Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: POLITICO: Republica Moldova a semnat un parteneriat de securitate şi apărare cu UE

Ziarul de Vrancea
21 mai 2024 608 vizualizări

Este prima ţară care încheie un astfel de acord cu blocul comunitar

Republica Moldova, care speră să adere la UE până în 2030, a semnat un parteneriat de securitate şi apărare cu Uniunea Europeană, fiind prima ţară care încheie un astfel de acord cu blocul comunitar, a anunţat marţi şeful politicii externe a UE, Josep Borrell. "Acest parteneriat va spori capacitatea de rezistenţă a ţării. El ne va permite să abordăm împreună provocările comune în materie de securitate, să facem angajamentul nostru mai eficient şi să explorăm noi domenii de cooperare", a scris Borrell pe X.

Premierul moldovean Dorin Recean, care marţi a fost la Bruxelles, a declarat, la rândul său, pe X că aderarea la UE ar fi cel mai bun "mecanism de asigurare a păcii şi stabilităţii pentru cetăţenii Republicii Moldova". "Până atunci, semnarea Parteneriatului UE-Moldova în domeniul securităţii şi apărării este un pas înainte, sporind pacea, securitatea şi prosperitatea noastră", a menţionat el.

Planul de parteneriat în 28 de puncte ia în considerare "un mediu de securitate din ce în ce mai provocator" în urma invaziei Rusiei în Ucraina şi solicită consultări într-o gamă largă de sectoare. Printre acestea se numără ameninţările cibernetice, dezinformarea, combaterea terorismului şi "consolidarea securităţii naţionale, a stabilităţii şi a rezilienţei Republicii Moldova în sectorul apărării".

Cooperarea va include, de asemenea, gestionarea frontierelor, traficul de persoane şi crima organizată şi cooperarea în cadrul forumurilor internaţionale.

În martie, preşedinta Maia Sandu a semnat un acord de cooperare în domeniul apărării cu Franţa, avertizând că Rusia îşi reînnoieşte eforturile de destabilizare a Republicii Moldova şi că, dacă preşedintele Vladimir Putin nu va fi oprit în Ucraina, va continua acapararea de teritorii.

Moldova şi-a câştigat independenţa faţă de Uniunea Sovietică în 1991, iar relaţiile sale cu Moscova s-au deteriorat în timpul invaziei ruse din Ucraina.

Înainte de semnarea, marţi, a Parteneriatului, premierul Dorin Recean şi Josep Borrell au avut o întrevedere. Guvernul de la Chişinău a anunţat că parcursul european al Republicii Moldova, consolidarea capacităţilor în domeniul apărării şi alinierea la politica externă şi de securitate comună a Uniunii Europene au fost printre principalele subiecte abordate de către cei doi oficiali, relatează NewsMaker.

 

Orăşel din SUA, distrus de tornadă. ”Mai multe" persoane au murit

O tornadă puternică a distrus, marţi, un mic oraş din Iowa, ucigând mai multe persoane şi lăsând cel puţin o duzină de răniţi, au anunţat autorităţile.

Imaginile din oraşul Greenfield arată o traiectorie de distrugere totală, cu case transformate ruine, moloz împrăştiat peste tot şi mai multe turbine eoliene mari dărâmate. "Această tornadă a devastat o bună parte din acest oraş", a declarat sergentul Alex Dinkla, un purtător de cuvânt al poliţiei de stat din Iowa, în timpul unei conferinţe de presă organizate seara în Greenfield. "Putem confirma că au existat mai multe victime în urma acestei tornade", a adăugat el.

Dinkla nu a oferit un bilanţ al morţilor, dar a spus că este posibil ca abia miercuri să poată fi furnizate cifrele. Cel puţin o duzină de persoane din Greenfield, un oraş cu aproximativ 2.000 de locuitori, au fost rănite în tornadă, a precizat Dinkla. Deoarece spitalul local a suferit pagube în timpul furtunii, aceste persoane au trebuit să fie transferate la unităţi din oraşele învecinate.

"Am trăit aici toată viaţa mea. Mă rog doar ca toată lumea să fi fost în siguranţă, ca toată lumea să fie în siguranţă şi ca nimeni să nu fie rănit", a declarat Valerie Warrior, o locuitoare din Greenfield, care se afla în apropierea unora dintre locuinţele demolate. "A fost înfricoşător, foarte înfricoşător", a adăugat ea.

Alte înregistrări video au arătat vehicule distruse şi pagube importante la o benzinărie din Greenfield, sediul comitatului Adair, care, împreună cu comitatul Adams, care pare să fi fost cel mai afectat de furtunile din Iowa, în colţul de sud-vest al statului.

