Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Furie în Pakistan, după decapitarea fiicei unui diplomat

Ziarul de Vrancea
9 aug 2021 1240 vizualizări

Tânăra a fost ucisă într-un cartier exclusivist din Islamabad n sistemul de justiție penală din Pakistan consideră infracțiunile de violență domestică ca o „chestiune privată” a familiilor

Puține cazuri de feminicid sunt în prim-plan în Pakistan, dar decapitarea fiicei unui ambasador promite să testeze un sistem juridic despre care activiștii spun că a eșuat în mod repetat să protejeze victimele violenței și care are nevoie de reforme urgente. Potrivit unui raport al poliției văzut de CNN, Noor Mukadam, în vârstă de 27 de ani, a murit pe 20 iulie după ce ar fi fost torturată și ucisă de un cunoscut, Zahir Jaffer, fiul de 30 de ani al unei familii influente, cu cetățenie dublă Pakistan-SUA.

Moartea lui Noor Mukadam s-ar fi putut pierde în statisticile criminalității din Pakistan, dacă nu ar fi fost statutul său social și al familiei criminalului, precum și locația în care a avut loc crima, blocul F7 dintr-unul dintre cartierele exclusiviste din Islamabad.

În zilele de după moartea sa, pakistanezii au cerut #JusticeforNoor pe Twitter, iar o pagină GoFundMe a fost deschisă pentru a strânge bani pentru taxele de înmormântare, înainte ca familia ei să solicite închiderea acesteia. Acum, familia, deși una cu un puternic statut social, se confruntă cu o lungă bătălie juridică, în ciuda evidențelor crimei comise de Zahir Jaffer.

Jaffer a fost arestat la locul presupusului atac și ulterior acuzat de crimă premeditată.

Poliția nu a precizat care a fost motivul crimei. Jaffer și Mukadam, precum și familiile lor, se cunoșteau, potrivit raportului poliției. Poliția a precizat că nu comentează dincolo de raportul publicat. Părinții lui Jaffer, Asmat Adamjee Jaffer și Zakir Jaffer, directorul Ahmed Jaffer & Company Ltd, una dintre cele mai vechi companii comerciale din țară, au fost, de asemenea, arestați sub acuzația că au încercat să ascundă probe. Celor doi le-au fost respinse cererile de eliberare pe cauțiune, deoarece informațiile furnizate judecătorului au sugerat că amândoi au făcut „eforturile maxime” pentru a elimina probele presupusei crime.

Legea care ar putea proteja femeile, revizuită de Consiliul Islamic

Activiștii folosesc acest caz pentru a reînnoi apelurile ca Parlamentul țării să adopte o lege care să incrimineze violența domestică. Un astfel de proiect de lege a fost adoptat de camera inferioară a Parlamentului, însă Senatul a cerut revizuirea proiectului de Consiliul Islamic, care în 2016 a propus propriul său proiect de lege pentru a permite bărbaților să-și „bată ușor” soțiile.

Activistele pentru drepturile femeilor se tem că consiliul conservator își va folosi influența asupra Parlamentului pentru a bloca proiectul de lege.

Moartea lui Mukadam a atras atenția asupra situației dificile a femeilor și fetelor din Pakistan, unde violența împotriva lor este considerată o „problemă gravă”, potrivit rapoartelor internaționale.

Adesea, violența are loc în cadrul familiei și nu este raportată, deoarece este considerată o normă culturală în societatea patriarhală din Pakistan. Sistemul de justiție penală din Pakistan consideră infracțiunile de violență domestică ca o „chestiune privată” între cupluri și familii.

În zilele de după uciderea lui Noor, în orașul ei natal oamenii s-au adunat pentru a protesta. De atunci, au existat proteste în orașe din întreaga lume, inclusiv în Dublin, Los Angeles, New York, Londra și Toronto, în memoria lui Noor și împotriva crimelor împotriva femeilor din Pakistan.

Bulgaria se îndreaptă spre noi alegeri anticipate

Partidul bulgar anti-sistem denumit “Există un astfel de popor” (ITN), care are cel mai mare grup politic în parlament, dar fără a deține majoritatea, a renunțat la demersul formării unui guvern după ce alte două mici partide anti-corupție au refuzat să-l susțină, a anunțat marți liderul acestei formațiuni, Slavi Trifonov, anunț care deschide calea unor posibile noi alegeri anticipate.

“Fără susținerea partidelor contestatare, nu vom propune un guvern”, a precizat Slavi Trifonov, adăugând că guvernul propus nu se va mai prezenta în fața parlamentului pentru votul de încredere ce era programat miercuri. “Nu vom merge la vot cu lista noastră” de miniștri, “ceea ce înseamnă că vor fi noi alegeri anticipate”, a declarat el la televiziune.

Formațiunea ITN a ieșit pe primul loc la alegerile anticipate din 11 iulie, propulsată de furia populației împotriva corupției extinse, și punând astfel capăt unei perioade de mai mult de un deceniu de guvernare a premierului conservator Boiko Borisov. Dar cu numai 65 din cele 240 de mandate în noul parlament foarte fragmentat, ITN are nevoie de susținerea altor partide pentru a forma o majoritate.

