Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Invazia Ucrainei ar fi de un nivel „nemaivăzut de la al Doilea Război Mondial”

Ziarul de Vrancea
9 dec 2021 1369 vizualizări

Afirmația aparține șefului forțelor armate ale Marii Britanii n oficialii de la Kiev susțin că Rusia a sporit în ultimele zile numărul trupelor de la granița cu Ucraina

Șeful forțelor armate ale Marii Britanii a avertizat că o invazie completă a Ucrainei de către Rusia va fi la un nivel „nemaivăzut” în Europa de la cel de al Doilea Război Mondial, scrie Business Insider.

Amiralul Sir Tony Radakin a spus într-un discurs că „cele mai rele scenarii în ceea ce privește o invazie completă a Ucrainei arată că aceasta ar fi la o scară nemaivăzută în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial”.

Oficialii ucraineni din domeniul apărării au anunțat joi că Rusia a mărit numărul de trupe în apropierea graniței cu Ucraina la 120.000 de soldați, inclusiv personal suplimentar al armatei, forțelor aeriene și navale.

Potrivit celei mai recente evaluări a securității în zonă, care a fost împărtășită cu jurnaliștii de la CNN de sursele de securitate ucrainene, Ministerul Apărării din Ucraina a declarat că echipamente militare de luptă, cum ar fi tancuri, vehicule armate și rachetele „Iskander” rămân în apropierea graniței cu Ucraina”. Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov, a declarat luni că acumularea de trupe ruse la graniță reprezintă o încercare de a răspândi frica și neliniștea în Ucraina și de a împiedica Kievul să se apropie de NATO și de aderarea la Uniunea Europeană.

SUA trimit Ucrainei arme de foc și muniție

Ultima parte a unui pachet de asistență de securitate al SUA, în valoare de 60 de milioane de dolari, ce conține arme de calibru mic și muniție, vor ajunge în Ucraina săptămâna aceasta, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. Joe Biden a aprobat pachetul pe 1 septembrie, când președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat Casa Albă. Asistența a inclus elemente letale, cum ar fi rachetele antitanc Javelin, precum și elemente neletale.

Pachetul de securitate este conceput pentru a consolida capacitatea de autoapărare a Ucrainei, în special în lumina acumulării forțelor ruse în apropierea granițelor țării.

În acest an, SUA au oferit aproximativ 450 de milioane de dolari în asistență de securitate Ucrainei, a spus Kirby, inclusiv elementele care sosesc în această săptămână. Din 2014, când Rusia a invadat și anexat peninsula Crimeea, SUA au oferit Ucrainei ajutor de peste 2,5 miliarde de dolari. Marți, Biden l-a avertizat pe Putin, într-o întâlnire virtuală care a devenit uneori tensionată, despre invadarea Ucrainei, iar administrația pregătește o serie de sancțiuni economice dure în cazul în care forțele ruse ar ataca.

Țările UE s-au înțeles pentru limitarea valabilității certificatelor verzi la 9 luni

Țările Uniunii Europene sunt așteptate să limiteze la nouă luni durata certificatelor COVID-19 pentru călătorii, au declarat pentru Reuters două surse din UE, în timp ce continuă discuțiile privind restricțiile pentru călătorii din afara blocului comunitar.

Comisia Europeană, executivul UE, a propus în noiembrie o limită de valabilitate de nouă luni pentru permisele COVID-19, calculate după finalizarea vaccinării inițiale. Dacă noile reguli vor intra în vigoare, cetățenii UE care doresc să călătorească liber vara viitoare în interiorul blocului comunitar vor avea nevoie de o doză booster.

Un oficial și un diplomat UE au declarat că se așteaptă ca guvernele UE să ajungă la un consens asupra limitei de nouă luni încă de vineri, după ce ieri au ajuns la un acord preliminar, deși unul dintre ei a declarat că discuțiile s-ar putea prelungi până săptămâna viitoare.

Un al treilea diplomat a declarat că a existat un sprijin general pentru limita de nouă luni, dar unele țări cu rate de vaccinare mai mici erau îngrijorate de impactul pe care aceasta l-ar putea avea asupra călătoriilor.