Cel puţin o persoană, o femeie din comitatul Adams, a fost listată ca fiind o victimă a furtunii, a declarat medicul legist al comitatului, Lisa Brown. Ea a vorbit cu Reuters prin telefon, dar a spus că nu poate oferi încă mai multe detalii.

Guvernatorul statului Iowa, Kim Reynolds, a declarat "urgenţă în caz de dezastru" pentru 15 comitate, inclusiv Adair şi Adams, permiţând utilizarea rapidă a resurselor statului pentru a răspunde la furtună. De asemenea, în comitatul Adams, cel puţin trei turbine eoliene înalte de aproximativ 25 de etaje au fost aproape rupte în două, iar una dintre ele a luat foc.

Serviciul Naţional de Meteorologie emisese marţi avertismente de tornadă şi avertismente de furtuni puternice pentru o mare parte din Iowa şi alte câteva state din Midwest, inclusiv părţi din Minnesota, şi Wisconsin.

Moartea lui Matthew Perry este încă investigată de poliţie

La mai bine de şase luni după ce a fost găsit mort la 54 de ani, Departamentul de Poliţie din Los Angeles încă investighează moartea starului din Friends, Matthew Perry, care a murit în octombrie 2023 din cauza efectelor acute ale anestezicului ketamină. Căpitanul poliţiei din Los Angeles, Scot Williams, a confirmat într-un e-mail pentru Entertainment Weekly că ancheta privind moartea lui Perry nu a fost niciodată închisă. "Pe 29 octombrie 2023, a fost efectuată o autopsie a domnului Perry de către Departamentul de Medicină Legală din Los Angeles. La 15 decembrie 2023, rezultatele autopsiei au indicat că domnul Perry a murit din cauza "efectelor acute ale ketaminei", se arată într-un comunicat al LAPD.

"Pe baza concluziilor medicului legist, Departamentul de Poliţie din Los Angeles, cu ajutorul Administraţiei pentru combaterea drogurilor şi al Serviciului de inspecţie poştală al Statelor Unite, a continuat ancheta privind circumstanţele morţii domnului Perry", au mai transmis autorităţile judiciare.

Perry a fost găsit fără suflare într-o cadă cu hidromasaj în locuinţa sa din Los Angeles pe 28 octombrie şi a fost declarat mort la faţa locului. La momentul respectiv, autorităţile au declarat că nu existau indicii de crimă. Potrivit raportului de autopsie obţinut de EW, în afară de efectele ketaminelor, înecul, boala coronariană şi efectele buprenorfinei au fost, de asemenea, factori care au contribuit la moartea lui Perry. Buprenorfina este un medicament eliberat pe bază de prescripţie medicală care este folosit pentru a trata tulburările legate de consumul de opioide.

Raportul a dezvăluit, de asemenea, că Perry fusese supus unei terapii de infuzie cu ketamină, despre care se spune că ajută în cazul depresiei, anxietăţii, PTSD, problemelor cu drogurile şi alcoolul, durerii cronice şi altele. Cu toate acestea, autopsia a precizat că ketamina din organismul său nu ar fi provenit de la ultima şedinţă de tratament, care a avut loc cu aproximativ o săptămână şi jumătate înainte de moartea sa. Autopsia a constatat că moartea lui Perry a fost cauzată de o "cale necunoscută de administrare a drogului" şi că "principalele efecte letale" au fost cauzate de "suprastimularea cardiovasculară şi depresia respiratorie".

Nominalizat de cinci ori la premiile Emmy, Perry a fost cunoscut mai ales pentru rolul sarcasticului, dar drăguţului Chandler Bing din serialul Friends de pe NBC, un serial care a devenit un fenomen cultural după premiera din 1994 şi care s-a întins pe durata a 10 sezoane.

Oamenii de ştiinţă au descoperit o ţintă promiţătoare de tratament pentru cancerul cerebral rezistent

O echipă de oameni de ştiinţă americani de la Institutul de Cercetare Biomedicală Fralin a identificat o cale celulară cheie în glioblastom, deschizând potenţial noi căi pentru terapie. Pentru mulţi pacienţi cu un tip mortal de cancer cerebral numit glioblastom, rezistenţa la chimioterapie este o mare problemă.

Tratamentele standard actuale, inclusiv chirurgia, radioterapia şi chimioterapia care utilizează medicamentul temozolomidă, au o eficacitate limitată şi nu s-au schimbat semnificativ în ultimele cinci decenii. Deşi temozolomida poate încetini iniţial progresia tumorii la unii pacienţi, de obicei, celulele tumorale devin rapid rezistente la medicament.

