Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Italia urmează să iasă ”treptat” din pandemie

Ziarul de Vrancea
5 apr 2020 1705 vizualizări

Guvernul a anunțat un plan strategic în cinci puncte, ”faza 2” însemnând ”coexistența cu virusul”

Italia, care aparent a ajuns în zona ”platoului” pandemiei, nu a început să ”coboare”, dar se gândește la repornire printr-un plan sanitar al Guvernului, care avertizează că revenirea la viața normală nu va avea loc ”mâine”. Această țară - cea mai îndoliată din lume de acest flagel - a înregistrat duminică cel mai mic număr de decese zilnice (525) din ultimele două săptămâni. ”Pentru moment, nu pot să spun când se va încheia blocajul (țării). Urmărim indicatorii Comitetului științific, însă Italia a fost prima țară care s-a confruntat cu urgența”, a declarat premierul Giuseppe Conte, intervievat de postul american NBC News. ”Răspunsul nostru poate că nu a fost perfect, dar am făcut ce-am putut mai bine pe baza cunoștințelor noastre”, a adăugat Conte, care a anunțat săptămâna trecută că Italia rămâne oprită până la 13 aprilie. Autoritățile au repetat în ultimele zile, temându-se de o relaxare a comportamentului odată cu vremea frunoasă și vacanța de Paște, că ”nu trebuie să lăsăm garda jos” împotriva virusului. ”Urgența nu s-a terminat. Pericolul nu a dispărut. Ne așteaptă în continuare câteva luni dificile, să nu irosim sacrificile consimțite”, a îndemnat ministrul Sănătății Roberto Speranza într-un interviu acordat cotidienelor Il Corriere della Sera și La Repubblica.

Obiectivul este o revenire la normal ”imediat ce este posibil”, a subliniat ministrul, fără să ”dea o dată”.

Iar apoi? Șeful Protecției Civile Angelo Borrelli, care numără în fiecare seară litania de victime, a anunțat că peninsula urmează să rămână izolată până la 1 mai, după care a precizat că hotărârea revine exclusiv Guvernului. Cu prudență, Borrelli a evocat de asemenea data de 16 mai ca posibilă intrarea în ”faza 2”, sinonimă cu ”coexistența cu virusul”, însă doar ”dacă evoluția pandemiei nu se schimbă”.

Plan în cinci puncte

Ministrul Sănătății a prezentat duminică un plan strategic în cinci puncte ”în vederea unei ieșiri treptate” din pandemie, care preconizează o purtare generalizată a măștii, o ”distanțare socială scrupuloasă în locurile de trai și de muncă” și o rețea de spitale care se consacră covid-19, care vor rămâne deschise după criză, pentru a împiedica o eventuală revenire a virusului. Guvernul prevede să consolideze ”rețelele sanitare”, pentru ca fiecare bolnav identificat să poată fi preluat în grijă de la depistare și până la tratament și o testare a eșantioanelor populației, în vederea stabilirii numărului precis al persoanelor contaminate. Executivul are în vedere, în fine, implementarea unei aplicații pe smartphone după modelul sud-coreean, atât în vederea unei cartografieri a mișcării bolnavilor diagnosticați timpde 48 de ore înainte de infectare și în vederea favorizării medicinei la distanță, de exemplu, supravegherea la domiciliu a pulsului acestora și a nivelului de oxigen în sânge.

Barurile, ultimele deschise

”După ce cazurile de contaminare cu noul coronavirus vor ajunge la zero, viața nu va mai fi aceeași mult timp”, a avertizat săptămâna trecută președintele Institutului Superior de Sănătate (ISS) Silvio Brusaferro. Odată cu relaxarea măsurilor de izolare, primele activități care urmează să fie reluate sunt cele legate de lanțul de aprovizionare alimentară și farmaceutică. Sunt vizați tot aici ”artizanii” ale căror magazine sunt frecventate de un număr limitat de persoane.

Barurule, restaurantele, discotecile sau sălile de sport vor fi ultimele care vor fi redeschise, iar la acel moment probabil că proprietarii vor trebui să prevadă o distanță de securitate de cel puțin un metru între clienții lor, dar și față de personal. Persoanele care doresc să revină în Italia - aproximativ 200.000 de italieni în prezent, potrivit datelor oficiale - vor trebui să se plaseze în izolare și să prezinte la urcarea în avion sau tren o declarație pe propria răspundere în care precizează adresa unde se plasează în carantină. Transportul public urmează să circule cu o frecvență redusă, lucru care va fi posibil cu ajutorul unor controlori însărcinați să impună respectarea unei distanțe între pasageri - prin folosirea unui singur scaun din două sau lăsând să urce un număr limitat de persoane la bordul ramelor de metrou, în autobuz sau tren.

