Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: FBI: Există riscul unor insurecții armate înaintea învestirii lui Biden

Ziarul de Vrancea
11 ian 2021 1662 vizualizări

Alerta are la bază o supraveghere a forumurilor de discuție ale susținătorilor lui Trump, unde s-au lansat apeluri la un “marș al unui milion de membri ai milițiilor”

Poliția federală americană (FBI) avertizează că grupări înarmate vor să manifesteze la Washington și în capitalele celor 50 de state americane înaintea învestirii viitorului președinte Joe Biden, la 20 ianuarie, în contextul în care situația politică devine tot mai incertă la finalul mandatului lui Donald Trump. Acest avertisment FBI alimentează temeri cu privire la faptul că violențele care au avut loc miercuri la Capitoliu, la Washington, se pot repeta în întreaga țară.

FBI nu a făcut un anunț oficial în acest sens, însă oficiali din cadrul agenției au făcut declarații sub protecția anonimatului mai multor publicații americane. Biroul Federal de Investigații (FBI) evocă riscul unor “revolte” în cazul în care Donald Trump ar fi destituit, fie prin invocarea celui de-al 25-lea Amendament al Constituției americane, fie printr-un vot în Congres înaintea învestirii lui Joe Biden. FBI a alertat, de asemenea, forțele de ordine din toate cele 50 de stat cu privire la eventuale insurecții armate vizând adunările legislative locale. “În pofida faptului că practica noastră obișnuită este să nu comentăm informații specifice, FBI dă asigurări cu privire la susținerea partenerilor săi din cadrul forțelor de ordine de la nivel de stat, municipalități și de la nivel federal în vederea menținerii securității publice în comunitățile pe care le servim”, a anunțat FBI într-un comunicat.

Această alertă are la bază o supraveghere a forumurilor de discuție ale susținătorilor lui Donald Trump, unde s-au lansat apeluri la un “Marș al unui milion de membri ai milițiilor” înainte de 20 ianuarie, ziua preluării puterii de către Joe Biden.

“Incursiunea mulțimii în Capitoliu la 6 ianuarie a dovedit că transferul puterii în Statele Unite presupune pericole fără precedent în istoria modernă”, avertizează centrul de reflecție International Crisis Group.

Oficiali din numeroase state au început să ia măsuri în vederea unei consolidări a securității și împiedicării unor violențe. Guvernatorul democrat din Wisconsin Tony Evers a activat luni Garda Națională în susținerea Poliției capitoliului local din Madison. Manifestanți înarmați au încercuit sâmbătă capitoliul local din Kentucky.

Secret Service își începe pregătirile în vederea ceremoniei încă de miercuri, cu șase zile înainte, “având în vedere evenimentele de săptămâna trecută”, referindu-se la asaltul susținătorilor lui Donald Trump la Capitoliu, miercuri, a anunțat Chad Wolf. Potrivit ABC News, care citează o notă FBI, o grupare înarmată a anunțat că vrea să-și trimită membrii la Washington la 16 ianuarie și amenință cu o revoltă în cazul îndepărtării de la putere a lui Trump. National Park Service a anunțat că suspendă până la 24 ianuarie vizitele la Washington Monument - obeliscul ridicat în secolul al XIX-lea în onoarea lui George Washington.

Într-o discuție privată, Trump a dat vina pe Antifa pentru invadarea Capitoliului

Președintele american Donald Trump a dat vina pe “oameni ai Antifa”, într-o discuție privată, pentru invadarea Capitoliului miercurea trecută, deși imaginile video și dovezile documentare arată clar că protestatarii erau într-o proporție covârșitoare susținătorii săi. Trump a făcut această afirmație într-o discuție telefonică de peste 30 de minute pe care a avut-o luni dimineață cu liderul minorității republicane din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy, a transmis Axios, care citează un oficial de la Casa Albă și o altă sursă aflată la curent cu respectiva convorbire.

Cu toate acestea, McCarthy i-a spus lui Trump în discuție, care conform Axios a fost tensionată și purtată pe un ton agresiv pe alocuri, că “nu este Antifa (mișcare de stânga antifascistă și antirasistă - n.r.), sunt MAGA, știu asta pentru că am fost acolo”. MAGA îi desemnează pe susținătorii lui Trump, fiind acronimul în limba engleză al sloganului folosit de președintele republican în exercițiu în campaniile sale electorale, “Make America Great Again” - “Să facem America măreață din nou”. De asemenea, McCarthy l-a sfătuit pe Trump să îl sune pe Joe Biden, să se întâlnească cu președintele ales și să lase o scrisoare de bun-venit în biroul de la Casa Albă pentru succesorul său, conform relatării.