Acum, cercetătorii de la Virginia Tech (VT) din cadrul Institutului de Cercetare Biomedicală VTC Fralin s-ar putea să fi făcut un pas mai aproape de o soluţie.

Folosind culturi de celule de glioblastom, inclusiv celule stem de glioblastom derivate din specimene de la pacienţi, şi cu modele de şoareci de laborator care adăpostesc celule canceroase umane, oamenii de ştiinţă au identificat o cale de semnalizare moleculară eficientă despre care se crede că este crucială pentru supravieţuirea celulelor canceroase în timpul tratamentului cu temozolomidă.

„În ultimii 50 de ani, opţiunile de tratament pentru glioblastom au rămas în mare parte neschimbate, bazându-se pe chirurgie, radiaţii şi temozolomidă”, a declarat Zhi Sheng, autor principal al studiului şi profesor asistent la Institutul de Cercetare Biomedicală Fralin, într-un comunicat al VT. „Cu toate acestea, eficacitatea temozolomidei este limitată, iar rezistenţa la chimioterapie se dezvoltă în mod inevitabil la pacienţi. Deoarece este singura chimioterapie aprobată disponibilă în prezent care poate ajunge în mod eficient la creier, găsirea unor modalităţi de a-i restabili eficacitatea este crucială pentru a aborda eşecul tratamentului în cazul glioblastomului”, precizează cercetătorul.

Norvegia, alături de Irlanda şi Spania, va recunoaşte statul palestinian

Norvegia va recunoaşte un stat palestinian independent în speranţa că acest lucru va contribui la instaurarea păcii cu Israelul, a declarat miercuri premierul Jonas Gahr Stoere. Irlanda şi Spania vor anunţa, de asemenea, recunoaşterea unui stat palestinian, au declarat miercuri surse citate de Reuters.

Slovenia şi Malta, membre ale Uniunii Europene, au indicat, de asemenea, în ultimele săptămâni, că intenţionează să facă această recunoaştere, susţinând că o soluţie cu două state este esenţială pentru o pace durabilă în regiune. Aceste acţiuni au loc în contextul în care forţele israeliene au condus în luna mai atacuri asupra periferiilor nordică şi sudică ale Fâşiei Gaza, provocând un nou exod a sute de mii de persoane, şi au restricţionat drastic fluxul de ajutoare, crescând riscul de foamete.

"În mijlocul unui război, cu zeci de mii de morţi şi răniţi, trebuie să menţinem în viaţă singurul lucru care poate oferi un cămin sigur atât pentru israelieni, cât şi pentru palestinieni: două state care pot trăi în pace unul cu celălalt", a declarat premierul norvegian Jonas Gahr Stoere într-o conferinţă de presă.

Înainte de acest anunţ, 143 din cele 193 de state membre ale Naţiunilor Unite recunoşteau un stat palestinian. România a recunoscut Palestina încă din 1988.

Ţările europene au abordat problema în mod diferit. Unele, precum Suedia, au recunoscut un stat palestinian încă din urmă cu un deceniu, în timp ce Franţa nu intenţionează să facă acest lucru decât dacă poate fi un instrument eficient pentru a face progrese în direcţia păcii.

Norvegia, care nu este membră a UE, declara până acum că va recunoaşte Palestina ca ţară doar dacă un astfel de demers ar putea avea un impact pozitiv asupra procesului de pace, în conformitate cu ceea ce au declarat şi Statele Unite în această privinţă.

Pasagerii avionului afectat de ''turbulenţe extreme'' au ajuns la Singapore

Pasageri şi membri ai echipajului unui zbor cu decolare de la Londra afectat marţi de turbulenţe puternice, soldate cu moartea unei persoane şi o aterizare de urgenţă la Bangkok, au sosit miercuri dimineaţă la Singapore, transmite AFP.

Zborul SQ321 al Singapore Airlines a fost afectat de "turbulenţe extreme bruşte" la 11.000 de metri altitudine deasupra Myanmarului, la zece ore după decolarea de marţi, ridicându-se brusc şi plonjând în gol de mai multe ori. Conform unui pasager, unii dintre cei aflaţi la bord au fost proiectaţi în cabină atât de violent încât au lovit plafonul, zeci de persoane suferind răni grave la cap.

În fotografiile surprinse în avion, o aeronavă a producătorului american Boeing, se poate observa cabina plină de mâncare, sticle de băutură şi bagaje, precum şi măştile de oxigen care atârnă din plafon.

Avionul, având la bord 211 pasageri şi 18 membri ai echipajului, a aterizat de urgenţă pe aeroportul Suvarnabhumi din Bangkok, unde personalul medical i-a transportat pe răniţi pe targă la ambulanţele care aşteptau pe pistă.

