Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Mitingurile lui Trump au cauzat peste 30.000 de cazuri de COVID-19

Ziarul de Vrancea
1 nov 2020 768 vizualizări

700 de americani ar fi fost răpuși de virus din cauza întâlnirilor electorale organizate de președintele SUA

Mitingurile electorale ale președintelui american Donald Trump au dus la peste 30.000 de cazuri confirmate de COVID-19 și probabil au cauzat moartea a 700 de americani, potrivit unui nou studiu. Studiul realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Stanford a analizat cu atenție 18 reuniuni de campanie ale președintelui Trump între lunile iunie și septembrie și a urmărit subiecții “până la zece săptămâni după reuniuni pentru fiecare eveniment”. “Comunitățile în care au avut loc mitingurile lui Trump au plătit un preț ridicat în ceea ce privește boala și moartea”, au concluzionat cercetătorii. Ratele de cazuri de COVID -19 au crescut adesea în special în comunitățile care au găzduit evenimentele, comparativ cu orașele din apropiere în care Trump nu a fost, se arată în studiu. “Există câteva indicii conform cărora respectarea normelor de sănătate publică, cum ar fi utilizarea măștilor, s-a ameliorat la mitingurile ulterioare”, au scris cercetătorii. Echipa de campanie a președintelui Trump a insistat că le oferă participanților măști și le verifică temperatura la mitingurile sale. Un purtător de cuvânt al lui Biden a criticat mitingurile lui Trump considerând că sunt de mare amploare și încalcă regulile elementare de sănătate publică. Mitingurile lui Joe Biden au fost mai restrânse, participanții au purtat măști în număr mai mare și s-a respectat distanțarea fizică. Candidatul democrat în cursa pentru Casa Albă a fost testat negativ pentru COVID-19 sâmbătă, a anunțat echipa sa de campanie.

Peste 90 de milioane de americani au votat anticipat în alegerile din SUA

Peste 90 de milioane de americani au votat anticipat în alegerile prezidențiale din Statele Unite, potrivit numărătorii efectuate de U.S. Elections Project de la Universitatea din Florida, creând condițiile pentru cea mai ridicată participare din peste un secol. Numărul record al voturilor exprimate anticipat, de aproximativ 65% din prezența totală în alegerile prezidențiale din 2016, reflectă interesul mare pentru alegerile în care se confruntă actualul președinte republican Donald Trump și democratul Joe Biden. Participarea record la alegerile anticipate, prin poștă sau în persoană, are loc pe fondul îngrijorărilor legate de expunerea la coronavirus în ziua alegerilor, pe 3 noiembrie. Trump este în urma lui Biden în sondajele de opinie, din cauza criticilor legate de modul în care adminsitrația Trump gestionează pandemia de coronavirus care a ucis aproape 229.000 de oameni în SUA. Democrații au un avans semnificativ față de republicani în votul anticipat, pentru că cei din urmă ascultă recomandarea președintelui Trump de a avita acest sistem, care ar fi, în opinia sa, predispus la fraude. Experții anticipează că prezența la vot va depăși cu ușurință numărul de 138 de milioanede americani care au votat în 2016. În urmă cu patru ani, numai 47 de milioane de persoane au votat anticipat.

Madame Tussauds din Berlin a aruncat la gunoi figura din ceară a lui Trump

Echipa muzeului Madame Tussauds din Berlin a aruncat figura de ceară a lui Donald Trump la gunoi, înainte de alegerile prezidențiale din Statele Unite. Muzeul figurilor de ceară a luat, aparent, măsuri prealabile, în cazul în care Trump nu va câștiga pe 3 noiembrie al doilea mandat la Casa Albă. „Activitatea de azi are, mai degrabă, un caracter simbolic înaintea alegerilor din Statele Unite”, a transmis managerul de marketing al muzeului, Orkide Yalcindag. „Am înlăturat lucrarea din ceară care îl reprezintă pe Donald Trump ca măsură preliminară”. În imaginile obținute de agenția de presă, sculptura din ceară apare într-un tomberon alături de pancarte cu textele „Fake News!”, „I Love Berlin” și „You are fired!”, de saci de gunoi, dar și de o șapcă roșie cu inscripția „Make America Great Again”. Pe tomberon a fost aplicat un sticker cu textul „Dump Trump - Make America Great Again”. Muzeul Madame Tussauds din America nu a urmat exemplul celui din capitala germană.