Guvernele UE au spus în repetate rânduri că este nevoie de o abordare comună pentru a evita perturbări suplimentare în industria turismului.

Cu toate acestea, ele au introdus norme divergente.

Franța a stabilit o limită de șapte luni în chiar ziua în care Comisia a propus ca aceasta să fie de nouă luni. Regula franceză se va aplica începând cu 15 ianuarie, în timp ce Comisia a propus ca data de începere să fie 10 ianuarie.

În Cipru, certificatul ar trebui să dureze șapte luni, în timp ce în Grecia ar expira după șase luni pentru persoanele în vârstă.

Topul celor mai puternice femei din lume

Revista americană Forbes, care dezvăluie de 18 ani lista anuală a celor mai puternice 100 de femei din lume, a inclus și câteva artiste: Rihanna (locul 68), Beyoncé (76) și Taylor Swift (78), dar și pe regizoarea Ava DuVernay (80), actrița Reese Witherspoon (74) și prezentatoarea vedetă Oprah Winfrey (23).

Rihanna datorează locul 68 succesului ei cu linia de cosmetice Fenty Beauty, care a raportat 550 de milioane de dolari în 2020. Cântăreața și femeia de afaceri, devenită oficial miliardară în august, deține, de asemenea, 30% din acțiunile mărcii de lenjerie Savage x Fenty. Beyoncé s-a impus pe locul 76. Forbes a reținut 250 de milioane de dolari generați de „On The run II”, turneul ei mondial împreună cu Jay-Z din 2018.

Taylor Swift, locul 78 în clasament, s-a demarcat grație inițiativei sale de a reînregistra primele albume cu scopul de a obține drepturile de autor. Revista americană notează că „Red (Taylor”s Version)” a devenit al 10-lea album care s-a clasat pe primul loc în Billboard. Forbes amintește că în 2020 „Folklore” a fost primul album care a înregistrat un milion de exemplare vândute în acel an.

Potrivit profilului stabilit de Forbes, Reese Witherspoon datorează locul 74 activităților sale de producătoare: actrița și-a lansat propriile societăți: Pacific Standard în 2012 și Hello Sunshine în 2016, cu scopul de a evidenția rolurile de femei.

Ava DuVernay este și ea salutată pentru că a devenit prima femeie de culoare nominalizată la premiile Oscar în calitate de regizor și pentru că a realizat un film ce a generat 100 de milioane de dolari („A Wrinkle in Time”), precum și datorită serialului „When they see us”, recompensat cu Emmy.

Regina Elizabeth a II-a a coborât 24 de locuri față de anul trecut, ajungând pe locul 70 în clasament. Un declin datorat „numărului redus de apariții publice și numeroaselor crize cu care a trebuit să se confrunte coroana în acest an” (în special atunci când ducesa Meghan Markle a declarat că a fost obiectul rasismului).

Vice-președinta americană Kamala Harris se află pe locul doi. Primul loc revine miliardarei și filantroapei americane MacKenzie Scott. Pe locul trei se află fostul ministru francez al Economiei, Christine Lagarde, în prezent președinta Băncii Centrală Europeană.

Nuanța albastru brebenoc, culoarea anului 2022

Nuanța albastru brebenoc sau saschiu a fost aleasă de compania Pantone drept culoarea anului 2022 și este botezată Very Peri.

Very Peri a fost descrisă de Pantone ca „o nuanță de albastru brebenoc”. Nuanța a fost anunțată de apariția metaverse-ului și de impactul carantinei în contextul pandemiei.

Pantone, companie care stabilește unele dintre cele mai recunoscute standarde coloristice, a transmis că această culoare unește „constanța” albastrului tradițional cu „energia și emoția” date de roșu. „Înglobând calitățile albastrului, având în același timp o nuanță violet-roșu, Pantone 17-3938 Very Peri afișează o atitudine spirituală și veselă și o prezență dinamică ce încurajează creativitatea curajoasă și exprimarea imaginativă”, arata compania.

