Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: NASA: Poliția din Noua Zeelandă: Atacatorul a acționat singur

Ziarul de Vrancea
16 mar 2019 1325 vizualizări

Familia tânărului este consternată n Facebook a șters, în primele 24 de ore, 1,5 milioane de videoclipuri cu atacul

Australianul Brenton Tarrant, autorul atacului asupra celor două moschei din Noua Zeelandă, soldat cu 50 de morți, ar fi acționat singur, conform poliției. Tarrant, în vârstă de 28 de ani, și-a transmis atacul în direct pe Facebook. Celelalte trei persoane arestat ulterior nu au fost implicate în atac, a informat Mike Bush, comisarul poliției.

Bush a precizat că un alt bărbat a fost pus sub acuzare pentru posesie ilegală de arme în timp ce un bărbat de 18 ani va apărea în fața unui tribunal luni. O femeie a fost eliberată fără să fie pusă sub acuzare. Tarrant rămâne în custodia poliției fără posibilitatea de eliberare pe cauțiune și va apărea în fața tribunalului din nou pe 5 aprilie. În jur de 34 de persoane se află în continuare în spital, unele dintre ele în stare gravă, printre care și o fată de patru ani.

Premierul neozeelandez Jacinda Ardern a declarat că guvernul va discuta despre o reformă a politicilor privind armele luni și a subliniat din nou că „vor exista schimbări în legile privind posesia de arme”.

„Mai multe întrebări își vor găsi răspunsul”

Vorbind în fața reporterilor duminică, ea a afirmat că parlamentul va aduce un omagiu marți victimelor „acestui atentat” și că se așteaptă ca trupurile celor decedați să fie returnate familiilor până miercuri.

Ardern a precizat și că „mai multe întrebări își vor găsi răspunsul” privind rolul rețelelor sociale precum Facebook, care a fost folosit pentru a distribui imagini în direct cu atacul. Ea a declarat că aceste platforme au un public vast și că este o problemă „care nu ține doar de Noua Zeelandă”.

Facebook a anunțat că a șters 1,5 milioane de videoclipuri cu atacul de la cele două moschei. „În primele 24 de ore am șters 1,5 milioane de videoclipuri ale atacului la nivel global, dintre care 1,2 milioane au fost blocate înainte de a fi încărcate”, a informat Facebook pe Twitter sâmbătă seara. Compania a precizat că va șterge și toate variantele editate ale videoclipului, din respect față de persoanele afectate și din cauza îngrijorărilor autorităților.

Familia: S-a schimbat când a început să călătorească în străinătate

Familia lui Brenton Tarrant este consternată de actele sale, a declarat ieri bunica suspectului. ''Suntem toți siderați, nu știm ce să credem'', a spus Marie Fitzgerald, bunica lui Brenton Tarrant, într-un interviu pentru postul de televiziune Channel 9 din statul australian New South Wales. ''Este extrem de dificil să recunoști că unul din familia noastră poate face un asemenea lucru. Toată lumea este distrusă'', a afirmat ea.

Brenton Tarrant, care a crescut în micul oraș australian Grafton, pare să fi devenit adept al ideologiei neo-fasciste cu ocazia multiplelor sale călătorii în Europa. ''Cred că acest băiat s-a schimbat, complet, doar din momentul în care a început să călătorească în străinătate'', a explicat Marie Fitzgerald, adăugând că în timpul adolescenței Brenton Tarrant era extrem de interesat de jocurile video. El a început să călătorească după decesul tatălui său, iar în ultimii ani a locuit în orașul Dunedin, din sudul Noii Zeelande.

Terry Fitzgerald, unchiul lui Brenton Tarrant, a mărturisit că familia a aflat de la televizor despre rolul lui Brenton în atacurile de la Christchurch. ''La început, am spus «Nu, acest lucru nu este posibil», dar apoi i-am văzut fotografia'', a afirmat Terry Fitzgerald.