Ministru: Brahim Issaoui a venit “evident” în Franța “pentru a ucide”

Presupusul autor al atacului sângeros cu cuțitul de joi într-o bazilică de la Nisa, Brahim Issaoui, este “evident” că a venit Franța pentru “a ucide”, apreciază într-un interviu acordat ziarului La Voix du Nord, publicat ieri, ministrul francez de Interne Gérald Darmanin. Acest tunisian în vârstă de 21 de ani, grav rănit la arestare, “era prezent pe teritoriul francez de doar câteva ore. El a venit în mod evident pentru a ucide. Cum se poate explica altfel faptul că, abia sosit, s-a înarmat cu mai multe cuțite”, afirmă ministrul.“Bineînțeles, procurorului terorist îi revină să stabilească când s-a construit planul criminal. Însă nu a venit, vizibil, pentru a obține documente”, a adăugat el. “Noi vom consolida controlul la frontierele noastre”, a anunțat Darmanin, subliniind că de la instalarea sa la minister “noi am trimis sute de polițiști suplimentari la frontiera cu Italia”. “Însă eu nu doresc, așa cum îndeamnă extrema dreaptă, să văd în orice străin un terorist. Nu trebuie să cădem în această ușurință”, avertizează ministrul. Potrivit unei surse apropiate anchetei, Brahim Issaoui a sosit la Nisa marți și a fost reperat de camere de supraveghere video în apropierea bazilicii cu o zi înainte de fapte. Cu antecedente judiciare în dreptul comun - violență și droguri -, el a a părăsit în seprembie orașul Sfax, situat în centrul Tunisiei, unde locuia împreună cu familia sa. Sosit clandestin în Europa, prin Insula italiană Lampedusa, la 20 septembrie, el ar fi debarcat pe continent la Bari, în sudul Italiei, la 9 octombrie. Șase persoane se află în prezent în arest preventiv în ancheta cu privire la acest atac în care au fost uciși trei credincioși, declară duminică surse din cadrul poliției. Doi bărbați au fost arestați sâmbătă seara, scrie Reuters. În paralel cu ancheta franceză, poliția italiană efectuează investigații în Sicilia, unde investighează acțiunile și contactele suspectului, potrivit unor surse judiciare.

OMS: Simptomele se schimbă și pot afecta orice sistem din organism

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat în legătură cu severitatea efectelor pe termen lung asupra sănătății ale COVID-19.

“În cazul unui număr semnificativ de persoane, acest virus provoacă o serie de efecte grave pe termen lung”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, la Geneva. El a adăugat că aceste efecte pot afecta pe oricine, atât tineri, cât și vârstnici, indiferent dacă sunt tratați în spital sau acasă. “Deși numărul exact al persoanelor care se confruntă cu efecte pe termen lung nu este clar stabilit încă, simptome și complicații post-COVID-19 au fost raportate atât la pacienți spitalizați cât și la cei tratați acasă”, a mai spus el. “Ceea ce este cu adevărat îngrijorător este spectrul vast de simptome care fluctuează în timp, se suprapun adesea și pot afecta orice sistem din organism”, a declarat Ghebreyesus.Simptomele care afectează foștii pacienți pot dura luni de zile și pot include epuizare severă, probleme de respirație, palpitații sau probleme de memorie, care pot face imposibilă întoarcerea la muncă sau la viața normală. Acest lucru subliniază “cât de inadmisibilă din punct de vedere moral și irealizabilă este așa-numita strategie de imunizare în masă”, a mai spus directorul OMS. Nu numai că ar conduce la alte milioane de decese inutile, însă ar condamna un număr semnificativ de oameni la suferințe înainte de recuperarea completă, a mai spus el. “Până vom avea un vaccin, guvernele și oamenii trebuie să depună toate eforturile pentru a opri transmisia, care este cel mai bun mod de a preveni consecințele post-COVID-19 pe termen lung”, a afirmat șeful OMS.