Începând cu 2000, Pantone a ales culoarea anului. Institutul său de cercetare face analize pe baza tendințelor pentru a anunța decizia.

Anul trecut, tradiția a fost întreruptă și, pentru prima dată, au fost alese două nuanțe drept culoarea anului. Ultimate Grey (nuanță de gri) și Illuminating (nuanță de galben) subliniază modul în care elemente diferite se îmbină pentru a se susține reciproc și exprimă cel mai bine starea din 2021, spunea compania.

Cu un an înainte, a fost ales albastru clasic drept culoarea anului.

Austria: Partidul Libertății anunță că nu va prelungi acordul cu formațiunea lui Putin

Partidul Libertății (FPOe), de extremă dreaptă, din Austria nu va înnoi în 2022 acordul controversat de cooperare încheiat acum cinci ani cu partidul Rusia Unită al președintelui Vladimir Putin, a anunțat joi liderul său.

“Nu am înțeles niciodată interesul” acestui acord parafat de FPOe la Moscova în decembrie 2016, le-a declarat jurnaliștilor șeful formațiunii, Herbert Kickl, fost ministru de interne.

În plină pandemie de COVID-19, “nu avem capacitățile de a ne ocupa de altceva” în afara problemelor actuale ale Austriei, a adăugat Kickl, care conduce acum din opoziție o luptă împotriva vaccinării obligatorii ce ar urma să intre în vigoare în februarie.

Alianța între FPOe și Rusia Unită fusese încheiată de predecesorul lui Kickl, Heinz-Christian Strache, care a ieșit din viața politică în urma unui scandal de corupție în 2019. Textul de două pagini, valabil pe cinci ani, a fost parafat în epocă de partea rusă de Serghei Jelezniak, un politician vizat de sancțiuni occidentale. Cele două partide se angajau să “facă schimb de informații cu privire la relațiile internaționale”.

FPOe, anterior antisovietic, a făcut un viraj în 2008, susținând Rusia în războiul din Georgia. În 2012, deputați ai FPOe i-au făcut o vizită lui Ramzan Kadârov în Cecenia, înainte ca acest partid să aprobe anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia.

Partidul a negat constant că ar fi obținut avantaje pecuniare de pe urma cooperării cu Rusia Unită, în timp ce celelalte formațiuni politice austriece denunțau o “coloană a cincea a lui Putin în Europa”.

În 2018, șefa diplomației austriece, Karin Kneissl, nominalizată de FPOe, l-a avut invitat de onoare la nunta sa pe Vladimir Putin, unde a și dansat cu acesta.

Premierul finlandez Sanna Marin prezintă scuze după ce a fost filmată într-un club de noapte deși era caz de contact

Premierul finlandez Sanna Marin, în vârstă de 36 de ani, a prezentat scuze, în urma unor critici vehemente, după ce un tabloid a publicat imagini în care apare într-un club de noapte din Helsinki, unde a petrecut de sâmbătă seara și până duminică dimineața, la doar câteva ore după ce ministrul de Externe Pekka Haavisto a fost declarat pozitiv COVID-19, iar ea un caz de contact. Ea spune că și-a lăsat telefonul de serviciu acasă, unde i-au fost trimise două SMS-uri prin care era îndemnată se se autoizoleze.

Premierul declară că secretarul de stat Henrik Haapajärvi i-a spus inițial că directivele cu privire la COVID-19 nu o obligă să se izoleze, în pofida faptului că s-a aflat în contact cu o persoană infectată. “Ar fi trebuit să dau dovadă de mai mult discernământ și să reverific directivele care mi-au fost date. Îmi pare cu adevărat rău că nu am înțeles ce trebuia să fac”, și-a cerut scuze conducătoarea social-democrată într-o postare pe Facebook.

Un sondaj comandat de postul de televiziune MTV3 arată că două treimi dintre persoanele intervivate consideră această ieșire în clubul de noapte drept o “greșeală gravă”.

În înregistrări video publicate de tablodul finlandez Seiska, tânăra șefă a Guvernului este surprinsă, în seara respectivă, verificându-și ceasul smart și ținând o cutie de bere în mână.

