Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE Oficial rus: România are un comportament distructiv

Ziarul de Vrancea
5 feb 2019 1318 vizualizări

Țara noastră nu ar fi “compatibilă” cu toți partenerii din NATO și UE, motiv pentru care Bucureștiul încearcă să demonstreze loialitate americanilor, mai susține un important lider de la Moscova

Konstantin Kosaciov, președintele Comisiei pentru afaceri internaționale din Consiliul Federației (camera superioară a parlamentului rus), a declarat ieri că “nimic concret” nu se află în spatele declarațiilor făcute marți seara de ministrul român al apărării Gabriel Leș, care a afirmat că România se confruntă în regiunea Mării Negre cu o serie de provocări din partea Rusiei. “În spatele acestor declarații nu se află nimic concret, altfel totul s-ar fi demonstrat cu mult timp în urmă”, a reiterat senatorul rus. “Întreaga logică a comportamentului noilor aderenți la NATO, iar România face parte dintre aceștia, constă în a menține în actualitate la un grad maxim tema presupusei amenințări militare care ar proveni din partea Rusiei și, prin aceasta, de a-și spori propria importanță în ochii aliaților din NATO”, a declarat Kosaciov.  Senatorul rus susține că România, ca țară membră NATO și UE, “nu este confortabilă ca partener tuturor membrilor acestor structuri de integrare din mai multe motive”.

“În această situație, României nu-i rămâne decât să demonstreze loialitate maximă actorului principal în aceste construcții - Statele Unite ale Americii. Așa se explică și instalarea elementelor sistemului antirachetă american pe teritoriul României și o linie consecventă de a nu contribui la soluționarea problemelor din Moldova vecină și multe alte elemente ale unui astfel de comportament distructiv”, a mai susținut Konstantin Kosaciov.

Șase țări în raza de acțiune a rachetelor instalate în Crimeea

În acest context, publicația rusă Vzgliad amintește că nave ale unor țări NATO, care nu sunt riverane, vizitează cu regularitate Marea Neagră. În ianuarie, distrugătorul american USS Donald Cook s-a aflat în Marea Neagră, precum și nava americană de desant “USS Fort McHenry” (LSD-43). Potrivit observatorilor din regiune, situația în zona Mării Negre s-a tensionat după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014 și demersurile Moscovei de a transforma Crimeea “într-un portavion hipermilitarizat” ca în perioada sovietică.

Pe teritoriul peninsulei Crimeea, în plus față de o grupare militară numeroasă, au apărut noi tipuri de arme care nu au existat aici înainte de 2014. “Este vorba în primul rând de distrugătoare, submarine echipate cu rachete de croazieră Kalibr, sisteme antinavă, aviație militară, în special avioane de vânătoare Su-27 și Su-30”. În plus, un regiment de elicoptere a fost desfășurat la Djankoi, care nu a existat acolo înainte de anexarea Crimeei, a indicat recent purtătorul de cuvânt al serviciilor de informații militare ucrainene Vadim Skibițki, citat de Ukrinform.

Cel puțin șase țări se află în raza de acțiune a rachetelor instalate de Rusia în Crimeea, a avertizat Vadim Skibițki în aceeași declarație, citată de agenția de presă oficială a Kievului. “Rachetele de croazieră Kalibr (cu rază lungă de acțiune) permit ca din Marea Neagră să fie lovite ținte aproape pe teritoriul întregii Europe. În orice caz, în raza lor de acțiune se află integral Polonia, Germania, Slovacia, Cehia, România, Bulgaria. Întreaga Europă de Est este în mod real amenințată de utilizarea unor astfel de sisteme de rachete de pe teritoriul Crimeei și din Marea Neagră”, a subliniat oficialul ucrainean, în condițiile în care Rusia a desfășurat în Crimeea patru batalioane de rachete mobile sol-aer S-400 Triumf, cu o rază de interceptare a țintelor aeriene de 400 de km la o înălțime de până la 30 de km. Acestea sunt amplasate în Evpatoria, Feodosia, Sevastopol și Djankoi.

Minciunile lui Trump din discursul privind Starea Uniunii

În discursului său cu privire la Starea Uniunii de marți, președintele SUA, Donald Trump, a făcut diverse afirmații false, înșelătoare sau exagerate, potrivit sistemelor de verificare a informațiilor (Fact Check) din mass-media americană.