Marocan arestat la Barcelona după ce salută decapitarea lui Samuel Paty

Un marocan a fost arestat la Barcelona după ce a salutat, pe rețele de socializare, decapitarea lui Samuel Paty, la 16 octombrie, în Franța, au anunțat sâmbătă autoritățile catalane. Bărbatul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, și-a exprimat susținerea față de refugiatul rus de origine cecenă care l-a decapitat pe profesorul de istorie-geografie, din cauză că le-a arătat elevilor săi la ore caricaturi cu profetul Mahomed, au anunțat Mossos d'Esquadra.Bărbatul a fost prezentat sâmbătă în fața justiției din Barcelona. El a fost eliberat sub control judiciar, iar pașaportul i-a fost confiscat.

Prințesa unuia dintre cele mai fericite state din lume s-a căsătorit

Euphelma Choden Wangchuck a micului regat Bhutan din Himalaya s-a căsătorit. Tânăra de 27 de ani s-a căsătorit cu Dasho Thinlay Norbu, în vârstă de 28 de ani, în cadrul unei ceremonii organizate în principalul palat regal, a anunțat familia regală. Mireasa este sora vitregă a actualului rege Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, în timp ce soțul ei este fratele mai mic al reginei Jetsun Pema.Prințesa Euphelma Choden Wangchuck a studiat sociologia în Statele Unite. De asemenea, ea este președinta Comitetului Paralimpic din Bhutan. Soțul ei a studiat în India, s-a pregătit ca pilot și lucrează pentru compania aeriană butaneză Drukair. Dinastia Wangchuck conduce Bhutanul de mai bine de 100 de ani și este foarte venerată în țara fără ieșire la mare, situată între India și China.Tatăl prințesei a abdicat în 2008 și a pregătit calea către democrație. De atunci, în țară există o monarhie constituțională. Regatul Bhutan este în mare parte neatins de influențe externe, își protejează cultura și natura și evită turismul de masă.Populația de 730.000 de locuitori a Bhutanului este considerată a fi una dintre cele mai fericite din lume.

Anglia, în carantină începând de miercuri și până la 1 decembrie?

Premierul britanic Boris Johnson ar putea să reimpună - începând de săptămâna viitoare și până la sfârșitul lunii viitoare - o caratină în întreaga Anglie, declară surse guvernamentale pentru Reuters. Cel puțin 46.299 de morți din cauza covid-19 au fost înegistrate oficial în Marea Britanie, cea mai afectată țară la acest capitol din Europa. Aceste măsuri se află în stadiul de elaborare și nu s-a luat vreo decizie în acest sens, declară sursele citate.Cotidianul britanic The Times dezvăluie că numai magazinele considerate esențiale, școlile, grădinițiele și universitățile ar urma să rămână deschise. Cotactat de Reuters, Downing Street nu a răspuns. Noile restricții ar putea intra în vigoare începând de miercuri și până la 1 decembrie, dezvăluie The Times.