Epidemia, care s-a aflat mult timp la unul dintre cele mai scăzute niveluri în Finlanda, înregistrează în prezent recorduri în această țară nordică, în care rata incidenței a ajuns la 300 la 100.000 de locuitori. “Sunt o reprezentantă a noii generații”, justifica Sanna Marin în octombrie, la televiziunea publică Yle, “iar acest lucru se reflectă în felul în care muncesc și trăiesc”.

În octombrie, în urma unor critici cu privire la organizarea unei petreceri la reședința sa oficială, Sanna Marin a ținut să le răspundă cu umor.

Premierul finlandez a publicat o fotografie pe Instagram care avea pe fundal un hit finlandez - “hei, boom-boom-boomer, pune-ți gheață în căciulă și păstrează-ți sângele rece”.

Noua Zeelandă interzice vânzarea de țigări către generațiile viitoare

Noua Zeelandă va interzice vânzarea de țigări către generațiile viitoare, în condițiile în care țara își propune să devină una fără fumat până în 2025, a anunțat ieri guvernul.

Persoanele cu vârsta de 14 ani în momentul intrării în vigoare a legii nu vor putea niciodată să cumpere tutun în mod legal, a declarat ministrul asociat al Sănătății, Ayesha Verrall. “Vrem să ne asigurăm că tinerii nu încep niciodată să fumeze, așa că vom transforma în infracțiune vânzarea sau furnizarea de produse din tutun noilor generații”, a mai spus ea.

Conform noii legi, oamenii vor putea cumpăra doar produse pe bază de tutun cu niveluri foarte scăzute de nicotină, iar numărul magazinelor care vor putea vinde produse cu tutun va scădea. “Este o zi istorică pentru sănătatea poporului nostru”, a mai spus Verrall.

Ea a afirmat că, în Noua Zeelandă, fumatul este principala cauză de deces ce poate fi prevenită și provoacă unul din patru cancere. Afecțiuni asociate fumatului sunt întâlnite în special în comunitățile indigene Maori, din Pacific și în cele cu venituri reduse. Se va acorda de asemenea prioritate măsurilor practice de sprijin pentru fumători, a subliniat ministrul Verrall. Noua propunere legislativă urmează să fie supusă la vot în Parlament.

Boris și Carrie Johnson anunță nașterea unei fetițe

Soția premierului britanic Boris Johnson, Carrie, a născut o fată, a anunțat cuplul, al doilea lor copil, după Wilfred, născut în aprilie 2020, și cel puțin al șaptelea al liderului conservator, relatează The Guardian. “Premierul și doamna Johnson sunt încântați să anunțe nașterea unei fete sănătoase la un spital din Londra în această (joi) dimineață”, anunță ei într-un comunicat.

“Atât mama, cât și fiica sunt foarte bine. Cuplului îi face plăcere să mulțumească strălucitei echpe a maternității NHS pentru toată grija și sprijinul”, se arată în comunicat. Fata este sora lui Wilfred, fiul cuplului Johnson, născut în aprilie 2020. Boris și Carrie s-au căsătorit în secret, pe 1 mai.

Boris Johnson are patru copii, toți în vârstă de peste 20 de ani, cu cea de-a doua sa soție, avocata Marina Wheeler. Ei au divorțat în 2020, după 25 de ani de căsnicie. El are ce puțin încă un alt copil dintr-o relație extraconjugală.

Liderul conservator a refuzat în mai multe rânduri să spună câți copii are. Într-un interviu acordat NBC în septembrie declara că are șase copii.

Victime ale genocidului de la Srebrenița, găsite într-o groapă comună

Victime ale genocidului din Srebrenița, în iulie 1995, au fost găsite într-o groapă comună în apropiere de orașul Kalinovik (sud), a anunțat Comisia Internațională a Persoanelor Dispărute (ICMP), care a ajutat autoritățile din Bosnia-Herțegovina să identifice rămășițele umane exhumate.