May le transmite parlamentarilor că Brexitul ar putea fi anulat

n britanicii “riscă”să votele la alegerile europarlamentare din mai deși au votat pentru despărțirea de UE

Premierul britanic Theresa May a avertizat parlamentarii britanici că, dacă nu vor susține acordul Brexitului a treia oară când va fi propus, atunci Bruxellesul ar putea insista pentru o amânare de lungă durată, scăzând astfel șansele ca Regatul Unit să părăsească blocul european. May a declarat că ar fi „un simbol al eșecului colectiv politic al parlamentului” participarea Marii Britanii la alegerile europarlamentare din mai, lucru care ar putea fi necesar din cauza unei amânări de lungă durată. Ea a avertizat că, dacă parlamentarii nu îi vor susține acordul, s-ar putea ca Marea Britanie să nu părăsească Uniunea Europeană timp de luni bune „sau chiar niciodată”. May a recunoscut că și dacă acordul ei va fi aprobat de parlamentul britanic înaintea summit-ului Consiliului European de joi, guvernul va avea nevoie de o amânare „tehnică scurtă”.  „Nu este un deznodământ ideal – am fi putut și ar fi trebuit să părăsim UE pe 29 martie”, a declarat ea. „Însă este ceva ce poporul britanic ar accepta dacă ar duce la livrarea Brexitului. Alternativa, dacă parlamentul nu va aproba acordul, ar fi mult mai rea”, a precizat May.

Scriind pentru Sunday Telegraph, ea a afirmat că liderii UE vor cere „un scop clar” pentru a permite o amânare mai lungă decât una tehnică scurtă. Într-un mesaj adresat celor care doresc un alt acord al Brexitului, ea a afirmat: „Dacă propunerea ar fi să o luăm de la capăt și să negociem un nou acord, acest lucru ar însemna o amânare mult mai lungă – care va obliga aproape sigur Regatul Unit să participe la alegerile europarlamentare din mai”. „Ideea ca poporul britanic să voteze pentru a alege europarlamentari la trei ani după ce au votat pentru a părăsi UE pare de neconceput. Nu ar putea exista un simbol mai clar al eșecului politic colectiv al parlamentului”, a continuat May.

Laburiștii vor depune o moțiune de cenzură dacă acordul va fi respins a treia oară

Principala grupare de opoziție din Marea Britanie, Partidul Laburist, va depune o moțiune de cenzură împotriva guvernului premierului Theresa May dacă acordul Brexitului va fi respins pentru a treia oară, a anunțat liderul laburist, Jeremy Corbyn. „Am avut deja un vot de neîncredere. Guvernul va veni din nou cu propunerile sale în fața parlamentului în această săptămână. Suspectez că va pierde din nou, iar tot acest proces doar trage de timp”, a declarat Corbyn pentru Sky News. „Cred că în acel moment ar fi potrivită o moțiune de cenzură. În acel moment ar trebui să aibă loc noi alegeri”, a adăugat Corbyn.

Asaltul împotriva ambasadei nord-coreene la Madrid, întreprins de o grupare disidentă

O grupare ce are ca obiectiv înlăturarea regimului nord-coreean condus de Kim Jong Un este autoarea intruziunii în ambasada Phenianului la Madrid, în februarie, scrie cotidianul Washington Post, furnizând o nouă versiune a acestui incident misterios.

Zece persoane au pătruns în misiunea diplomatică nord-coreeană de la Madrid pe 22 februarie, punându-le cătușe și căluș unor membri ai personalului și dispărând, câteva ore mai târziu, cu calculatoare, documente și telefoane. Agresorii aveau asupra lor arme false și au fugit cu două vehicule ale ambasadei, abandonate mai târziu.

Asaltul a avut loc cu câteva zile înaintea celui de-al doilea summit între președintele american Donald Trump și Kim Jong Un, organizat la Hanoi pe 27 și 28 februarie. Speculațiile privind identitatea și motivațiile atacatorilor au invadat media spaniole. Cotidianul El Pais, citând surse din cadrul poliției și contraspionajului spaniol (CNI), a scris în această săptămână că cel puțin doi membri ai comandoului “au fost identificați și au legături cu serviciile secrete ale Statelor Unite”, mai precis cu CIA. Însă, potrivit Washington Post, asaltul a fost întreprins de un grup intitulat Apărarea Civilă Cheollima (DCC), care vrea să răstoarne regimul și le propune ajutorul său nord-coreenilor care încearcă să fugă din țară. Făcând referire la persoane care ar deține informații despre pregătirea și executarea operațiunii, Washington Post adaugă că DCC nu a acționat în coordonare cu niciun guvern și că agențiile americane ar fi fost extrem de reticente să se implice într-un asemenea plan, dat fiind calendarul.