Sean Connery, cel mai bun James Bond, a murit la vârsta de 90 de ani

Actorul scoțian Sean Connery, care a redefinit statutul de star de cinema, a murit sâmbătă la vârsta de 90 de ani. Considerat cel mai bun interpret al rolului James Bond, în filme ca „Dr. No”, „Goldfinger” și „You Only Live Twice”, Connery a creat un model pentru un erou de acțiune proaspăt și interesant. În total, între 1962 și 1983, el a jucat în șapte filme ale francizei.A ales să renunțe la actorie în 2003, după „The League of Extraordinary Gentlemen”, un eșec atât de box office, cât și de critică. Connery a jucat în 90 de filme, iar în 1988 a primit trofeul Oscar pentru rolul secundar din „The Untouchables”, regizat de Brian De Palma. Thomas Sean Connery s-a născut pe 25 august 1930, în Edinburgh, într-o familie cu origini irlandeze și scoțiene. A fost votat „cel mai sexi bărbat în viață” de revista People, în 1989, iar în 1999, la vârsta de 69 de ani, a fost ales „cel mai sexi bărbat al secolului”. După ce a avut mai multe slujbe, la vârsta de 23 de ani, a avut de ales între a deveni actor sau jucător de fotbal. Între filmele în care a jucat se numără „No Road Back” (1957), în care a avut primul rol important, producțiile de televiziune „Macbeth” (1961) și „Anna Karenina” (1961), urmate de lungmetraje ca „Murder on the Orient Express” (1974), „Indiana Jones and the Last Crusade” (1989) și „The Hunt for Red October” (1990).

Bilanțul victimelor cutremurului din Turcia crește la 49 de morți

Speranța găsirii unor supraviețuitori duminică scade, în vestul Turciei, la două zile după puternicul cutremur din Marea Egee, soldat cu 49 de morți, potrivit unui nou bilanț. Potrivit agenției guvernamentale turce pentru situații de catastrofă (AFAD), 49 de persoane au murit, iar alte 896 au fost rănite în acest cutremur, în care au murit, de asemenea, doi adolescenți în Grecia.

Cutremurul, de 7 grade pe scala Richter potrivit Institutului american de geofizică USGS, evaluat la 6,6 grade pe scala Richter de către autoritățile turce, a avut loc vineri după-amiaza, în Marea Egee, la sud-vest de Izmir, al treilea cel mai important oraș din Turcia și în apropiere de Insula greacă Samos. La Bayrakli, cel mai afectat oraș turc, salvatori continuau ieri să caute între dărâmăturile a opt imobile surpate. Câteva zeci de salvatori lucrau la degajarea locurilor respective, într-un vacarm asurzitor de buldozere și picamăre, sub privirile îngrijorate ale rudelor persoanelor date dispărute, potrivit unei corespondente AFP. Un salvator a anuțat că cel puțin zece persoane ar mai putea fi blocate sub dărâmăturile unei clădiri. Cutremurul a fost atât de puternic, încât a fost resimțit până la Istanbul și Atena și a cauzat un “minitusnami” care a inundat străzile Seferihisar, un oraș turc situat aproape de epicentru, și a măturat coasta Insulei elene Samos.După cutremurul devastator, fiecare ajută cum poate, chiar și animalele. Un câine K-9 a salvat o pisică rănită, care a stat 33 de ore sub dărâmăturile unui bloc.

Australia raportează zero cazuri de infectare locală pentru prima dată din iunie

Australia a raportat prima zi fără niciun caz de transmitere locală a noului coronavirus pentru prima dată după aproape cinci luni, a precizat duminică ministrul Sănătății, Greg Hunt. Conform datelor raportate, este pentru prima dată după 9 iunie când pe teritoriul Australiei nu s-au mai înregistrat cazuri de transmitere comunitară, a precizat Hunt pe Twitter. Informațiile colectate nu iau în calcul un caz de transmitere comunitară înregistrat în Sydney după termenul limită de sâmbătă seară și care va fi inclus în statistica pentru ziua următoare, a relatat agenția de presă australiană AAP. În statul Victoria, epicentrul infectărilor din ultimele luni, nu au fost înregistrate noi cazuri sau alte decese, potrivit datelor din ultimele 24 de ore, date publicității de autoritatea din domeniul sanitar a acestui stat. Restricțiile stricte instituite în Melbourne, capitala statului Victoria, care au impus locuitorilor să rămână la domiciliu timp de 112 de zile, au fost ridicate săptămâna aceasta. De la debutul pandemiei, Australia a înregistrat circa 27.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus și puțin peste 900 de decese.