ITN a promis reformarea justiției și combaterea corupției, însă și-a iritat potențialii parteneri prin refuzul său de a discuta despre portofoliile guvernamentale și de a semna un acord politic.

Alianța Bulgaria Democratică a refuzat sâmbătă să sprijine cabinetul premierului desemnat de ITN, Plamen Nikolov, afirmând că acesta nu are o agendă clară de combatere a corupției și că unii dintre miniștrii propuși nu sunt potriviți pentru portofoliile respective. “Chiar nu ne putem trăda electoratul prin susținerea unui guvern pe care nu-l putem numi un guvern al schimbării”, a justificat Hristo Ivanov, unul dintre liderii acestei alianțe.

Un refuz asemănător a venit și din partea celeilalte formațiuni declarate anti-corupție și denumite “Ridicați-vă! Jos Mafia!”

În acest timp, Partidul Socialist, al cărui sprijin este necesar pentru asigurarea unei majorități parlamentare, a anunțat că nu va vota guvernul propus de ITN dacă nu este schimbată propunerea de ministru de interne.

Conform Constituției, președintele Bulgariei, Rumen Radev, mai poate desemna încă doi premieri din alte partide politice pentru a încerca să formeze un executiv, dar comentatorii politici cred că șansele de reușită sunt reduse.

Eventuale noi alegeri anticipate, care ar fi al treilea scrutin anul acesta, ar prelungi criza politică, cu riscurile ce decurg de aici asupra combaterii noului val de COVID-19 și realizării planului național de redresare și reziliență (PNRR) în vederea accesării fondurilor europene dedicate redresării post-pandemie.

După divorț, Bill Gates a căzut un loc în topul celor mai bogați oameni din lume

Bill Gates, fondatorul Microsoft, a coborât o treaptă și se află pe locul al cincilea, devansat de fondatorul și CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, în clasamentul celor mai bogați oameni din lume întocmit de revista Forbes.

Divorțul dintre Bill Gates și Melinda French Gates, urmat de împărțirea bunurilor este principalul motiv al coborârii miliardarului în clasament. Gates s-a aflat pe lista miliardarilor încă din 1987 și este pentru prima dată când coboară sub cea de-a treia poziție de la lansarea topului prestigioasei reviste.

Compania de investiții a lui Gates, Cascade Investment LLC (CAS), i-a transferat joi Melindei Gates acțiuni în valoare de 2,4 miliarde de dolari, valoarea netă a averii acesteia ajungând la 5,6 miliarde de dolari. Bill îi transferase deja acțiuni în valoare de 3,2 miliarde de dolari în mai, după ce cuplul a anunțat destrămarea mariajului.

Averea lui Bill Gates valorează în prezent 129,6 miliarde de dolari, în timp ce Zuckerberg, cu 132 de miliarde de dolari, ocupă poziția a patra.

Bill și Melinda au hotărât să se despartă după dezvăluirile referitoare la întâlnirile dintre fostul director Microsoft și Jeffrey Epstein din 2019. Gates s-a aflat de asemenea în mijlocul unei investigații Microsoft despre o posibilă relație a miliardarului cu o angajată a companiei, în 2000.

Gates a catalogat prietenia cu Epstein drept o eroare imensă și a declarat pentru CNN: “Este timpul pentru reflecție, iar în acest moment, trebuie să merg mai departe. În mijlocul familiei, ne vom vindeca pe cât de bine putem”. Cu toate acestea, nu se cunoaște cu exactitate ce sumă va primi Melinda Gates în urma divorțului întrucât condițiile separării nu au fost făcute publice, potrivit Forbes.

Bill și Melinda vor continua să lucreze împreună în cadrul Bill and Melinda Gates Foundation, cea mai mare organizație de caritate din lume, atâta timp cât Melinda Gates se va simți confortabil să colaboreze cu fostul soț.

Națiunile insulare îndeamnă lumea să le salveze viitorul

Zeci de mici state insulare vulnerabile la efectele modificărilor climatice îndeamnă lumea să le salveze viitorul, după publicarea luni a unui raport ONU care arată că o accelerare a încălzirii planetei și o creștere a nivelului mărilor le amenință existența.

Potrivit raportului unor experți ONU cu privire la climă (GIEC), încălzirea globală are loc mai rapid decât se prevedea. “Trebuie să inversăm această tendință”, îndeamnă într-un comunicat, Diann Black-Layne, principala negociatoare în domeniu a Alianței Micilor State Insulare (AOSIS), o ambasadoare a Antigua și Barbuda. “Problema este că dacă limităm încălzirea la 1,5°C, riscăm în continuare o creștere a nivelului mării de un metru și jumătate. Dar dacă împiedicăm încălzirea să atingă 2°C, putem împiedica o creștere a nivelului mării de trei metri pe termen lung. În joc este viitorul nostru”, subliniază ea.

Din AOSIS fac parte 39 de state - inclusiv Cuba, Jamaica, Papua Noua Guinee și Maldive - cea mai joasă țară din lume.

