad.

La începutul lunii iulie, șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a apărut într-un videoclip în care le ura bun venit luptătorilor săi în Belarus, spunându-le că nu vor mai participa deocamdată la războiul din Ucraina, dar ordonându-le să își adune forțele pentru Africa - unde sunt implicați în mai multe conflicte - până atunci urmând să antreneze armata belarusă. A doua zi, câțiva luptători Wagner și-au făcut apariția pe terenul de antrenament al Brigăzii 38 de asalt aeropurtat din afara orașului Brest, la doar câțiva kilometri de granița cu Polonia.

Extremiști din Germania luptă pentru Rusia în Ucraina

Zeci de extremiști din Germania au călătorit în zone de război din Ucraina de la începutul invaziei ruse în țară, a anunțat Ministerul de Interne german ca răspuns la o informație oferită de ziarul Die Welt.

Articolul citează ministerul spunând că serviciile de securitate au înregistrat plecarea a 61 de persoane care ''au legătură cu extremismul sau cu criminalitatea motivată politic''. În cazul a 39 de persoane, au existat informații concrete că au părăsit țara ''cu intenția de a participa la ostilități''. Dintre aceștia, 27 erau pro-ruși și 12 pro-ucraineni.

În cazul celor mai mulți din acest grup, atât extremiști de dreapta, cât și extremiști de stânga, autoritățile au avut informații concrete că au luat parte la ostilități, însă majoritatea dintre ei sunt considerați ca aparținând fenomenului ''luptătorului străin''. În principiu, participarea la operațiunile de luptă din Ucraina nu este pedepsită, a declarat pentru ziar o purtătoare de cuvânt a Ministerului german al Justiției.

Acest lucru se aplică ''atâta timp cât ei nu acționează ca mercenari, ci ca membri ai forțelor armate regulate sau ai corpurilor de voluntari echivalente și milițiilor''. Cu toate acestea, acest lucru nu îi protejează de eventuale investigații privind posibile crime de război.

Ucraina își mută prin lege Crăciunul de la 7 ianuarie la 25 decembrie

Ucraina urmează să sărbătorească Crăciunul la 25 decembrie - și nu la 7 ianuarie - ca până acum, după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat o lege în acest sens, ultima dintr-o serie de măsuri adoptate de Kiev în ultima vreme pentru a se distanța de Moscova.

”Poporul ucrainean a fost mult timp supus ideologiei ruse în aproape domeniile vieții, inclusiv în calendarul iulian și sărbătorirea Crăciunului la 7 ianuarie”, se arată în preambulul legii, adoptată de deputați la jumătatea lui iulie. Or ”puterea renașterii națiunii ucrainene continuă. Lupta continuă și rodnică pentru identitatea sa contribuie la conștientizarea și la dorința fiecărui ucrainean de a-și trăi propria viață, cu propriile tradiții, propriile sărbători”, se arată în text.

Hotărârea mutării Crăciunului este ultima dintr-o serie de măsuri adoptate de către Ucraina în ultimii ani cu scopul de a distanța de Rusia, prin schimbarea numelor unor străzi și orașe care amintesc de perioada sovietică.

Această lege relevă o prăpastie care s-a căscat între bisericile de la Kiev și Moscova de mai mulți ani, adâncită de invazia rusă de la sfârșitul lui februarie 2022. Biserica Ortodoxă Ucraineană - care s-a aflat timp de mai multe secole sub tutela religioasă a Rusiei - și-a declarat autocefalia și independența față de Patriarhia de la Moscova în 2019.

Câteva biserici ortodoxe din lume - inclusiv cele ale Rusiei și Serbiei - folosesc în continuare calendarul iulian în sărbătorile lor religioase și nu calendarul gregorian, conceput la sfârșitul secolului al XVI-lea.

Uniunea Africană dă un ultimatum de 15 zile militarilor puciști din Niger

Uniunea Africană (UA) le cere militarilor nigerieni ”să se întoarcă imediat” în cazărmi și o ”restabilire a autorității constituționale” - în termen de 15 zile -, în urma unei lovituri de stat împotriva președintelui Mohamed Bazoum.

Consiliul ”se declară profund preocupat de reapariția îngrijorătoare a unor lovituri de stat militare (puciuri)” pe continent și condamnă ”cu cea mai mare fermitate” preluarea puterii de către militari, la Niamey, împotriva președintelui ”ales democratic”, a cărui ”eliberare imediată” o cere.

Organizația panafricană se declară pregătită să impună ”toate măsurile necesare, inclusiv sancțiuni punitive autorilor, în cazul în care drepturile deținuților politici nu sunt respectate”. UA este ultima instanță, dintr-o lungă serie, care denunță locitura de stat din Niger.

Președintele columbian anunță arestarea fiului său pentru corupție

Președintele columbian Gustavo Petro a anunțat sâmbătă arestarea fiului său mai mare, Nicolas Petro, acuzat de spălare de bani și îmbogățire ilegală, în contextul unui scandal legat de campania prezidențială. Primul președinte de stânga al Columbiei a scris pe Twitter, redenumită X, că poliția l-a arestat atât pe fiul său, cât și pe fosta soție a acestuia, Days Vasquez.

Days Vasquez l-a acuzat pe fostul ei soț de faptul că a primit sume importante de bani de la traficanți de droguri, în timpul campaniei prezidențiale victorioase a lui Gustavo Petro, în 2022.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.