Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Le Pen îl laudă pe Orban la Budapesta

Ziarul de Vrancea
26 oct 2021 1235 vizualizări

Reprezentanta extremei drepte franceze Marine Le Pen, talonată în sondaje în Franța de Éric Zemmour, un candidat din cadrul Rassamblement National (fostul Front Național, FN) la președinție, a fost primită la Budapesta de către Viktor Orban ca o adevărată șefă de stat, față de care și-a exprimat susținerea împotriva Bruxellesului, denunțând “brutalitatea ideologică a UE”.

“Ungaria din 2021, sub conducerea dumneavoastră, se plasează încă o dată în vârful luptei pentru libertatea popoarelor”, l-a complimentat ea, într-o conferință de presă comună, marți, pe premierul suveranist.

Fosta conducătoare RN, primită de către liderul ultraconservator ungar, și-a exprimat susținerea față de acesta și a denunțat “brutalitatea ideologică” a Uniunii Europene (UE) împortriva anumitor poziții ale acestuia.

Ea a salutat “curajul” și “hotărârea” lui Orban și s-a angajat ca, în cazul în care este aleasă președinta Franței, anul viitor, să-i ofere “susținerea Franței și poporului său în vederea unei reorientări a unei UE a cărei brutalitate ideologică atentează la ideea însăși de suveranitate”. Le Pen a refuzat să critice recenta lege ungară împotriva homosexualității, aflată în centrul unei confruntări juridice cu Bruxellesul. “Cum sunt fundamental atașată suveranității fiecărei națiuni, nu mi-ar trece prin minte să vin să dau lecții poporului ungar”, a spus ea.

Ea și-a reiterat angajamentul de a “reforma Constituția franceză prin referendum pentru a activa principiul superiorității sale” și a subliniat că acest lucru va include “rezolvarea definitivă a problemei imigrației, acest flagel de care națiunile noastre trebuie în mod imperativ să se apere”.

Proiectul unei alianțe a națiunilor

Cele două figuri suveraniste au îndemnat la o alianță a națiunilor. Viktor Orban, al cărui partid a părăsit în martie grupul Partidului Popular European (PPE, dreapta), a anunțat că se află “în căutarea unor parteneri de cooperare în această eră nouă”. Iar tabăra lui Marine Le Pen este “de neocolit” în acest sens, a apreciat el, salutându-i susținerea “de nezdruncinat” de-a lungul anilor.

În privința acestei alianțe a națiunilor, vizita lui Le Pen nu a condus la vreun anunț concret. “Cred că atât timp cât forțele patriotice și suveraniste nu s-au aliat în Parlamentul European (PE), ele au evident mai puțină greutate decât dacă am fi reușit să constituim acest grup mare pe care ni-l dorim deja de un anumit timp”, a subliniat ea apoi în fața presei.

Însă acest subiect nu a avansat absolut deloc după publicarea, în iulie, a unei “Declarații Comune” a candidatei RN la președinția Franței și a 15 aliați din Europa, între care și premierul ungar.

Vizita lui Le Pen la Budapesta o scoate un pic din izolarea de pe scena internațională. În 2017, ea a încercat să se întâlnească cu Donald Trump, la New York, însă fără succes. Numai președintele libanez Michel Aoun a acceptat să o primească în ultima campanie prezidențială.

Preoți din Mitropolia Moldovei, insensibili la violența domestică

Câteva zeci de preoți din cadrul Episcopiei de Bălți și Fălești, din cadrul Mitropoliei Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Moscovei, au trimis miercuri o adresare către Episcopul Marchel prin care au cerut stoparea intrării în biserică a liderilor politici pro-europeni de la Chișinău, dar și să nu se mai roage pentru conducerea Republicii Moldova, după ratificarea pe 14 octombrie de către Parlamentul de la Chișinău a Convenției de la Istanbul împotriva violenței domestice.

„De la întemeiere Sfânta Biserică împreună cu clericii săi, au stat și stau la straja valorilor creștine și a învățăturilor ei, arătînd omului ce este păcatul și cum luptăm cu el. În aceste zile, noi tinerii părinți suntem profund indignați față de votarea și promulgarea „Convenției de la Istambul” (sic!), unde actuala guvernare atacă direct morala și sufletele copiilor noștri, risipind ceea ce noi ca părinți adunăm de-a lungul anilor”, se arată în adresare.

Episcopul Marchel este unul dintre cei mai activi clerici pro-ruși din Republica Moldova și un apropiat al lui Igor Dodon. Acesta a fost principalul lider al Mitropoliei Moldovei care a făcut campanie pentru Dodon în alegerile prezidențiale din 2016 pe care acesta le-a câștigat.

Marchel s-a remarcat prin declarații defăimătoare la adresa contracandidatei de atunci a lui Dodon, Maia Sandu, pe care a numit-o ca fiind o „femeie stearpă” și a îndemnat enoriașii să nu voteze cu ea.

Mitropolia Moldovei a trimis cu o săptămână înaintea ratificării Convenției o amplă scrisoare către Parlamentul de la Chișinău în care îi cere acestuia să nu ratifice Convenția de la Istanbul privind combaterea violenței împotriva femeilor, a scris și Veridica.ro.