Un britanic în vârstă de 73 de ani a murit şi, potrivit spitalului Samitivej Srinakarin din Bangkok, alte 71 de persoane, dintre care şase grav rănite, au fost preluate pentru îngrijiri medicale. Potrivit aeroportului din capitală, 83 de persoane aflate la bord au fost rănite.

Miercuri, 131 de pasageri şi 12 membri ai echipajului, majoritatea celor aflaţi iniţial la bord, au ajuns în cele din urmă la Singapore cu un alt zbor.

Ei au fost întâmpinaţi de apropiaţi, însă niciunul nu a dorit să vorbească cu jurnaliştii. Andrew Davies, un pasager britanic aflat la bord, a declarat pentru BBC Radio 5 că avionul a "căzut brusc" şi că au existat "foarte puţine avertismente".

"La câteva secunde după ce avionul a căzut în gol, am auzit un ţipăt groaznic şi ceea ce a sunat ca o bufnitură", a spus el, adăugând că a ajutat o femeie care "ţipa în agonie" şi care avea o "tăietură la cap". El a crezut că avionul se va prăbuşi, a povestit Davies într-un podcast al BBC.

Pasagerul a adăugat că a văzut oameni cu răni la cap şi urechi sângerânde. "Eram plin de cafea. Turbulenţele erau incredibil de puternice", a adăugat el. Premierul din Singapore, Lawrence Wong, a transmis "cele mai sincere condoleanţe" familiei şi apropiaţilor pasagerului decedat, Geoff Kitchen, director al unui teatru din apropiere de Bristol.

Oraşul-stat a trimis la Bangkok o echipă de investigatori, iar Wong a dat asigurări pe Facebook că ţara sa "lucrează îndeaproape cu autorităţile thailandeze". Dintre pasageri, 56 erau australieni, 47 britanici şi 41 singaporezi, a precizat compania aeriană.

Potrivit lui Andrew Davies, "avionul a căzut în gol brusc" imediat după ce semnalul privind centura de siguranţă se declanşase. Allison Barker, al cărei fiu Josh se afla la bordul avionului, a declarat pentru BBC că acesta i-a trimis un mesaj despre "un zbor nebunesc", ce urma să aterizeze de urgenţă. "Nu ştiam dacă a supravieţuit, a fost atât de înfricoşător. Am petrecut cele mai lungi două ore din viaţa mea", a povestit ea.

Oamenii de ştiinţă explică faptul că schimbările climatice sunt susceptibile de a provoca mai multe turbulenţe, invizibile pentru radar.

Potrivit unui studiu realizat în 2023, durata anuală a turbulenţelor a crescut cu 17% între 1979 şi 2020, iar cea a turbulenţelor severe, care sunt mai rare, cu peste 50%.

Majoritatea scoţienilor nu au nicio religie, o premieră în Regatul Unit

Majoritatea scoţienilor nu revendică nicio apartenenţă religioasă, o situaţie fără precedent pentru o naţiune constitutivă a Regatului Unit, potrivit datelor difuzate marţi de serviciul pentru recensământ.

Conform rezultatelor unui studiu realizat în 2022, 51,5% din populaţie se consideră ''non-religioasă'', în comparaţie cu 36,7% în 2018 şi 27,5% în 2001.

Numărul persoanelor care se identifică drept enoriaşi ai Bisericii Scoţiei, protestante, a scăzut cu peste un milion de persoane din 2001 în acest teritoriu cu peste cinci milioane de locuitori. Aceştia constituie 20,4% din populaţie.

Procentul reprezentat de creştini catolici s-a diminuat de la 15,9% la 13,3%, în comparaţie cu cea a populaţiei de confesiune musulmană, care a crescut de la 1,45% la 2,2% în decursul a 10 ani. Aceeaşi tendinţă se prezintă în restul Regatului Unit. În Anglia şi în Ţara Galilor, răspunsul ''nicio religie'' s-a plasat pe locul al doilea la cel mai recent recensământ, din 2021, când a înregistrat un procent de 37,2% faţă de 25,2% în 2011. Pentru prima dată, mai puţin de jumătate (46,2%) din populaţia Angliei şi a Ţării Galilor se considera ''creştină'' în 2021.

În Irlanda de Nord, proporţia persoanelor care nu revendică nicio apartenenţă religioasă a crescut de la 10,1% la 17,4% în acelaşi deceniu. Cel mai recent recensământ a arătat că în prezent catolicii sunt mai numeroşi decât protestanţii, răsturnare de situaţie istorică pentru această provincie creată în urmă cu un secol ca enclavă protestantă într-o Irlandă catolică şi marcată de conflicte interreligioase.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.