Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE Fondatorul mișcării talibane trăia în apropiere de o bază americană

Ziarul de Vrancea
10 mar 2019 1214 vizualizări

 în aceeași perioadă, Washington-ul a promis o recompensă de 10 milioane de dolari pentru capturarea lui

Fondatorul mișcării talibane, mollahul Omar - decedat în 2013 - a trăit ani de zile în apropiere de o bază americană în sudul Afganistanului, în timp ce era una dintre cele mai căutate persoane din lume de către Washington, se afirmă într-o carte a unei jurnaliste olandeze care a stat mult timp în țară. În carte, intitulată „„În căutarea unui inamic”„, de Bette Dam, o biografie în limba olandeză, încă netradusă, a mollahului, care avea un singur ochi, se afirmă că el locuia la 5 kilometri de o bază americană situată în provincia Zabul. Ani de zile, el a trăit ca un pustnic, refuzând să se întâlnească cu familia sa, afirmă autoarea cărții care, în cinci ani de anchetă, a interogat zeci de șefi talibani, precum și pe garda de corp a mollahului Omar. Pentru Washington, care a promis o recompensă de 10 milioane de dolari pentru capturarea lui, mollahul Omar era refugiat în Pakistanul vecin.

Potrivit cărții, mollahul Omar, odată cu căderea regimului talibanilor în 2001 după cinci ani la conducerea Afganistanului, și-a transmis puterea unui alt cadru al mișcării, pentru a deveni un fel de lider spiritual. El s-a refugiat mai întâi într-un mic complex în Qalat, capitala regională a provinciei Zabul (sud). Familia cu care a locuit timp de trei ani nu știa unde se află.

Forțele americane nu au reușit să-l captureze de două ori, afirmă jurnalista independentă. Prima dată, mollahul Omar s-ar fi ascuns în spatele unui morman de lemne în timp ce trecea o patrulă. A doua oară, trupe străine ar fi scotocit tot complexul, cu excepția camerei în care el se afla. În timp ce baza Lagman era în construcție în 2004, la câteva sute de metri de refugiul său, el a schimbat ascunzătoarea, tot în provincia Zabul. Dar, la scurt timp, o a doua bază, Wolverine, a fost ridicată la 5 km de ascunzătoarea sa.

Peste 1.000 de militari americani, precum și forțe speciale britanice și americane se aflau la baza respectivă. Dar, în pofida terorii că va fi prins, mollahul Omar nu a plecat niciodată, aventurându-se rar în exterior și ascunzându-se deseori în tuneluri, în timp avioanele efectuau bombardamente, se poate citi în carte. Fondatorul mișcării talibanilor a stat acolo ani de zile izolat, ascultând știri la BBC în limba paștună. El a murit în 2013. Talibanii au ținut secret decesul său timp de doi ani.

 

Două tragedii în câteva luni:

Siguranța Boeing 737 MAX ridică probleme

Pentru a doua oară în câteva luni, un model Boeing 737 MAX 8 s-a prăbușit la câteva minute după decolare. Securitatea acestui avion, centrală în strategia producătorului american, este acum pusă la îndoială, mai multe țări consemnând la sol toate avioanele Boeing 737 MAX din dotare, a doua zi după prăbușirea unuia din aparatele de acest tip, accident soldat cu 157 de victime.

La sfârșitul lunii octombrie, un aparat de tip Boeing 737 MAX 8 al companiei indoneziene Lion Air s-a prăbușit în Marea Java într-un accident în care au decedat toți cei 189 de pasageri și membri ai echipajului. „Este vorba de același tip de avion. La fel ca în cazul Lion Air, accidentul s-a produs la puțin timp după decolare și piloții au transmis mesaje pentru a spune că întâmpină probleme, iar apoi a urmat căderea avionului. Este greu de spus că acesta nu seamănă cu primul accident”, afirmă un expert în domeniul aeronautic, sub rezerva anonimatului. Autoritățile chineze menționează și ele „similitudini” între cele două accidente. Exploatarea tipului de avion 737 MAX 8 va fi reluată atunci când autoritățile americane și Boeing vor atesta „măsurile luate pentru a garanta în mod eficient securitatea zborurilor”, au precizat ele.