Québec: Doi oameni uciși cu sabia de un suspect în ținută “medievală”

Două persoane au fost ucise, iar alte cinci rănite în centrul istoric al Québecului, în estul Canadei, de către un tânăr care purta o ținută medievală și era înarmat cu o sabie, care a fost rapid arestat. Agresiunile au avut loc sâmbătă noaptea, de Halloween, în Vechiul Québec, în cartierul celebrului Castel Frontenac, un loc foarte vizitat de turiști în capitala provinciei canadiene francofone. Suspectul, “un bărbat între 20 și 30 de ani”, înarmat cu o sabie și îmbrăcat în ținută “medievală”, a agresat mai multe persoane dintr-un motiv încă nestabilit. Trei martori declară pentru ziarul local Le Soleil că atacatorul ar fi “tăiat la gât” prima victimă, în apropiere de Castelul Frontenac și că în zonă era “mult sânge”. Bărbatul și-ar fi continuat drumul pe rue des Remparts, unde a ucis a doua persoană, după care s-a dus către Vechiul Port, unde a rănit alte persoane, potrivit ziarului. În urma unei urmăriri pe străzile orașului, bărbatul a fost arestat, în noaptea de sâmbătă spre duminică. El a fost identificat în mod oficial, însă poliția nu i-a dezvăluit identitatea. “Este vorba despre un bărbat care era îmbrăcat în ținută medievală. Este vorba despre un bărbat care avea o sabie asupra sa. Este tot ceea ce putem spune pentru moment”, a subliniat Doyon. La arestarea sa în vechiul port, bărbatul, născut în 1996 potrivit ziarului Le Soleil, era culcat la pământ, desculț și avea hipotermie. El s-a predat polițiștilor fără să opună rezistență, potrivit ziarului, care precizează că suspectul și-ar fi planificat faptele de un an și jumătate. Poliția nu a prezentat detalii nici despre identitatea și vârsta victimelor, precizând doar că natura rănilor “variază”.

Pista unui conflict personal în urma rănirii preotului ortodox la Lyon

O persoană a fost arestată și plasată în arest prevenitv, în urma rănirii grave a unui preot ortodox grec prin împușcare - a cărui viață era în pericol - în timp ce închidea sâmbătă biserica pe care o conduce din 2012, la Lyon, fără să se confirme că era vorba despre atacator, care a tras în două rânduri în preotul în vârstă de 52 de ani. Potrivit unor “informații” BFMTV, anchetatorii explorează pista unui conflict personal, din cauza mai multor elemente - preotul nu purta o ținută tradițională, nicio ceremonie religioasă nu era în curs și nicio justificare de ordin religios nu a fost auzită la momentul faptelor. “În acest stadiu, nicio ipoteză nu este îndepărtată și nici privilegiată”, a declarat procurorul din Lyon Nicolas Jacquet. Parchetul din Lyon a deschis o anchetă cuprivire la “tentativă de asasinat” și a anunțat că rămâne în contact strâns cu Parchetul Național Antiterorist (PNAT). Protopopul era pe cale să plece din post, declară surse concordante pentru BFMTV. El era contestat în cadrul comunității sale, potrivit acestor surse. Un membru al Bisericii Ortodoxe francofone din Lyon, Antoine Callot, a dezvăluit la BFMTV existența unor tensiuni. “De ani de zile se spune că există tensiuni în această comunitate (...), dar până la a spune că el era amenințat în mod express... Nu ne-am gândit că s-ar fi putut întâmpla așa ceva”, a declarat preotul ortodox, care spune că nu cunoaște motivele acestor tensiuni.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.