Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Germania îndeamnă UE să oprească fluxul de migranți dinspre Belarus

Ziarul de Vrancea
8 nov 2021 1070 vizualizări

Germania îndeamnă Uniunea Europeană (UE) „să ia măsuri” pentru a contribui la o oprire a afluxului la frontiera Poloniei a unor migranți care vin din Belarus, relatează AFP.

„Polonia sau Germania nu pot face față acestui (val de migranți) singure”, a declarat marți tabloidului Bild ministrul german de interne în exercițiu Horst Seehofer.

„Este necesar să ajutăm Guvernul polonez să-și securizeze frontiera externă. Aceasta ar trebui să fie treaba Comisiei Europene (CE). Îndemn acum să se ia măsuri”, a declarat el.

Horst Seehofer lansează acest apel după ce Polonia a anunțat că a respins o tentativă a unor migranți de a traversa în mod ilegal frontiera polonezo-belarusă din Belarus, în timp ce alte mii de migranți erau adunați în apropierea acestei frontere externe a UE.

„Ne temem că poate avea loc o escaladare a acestui tip de acțiuni la frontiera poloneză într-un viitor apropiat și de natură armată”, a declarat luni, în fața presei, un purtător de cuvânt al Guvernului polonez, Piotr Muller.

Horst Seehofer a subliniat în acest sens că susține decizia Poloniei de a ridica un zid la frontiera cu Belarusul.

„Noi nu o putem critica (...) pentru că a protejat frontiera extenă a UE”, a declarat el.

„Nu prin folosirea armelor de foc, bineînțeles, ci prin alte mijloace disponibile”, a adăugat el.

UE îl acuză pe președintele belarus Aleksandr Lukașenko de faptul că aduce cu avionul, la Minsk, capitala belarusă, migranți din Orientul Mijlociu și din Africa, pe care îi trimite apoi, pe jos, către Uniune, ca represalii față de sancțiuni impuse de Bruxelles regimului belarus din cauza reprimării opoziției.

Lukașenko respinge aceste acuzații.

Președinta CE Ursula von der Leyen a îndemnat, la rândul său, luni, statele membre UE să dea undă verde unor noi sancțiuni.

„Instrumentalizarea migranților în scop politic este inaccptabilă”, a denunțat ea într-un comunicat.

În afara unei prelungiri a sancțiunilor impuse regimului de la Minsk, von der Leyen subliniază că UE „va examina cum să sancționeze companii aeriene din țări terțe” care aduc migranți în Belarus.

Germania, care se învecinează cu Polonia, a înregistrat o creștere puternică a numărului de migranți din Belarus.

Numai în octombrie se înregistrat aproape 5.000 de migranți provenind din Belarus, potrvit autorităților germane.

Berlinul a reacționat printr-o consolidare a controalelor la frontieră, unde a desfășurat polițiști suplimentari.

„Germania ar putea să trimită foarte rapid forțe de poliție pentru a ajuta Polonia, în cazul în care (Varșovia) dorește acest lucru”, a declarat tabloidului Bild un oficial de ministerul german de Interne, Stephan Mayer.

 

Saakașvili, transferat într-un spital penitenciar, spune că este maltratat în închisoare și că se teme pentru viața sa

Fostul președinte georgian încarcerat Mihail Saakașvili, aflat în greva foamei de mai multe săptămâni, a anunțat că se teme pentru viața sa, după ce a fost maltratat fizic de către gardieni, relatează AFP.

„Gardienii m-au insultat, m-au lovit la gât, m-au tras pe jos de păr”, a declarat Mihail Saakașvili într-o scrisoare pe care i-a trimis-o avocatului său, apreciind că scopul transferului său, luni, într-un spital penitenciar este să-l „omoare”.

Un fost președinte proocidental al Georgiei în perioada 2004-2013, considerat în prezent liderul opoziției, Saakașvili s-a întors la 1 octombrie în țară, după opt ani de exil.

El a fost arestat imediat și încarcerat, prin aplicarea unei condamnări cu privire la „abuz de putere” pe care o denunță drept pur politică.

O figură charsmatică ambivalentă a politicii georgiene - dar și ucrainene -, Saakașvili se află într-o grevă a foamei în semn de protest față de încarcerarea sa.

Susținătorii săi cer de săptămâni de zile eliberarea sau spitalizarea sa într-o instituție civilă.