Aceste țări insulare subliniază că este necesar ca guvernele din întreaga lume să adopte măsuri cruciale în vederea unei limitări a încălzirii globale la obiectivul de 1,5°C stabilit prin Acordul de la Paris din 2015.

Numeroși lideri mondiali au îndemnat, în urma publicării raportului, la o acțiune imediată în vederea opririi creșterii temperaturii planetei.

După cancer, actrița Christina Applegate a fost diagnosticată cu scleroză multiplă

Actrița Christina Applegate, premiată cu Emmy, a dezvăluit, printr-o postare pe Twitter, că a fost diagnosticată cu scleroză multiplă, potrivit Variety. “Salut, prieteni! Acum câteva luni am fost diagnosticată cu scleroză multiplă (MS). A fost o călătorie ciudată. Dar am avut sprijinul câtorva oameni care știu că au aceeași afecțiune. A fost un drum greu. Dar, așa cum toți știm, drumul merge mai departe. Cu excepția cazului în care vreun tâmpit îl blochează”, a scris actrița din “Dead to Me”.

Applegate a câștigat Primetime Emmy pentru apariția în “Friends”, în 2003. În 2008 și 2009, Applegate a fost nominalizată la categoria cea mai bună actriță într-un serial comedie pentru rolul din “Samantha Who?”. În 2019 și 2020, ea a fost nominalizată pentru cea mai bună actriță în rol principal pentru “Dead to Me”.  A fost nominalizată și la Globurile de Aur și selectată de mai multe ori pentru Screen Actors Guild Awards și People”s Choice Awards.

În 2008, Applegate a fost diagnosticată cu cancer la sân și a suferit o mastectomie bilaterală.

Scleroza multiplă (MS) este o boală care poate afecta creierul și măduva spinării, cauzând probleme de vedere și de echilibru. Este tratabilă în cele mai multe cazuri, deși speranța de viață este redusă. Este de două sau trei ori mai frecventă la femei decât la bărbați.

Spionajul american încă nu știe care este cauza “sindromului Havana”

Statele Unite nu sunt în continuare sigure ce provoacă așa-numitul “sindrom Havana”, niște afecțiuni misterioase ale mai mutor diplomați americani, în mai multe țări, anunță directoarea serviciilor naționale de informații (DNI) Avril Haines.

Acest fenomen a condus la acuzații - nesusținute cu probe - la adresa Rusiei și altor țări cu privire la faptul că au folosit dispozitive electronice de înaltă intensitate cu scopul de a dăuna fizic diplomaților americani în Cuba, China și în alte părți.

La cinci ani de la primul caz, la Havana, experți medicali, serviciile de informații și oficiali americani nu știu în continuare care anume este cauza exactă a acestor “probleme de sănătate anormale” care au afectat diplomați și familiile lor, anunță într-un comunicat Haines. “Identificarea cauzei problemelor de sănătate anormale, furnizarea celor mai bune îngrijiri celor care au fost afectați și împiedicarea ca astfel de incidente să continue este o prioritate absolută”, s-a convenit în reuniunea DNI. Departamentele Apărării, de Stat, Trezoreriei, Energiei, Securității Interne și Justiției au participat vineri la această reuniune.

Diplomații afectați au acuzat în ultimii ani Guvernul de faptul că nu face suficient în vederea identificării cauzei sau sursei simpromelor lor.

Scandalul a izbucnit în 2016, când diplomați americani și familiile lor din Cuba au raportat migrene, stări de rău și sângerări din nas după ce au auzit sunete ascuțite noaptea. Plângeri asemănătoare ale unor oficiali americani au fost raportate, de atunci, în China, Rusia și inclusiv în Statele Unite.

Canadian condamnat la moarte în China

Pedeapsa cu moartea a canadianului Robert Lloyd Schellenberg, găsit vinovat în China de trafic de droguri, a fost confirmată marți în apel de către un tribunal local, în contextul unei grave crize diplomatice între Canada și China. În ianuarie 2019, un tribunal l-a condamnat pe Robert Lloyd Schellenberg, la pedeapsa capitală, în urma unui nou proces, cerut de justiție, după ce a fost condamnat la 15 ani de închisoare, în primă instanță.

Găsit vinovat, în trecut, în Canada, de trafic de droguri, Schellenberg s-a declarat nevinovat și a dat asigurări că se afla în China ca turist.

Această răsturnare de situație intervine în contextul în care justiția chineză urmează să anunțe miercuri verdictul în alt caz răsunător, al canadianului Michael Spavor. Acest din urmă este acuzat de spionaj.

Arestarea lui Michael Spavor în China, imediat după arestarea în Canada a directoarei financiare a gigantului chinez în domeniul telecomunicațiilor Huawei, Meng Wanzhou, fiica proprietarului gigantului a inflamat relațiile canadiano-chineze. Acuzată de Washington de complicitate la fraudă în vederea ocolirii sancțiunilor impuse Iranului, ea se află în libertate supravegheată în Canada, de unde riscă să fie extrădată în Statele Unite.

China a arestat după aceea doi canadieni, care se află în continuare în detenție, un fost diplomat, Michael Spavor, și un consultant, pe care-i acuză de faptul că au “amenințat securitatea națională”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.