Pentru moment se știe că „pilotul a menționat că are dificultăți și că voia să se întoarcă” și că i s-a permis să revină la Addis Abeba.  Condițiile meteorologice erau bune duminică dimineață la Addis Abeba și, în domeniul aeronautic, Ethiopian Airlines este considerată o companie serioasă. „Acestea sunt doar similitudini și comparația se oprește aici de vreme ce nu avem informați fiabile în acest stadiu”, a avertizat la rândul său Michel Merluzeau, directorul Aerospace&Defence market Analysis. Doar datele de zbor și conversațiile din cockpit conținute în cele două cutii negre ale aeronavei ar putea oferi dovezi concrete cu privire la cauzele exacte ale accidentului: probleme tehnice, eroare de pilotaj sau combinația mai multor factori. De la accidentul Lion Air, modelul 737 MAX a ridicat totuși numeroase întrebări în comunitatea aeronautică, în timp ce acest program a întâmpinat probleme în timpul dezvoltării sale. Producătorul de aeronave Boeing a decis chiar să suspende în mai 2017 toate zborurile de testare din cauza unei probleme de calitate a motorului produs de CFM, un joint-venture între General Electric american și Safran francez.

Următoarele 24 de ore vor fi “esențiale”

Acest nou accident reprezintă o lovitură dură pentru Boeing a cărui familie MAX de aeronave de curse medii este o versiune remotorizată 737, un bestseller din toate timpurile cu peste 10.000 de exemplare produse. „MAX este un program esențial pentru Boeing pentru următorul deceniu. Acesta reprezintă 64% din producția totală a producătorului până în 2032 și are marje operaționale semnificative”, explică Michel Merluzeau. „Este un instrument esențial pentru transportul internațional și comerțul internațional”, adaugă el. Expertul subliniază că, pentru Boeing, următoarele 24 de ore vor fi „esențiale” din punctul de vedere al gestionării crizei, întrucât producătorul va trebui să reasigure călătorii, companiile și investitorii de fiabilitatea avionului său. Boeing s-a declarat duminică „profund întristat să afle despre dispariția pasagerilor și echipajului Ethiopian Airlines 302”, precizând că o echipă tehnică a fost creată pentru a ajuta la efectuarea anchetei. Potrivit expertului care a solicitat anonimatul, Boeing va fi fără îndoială sancționat la Bursă, dar el subliniază că pagubele vor fi limitate pentru grup. Iar acest avion este important pentru Boeing și dacă vor fi necesare corecții tehnice, ele vor fi făcute.

În urma accidentului primului 737 MAX al Lion Air la 29 octombrie 2018, comunitatea aeronautică s-a întrebat cu privire la lipsa de informare a companiilor și piloților asupra noului sistem împotriva pierderii bruște a vitezei. Federația piloților americani a scos atunci la iveală o problemă de informare eronată a senzorilor care măsoară unghiul de incidență al avionului (AOA, Angle of Attack sensor) „care ar putea fi sistemul ce a cauzat accidentul Lion Air”. Tot atunci s-a vorbit despre posibile erori ale senzorilor, care ar putea antrena aparatul de zbor într-un picaj agresiv, de exemplu când avionul este pilotat manual, avionul va încerca să coboare brusc în momentul în care senzorul care urmărește unghiul de atac al aripii (poziția aripii față de curentul de aer) apreciază că apare o pierdere de portanță.

Netanyahu: Israelul nu este statul-națiune „pentru toți cetățenii săi”, ci numai pentru evrei

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reiterat duminică faptul că Israelul nu este statul-națiune „pentru toți cetățenii săi”, ci „numai pentru poporul evreu”, excluzând populația arabă a țării, în plină campanie pentru alegerile legislative din 9 aprilie. Netanyahu a reacționat duminică dimineață pe contul său de pe Istagram la o polemică declanșată de afirmațiile făcute anterior pe o rețea de socializare de actrița de comedie Rotem Selah. El a evocat de asemenea acest subiect în deschiderea ședinței săptămânale a cabinetului său. Actriță și manechin foarte popular, Rotem Selah a scris un text în apărarea drepturilor minorității arabe, care reprezintă 17,5% din populație, afirmând că „statul Israel este stat pentru toți cetățenii săi”. Benjamin Netanyahu a reacționat declarând că toți cetățenii, inclusiv arabii, se bucură de drepturi egale, dar a reamintit existența unei legi controversate, adoptată anul trecut, potrivit căreia Israelul este statul națiune al poporului evreu. „Israelul nu este statul pentru toți cetățenii săi, întrucât potrivit legii fundamentale asupra națiunii pe care am adoptat-o, Israelul este statul-națiune al poporului evreu și numai al poporului evreu”, a scris Netanyahu.