Luni, serviciile penitenciare georgiene au anunțat transferul său într-un spital carceral, în vederea „evitării agravării stării sale de sănătate”, după 30 de zile de greva foamei.

Câteva zeci de mii de susținători ai lui Saakașvili au manifestat la Tbilisi după anunțarea spitalizării acestuia.

„În vederea evitării agravării stării de sănătate a lui Mihail Saakașvili și din cauza unui risc sporit la adresa siguranței sale, el a fost transferat de la Închisoarea nr. 12 la Instituția medicală pentru deținuți nr.18”, au anunțat luni, într-un comunicat, serviciile penitenciare.

Acest anunț a fost făcut cu câteva ore înaintea unei manifestații uriașe prevăzute luni seara de către susținătorii săi, la Tbilisi, unde au cerut spitalizarea sa într-o instituție civilă și nu peticenciară.

Medici care l-au examinat pe Saakașvili luni au indicat un „risc puternic de complicații” și „necesitatea îngrijirii într-o clinică polivalentă bine echipată”.

Potrivit emisarului gerogian pentru drepturile omului Nino Lomjaria, un spital de închisoare nu corespunde acestor criterii.

Saakașvli a fost încarcerat înaintea unor alegeri muncipale, în care Partidul Visul Georgian, aflat la putere, a obținut o victorie.

Opoziția georgiană, în cadrul căreia Mișcarea Națională Unită (MNU) a lui Saakașvili este principala fromațiune, a organizat mai multe manifestații uriașe, la care a cerut eliberarea fostului șef de stat și a denunțat rezultatul alegerilor muncipale.

Saakașvili, care are reputația că a luptat în mod eficient împotriva corupției, dar care a fost criticat din cauza războiului-fulger dezastruos din 2008 cu Rusia, a părăsit Georgia în 2013.

Încarcerea sa a agrvat criza politică din Georgia, care a izbucnit la alegerile legislative din 2020, în care Visul Georgian a obținut o victorie, un scrutin denunțat drept fraudulos de către opoziție.

Leonardo DiCaprio va fi liderul cultului Peoples Temple care a îndemnat 909 oameni să se sinucidă în 1978

Leonardo DiCaprio va juca rolul Jim Jones, liderul cultului Peoples Temple care a îndemnat 909 oameni să se sinucidă în 1978, și se află în discuții finale și pentru a fi producătorul filmului MGM, relatează The Hollywood Reporter.

DiCaprio, cunoscut pentru roluri ca J. Edgar Hoover în „J. Edgar”, Frank Abagnale Jr. în „Catch Me if You Can”, Howard Hughes în „The Aviator”, Jordan Belfort în „The Wolf of Wall Street” și premiat cu Oscar pentru interpretarea din „Revenant”, îl va portretiza pe Jones, figură controversată aflată în spatele incidentului din Jonestown (Guyana) din 18 noiembrie 1978.

Actorul în vârstă de 46 de ani urmează să producă filmul împreună cu Jennifer Davidsson prin compania lor Appian Way.

Scenariul va fi scris de Scott Rosenberg („Venom”, Jumanji”, „Citadel”), care va fi și producător executiv.

Ca lider al grupului religios Peoples Temple, Jones a fost responsabil pentru sinuciderea a 909 oameni. Adulat pentru farmecul său și presupuse abilități de vindecare, Jones a fost considerat pe de altă parte paranoic și considerat că a abuzat membri ai grupării sale. Povestea lui a inspirat mai multe cărți, documentare și programe speciale de televiziune, inclusiv „Truth and Lies: Jonestown, Paradise Lost”, lansat la 40 de ani de la tragedie.

Cel mai recent film în care a jucat Leonardo DiCaprio este „Don’t Look Up”, regizat de Adam McKay, ce urmează să fie lansat de Netflix pe 24 decembrie. El a încheiat de curând filmările pentru „Killers of the Flower Moon” al lui Martin Scorsese, producție Apple TVÂ.

Infiltrarea unei „cârtițe” FBI la o moschee ridică o dilemă Curții Supreme a SUA

O plângere depusă de către trei musumani, care acuză poliția federală americană (FBI) de faptul că i-a spionat din cauza religiei lor, în urma atentatelor teroriste de la 1 septembrie 2001, pare să pună Curtea Supremă a Statelor Unite în fața unei alegeri dificile, relatează AFP.