Astfel, președintele SUA a declarat în fața membrilor Congresului și a invitaților prezenți că, de la sosirea sa la Casa Albă, au fost create 5,3 milioane de locuri de muncă, 600.000 dintre ele în sectorul industrial, subliniind astfel o reușită “despre care aproape toată lumea spunea că era imposibil de realizat”. Însă potrivit datelor oficiale colectate de New York Times, numărul locurilor de muncă create începând cu ianuarie 2017 a fost de 4,9 milioane, dintre care 454.000 în sectorul industrial. Este un ritm comparabil cu o perioadă de doi ani din timpul mandatului fostului președinte Barack Obama (2009-2017) și mai scăzut decât în anii 1990 în ceea ce privește sectorul industrial.

Donald Trump a mai afirmat că economia Statelor Unite este “cea mai prosperă din lume”, însă China, India, Lituania, Polonia și chiar Grecia au o creștere de două ori mai rapidă. În plus, mai mulți experți avertizează că ritmul de creștere al economiei americane a încetinit de la 3,5% în al treilea trimestru al anului 2018. Îmbrățișând discursul feminist în domeniul economic, Trump s-a felicitat pentru “numărul cel mai ridicat de femei în câmpul muncii înregistrat vreodată” în SUA. Această afirmație este înșelătoare deoarece, potrivit datelor oficiale utilizate de New York Times, procentul femeilor care ocupă un loc de muncă este de 55,2%, în timp ce în 2000 s-a atins un vârf de 58%.

Liderul de la Casa Albă a evidențiat, de asemenea, în discursul său că, înaintea construirii unui zid cu Mexicul, orașul de frontieră El Paso din statul din Texas era considerat “unul dintre cele mai periculoase din țară” din cauza ratei “extrem de ridicate” a violenței. Adevărul este însă că, spre deosebire de localitatea învecinată din Mexic, Ciudad Juárez, El Paso nu s-a numărat niciodată printre cele mai periculoase orașe din SUA și înaintea construirii zidului în această regiune frontalieră, în 2008, figura în realitate printre cele mai sigure orașe americane, în comparație cu alte orașe de dimensiuni similare, potrivit ziarului Washington Post.

Vorbind despre chestiunea avortului, președintele american a invocat o afirmație a guvernatorului democrat al statului Virginia, Ralph Northam, care “a spus că ar executa un nou-născut”. Deși este adevărat că Northam a declarat că susține avortul într-un stadiu avansat de sarcină, nu a afirmat că ar executa un nou-născut. Alte afirmații exagerate verificate de presa americană fac referire la “caravanele mari de migranți care se îndreaptă spre Statele Unite” sau la faptul că SUA s-ar afla într-un “mare război cu Coreea de Nord”

Donald Tusk: Există un loc special în iad pentru arhitecții campaniei Brexit

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat miercuri că există “un loc special în iad” pentru arhitecții campaniei de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, a reiterat că UE nu va renegocia acordul cu Regatul Unit și și-a exprimat speranța ca premierul britanic, Theresa May, să vină joi la Bruxelles cu “sugestii realiste” privind modul de soluționare a impasului Brexit, informează DPA. “M-am întrebat cum arată acel loc special din iad pentru cei care au promovat Brexit-ul, fără să aibă măcar schița unui plan pentru efectuarea în siguranță” a acestui demers, a spus Tusk. Președintele Consiliului European a reafirmat poziția Uniunii Europene la o conferință de presă comună cu prim-ministrul Irlandei, Leo Varadkar: așa-numitul “backstop”, mecanismul de siguranță la frontiera irlandeză, trebuie să fie păstrat în acordul privind retragerea Regatului Unit din UE.