„Așa cum ați scris, nu există nicio problemă cu cetățenii arabi din Israel. Aceștia au aceleași drepturi ca noi și guvernul Likud a investit mult mai mult în sectorul arab decât orice alt guvern”, a adăugat el, referindu-se la partidul său de dreapta. Netanyahu a fost acuzat de opoziție că i-a diabolizat pe arabii israelieni înainte de alegeri, în scopul de a crește rata de participare a alegătorilor de dreapta.

Dreapta afirmă din partea sa cu regularitate că deputații arabi israelieni sunt agenți ai cauzei palestiniene. Sub amenințarea unei inculpări pentru corupție, Netanyahu se confruntă cu o alianță politică centristă condusă de fostul șeful de Stat Major al armatei Benny Gantz și fostul ministru al finanțelor, Yair Lapid. Potrivit premierului Netanyahu, israelienii au de ales între „Bibi” (așa cum este numit el) și „Tibi”, numele deputatului arab israelian Ahmed Tibi, fostul consilier al liderului palestinian Yasser Arafat, care, în opinia sa, ar putea susține un guvern condus de Gantz, o ipoteză foarte improbabilă.

Participarea partidelor arabe la majoritatea guvernamentală este într-adevăr exclusă. Dar ele ar putea bloca formarea unei majorități.

Arabii israelieni sunt în majoritate palestinieni care au rămas pe pământurile lor după crearea statului Israel în 1948 și care susțin cauza palestiniană.

 

SUA și-au consolidat poziția de cel mai mare exportator de arme

Statele Unite și-au consolidat poziția de cel mai mare exportator de arme din lume, livrând peste o treime din totalul mondial, fiind urmate la mare distanță de Rusia, potrivit unui raport publicat ieri de Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). Raportul aferent perioadei 2014-2018 arată că ponderea exporturilor de armament ale Statelor Unite în totalul mondial a urcat la 36%, de la 30% în perioada precedentă. ”Aceste livrări au inclus armament avansat, cum ar fi avioane de luptă, rachete balistice și cu rază mică de acțiune și un număr mare de rachete ghidate ”, a spus Aude Fleurant, director al SIPRI Arms and Military Expenditure Program.

Raportul scoate în evidență decalajul tot mai mare între exporturile de armament ale Statelor Unite și cele ale Rusiei. ”În perioada 2014-2018, exporturile americane de armament major au fost cu 75% mai mari decât cele ale Rusiei, în timp ce în perioada 2009-2013 au fost doar cu 12% mai mari”, potrivit raportului. Peste jumătate din exporturile realizate de SUA în perioada 2014-2018 au avut ca destinație Orientul Mijlociu. Exporturile de armament ale Rusiei au scăzut cu 17% în perioada 2014-2018, principalul motiv fiind reducerea importurilor Indiei și Venezuelei.

Franța este al treilea mare exportator de arme din lume, cu o pondere de 6,8% în total, urmată de Germania (6,4%) și China (5,2%).

Exporturile combinate de arme ale statelor Uniunii Europene au o pondere de 27% în vânzările mondiale totale. Între importatorii de armament, cel mai important a fost Arabia Saudită, cu 12% din total, în creștere de la 4,3% față de perioada de cinci ani precedentă. Importurile totale au urcat cu 192% în intervalul analizat.

Turcia: Peste jumătate de milion de persoane au fost reținute de la lovitura de stat eșuată din 2016

Autoritățile turce au reținut peste 500.000 de persoane după puciul eșuat din 2016 pentru presupuse legături cu clericul islamist Fethullah Gulen, a declarat duminică ministrul turc de interne Suleyman Soylu. "Un total de 511.000 de membri FETO au fost reținuți de la 15 iulie 2016", a spus Soylu, citat de agenția națională de știri Anadolu la Ankara, folosind un acronim guvernamental pentru rețeaua lui Gulen.