Austria anunță prima etapă a ieșirii din izolare

Austria urmează să autorizeze magazinele mici să redeschidă, săptămâna viitoare - în cadrul primei etape către sfârșitul izolării impuse în vederea opririi răspândirii noului coronavirus, a anunțat ieri cancelarul Sebastian Kurz. Această măsură poate fi aplicată doar cu condiția ca populația să respecte celelalte măsuri de izolare, a subliniat, într-o conferință de presă, Kurz. Purtarea măștii - deja obligatorie în supermarketuri - urmează să fie extinsă, în paralel, la transportul în public și la micile magazine, a precizat ministrul  Sănătății Rudolf Anschober. Un fular sau o eșarfă sunt acceptate, în lipsa măștii, a subliniat Cancelaria.

Austria urmează să-și redeschidă magazinele mai devreme decât majoritatea țărilor vecine, pentru că a acționat mai rapid în vederea opririi epidemiei, a argumentat Sebastian Kurz. În cazul în care totul se desfășoară potrivit planului, magazinele neesențiale - cu o suprafață mai mică de 400 de metri pătrați - vor putea fi redeschise începând de la 14 aprilie, iar de la 1 mai urmează să fie redeschise toate celelalte magazine și centre comerciale, a anunțat cancelarul austriac.

O femeie de 103 ani din nordul Italiei s-a vindecat de COVID-19

O femeie din nordul Italiei, care va împlini vârsta de 104 ani în luna august, a învins maladia infecțioasă COVID-19, a anunțat cotidianul La Repubblica. Ada Zanusso s-a îmbolnăvit la începutul lunii martie în Residenza Maria Grazia, un azil pentru bătrâni din nord-vestul provinciei Biella, situat la o distanță de aproximativ 100 de kilometri vest de orașul Milano. Alți 21 de rezidenți din același azil au murit din cauza COVID-19, relatează La Repubblica. "Cineva de acolo, de sus, a uitat de mine", a declarat Ada Zanusso, citată de același cotidian italian. Potrivit unuia dintre cei patru fii ai ei, Giampiero, care a ținut legătura cu mama lui prin intermediul apelurilor video, Ada Zanusso "citește în continuare fără să poarte ochelari, este curioasă și vrea întotdeauna să știe ce facem". "Acum s-a recuperat bine și medicii sunt de părere că ea este cea mai vârstnică persoană din lume care s-a vindecat de COVID-19", a adăugat fiul ei. Ada a supraviețuit și pandemiei de gripă spaniolă din perioada 1918 - 1920.

Alte două femei care au împlinit de curând vârsta de 103 ani s-au vindecat de COVID-19: Zhang Guangfen, din orașul chinez Wuhan, și o iraniancă a cărei identitate nu a fost dezvăluită.

„Pompa biologică” din oceane captează de două ori mai mult carbon decât se credea

"Pompa biologică" din oceanele lumii, care joacă un rol esențial în ciclul carbonului în natură la nivel mondial, captează de două ori mai mult carbon decât se credea anterior, conform unui studiu realizat în Statele Unite, citat ieri de Press Association. Pompa biologică de carbon (Biological Carbon Pump - BCP) contribuie la rolul oceanului în preluarea și stocarea dioxidului de carbon (CO2) prin atragerea acestui gaz din atmosferă, transformarea sa în materie organică și distribuirea lui în straturile oceanice de la adâncimi mai mari. Fără pompa biologică de carbon, concentrația atmosferică de CO2 ar fi mult mai mare. Autorii studiului au declarat că descoperirile făcute pot influența evaluările climatice viitoare. Organisme unicelulare, numite fitoplancton, trăiesc la suprafața oceanului și folosesc lumina solară pentru a produce hrană și energie - preluând CO2 și eliberând oxigen în timpul acestui proces. Când fitoplanctonul moare, este consumat de alte viețuitoare marine, precum zooplanctonul.

