Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Marea Britanie închide ușa pentru românii necalificați

Ziarul de Vrancea
18 feb 2020 1783 vizualizări

Guvernul conservator a anunțat ieri primele măsuri privind restricțiile pe piața muncii care se vor aplica după finalizarea Brexit, din ianuarie 2021 n muncitorii români sunt vizați explicit în document

Marea Britanie își va închide granițele pentru muncitorii necalificați și pentru cei care nu vorbesc limba engleză, ca parte a unei revizuiri generale a legilor imigrației care va pune capăt perioadei în care mâna ieftină de lucru a dominat sectoare precum construcții, industria și servicii, informează The Guardian.

Guvernul britanic a anunțat ieri că va prelua controlul complet al frontierelor „pentru prima dată în zeci de ani” și că va elimina „denaturarea” cauzată de libertatea de circulație în Uniunea Europeană. Liderii din industrie au acuzat Guvernul de atac asupra economiei, avertizând că vor fi consecințe „dezastruoase” - de la reducerea locurilor de muncă la închiderea de fabrici.

Laburiștii și democrații liberali au condamnat, de asemenea, planurile, în timp ce Unison, care reprezintă muncitorii din sistemul sanitar, a transmis că prevede un „dezastru absolut” în acest sector.

Salariu minim de 20.480 de lire sterline

Guvernul a susținut că oferă Brexitul pe care electoratul l-a dorit și că este vremea ca sectorul de afaceri să se dezobișnuiască de mâna de lucru ieftină venită din afara țării. În documentul de zece pagini privind noua politică de imigrație se arată: granițele Marii Britanii vor fi închise muncitorilor necalificați și tuturor migranților care nu vorbesc engleza; oricine vine în Marea Britanie să lucreze trebuie să aibă o ofertă de lucru cu un salariu de 25.600 de lire sterline (pe an), deși un minim de 20.480 de lire sterline va fi acceptat în cazuri speciale; nu va exista o cale pentru liber-profesioniștii care vin în Marea Britanie, precum instalatorii polonezi și constructorii români care ajung fără o slujbă; controlul vamal nu va mai accepta accesul pe baza cărților de identitate ale cetățenilor din țări ca Franța și Italia; drepturile artiștilor, sportivilor și muzicienilor care vor veni în Marea Britanie pentru expoziții, concerte, audiții și competiții vor fi reținute.

Guvernul britanic plănuiește să lanseze o campanie amplă pentru a-i pregăti pe angajați în legătură cu transformarea în ianuarie 2021, dată de la care cetățenii UE vor fi tratați la fel ca alte naționalități.

Noua politică a atras critici din partea angajatorilor, în special din cauza adăugării chelnerilor și a lucrătorilor „elementari” din agricultură și pescuit pe lista muncitorilor necalificați. Industria și sectorul hotelier, spun reprezentanții, vor fi afectate grav. Legea privind imigrația va fi prezentată lunile viitoare și, având în vedere majoritatea deținută, ea poate trece ușor de Parlament. „Companiile britanice trebuie să se adapteze finalului liberei circulații și nu vom căuta să recreăm efectele liberei circulații în cadrul sistemului bazat pe puncte”, a transmis Guvernul, care a precizat că angajatorii vor fi nevoiți să muncească mai mult pentru a recruta și a păstra lucrătorii britanici.

Macron anunță restricții pentru imamii și profesorii din străinătate

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că va restricționa practica țărilor străine de a trimite imami și profesori în Franța, pentru a combate ceea ce a numit un risc al “separatismului”. Macron a evitat până în prezent problemele legate de comunitatea musulmană din Franța, care este cea mai mare din Europa, concentrându-se în schimb pe reforme economice. Într-o intervenție mult așteptată la mai puțin de o lună de alegerile locale, Macron a anunțat că va opri treptat sistemul prin care Algeria, Maroc și Turcia trimit imami în Franța pentru a predica în moschei. “Această oprire a sistemului islamic consular este extrem de importantă pentru a reduce influența străină și a ne asigura că toată lumea respectă legile republicii”, a declarat Macron într-o conferință de presă susținută în orașul Mulhouse din estul Franței.

Macron a spus că 300 de imami au fost trimiși anual în Franța de aceste țări și că cei care au venit în 2020 vor fi ultimii care vor sosi într-un astfel de număr. Președintele a afirmat că guvernul a cerut organizației care reprezintă islamul în Franța să găsească soluții pentru a pregăti imami pe teritoriul Franței, pentru a se asigura că pot vorbi franceza și nu răspândesc idei islamiste.

Macron, care este atacat în mod constant de lidera de extremă-dreapta Marine Le Pen în problema modului de integrare a musulmanilor francezi, a mai spus că va opri practica prin care studenții francezi sunt învățați de către profesori plătiți de guverne străine. Franța are acorduri cu nouă țări, între care Algeria, Maroc, Tunisia și Turcia, prin care guvernele lor pot trimite profesori pentru a preda în școli franceze în limbi ale unor țări din care provin studenții.