Cei nouă magistrați ai Curții, care s-au arătat receptivi față de argumentele reclamanților, au părut atenți să nu pronunțe o hotărâre care să faciliteze divulgarea unor informații sensibile pentru securitatea națională.

„Ceea ce am putea spune sau nu despre secretele de stat va avea ramificații dincolo” de acest dosar, a subliniat, în cele două ore de audieri, luni, judecătoarea conservatoare Amy Coney Barrett.

Concret, trei rezidenți din California dau asigurări că FBI a introdus, în 2006 și 2007, un informator în moscheea lor cu scopul de a colecta informații despre credincioși.

Acest bărbat, „care avea cazier judiciar, s-a prezentat drept un convertit care voia să-și afle rădăcinile franco-algeriene”, anunța înainte de audiere Ahilan Arulanantham, avocatul puternicei Asociații de apărarea drepturilor civice ACLU, care-i susține pe reclamanți.

FBI i-a „cerut să colecteze cât mai multe informații posibil despre membrii acestei comunități: numere de telefon, adrese de e-mail și să înregistreze în secret conversații”, a precizat avocatul într-o prezentare de presă a dosarului.

FBI „i-a cerut că incite la violență, însă el i-a speriat atât de mult pe oameni prin afrmații despre atentate cu bombă, jihad, războaiele din Irak și din Afganistan, încât l-au denunțat poliției”, potrivit lui Ahilan Arulanantham.

În urma acestui incdent, el s-a certat cu agenții și a decis să-și facă publice acțiunile ca informator plătit al FBI, potrivit avocatului său.

Imamul și doi credincioși au depus atunci plângere împotriva FBI cu privire la aducere atingere libertății religioase și discriminare.

Departamentul Justiției le-a răspuns că a lansat acest program de supravegehre din motive obective și pentru că aceste persoane erau musulmane. Însă s-a adăpostit în spatele secretului de stat și a refuzat să detalieze aceste motive și a cerut justiției să claseze plângerea.

„O PROBLEMĂ URIAȘĂ DE SECURITATE”

Un tribunal de primă instanță a dat dreptate statului, însă o Curte de Apel a hotărât că tribunalul ar fi trebuit să examineze cu ușile închise elementele protejate de secret.

Cea mai înaltă jurisdicție americană a acceptat, astfel, să intervină pentru a tranța această problemă sensibilă - poate un tribunal să aibă acces la elemente clasificate pentru a judeca fondul unei plângeri care pune în discuție legalitatea unui program de supraveghere al statului?

În cadrul audierii, mai mulți magistrați au subliniat riscul la adresa securitții naționale al unui răspuns pozitiv la această întrebare.

„Gestionarea informațiilor ultrasecrete în tribunale ar crea o problemă uriașă de securitate, în contextul în care majoritatea tribunalelor nu sunt echipate să trateze informații sensibile”, a subliniat judecătorul conservator Samuel Alito.

„Acesta este genul de informații pe care nu vrem să le vedem circulând, nici măcar în Casa Albă”, a adăugat confratele său Brett Kavanaugh.

Însă alții au părut deranjați de ideea de a da un cec în alb statului.

Reclamanții par „că au făcut obiectul unei supravegheri ilegale”, a apreciat judecătoarea progresistă Sonia Sotomayor, îngrijorată de faptul că ar putea să nu li se facă dreptate.

Judecătorul conservator Neil Gorsuch a apreciat „problematic” faptul că autoritățile folosesc secretul de stat ca „armă ofensivă”, cu scopul de a obține clasarea unei plângeri.

„Trebuie să existe un mijloc ca tribunalul să vadă aceste informații și să hotărască ce să facă”, a subliniat decanul de vârstă al Curții Supreme, Stephen Breyer.

Curtea Supremă urmează să pronunțe o hotărâre în acest dosar în iunie 2022.

Noi dezvăluiri stânjentoare pentru Partidul Conservator al lui Boris Johsnon, în toiul unui scandal de favoritism

Un deputat britanic, Geoffrey Cox, era arătat cu degetul, marți, din cauză că își exercită mandatul în paralel cu un post într-un paradis fscal în Caraibe, noi acuzații stânjenitoare pentru Partidul Conservator al lui Boris Johnson, împotmolit deja într-un scandal de favoritism, relatează AFP.

Tabloidul Daily Mail dezvăluie că avocatul și deputatul Geoffrey Cox a câștigat până la 900.000 de lire sterline (1,05 milioane de euro) din consilierea Guvernului Insulelor Virgine britanice.

