Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Fenomenul singurătății s-a dublat în UE de la declanșarea pandemiei

Ziarul de Vrancea
25 iul 2021 1201 vizualizări

În rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani s-a înregistrat o creștere de patru ori a sentimentului de singurătate

Unu din patru cetățeni ai Uniunii Europene a declarat că se simte izolat în primele luni ale pandemiei de COVID-19, potrivit unui raport realizat de Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene publicat luni.Raportul conține cele mai recente dovezi științifice privind singurătatea și izolarea socială în UE și analizează studiul realizat de Fundația Europeană pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Viață și de Muncă, care arată că sentimentele de singurătate s-au dublat în rândul tuturor grupelor de vârstă în primele luni ale pandemiei.S-a înregistrat o creștere de patru ori a sentimentului de singurătate în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, comparativ cu 2016.Acoperirea mediatică, în întreaga UE, a fenomenului singurătății s-a dublat și în timpul pandemiei, gradul de conștientizare a problemei variind foarte mult de la un stat membru la altul.

Raportul JRC analizează inițiativele de combatere a singurătății în 10 state membre ale UE.

Vicepreședinta pentru democrație și demografie, Dubravka Šuica, a declarat: „Pandemia de coronavirus a adus în prim-plan probleme precum singurătatea și izolarea socială. Aceste sentimente existau deja, dar publicul a fost mai puțin conștient de ele. Cu ajutorul acestui nou raport, putem începe să înțelegem și să abordăm mai bine aceste probleme. La acesta se adaugă alte inițiative, precum Cartea verde privind îmbătrânirea, prin intermediul cărora avem ocazia de a reflecta asupra modului în care putem construi împreună o societate mai rezilientă și mai coezivă și o UE mai apropiată de cetățenii săi”.Raportul constituie primul pas al unei colaborări mai ample între Parlamentul European și Comisie. Proiectul va include o nouă colectare de date la nivelul UE privind singurătatea, care urmează să se desfășoare în 2022, precum și crearea unei platforme web pentru monitorizarea singurătății de-a lungul timpului și în întreaga Europă.

Rusia blochează 49 de site-uri cu legături cu Aleksei Navalnî

“Jandarmul” rus al Internetului Roskomnadzor a blocat 49 de site-uri care au legături cu opozantul încarcerat Aleksei Navalnîi, a anunțat luni Leonid Volkov, un apropiat al opozantului rus, relatează AFP. “În virtutea deciziei Parchetului General, 49 de site-uri au fost blocate în același timp”, scrie Volkov într-un mesaj postat pe Twitter.El precizează că este vorba de site-ul lui Aleksei Navalnîi și de site-urile principalelor organizații ale opozantului, care au fost declarate în iunie “extremiste” de către justiția rusă. Potrivit lui Volkov, care trăiește în Lituania, aceste măsuri vizează să pună piedici și mai mari activităților susținătorilor lui Navalnîi înaintea alegerilor legislative ruse prevăzute în septembrie, din cauza unei nepopularități tot mai mari a Partidului Rusia Unită al lui Vladimir Putin. “Însă noi vom spune în curând cum se vor putea ocoli toate acestea”, dă el asigurări.Jurnaliști AFP au constatat că site-ul lui Aleksei Navalnîi era inaccesibil în Rusia. În iunie, justiția rusă a catalogat drept “extremiste” organizațiile lui Aleksei Navalnîi, în vârstă de 45 de ani, și a ordonat “lichidarea” acestora. Această măsură vizează atât “Fondul luptei împotriva corupției” (FBK), cunoscut prin anchetele sale cu privire la felul în care trăiesc și ilegalitățile elitei rusești, cât și birourile regioanle ale organizației, care organizează manifestații și campanii electorale. Colaboratori ai acestor formațiuni considerate “extremiste” riscă, în Rusia, pedepse grele cu închisoarea și nu au voie să participe în alegeri după promulgarea unei legi în acest sens, în iunie, de către președintele rus Vladimir Putin. Blocarea site-urilor cu legături cu Navalnîi are loc la două luni după o reprimare dură a opoziției ruse, marcată de trimiterea opozantului la închisoare doi ani și jumătate, într-un caz mai vechi, pe care acesta îl denunță drept motivat politic.

Un mare producător de țigări cere interzicerea țigărilor

Jacek Olczak, CEO-ul companiei Philip Morris International, a solicitat Guvernului britanic ca, în decurs de un deceniu, să interzică țigările, informează The Guardian. „Compania poate vedea lumea fără țigări și, de fapt, cu cât se întâmplă mai repede este mai bine pentru toată lumea”, a spus el.Țigările ar trebui tratate precum mașinile alimentate cu produse din petrol, a căror vânzare urmează să fie interzisă începând cu 2030, a adăugat șeful companiei. Acțiunea Guvernului va pune capăt confuziei resimțite de fumători, majoritatea considerând că „alternativele sunt mai rele decât țigările”, a declarat Olczak pentru Sunday Telegraph. „Dați-le alternative fără fumat... cu reglementările și informația potrivite se poate întâmpla în 10 ani de acum, în anumite țări. Puteți rezolva problema odată pentru totdeauna”.Philip Morris International (PMI) a transmis recent că vrea ca jumătate din cifra sa de afaceri să vină din produse pe bază de tutun încălzit. Totuși, compania este criticată de activiștii anti-fumat care o acuză de ipocrizie, după ce a lansat o ofertă de 1 miliard de dolari pentru preluarea Vectura, companie farmaceutică britanică ce produce inhalatoarele pentru bolnavii de astm.