DCC s-a făcut cunoscut în 2017, când a postat pe internet un video cu nepotul lui Kim Jong Un, care spunea că s-a pus în siguranță după asasinarea cu un agent neurotoxic a tatălui său, Kim Jong Nam, fratele vitreg al liderului nord-coreean, pe aeroportul din Kuala Lumpur, în februarie 2017. Luna trecută, grupul a anunțat crearea unui guvern nord-coreean în exil, “Joseon libre”, după numele dinastiei aflate pe tronul coreean din 1392 până 1910, anul anexării țării de către Japonia.

Potrivit El Pais, Madridul a cerut explicații din partea CIA, care a negat orice implicare. Autoritățile spaniole au calificat însă răspunsul drept “puțin convingător”, considerând că serviciile secrete americane au acționat “probabil în cooperare” cu cele sud-coreene.

Slovacia: Candidata pro-UE câștigă primul tur al alegerilor prezidențiale

Zuzana Caputova, un avocat pentru protecția mediului și o militantă anticorupție fără experiență în funcții publice, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din Slovacia, scrie The Guardian. Caputova a câștigat 40,5% din voturi și se va înfrunta în al doilea tur, pe 30 martie, cu Maros Sefcovic, candidatul partidului aflat la putere, Smer, care a obținut 18,7% din voturi. Caputova, în vârstă de 45 de ani, este o liberală pro-europeană membră a micului Partid Progresist care nu este prezent în Parlament.

Președintele Slovaciei nu are putere în politicile de zi cu zi însă are drept de veto privind numirea unor procurori importanți și judecători, elemente cheie în lupta anticorupție. „Văd că există o cerere mare de schimbare în aceste alegeri în urma evenimentelor tragice din primăvara trecută și o reacție puternică a publicului”, a afirmat Caputova făcând referire la asasinarea unui jurnalist de investigație.

 „Ne aflăm la o răscruce între pierderea și câștigarea din nou a încrederii populației și pe tema orientării politicii externe a Slovaciei”, a adăugat ea.

 Asasinarea jurnalistului Jan Kuciak, care se ocupa de cazuri de fraudă în care erau implicați oameni de afaceri cu legături politice, în februarie 2018, a declanșat proteste antiguvernamentale de amploare în Slovacia, cele mai mari de la căderea comunismului acum 30 de ani. Drept urmare, premierul de la acea vreme și liderul Smer, Roberto Fico, și-a dat demisia. Guvernul lui Fico rămâne însă la putere, dar popularitatea Smer a scăzut semnificativ. La un an de la asasinarea lui Kuciak, mii de slovaci au mărșăluit sub formă de protest față de ceea ce consideră lipsa măsurilor anticorupție ale guvernului. Autoritățile încă investighează asasinarea jurnalistului și a soției sale. Cu două zile înainte de alegeri însă, procurorii au informat că l-au pus sub acuzare pe omul de afaceri Marian Kockner, cel care era investigat de Kuciak, pentru că ar fi ordonat crima.

Macron anunță că va lua „decizii dure” pentru a opri „vestele galbene”

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că intenționează să ia „decizii dure” pentru a opri protestele „vestelor galbene” în urma incidentelor violente din acest weekend de la Paris, scrie Politico.

Acesta a fost al 18-lea weekend consecutiv de proteste ale „vestelor galbene” și a coincis cu încheierea unei dezbateri naționale declanșate de Macron. Protestatarii au vandalizat magazine și restaurante de pe Champs-Elysees, iar poliția s-a folosit de tunuri cu apă pentru a dispersa oamenii. „Doresc ca decizii dure să fie luate cât de curând posibil pentru ca acest lucru să nu se întâmple din nou. Multe au fost făcute din noiembrie, dar protestele arată că în privința acest subiect, încă nu suntem unde vrem”, a scris Macron pe Twitter.

Macron și-a întrerupt o vacanță la schi alături de soția sa în sudul Franței pentru a se întoarce la Paris și a condamnat violențele. „Ce s-a întâmplat astăzi pe Champs-Elysees nu mai poate fi numită o demonstrație. Aceștia sunt oameni care vor să distrugă Republica, cu riscul uciderii unor persoane. Toată lumea care a fost acolo este complice”, a afirmat Macron tot pe Twitter. Ministrul de Interne, Christophe Castaner, a declarat sâmbătă că unii dintre protestatari „sunt persoane foarte violente care au venit doar ca să vandalizeze și să se lupte”. Protestele au început ca răspuns la creșterea prețului la carburanți însă s-au transformat în timp într-o respingere a mandatului lui Macron.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.