El a lucrat aproape o lună de zile la peste 6.000 de kilometri de circumscripția sa și a votat de la distanță în Parlament.

Aceste dezvăluiri pică prost, în toiul unei furtuni politice în care se află Executivul conservator.

Guvernul Johnson a indignat opoziția și o parte a Partidului Conservator după ce a vrut să modifice regulamentul Parlamentului pentru a-l scăpa de sancțiuni pe un deputat conservator, vizat din cauza unor activități de lobby.

În acest scandal, premierul Boris Johnson este criticat din cauză că s-a eschvat și nu a participat la o dezbatere de urgență, luni, în Parlament, cu privire la regulile de conduită în activitatea parlamentarilor.

Geoffrey Cox nu a comentat dezvăluirile Daily Mail.

Ministrul britanic al Justiției Dominic Raab dă asigurări, la postul de radio Times, că regulamentul prevede un al doilea loc de muncă al deputaților și că acest al doilea loc de muncă este „legitim”, odată ce Cox și-a „depus în mod corect declarația de interese”.

„Ceea ce este crucial este transparența cu privire la orice interes exterior, iar în final alegătorii sunt cei care decid la urne” dacă vor să-l realeagă sau nu pe Cox, a declarat Raab la BBC.

Şase milioane de vizitatori la Arcul de Triumf „împachetat” de la Paris

Şase milioane este numărul de persoane estimat că a văzut „L'Arc du Triomphe, Wrapped (împachetat)” la Paris, operă postumă a artistului Christo şi a soţiei sale Jeanne-Claude, potrivit unui raport făcut public marţi, notează AFP.

Este o cifră mult mai mare decât pentru „Wrapped Reichstag” de la Berlin în 1995 (cinci milioane) şi decât „The Gates” în 2005 la New York (patru milioane), potrivit echipelor desemnate cu organizarea proiectului, „vis nebun” al artistului bulgar, cunoscut în lumea întreagă pentru ambalarea monumentelor. 

Christo a împachetat Pont-Neuf la Paris în 1985, dar nu a fost realizată nicio estimare a numărului de vizitatori de atunci, potrivit aceleiaşi surse. 

Printre cele 6 milioane de persoane care au văzut şi s-au plimbat în jurul edificiului, din 18 septembrie până în 3 octombrie, 3,2 milioane au petrecut mai multe ore în apropiere şi 1,1 milioane au venit special pentru a vedea monumentul ambalat în peliculă argintie şi albăstruie, potrivit raportului. 

Printre acestea, „30% străini şi 70% francezi dintre care 40% din Ile-de-France” (regiunea pariziană), conform raportului. Un număr de 63.500 dintre ele au cumpărat un bilet pentru a urca în vârful edificiului în timpul instalaţiei, potrivit datelor furnizate de Centrul Monumentelor Naţionale (CMN).

În timpul evenimentului, Place de l'Étoile, unde se află Arcul de Triumf, a fost închisă circulaţiei timp de trei weekend-uri la rând. 

Proiectul, realizat în parteneriat cu CMN, aflat în cooordonarea Primăriei Parisului, a fost realizat cu 25.000 de metri pătraţi de ţesătură albastră argintie reciclabilă şi 3.000 de metri de frânghie roşie reciclabilă. 

Cu un cost de 14 milioane de euro, proiectul a fost finanţat de vânzarea de opere de artă originale de Christo, în special studii pregătitoare de colaje, machete, opere din anii 1950 şi 1960 şi litografii.

Campanie dură pro-vaccinare a Ministerului Sănătăţii din Republica Moldova: În Chişinău avem cel mai mare cimitir din Europa, aşa că nu-ţi fă griji - VIDEO

Ministerul Sănătăţii din Republica Moldova a lansat recent o campanie pro-vaccinare, iar în clip mai multe personaje subliniază recordurile negative privind numărul de decese şi infectări, în timp ce laitmotivul este, ironic, „tu nu trebuie să îţi faci griji”.

„Până acum, 7.000 de moldoveni au murit de Covid. Tulpinile noi sunt mult mai agresive şi mult mai contagioase, dar tu nu trebuie să îţi faci griji”, este primul mesaj transmis. „În Chişinău, de exemplu, avem cel mai mare cimitir din Europa. Deci, sunt destule locuri. Aşa că nu-ţi fă griji!”, un altul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.