Pe de altă parte, mai mulți miniștri britanici au discutat în secret despre o amânare cu opt săptămâni a retragerii Regatului Unit din blocul european, prevăzută la 29 martie. Amânarea care ar împinge Brexitul până la 24 mai a fost dezvăluită în ediția de marți seara a cotidianului The Telegraph. Potrivit ziarului, acești miniștri vor ca UE să accepte o “perioadă de grație” de două luni, după 29 martie, pentru a avea timp să implementeze legislația necesară, în cazul în care acordul premierului Theresa May este aprobat în Parlament. Pe de altă parte, președintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker urmează să o primească azi, la Bruxelles, pe Theresa May, care vrea să obțină modificări constrângătoare juridic cu privire la clauza de salvgardare (“backstop”) privind frontiera irlandeză.

Negociatorul-șef UE al Brexitului Michel Barnier a anunțat luni că Uniunea Europeană este pregătită să caute soluții alternative la “backstop” în faza de tranziție care urmează retragerii Regatului Unit din blocul european, prevăzută la 29 martie.

Poliția crede că a găsit bijuteriile regale, furate anul trecut din Suedia

Bijuteriile coroanei suedeze, care au fost furate în iulie anul trecut, ar fi fost recuperate, crede Poliția, citată de euronews.com. Într-o declarație transmisă marți, Poliția suedeză a afirmat că anchetatorii cred că au recuperat colecția în valoare de 6,2 milioane de euro, dar vor să confirme informația.  “Totul sugerează că bijuteriile furate au fost găsite”, se arată în comunicat. “Toate indicațiile conduc la faptul că bijuteriile funerare ale regelui Carol al IX-lea au fost găsite în apropiere de Stockholm, dar Poliția face verificări pentru a putea confirma 100%”.  Un proces este în prezent în desfășurare și îl privește pe un suspect din acest jaf, iar Poliția continuă să caute și alte persoane care au fost implicate.  Două coroane care au aparținut monarhilor din secolul al XVII-lea, Carol al IX-lea, și soției sale, Christina, precum și un glob ce avea în vârf o cruce se aflau printre piesele colecției furate dintr-o catedrală din vestul capitalei, în iulie.  Acestea erau păstrate închise și cu alarmă activată.  După ce au luat bijuteriile, suspecții au fugit într-o ambarcațiune cu motor din apropierea catedralei. Ofițerii de Poliție i-au urmărit pe hoți, dar nu au fost făcute arestări imediat.  Pe contul de facebook al Catedralei Strangnas, de unde au fost furate bijuteriile, a fost publicat mesajul: “Sperăm și ne rugăm ca informațiile să fie adevărate”.

Cel puțin o persoană a murit după ce o clădire s-a prăbușit în Istanbul

Cel puțin o persoană a murit și alte patru au fost prinse sub dărâmături după ce o clădire rezidențială de opt etaje s-a prăbușit în Istanbul, conform televiziunii NTV. Până aseară, Nu era clar de ce s-a prăbușit clădirea din districtul Kartal. Mai mulți polițiști, pompieri și ambulanțe ajunseseră la fața locului. Echipajele de urgență încearcau să ajungă la cei aflați sub dărâmături.

Studiu: Creierul femeilor, mai tânăr decât cel al bărbaților

Creierul femeilor este cu aproape patru ani mai tânăr în comparație cu etatea, în timp ce în cazul bărbaților creierul este cu peste doi ani mai în vârstă față de vârsta cronologică, conform unui studiu realizat în Statele Unite, citat ieri de agenția DPA. În cadrul cercetării la care au participat 84 de bărbați și 121 de femei cu vârste cuprinse între 20 și 80 de ani, subiecții au fost supuși unor tomografii cu emisie de pozitroni, ce au permis evaluarea fluxului de glucoză și oxigen din creier. Creierul are nevoie de glucoză, substanță utilizată pe post de combustibil. Modul în care creierul metabolizează glucoza dezvăluie informații importante despre vârsta metabolică a acestui organ.

Creierele femeilor participante la studiu s-au dovedit a fi mai tinere din punct de vedere metabolic prin comparație cu cele ale subiecților de sex masculin, potrivit rezultatelor publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences. “Creierul bărbaților nu îmbătrânește mai rapid”, a explicat unul dintre autorii studiului, Manu Goyal, profesor asistent de radiologie la Facultatea de Medicină a Universității Washington. “Maturizarea lui are loc circa trei ani mai târziu în comparație cu femeile, iar această (diferență) se menține pe tot parcursul vieții”, a adăugat specialistul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.