Odată ce aceste viețuitoare mor, ele devin deșeuri biologice - cunoscute sub denumirea de "zăpadă marină" - care sunt bogate în carbon și ajung la adâncimi mai mari din ocean, un proces esențial al pompei biologice de carbon. Capacitatea fitoplanctonului de a absorbi CO2 depinde însă de cantitatea de lumină solară capabilă să pătrundă în stratul superior al oceanului. De aceea, echipa de oameni de știință și-a propus să măsoare adâncimea până la care pătrund razele de soare, numită strat eufotic, utilizând o tehnică cunoscută sub denumirea de detectare a fluorescenței clorofilei, care analizează prezența fitoplanctonului fotosintetic în straturile mai adânci ale oceanului. Prin combinarea descoperirilor lor cu date din studii anterioare privind pompa biologică de carbon, autorii au reușit să estimeze ritmul de scufundare a particulelor de carbon. Ei au descoperit că, anual, de aproximativ două ori mai mult carbon se scufundă în ocean decât se estimase anterior.

Mesajul reginei Elizabeth II, urmărit de 24 de milioane de telespectatori

Mesajul reginei Elizabeth II, difuzat duminică seară de posturile de televiziune britanice, a fost urmărit de 24 de milioane de telespectatori, potrivit BBC. Peste 14 milioane de telespectatori au urmărit transmisiunea pe BBC One, iar aproximativ 5 milioane, pe ITV. Alte 2,5 milioane au urmărit-o pe regină la Channel 4. Mesajul despre pandemia de Covid-19 a fost urmărit și la Channel 5, Sky News și BBC News. Numărul total este de 23,97 de milioane.

Anul acesta, doar mesajul prin care prim-ministrul britanic Boris Johnson a anunțat, pe 23 martie, măsuri restrictive impuse de criza sanitară a înregistrat o audiență mai mare, de peste 27 de milioane de telespectatori.  Aceasta a fost a cincea oară când regina Elizabeth II a ținut un discurs special în cei 68 de ani de domnie. Celelalte patru au fost rostite în 1991, la începutul războiului din Irak, 1997, în ajunul ceremoniei funerare pentru prințesa Diana, 2002, în legătură cu decesul Reginei-Mamă, și 2012, pentru a marca Jubileul de Diamant.

În discursul ei de duminică, regina a spus că Marea Britanie va reuși în lupta împotriva pandemiei provocate de coronavirus. Ea a mulțumit oamenilor pentru că respectă măsurile impuse de Guvern și a adus un omagiu principalilor lucrători pentru eforturile depuse. De la Castelul Windsor, regina a declarat că pandemia este o „provocare” diferită de cele prin care a trecut națiunea până acum. Mesajul înregistrat a fost filmat de un singur cameraman, care a purtat echipament de protecție, a transmis Windsor.

Spania: Numărul deceselor, cel mai mic din ultimele două săptămâni

Autoritățile sanitare spaniole au anunțat ieri că 637 de oameni au murit în decurs de 24 de ore din cauza infectării cu Covid-19, acesta fiind cel mai scăzut număr înregistrat din 24 martie. În prezent, numărul de cazuri a depășit 135.000. Din total, puțin peste 40.000 de persoane s-au vindecat, iar aproximativ 60.000 sunt spitalizate.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 4.273 de noi cazuri, cu 1.750 mai puține decât în ziua anterioară. Numărul total al deceselor a ajuns la 13.055. Spania este țara europeană cu cele mai multe cazuri înregistrate de Covid-19, de la începutul pandemiei. Starea de urgență a fost prelungită aici până pe 26 aprilie.

Boris Johnson, spitalizat în continuare cu simptome persistente

Prim-ministrul britanic Boris Johnson se afla în continuare în spital ieri, cu simptome persistente de COVID-19 după zece zile de când a fost testat pozitiv, însă Downing Street a comunicat că premierul rămâne la conducerea guvernului. “Prim-ministrul este în continuare în spital. El a petrecut noaptea în spital”, a declarat o sursă guvernamentală. „La recomandarea medicului său, prim-ministrul a fost internat în această seară pentru teste”, a comunicat duminică biroul său din Downing Street. „Aceasta este o măsură de precauție, întrucât premierul continua să prezinte simptome persistente de coronavirus la zece zile după testarea pozitivă la virus”, se menționa în comunicat.

Boris Johnson, în vârstă de 55 de ani, a devenit pe 27 martie primul lider al unei mari puteri care a anunțat că este pozitiv la coronavirus. El a intrat în izolare într-un apartament al reședinței oficiale din Downing Street, iar vineri a anunțat că are în continuare febră. Biroul său a subliniat că spitalizarea nu a fost una de urgență și că Boris Johnson rămâne la conducerea guvernului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.