Macron a arătat că a ajuns la un acord pentru a opri această practică cu toate țările, cu excepția Turciei. “Nu voi permite niciunei țări, indiferent care, să răspândească separatismul. Nu poți avea o lege turcească pe teritoriu francez. Acest lucru nu poate avea loc”, a subliniat Macron.

În ultimii ani, în Franța au avut loc atacuri majore efectuate de militanți islamiști. Atacuri coordonate cu bombe și arme, care au avut loc în noiembrie 2015 la teatrul Bataclan și la alte obiective din Paris, au ucis 130 de persoane, fiind cele mai sângeroase atacuri produse în Franța după Al Doilea Război Mondial.

Malaezia nu a exclus ideea ca zborul MH370 să fi fost prăbușit de un pilot sinucigaș

Autoritățile malaeziene nu au exclus niciodată ideea ca avionul dispărut în urmă cu șase ani să fi fost prăbușit de un pilot sinucigaș, a spus ieri fostul prim-ministru Najib Razak.

Najib, care era prim-ministru când avionul Malaysia Airlines cu 239 de oameni la bord a dispărut în urmă cu șase ani, a făcut acest precizări după ce fostul premier australian Tony Abbott a spus că liderii malaezieni au luat în considerare de la început că Zaharie Ahmad Shah, căpitanul aeronavei, ar fi comis crimă în masă. „Am înțeles clar de la vârful Guvernului malaezian că de la început ei au crezut că a fost o crimă-sinucidere a pilotului”, a spus Abbott într-un documentar Sky News despre tragedie, difuzat miercuri.

Najib a declarat pentru Free Malaysia Today că oficialii au luat în considerare acest scenariu în ancheta lor, dar au ales să nu facă publică această viziune. „Ar fi fost considerat incorect și iresponsabil din punct de vedere legal, având în vedere că nu fuseseră găsite cutiile negre și înregistrările din cabină, și, prin urmare, nu exista o dovadă concludentă dacă pilotul a fost unicul responsabil sau răspunderea a fost comună”, a spus Najib. „Trebuie să subliniez că acest posibil scenariu nu a fost niciodată exclus în timpul eforturilor de căutare și în timpul investigațiilor”.

Ministrul malaezian al Transporturilor a refuzat să comenteze. Autoritățile au spus inițial că nu exista ceva suspect în istoricul pilotului, legat de antrenamente sau de sănătatea mintală, dar nu au exclus posibilitatea ca aeronava să fi fost, deliberat, deturnată.

Najib a mai spus că autoritățile aveau mai multe motive să îl suspecteze pe Zaharie, inclusiv pentru că el avea acasă un simulator de zbor și că din cercetări a rezultat că emițătoarele avionului au fost oprite la scurt timp după ce a părăsit spațiul aerian malaezian.

Zborul MH370, de la Kuala Lumpur spre Beijing, a devenit unul dintre misterele din aviație, după ce a dispărut pe 8 martie 2014.

Malaezia, China și Australia au anulat, în ianuarie 2017, o căutare subacvatică de doi ani în sudul Oceanului Indian, care a costat 130 de milioane de dolari, după ce nu au găsit nicio urmă a avionului.

O a doua căutare, care a durat trei luni, a fost condusă de firma americană Ocean Infinity. Ea s-a încheiat cu același rezultat, în mai 2018.

Rusia relaxează legislația privind utilizarea simbolurilor naziste

Deputații ruși au relaxat ieri legea extrem de rigidă care pedepsește utilizarea simbolisticii naziste, care va putea fi de acum afișată fără riscul unei amenzi dacă ea nu glorifică Germania lui Hitler. Amendamentele au fost adoptate în a treia și ultima lectură și vor trebui acum aprobate de președintele Vladimir Putin.

Afișarea de simboluri naziste precum zvastica este sancționată în Rusia cu o amendă sau cu pedepse scurte cu închisoarea. Utilizarea lor va fi de acum posibilă dacă ele reflectă o “atitudine negativă față de ideologia nazistă” și nu fac propagandă. În noiembrie, deputații ruși au autorizat deja folosirea de simboluri naziste fără glorificare pentru opere culturale, literare, educative sau în mass-media.

În 2015, librarii ruși au fost nevoiți să retragă de pe rafturi 'Maus', roman grafic emblematic al lui Art Spiegelman despre Holocaust, din cauza unei coperți pe care se afla o svastică. Autoritățile ruse au exercitat timp de mulți ani un control strict asupra oricărei difuzări de simboluri naziste în sfera publică, inspectând uneori magazinele de jucării și anticariatele. Mai multe persoane au fost de asemenea deferite justiției pentru “extremism” sau “incitare la ură” pentru glume sau caricaturi pe internet care conțineau simboluri naziste.

Coreea de Sud: Fostul președinte, condamnat la 17 ani de închisoare

Fostul președinte sud-coreean Lee Myung-bak a fost plasat în detenție, ieri, după condamnarea sa în apel la 17 ani de închisoare pentru corupție. Aflat la putere între 2008 și 2013, Lee Myung-bak (78 de ani) a stat pentru scurt timp în închisoare în 2018, după ce fusese condamnat la 15 ani de închisoare și o amendă de 13 miliarde de woni (10 milioane de euro) pentru corupție și deturnare de fonduri.