Polonia, condamnată la plata unei amenzi de un milion de euro pe zi

Polonia a fost condamnată ieri să plătească Bruxellesului o amendă cominatorie de un milion de euro pe zi, din cauză că nu a pus capăt activității Camerei Disciplinare a Curții Supreme, o instituție-cheie în cadrul unei controversate reforme a sistemului judiciar polonez, a anunțat justiția europeană. Această sancțiune financiară a fost cerută la 7 septembrie de către Comisia Europeană (CE), căreia este necesar să-i fie plătită această sumă.

Hotărârea intervine într-un contenscios grav între CE și Polonia pe tema statului de drept și independenței justiției poloneze.

Număr record de cazuri în Bulgaria și spitale suprasolicitate

Bilanțul infecțiilor cu noul coronavirus din Bulgaria a crescut cu 6.813 de cazuri în ultimele 24 de ore, o creștere zilnică record în timp ce țara cu cel mai mic procent de persoane vaccinate din Uniunea Europeană se confruntă cu al patrulea val al pandemiei, conform datelor oficiale prezentate miercuri. Virusul a ucis 124 de persoane în Bulgaria în ultimele 24 de ore, aducând numărul total al deceselor la 23.440.

Peste 7.300 de persoane se aflau internate în secțiile pentru bolnavii de COVID-19 în timp ce spitalele din toată țara balcanică se luptau să facă față afluxului de pacienți cu coronavirus pe fondul unei penurii de personal medical. Guvernul interimar a impus certificatul sanitar în majoritatea spațiilor publice închise în încercarea de a încetini răspândirea variantei Delta, mai contagioasă, și de a stimula vaccinarea în țara în care doar unul din patru adulți s-a vaccinat cu cel puțin o doză de vaccin.

Administrarea vaccinurilor a crescut de patru ori de la introducerea obligativității certificatului sanitar, joia trecută. Peste 26.000 de noi doze au fost administrate în ultimele 24 de ore, aducând numărul total de persoane adulte vaccinate la 1,46 milioane.

Mulți bulgari, însă, rămân sceptici în ceea ce privește administrarea vaccinurilor, pe fondul unei neîncrederi înrădăcinate în instituțiile statului, a dezinformării și mesajelor contradictorii ale politicienilor și specialiștilor, înainte de al treilea tur de scrutin parlamentar din acest an, pe 14 noiembrie.

Oponenții vaccinării au organizat în ultimele zile mitinguri împotriva permisului sanitar, iar un nou protest, organizat de patronii de restaurante și hoteluri, este anunțat pentru joi. Marți seară, ministrul interimar al Sănătății, Stoicho Katsarov, a declarat că situația din spitale este critică și a făcut apel la bulgari să respecte restricțiile.

“Dacă aceste măsuri nu funcționează, singura opțiune rămasă va fi un lockdown total și o suspendare a activității economice”, a declarat Katsarov.

Propunere: Fără avion unde trenul face până în șase ore

O treime dintre cele mai frecventate zboruri din Uniunea Europeană au o alternativă cu trenul cu durata mai mică de șase ore, iar interzicerea lor ar permite economisirea a 3,5 milioane de tone de dioxid de carbon (CO2), potrivit unui studiu publicat ieri de Greenpeace, care solicită “schimbarea radicală a modului în care călătorim”.

Considerând “necesară” o reducere a traficului aerian pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste nivelurile din perioada preindustrială, ONG-ul a făcut apel la “revitalizarea transportului feroviar”, pe care l-a descris drept “ruda săracă a politicilor publice europene”.

Zborurile pe distanțe sub 1.500 de kilometri reprezintă un sfert din emisiile din sectorul aerian european, a notat ONG-ul.

Cu toate acestea, 51 dintre cele mai frecventate 150 de zboruri pe distanțe scurte din Uniunea Europeană (excluzând conexiunile insulare), respectiv 34% dintre acestea, au deja o alternativă feroviară cu durata mai mică de șase ore. Rutele cele mai frecventate din UE (Paris-Toulouse, Paris-Nisa și Atena-Salonic) se numără printre aceasta. Studiul nu precizează proporția pasagerilor care utilizează aceste rute aeriene pentru conexiuni.

Un număr de 21 de rute au chiar și o alternativă feroviară cu durata mai mică de patru ore, inclusiv unele rute internaționale precum Amsterdam-Paris, Amsterdam-Frankfurt, Bruxelles-Frankfurt și Paris-Frankfurt, se menționează în raport.

“Emitem de 10 ori mai mult echivalent CO2 atunci când călătorim de la Paris la Amsterdam cu avionul decât cu trenul, în timp ce această călătorie se poate face în mai puțin de 3,3 ore cu trenul”, a notat Sarah Fayolle, manager de campanie în domeniul transporturilor la Greenpeace Franța.

“Reducerea traficului aerian este esențială pentru atingerea obiectivelor climatice ale Acordului de la Paris, iar desființarea zborurilor pe distanțe scurte constituie un prim pas în acest sens”, a adăugat ea.