Reuters precizează că, până la scrierea articolului, Casa Albă nu a răspuns solicitării de a comenta relatarea din Axios. Nici reprezentanții lui McCarthy nu au putut fi contactați deocamdată

Un judecător a obligat o clinică să administreze dioxid de clor unui pacient COVID-19. Bărbatul a murit

Un judecător argentinian a obligat o clinică din Buenos Aires să administreze un tratament pe bază de dioxid de clor unui pacient cu COVID-19 la cererea unei rude a pacientului, care a murit în cele din urmă luni. Această decizie judecătorească, condamnată în cadrul comunității medicale, a provocat scandal. Utilizarea dioxidului de clor pentru tratarea COVID-19 este descurajată de Societatea Argentiniană de Boli Infecțioase și de Administrația națională a medicamentelor, alimentației și tehnologiei medicale (Anmat). De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat în mod constant împotriva acestui produs, adesea prezentat pe internet și pe rețelele de socializare drept un “remediu miracol”.

Judecătorul Javier Pico Terreno, răspunzând favorabil unei solicitări făcute de fiul vitreg al pacientului, a forțat clinica privată Otamendi y Miroli să administreze tratamentul care fusese prescris de neurochirurgul pacientului, aflat în stare gravă. Bărbatul de 92 de ani a murit luni, a confirmat avocatul familiei, Martin Sarubbi. Clinica a atacat hotărârea, dar a trebuit să administreze produsul pacientului. Totuși, unitatea a subliniat că își declină orice responsabilitate.

În august, Ministerul Sănătății a reamintit într-un comunicat cu privire la dioxidul de clor că niciun studiu științific nu i-a demonstrat eficacitatea și că nicio autorizație nu a fost acordată de către minister pentru comercializarea și utilizarea acestuia împotriva COVID-19.

Dioxidul de clor este utilizat pentru dezinfectarea echipamentelor medicale și de laborator, pentru tratarea apei cu concentrație scăzută sau ca înălbitor. Solicitarea în justiție a fost făcută de Jose Maria Lorenzo a cărui mamă a murit de COVID-19 și care dorea ca tatăl său vitreg, Oscar Garcia Rua, să primească un tratament “de urgență” pe bază de nebulizări cu ibuprofen și dioxid de clor intravenos. Această decizie judiciară, motivată de judecător prin evitarea agravării stării pacientului, a fost însă contestată în cadrul comunității medicale: “Că un judecător decide că un medic trebuie să administreze o substanță pentru care nu există dovezi științifice este cu adevărat îngrijorător”, a reacționat președintele Societății argentiniene de Boli Infecțioase, Omar Sued.

Avocatul familiei defunctului, Martin Sarubbi, a declarat însă pentru postul C5N că va fi depusă o plângere împotriva clinicii, pe care o consideră responsabilă pentru deces deoarece a “întârziat tratamentul”. “Acest bărbat a murit de o infecție nosocomială (contractată în spital) și din cauza întârzierii administrării tratamentului”, a precizat avocatul.

COVID-19 a accelerat tehnologia cu între 5 și 7 ani

Salonul Consumer Electronics Show (CES, 11-14 ian) a început luni din Las Vegas în format online, cu un mesaj al președintelui și consilierului delegat al companiei telefonice Verizon, Hans Vestberg, potrivit căruia “COVID-19 a accelerat tehnologia cu între 5 și 7 ani”. “Viitorul este acum prezent”, a precizat Vestberg în discursul de inaugurare a salonului, considerat unul din evenimentele tehnologice cele mai importante din lume în care marile companii din acest sector își prezintă ultimele noutăți. Vestberg a explicat că pandemia a trezit interesul de a ameliora tehnologia realității virtuale pentru a apropia oamenii de evenimentele sportive sau de vizitele la muzeu, printre alte activități. În alocuțiunea sa, el a asigurat că tehnologia 5G, una dintre atracțiile salonului anul acesta, reprezintă “o platformă de inovație care face ca alte inovații să fie posibile”.

“Tehnologia 5G este de zece ori mai rapidă decât 4G, se pot conecta 1 milion de dispozitive pe km2 și să fie menținut semnalul până la 500 de km/h”, a subliniat consilierul delegat al firmei Verizon, cu sediu la New York.

Consumul de marihuana poate reduce femeilor posibilitățile de a rămâne însărcinate

Femeile care consumă marihuana pot avea mai multe dificultăți de a rămâne însărcinate, potrivit unui studiu al Institutelor Naționale de Sănătate din SUA (National Institutes of Health - NIH). Studiul, publicat luni de revista științifică Human Reproduction, nu a analizat însă cantitatea de marihuana consumată de femei care ar fi putut influența ratele de concepție. Femeile care au declarat că au consumat produse precum marihuana sau hașiș în săptămânile prealabile unei sarcini, sau în a căror urină a fost detectată prezența canabisului au avut cu 40% mai puține șanse de a concepe, comparativ cu alte femei care nu au consumat marihuana. Deosebirea a fost mai mare când a fost analizat procentul celor care au rămas însărcinate: doar 42% dintre cele care au consumat canabis au putut concepe un copil, față de 66% dintre femeile neconsumatoare.

“Consumatoarele de canabis au prezentat diferențe și la hormonii cu rol de reproducere implicați în ovulație. Aceste diferențe ar fi putut influența potențial asupra probabilității de concepție”, notează studiul.