Fumatul, inclusiv cel pasiv, ucide aproximativ 8 milioane de oameni anual, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Firmele producătoare de țigări și-au schimbat în ultimii ani strategia, orientându-se spre producerea de țigări electronice, vape-uri și alte produse pe bază de tutun încălzit, precum IQOS al PMI.

Danemarca va asigura o a treia doză celor inoculați cu vaccinuri diferite

Ministerul danez al Sănătății a declarat că persoanele inoculate cu vaccinuri diferite împotriva COVID-19 vor primi un al treilea vaccin după ce campania națională de vaccinare va fi încheiată. Motivul pentru acest lucru este faptul că mai multe țări din exteriorul UE și al zonei Schengen nu recunosc inocularea cu vaccinuri diferite ca o schemă de vaccinare completă la intrarea pe teritoriul lor. Acest lucru ar putea provoca probleme de călătorie pentru aproximativ 150.000 de cetățeni danezi care au fost inoculați cu două vaccinuri diferite împotriva COVID-19.

Media din Danemarca a relatat recent despre cazul unei thailandeze care trăiește în Danemarca și care nu-și poate vizita părinții din țara natală întrucât nu poate scăpa de carantină din cauza faptului că a fost inoculată cu două vaccinuri diferite.Un număr total de 151.335 de cetățeni, mulți angajați în domeniul sanitar, au primit inițial prima doză din vaccinul AstraZeneca, care apoi a fost înlăturat din programul de vaccinare din Danemarca din cauza preocupărilor legate de apariția unor posibile cheaguri de sânge. Aceștia au primit apoi a doua doză din serurile BioNTech/Pfizer sau Moderna. Acum, ei ar urma să primească noi vaccinuri fabricate de aceleași companii.

Cum a scăzut rata mortalității în Marea Britanie deși rata infectării a crescut

Vicepreședintele CNCAV, Andrei Baciu, a afirmat, ieri, citând datele unui studiu realizat în Marea Britanie, că, deși rata infectării a depășit cifra din toamnă, “rata mortalității este extrem de mică, a scăzut cu 94,15%”. “Uite ce spune un studiu din Marea Britanie, unde aproape 70% din cetățeni au primit cel puțin o doză de vaccin! În primele 50 de zile ale valului pandemic din toamna anului trecut, rata de infectare ajunsese la 33 cazuri/100 mii de locuitori, iar 3,59 persoane dintr-un milion de locuitori își pierdeau viața”, a scris, luni, pe Facebook, Andrei Baciu. Acesta a postat și o imagine cu grafice comparative petru valul doi și valul trei al pandemiei.

“În coloana a doua vedem ce se întâmplă în ultimele luni în Regatul Unit. Deși rata infectării a depășit cifra din toamnă și este de 33,6 cazuri/100 mii de locuri, rata mortalității este extrem de mică. O persoană din 5 milioane își pierde viața! Asta înseamnă că rata mortalității a scăzut cu 94,15%! Fii responsabil! Vaccinează-te”, a mai scris Baciu.

EMA: Varianta delta a devenit dominată în Europa

Varianta indiană (delta) a SRAS-CoV-2 se răspândește rapid în Europa și a devenit tulpina dominantă în mare parte a acestei regiuni, potrivit unor noi date, a anunțat ieri Agenția Europeană a Medicamentului (EMA0 într-un comnicat postat pe Twitter. Potrivit EMA, date provenind de la Filiala europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și de la Centrul European de Prevenția și Controlul Bolilor (ECDC) arată că, în perioada 28 iunie-11 iulie, varianta delta era dominantă - în 19 dintre cele 28 de țări care secvențiază în mod suficient.  În aceste 19 țări, varianta indiană era prezentă în proporție de 68.3% și a depășit varianta britanică (alfa), prezentă în proporție de 22,3% în regiune.

O femeie cu un tricou „Charlie Hebdo”, atacată cu cuțitul în centrul Londrei

O femeie care purta un tricou cu imaginea revistei franceze Charlie Hebdo a fost atacată cu un cuțit duminică în Hyde Park din centrul Londrei, a anunțat poliția din capitala britanică. Agenții care au ajuns la fața locului au găsit o femeie de 39 de ani care prezenta o tăietură minoră la cap. Ea a fost tratată la fața locului înainte de a fi transportată la un spital din centrul Londrei, iar viața ei nu a fost pusă în pericol. În videoclipuri amplu distribuite pe rețelele de socializare, o persoană îmbrăcată în negru este văzută apropiindu-se de o femeie care poartă un tricou pe care scrie „Charlie Hebdo”. Femeia este apoi văzută cu sânge pe față și este preluată de o dubă a forțelor de ordine aflată în apropiere.Poliția a precizat că a găsit un cuțit în apropierea locului faptei în urma unei percheziții și a cerut martorilor să o contacteze, cerând între timp să nu se facă „speculații cu privire la motivul atacului”.La 7 ianuarie 2015, la Paris, frații Kouachi au atacat cu arme de război redacția publicației Charlie Hebdo, care publicase caricaturi cu Mahomed, ucigând 12 persoane, printre care celebrii caricaturiști Cabu și Wolinski, înainte de a fugi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.