"Numărul celor aflați încă în arest este de 30.821", a adăugat el.

Soylu îi acuză pe Gulen, care este stabilit în SUA, și mișcarea sa că s-ar fi aflat în spatele tentativei de lovitură de stat a unei facțiuni din armată. Guvernul turc consideră mișcarea lui Gulen ca fiind organizație teroristă și a arestat mii de persoane cu presupuse legături cu mișcarea și cu Gulen însuși. Clericul autoexilat, un fost aliat devenit inamic al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, neagă acuzațiile. Autoritățile continuă să rețină aproape zilnic persoane suspectate de legături cu Gulen, în armată sau în diverse instituții.

Mexic: 19 pasageri au fost răpiți de indivizi înarmați dintr-un autocar

Un număr de 19 bărbați care se aflau la bordul unui autocar în nord-estul Mexicului au fost răpiți joi de indivizi înarmați și de atunci nu se știe nimic despre soarta lor, au anunțat autoritățile duminică, transmite AFP. Răpirea, care nu a fost revendicată, s-a produs în timp ce autocarul se îndrepta din portul Tampico spre orașul Reynosa, în statul Tamaulipas de la frontiera cu SUA, potrivit unui raport al poliției locale. Bărbați înarmați care circulau la bordul a patru autovehicule au obligat autocarul să se oprească în regiunea San Fernando, una din cele mai periculoase din Tamaulipas. Patru indivizi mascați și înarmați au urcat la bord, "au constrâns să coboare 19 pasageri de sex masculin, i-au urcat în mașinile lor și au părăsit locul spre o destinație necunoscută", a menționat raportul poliției. Ceilalți 22 de pasageri ai autocarului au ajuns nevătămați la destinație, conform unor informații de presă. Potrivit autorităților, grupuri criminale din Tamaulipas răpesc bărbați care circulă pe drumurile din acest stat pentru a-i constrânge să li se alăture. Peste 40.000 de persoane sunt date dispărute în Mexic, conform statisticilor oficiale, dispariții legate în cele mai multe cazuri de traficul de droguri.

Pro-rușii lui Dodon invită pro-europenii la discuții pentru formarea unei majorități

Socialiștii din Republica Moldova cheamă blocul electoral pro-european ACUM la discuții pentru formarea unei coaliții majoritare în Parlament, anunțul fiind făcut în condițiile în care PSRM a obținut cele mai multe mandate la alegerile ce au avut loc la începutul acestei luni. Socialiștii care îl susțin pe Dodon au obținut 35 de mandate în Parlamentul de la Chișinău, dar nu pot guverna singuri. Partidul Democrat din Moldova, condus de oligarhul Vladimir Plahotniuc, urmează să aibă 30 de mandate, în timp ce 26 de mandate revin Blocului electoral proeuropean ACUM, format din Platforma Demnitate și Adevăr, condusă de Andrei Năstase, și Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu. Clasamentul este completat de Partidul ȘOR (prorus), care va avea 7 mandate. Au mai fost aleși trei independenți. Socialiștii afirmă că blocul ACUM este invitat la discuții „în primul rând”, dar că „nicio guvernare nu se poate face fără PSRM”. „Această decizie se bazează pe faptul că PSRM și ACUM sunt principalele forțe de opoziție de pe ambele eșichiere politice din țară. Noi am mai colaborat cu politicieni din aceste partide în trecut, am participat la proteste și vrem să vedem dacă putem identifica lucruri care ne mai unesc”, a spus socialistul Ion Ceban. „Vrem să atragem atenția tuturor asupra faptului că nu începem negocierile privind formarea majorității parlamentare, dar la această etapă vorbim doar despre discuții preliminarii, în care vrem să înțelegem ce planuri au partidele din Parlament. După ce vom avea aceste discuții preliminarii și vom înțelege ce planuri au, vom anunța ce facem mai departe și cu cine negociem, ce negociem, în ce formă”, se mai specifică în declarația PSRM.

Blocul electoral ACUM a afirmat, anterior, că nu va discuta o alianță nici cu PSRM, nici cu PDM.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.