La puțin timp după întemnițare, Lee a fost eliberat pe cauțiune și a contestat în apel condamnarea sa. El a fost găsit vinovat de însușire necuvenită de fonduri de la grupul Samsung în schimbul acordării unei grațieri președintelui concernului sud-coreean Lee Kun-hee, care fusese condamnat pentru evaziune fiscală. La finalul unei audieri desfășurate miercuri, un tribunal din Seul l-a condamnat pe fostul șef al statului la o pedeapsă mai grea, respectiv 17 ani, față de 15 ani în instanța inferioară.

Erdogan: O operațiune turcă la Idleb este “iminentă”

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat, ieri, că va declanșa rapid o ofensivă militară la Idleb, în nord-vestul Siriei, unde au loc confruntări între forțele de la Ankara și cele de la Damasc. “Este o ultimă avertizare. O operațiune la Idleb este iminentă”, a declarat Erdogan. El a cerut în repetate rânduri regimului sirian să se retragă din anumite poziții la Idleb până la finalul lunii februarie. Regimul sirian duce de mai multe luni o ofensivă, cu ajutorul aviației ruse, în provincia Idleb, controlată în parte de fosta ramură a Al Qaeda în Siria. În virtutea unui acord de încetarea focului și de descaladare încheiat în 2018 între Moscova și Ankara, care susține grupările rebele, Turcia dispune de 12 posturi de observație în provincia Idleb. Lupte mortale între forțele turce și siriene au provocat aici moartea a 14 soldați turci și au dus la schimburi controversate între Ankara și Moscova.

Primăria din Amsterdam construiește un hotel pentru prostituție

Amsterdam are în vedere construirea unui hotel de mari dimensiuni dedicat prostituției, în vederea eliminării industriei sexului din “Cartierul Roșu”, cu o tradiție de secole. Turiștii aflați sub influența alcoolului provoacă numeroase probleme în “Cartierul Roșu” din centrul vechi și se comportă într-o manieră lipsită de respect față de majoritatea lucrătoarelor sexuale. “Este o profesie normală”, a indicat primăria din Amsterdam într-un comunicat de presă referitor la prostituție. “Intenția nu este de a alunga munca sexuală în afara orașului”, se precizează în document. Intenția edilului Femke Halsema este aceea de îmbunătăți condițiile pe aleile care șerpuiesc în cea mai veche zonă a orașului. Zona “Cartierului Roșu” datează din Evul Mediu și include cea mai veche clădire din oraș, Oude Kerk (Biserica veche), construită în urmă cu 700 de ani.

Intenția municipalității este de a ridica o clădire mai puțin accesibilă în comparație cu locațiile actuale dedicate prostituției și dotate cu vitrine, care ar putea fi astfel mai bine controlată. Nu se cunosc deocamdată mai multe detalii despre această construcție, însă clădirea va dispune de un hotel sau un centru erotic, cu cinematograf, cluburi de noapte și restaurante. Amsterdam a menționat “bordelul înalt” din Köln, primul din Europa. Köln a construit această clădire în anii '70 pentru a muta “Cartierul Roșu” din centrul orașului, din apropierea catedralei. Ideea s-a dovedit un succes, iar lucrătoarele sexuale continuă să își desfășoare activitatea în acesta.

Femke Halsema, prima femeie aleasă primar la Amsterdam, a anunțat în luna iulie a anului trecut planuri de reformă a cartierului cu felinare roșii și celebrele vitrine în care prostituatele își așteaptă clienții.

Soros cere îndepărtarea lui Zuckerberg de la conducerea Facebook

Miliardarul George Soros i-a cerut șefului Facebook Mark Zuckerberg să se retragă de la conducerea companiei. Soros avertizează că deciziile șefului rețelei de socializare îl va ajuta pe Donald Trump să fie reales, scrie BBC. Soros argumentează, într-o scrisoare publicată în Financial Times, că refuzul lui Zuckerberg de a elimina publicitatea electorală de pe Facebook îl ajută pe Donald Trump să fie reconfirmat ca președinte al Statelor Unite. Filantropul miliardar îl mai acuză pe patronul Facebook că este implicat într-un aranjament de susținere reciprocă cu Donald Trump. Acuzațiile lui Soros vin într-un moment în care Mark Zuckerberg cere UE reglementări mai puțin restrictive. Șeful Facebook vrea ca conținutul dăunător de pe platformele sociale să fie reglementat de alte reguli decât cele ce privesc companiile media și de telecomunicații. În răspuns, comisarul european pentru industrie Thierry Breton a spus că Facebook trebuie să se adapteze cerințelor Europei, nu invers. Soros a mai cerut și îndepărtarea directorului de operațiuni al Facebook Sheryl Sandberg. Miliardarul este și un susținător al unor legi care să controleze rețelele sociale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.