Sectorul aerian mondial a emis 900 de milioane de tone de CO2 în 2019, sau aproximativ 2,5% din emisiile globale.

Partidul Maiei Sandu vrea ca deputații moldoveni să nu mai aibă imunitate

Partidul Maiei Sandu vrea ca deputații moldoveni să nu mai aibă imunitate: potrivit unui proiect de modificare a Constituției, parlamentarii ar putea fi reținuți fără încuviințarea Parlamentului.

În prezent, articolul 70 din Constituția Republicii Moldova prevede că deputații nu pot fi reținuți, arestați, percheziționați, cu excepția cazurilor de infracțiune flagrantă, sau trimiși în judecată fără încuviințarea Parlamentului, după audierea lor.

Curtea Constituțională a dat aviz pozitiv proiectului de Lege pentru modificarea articolului 70 din Constituția Republicii Moldova. Decizia a fost pronunțată de președinta Curții, Domnica Manole.

„Inițiativa este conformă prevederilor articolului 141 din Constituție. Proiectul de Lege Constituțională corespunde limitelor temporale de revizuire a Constituției și poate fi înaintat spre examinare Parlamentului”, a declarat Domnica Manole.

OMS: Pandemia este “departe de a se fi terminat”

PandemiaCOVID-19 este “departe de a se fi terminat”, subliniază Comitetul de Urgență al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care îndeamnă țările să recunoască toate vaccinurile omologate de către agenția ONU.

Acest Comitet de Urgență privind COVID-19, prezidat de către francezul Didier Houssin, se reunește din trei în trei luni pentru a face bilanțul situației. În urma ultimei sale reuniuni, Comitetul a publicat o declarație în care subliniază că “s-au înregistrat progrese mulțumită unei folosiri sporite a vaccinurilor împotriva COVID-19 și unor tratamente, însă analiza situației și modele de previziuni indică faptul că pandemia este departe de a se fi terminat”.

Acesta este comitetul care l-a sfătuit, după cea de a doua sa reuniune, la 30 ianuarie 2020, pe directorul general al OMS să declare urgența sanitară publică la nivel internațional - cel mai mare nivel al alertei în domeniul epidemiilor. OMS a făcut atunci acest lucru.

Comitetul anunță în declarația publicată că a decis, săptămâna trecută, “în unanimitate că pandemia constituie în continuare un eveniment extraodinar care continuă să dăuneze sănătății populațiilor din întreaga lume, prezntă un risc de răspândire internațională și de perturbare a trafcului internațional și necesită un răspuns internațional coordonat”.

În recomandările pe care le face statelor, Comitetul se opune - din principiu - prezentării vreunei dovezi a vaccinării în vederea călătoriilor internaționale, dată fiind distribuirea inechitabilă a vaccinurilor în lume. Comitetul le cere totodată statelor “să recunoască toate vaccinurile care au fost autorizate de urgență” de către OMS. Până în prezent, OMS a omologat două vaccnuri cu ARN mesager - Moderna și Pfizer-BioNTech -, două vaccinuri chinezești - Sinopharm și Sinovac -, vaccinul Johnson & Johnson și diverse versuni ale Astrazeneca-Oxford.

O decizie este așteptată foarte curând cu privire la vaccinul antiCOVID Covaxin dezvoltat de către laboratorul indian Bharat Biotech.

Statele Unite au emis primul pașaport cu genul “X”

Statele Unite au anunțat ieri că au emis prmul pașaport cu genul “X”, unei persoane care nu se recunoaște în opțiunile tradiționale “masculin” sau “feminin”, potrivit promisiunii lui Joe Biden de a ține mai bine cont de drepturile minorităților sexuale. Departamentul de Stat american a “adăugat o casetă X pentru persoanele nonbinare, intersexuale” și, mai larg, persoanele care nu se recunosc în criterile de gen propuse până în prezent, a anunțat un purtător de cuvânt al diplomației americane, Ned Price.

Această nouă opțiune urmează să fe propusă tuturor solicitanților de pașaport - de la începutul lui 2022 -, a precizat el, reafirmând angajamentul diplomației americane de a “promova libertatea, demnitatea și egalitatea tuturor persoanelor”. Cel puțin alte 11 țări - inclusiv Canada, Germania și Argentina, dar și India sau Pakistanul - propun opțiunea “X” sau “altul” în pașapoartele lor.

Secretarul de Stat american Antony Blinken a relaxat deja reglementările, în iunie, pentru a le permite cetățenilor americani să-și aleagă ei înșiși genul în pașaport.

Persoanele care voiau anterior să înscrie alt gen decât cel din actul de naștere era necesar să prezinte un certificat medical.

Democratul Joe Biden a ridicat la rangul de prioritate apărarea drepturilor minorităților sexuale în lume mai mult decât orice președinte american dinaintea sa, într-o ruptură cu predecesorul său, Donald Trump.

Mike Pompeo, pe când era secretar de Stat al miliardarului, a interzis ambasadelor americane să arboreze steagul curcubeu, un simbol al comunității lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor, transsexualilor și persoanelor queer (LGBTQ).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.