“Dintre toate gropile genocidului care au fost descoperite până în prezent”, cea de lângă Kalinovik, la aproximativ 200 de kilometri de Srebrenița, este “de departe cea mai îndepărtată”, a subliniat șeful Programului în Balcanii Occidentali al ICMP, Matthew Holliday.

Groapa se află la câțiva kilometri de satul Godinjska Bara, în apropiere de Trnovo, unde paramilitari din cadrul Unității “Scorpions” au executat șase prizonieri bosniaci de la Srebrenița, la jumătatea lui iulie 1995. Această execuție prin împușcare a fost filmată, iar imaginile au fost difuzate în timpul proceselor unor foști lideri sârbi în justiția internațională.

Profiluri genetice obținute pe baza unor eșantioane prelevate de la rămășițe umane găsite în mai în regiunea Kalinovik au fost comparate cu eșantiaone de referință furnizate ICMP de către rude ale persoanelor date dispărute, văzute în viață pentru ultima oară la Srebrenița în iulie 1995. Zece concordanțe ADN au fost stabilite.

Victimele masacrului ide la Srebrenița - unde aproximativ 8.000 de bărbați și adolescenți musulmani au fost uciși de către forțe sârbe din Bosnia - au fost găsite în peste 90 de gropi comune.

Foștii lideri politic și militar ai sârbilor din Bosnia Radovan Karadzici și Ratko Mladici au fost condamnați de justiția internațională la închisoare pe viață cu privire la acest genocid.

Patru arestări, la două servicii daneze de informații, cu privire la spionaj

Autoritățile daneze au anunțat ieri că au arestat patru actuali și foști angajați ai serviciilor de informații cu privire la “divulgări” ale unor documente confidențiale. Ei “sunt acuzați, între altele, de faptul că au încălcat secțiunea 109(1) a Codului Penal prin divulgarea fără autorizație a unor informații extrem de confidențiale provenind de la serviciile de informați”, a anunțat într-un comunicat PET. Acuzații riscă până la 12 ani de închisoare.

Aceste persoane, a căror identitate nu a fost dezvăluită, “sunt actuali și foști angajați ai două dntre serviciile de informații”, și anume ai serviciului de siguranță PET și ai serviciului militar danez de informații FA, precizează PET. Aceste arestări au fost operate miercuri, în colaborare cu poliția, iar percheziții au avut loc la diverse adrese, precizează PET, fără să precizeze unde anume.

China aprobă un tratament antiCOVID cu anticorpi monoclonali

China a aprobat - pentru prima oară - un tratament împotriva COVID-19, la doi ani de la apariția pandemiei, pe teritoriul chinez, în urma unei intensificări a epidemiei. Spre deosebre de un vaccin preventiv, un tratament asigură îngrijiri de sănătate unor pacienți infectați cu noul coronavirus, în vederea evitării unor complicații grave.

Gigantul asiatic, în care a fost descoperit noul coronavirus, la Wuhan (centru), la sfârșitul lui 2019, aproape a eradicat boala, recurgând la măsuri radicale - închiderea frontierelor, un control strict al deplasărilor, carantine.

China - care nu autorizează niciun vaccin străin - susține că a vaccinat peste 70% din populația chineză cu vaccinuri produse la nivel local.

Cu toate acestea, China s-a confruntat, în ultimele luni, cu reintensificări ale epidemiei, localizate, de o amploare mult mai mică decât ceea ce se întâmplă în lume. Agenția chineză a medicamentului a anunțat miercuri, într-un aviz, că “aprobă de urgență” un tratament chinezesc împotriva COVID-19 pe bază de anticorpi monoclonali.

Anticorpii monoclonali se atașează de proteina spike a noului coronavirus și îi reduce capacitatea de a penetra celulele umane. Acest tratament - adiministrat prin injectare - a fost creat de către prestigioasa Universitate Tsinghua de la Beijing din Shenzhen (sud) și compania Brii Biosciences.

Teste clinice arată că acest tratament permite o reducere cu 80% a spitalizărilor și a riscului morții la pacienți fragili, potrivit Universității Tsinghua.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.