Autorii au observat, de asemenea, că studiile pe animale au arătat că uzul de canabis ar putea altera învelișul uterului. Cercetătorii au compilat datele unu studiu la care au participat peste 1.200 de femei cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani, care au suferit unul sau două avorturi spontane și care au încercat să rămână însărcinate. În total 62 de femei, reprezentând 5% din totalul participantelor, au prezentat în urină urme de canabis sau au declarat că au consumat marihuana înainte de a rămâne însărcinate.

Cercetătorii au admis că numărul observat este redus și că trebuie efectuate alte studii pentru a avea o evidență definitivă. Totuși, ei au recomandat femeilor care vor să rămână însărcinate să aibă grijă în ce privește consumul de canabis.

Statele Unite au declarat Cuba stat sponsor al terorismului

Administrația Trump a declarat Cuba drept stat sponsor al terorismului, aceasta fiind cea mai recentă acțiune prin care se urmărește anularea moștenirii epocii Obama privind normalizarea relațiilor dintre cele două națiuni. Secretarul de stat Mike Pompeo a transmis într-un comunicat citat de NBC: „Administrația Trump a fost concentrată de la început să refuze regimului Castro resursele pe care le folosește pentru a-și persecuta oamenii acasă și pe contracararea interferenței maligne în Venezuela și în restul emisferei vestice. Prin această acțiune, încă o dată vom trage la răspundere guvenul cubanez și vom transmite un mesaj clar: regimul Castro trebuie să înceteze să mai sprijine terorismul internațional și să submineze justiția americană”.

Departamentul de Stat a informat Congresul legat de acțiunea iminentă, luni dimineață, potrivit unor consilieri care au dorit să rămână anonimi, nefiind autorizați să vorbească public. Cuba a fost inclusă pe această listă în 1982, în timpul administrației Reagan, dar a fost înlăturată în 2015 de președintele Barack Obama, ca parte a normalizării relațiilor dintre SUA și Cuba. Readucerea statului pe listă înainte ca administrația Trump să se încheie va îngreuna eforturile pentru oficialii lui Biden de a reveni la politica din perioada Obama.

Decizia a fost criticată de grupuri în favoarea unor angajamente mai mari ale SUA față de Cuba, iar după anunț, ministrul cubanez de Externe, Bruno Rodriguez, a scris pe Twitter: „Condamnăm desemnarea ipocrită și cinică anunțată de SUA potrivit căreia Cuba este un stat ce sponsorizează terorismul. Oportunismul politic al SUA este recunoscut de cei care sunt îngrijorați sincer legat de flagelul terorismului și victimele acestuia”.

În urma acestei hotărâri a lui Pompeo, administrația Biden va trebui să certifice Congresul că a existat o schimbare fundamentală în conducerea Cuba și că guvernul nu sprijină acte de terorism internațional, că nu a făcut-o în ultimele șase luni și că nu o va face în viitor. Această desemnare înseamnă restricții privind asistența internațională a SUA, o interdicție privind exportul și vânzarea de arme din Statele Unite, controale asupra produselor cu dublă utilizare, ce pot fi folosite în scopuri armate și civile, și retragerea sprijinului SUA pentru împrumuturi de la instituții financiare globale, precum Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional.

Iran, Coreea de Nord și Siria sunt singurele națiuni desemnate în prezent ca state ce sponsorizează terorismul. Administrația Trump a înlăturat din listă Sudanul, luna trecută, după ce a fost de acord să recunoască formal Israelul.

Alianța AstraZeneca/Oxford cere autorizarea vaccinului său în UE

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat ieri că a primit o cerere de autorizare a vaccinului împotriva covid-19 AstraZeneca/Oxford și că ar putea lua o decizie în acest sens la 29 ianuarie. “EMA a primit o cerere de autorizare în vederea unei puneri pe piați cpndiționate a vaccinului împotriva covid-19 dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford”, a anunțat într-un comunicat agenția, europeană cu sediul la Amsterdam.

Un trumpist a scrijelit cu cuțitul în carnea unui lamantin viu numele președintelui

Autoritățile federale care se ocupă de gestionarea apelor și de conservarea vieții sălbatice în statul american Florida caută informații cu privire la un individ sau indivizi care au comis un act de o cruzime ieșită din comun – au tăiat un lamantin pe spate cu cuțitul pentru a inscripționa numele „Trump” în carnea acestuia, relatează The Guardian. Atacul asupra animalului a fost denunțat de Citrus County Chronicle, care a publicat fotografia cu animalul acvatic în carnea căruia fusese scrijelit numele președintelui american în mod foarte vizibil. „Serviciul pentru protecția faunei sălbatice marine din Statele Unite investighează un atac asupra unui lamantin”, au transmis autoritățile americane. Lamantinul a fost filmat în zona în care râul Homosassa din statul Florida se varsă în ocean. Autoritățile încearcă să dea de urma făptașilor.

Lamantinii sunt animale mari acvatice, foarte docile și de culoare gri. Ei reprezintă o atracție turistică importantă în Florida, deși numărul lor a început să scadă în ultima vreme din cauza reducerii habitatului lor natural.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.