Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: FBI anchetează interesele lui Rudy Giuliani în România

Ziarul de Vrancea
18 mai 2021 1505 vizualizări

În 2018, avocatul lui Trump i-a scris președintelui Iohannis pentru a deplânge „excesele” DNA și cerea eliberarea persoanelor condamnate pentru corupție în România

Anchetatorii federali au pus întrebări despre activitatea de consultanță derulată în România de Rudy Giuliani, fost primar al New Yorkului și avocat personal al lui Donald Trump, potrivit unor surse citate de Politico.

Luna trecută, agenții FBI au efectuat percheziții în biroul și apartamentul din New York ale lui Giuliani și au confiscat telefoane și computere, ca parte a anchetei cu privire la eventuala încălcare a legii prin munca lui pentru entități străine, inclusiv încălcarea Foreign Agents Registration Act (FARA).

Giuliani a spus că niciodată nu a reprezentat un cetățean străin și că stipulează în mod special în contractele sale că nu va face lobby pentru entități străine sau că nu le va reprezenta.

În 2018, Rudy Giuliani i-a scris o scrisoare președintelui Klaus Iohannis în care deplângea „excesele” făcute de Direcția Națională Anticorupție și a cerut amnistie pentru cei care au fost condamnați pentru infracțiuni de către acest organism în ultimii ani.

Ce nu a menționat Giuliani în scrisoare a fost că a trimis-o în numele Freeh Group, firmă de consultanță înființată de Louis Freeh, fost director FBI, care i-a plătit fostului primar un onorariu pentru a lucra la proiectul România. În 2018, Giuliani a refuzat să dezvăluie suma și scrisoarea este singurul document al său legat de România care este cunoscut.

Gabriel “Puiu” Popoviciu, mogul român condamnat la șapte ani de închisoare într-un caz de fraudă imobiliară, l-a angajat pe Freeh în 2016 pentru a analiza dovezile împotriva lui. Freeh Group a găsit „numeroase deficiențe de fapt și de drept” în cazul care a dus la condamnarea lui. Un purtător de cuvânt al președintelui României a declarat, pentru Politico, că Iohannis nu a răspuns vreodată acelei scrisori.

În 2015, Popoviciu l-a angajat și pe Hunter Biden, fiul vicepreședintelui de atunci Joe Biden, pentru a ajuta la oprirea investigației privind frauda. Hunter Biden ar fi încetat să lucreze pentru Popoviciu până la momentul în care Giuliani a fost implicat, în 2018. Acesta din urmă l-a criticat aspru pe Hunter Biden pentru legăturile sale cu entități străine, inclusiv din Ucraina și China.

Popoviciu și partenerii săi de afaceri dețineau francizele Pizza Hut și KFC și filiale ale unor hoteluri străine în România. Controversa are în centru un teren din nordul Bucureștiului care a fost cumpărat foarte ieftin și pe care au fost construite clădiri de birouri, un mall, showroom-uri de automobile și chiar noua ambasadă a SUA în România. Popoviciu, care a locuit la un moment dat în New Jersey, se afla la Londra când a fost emis mandatul de arestare pe numele său, în 2017. Curând s-a predat și a făcut eforturi pentru a nu fi extrădat în România.

Activitatea lui Giuliani legat de România a atras atenția agenților federali care anchetează munca lui în afara SUA. Dacă activitatea lui în România avea ca scop unic influențarea oficialilor guvernamentali din țară și nu a vizat americanii, atunci nu i-ar fi fost cerut să o dezvăluie Departamentului de Justiție sub FARA. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Justiție a refuzat să comenteze, la fel și Giuliani și Freeh. Un avocat al lui Giuliani a spus într-un mesaj: „Nu știu nimic despre asta. Nu avem astfel de informații”.

În aceeași anchetă este vizată și relația lui Giuliani cu miliardarul ucrainean Dmitri Firtash, pe care guvernul american l-a acuzat că a încălcat legile anti-corupție.

Primele taxiuri zburătoare în Europa ar putea apărea în 2024 sau în 2025

Europa ar putea vedea primele taxiuri zburătoare în funcțiune cel mai devreme în 2024, a anunțat Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației (EASA). Mai multe firme europene au anunțat dezvoltarea tehnologiei de mobilitate aeriană urbană (UAM) pentru pasageri sau pentru transport de mărfuri, cum ar fi livrările de echipamente medicale. “Cred că utilizarea comercială a taxiurilor (aeriene) ar putea avea loc în 2024 sau în 2025”, a afirmat Patrick Ky, director general al EASA.

Datele EASA arată că, până în 2030, valoarea pieței europene de mobilitate aeriană urbană va ajunge la 4,20 miliarde de euro și vor fi create 90.000 de locuri de muncă. Aproximativ 31% din piața globală pentru noua tehnologie va fi în Europa.

Deja Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației a început procesul de certificare pentru unele aparate și primele aprobări sunt așteptate în 2024.

Startup-ul german Volocopter și cei care sprijină alte proiecte, cum ar fi Aeroports de Paris (ADP), speră să demonstreze cum funcționează tehnologia până la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024. Cât de rapid vor funcționa astfel de vehicule va depinde și de obținerea aprobărilor în cazul în care ele zboară peste centre urbane sau căi ferate, a explicat șeful EASA. Aproximativ 71% dintre cetățenii intervievați de EASA în șase zone urbane și-au exprimat interesul în folosirea taxiurilor aeriene sau a serviciilor de livrare, ori a ambelor, iar 41% din aceștia au apreciat că cel mai mult vor beneficia cei care au nevoie de îngrijire medicală de urgență. Principala temere o reprezintă siguranța, atât pentru drone, cât și pentru taxiuri, precum și zgomotul produs. Producători auto globali și start-up-uri se întrec în dezvoltarea de taxiuri zburătoare comerciale, o piață a cărei valoare ar putea ajunge până în anul 2040 la 1.500 miliarde de dolari, conform Morgan Stanley.

UE deschide ușa călătorilor imunizați cu vaccinuri autorizate în Uniune

Statele membre UE au ajuns la un acord cu privire la circulația călătorilor străini în Uniunea Europeană, deschizând astfel ușa persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinuri autorizate în Uniune. Reprezentanții statelor membre UE s-au pus de acord, ieri, să permită intrarea în Uniunea Europeană a călătorilor din țări terțe care au fost vaccinați complet împotriva COVID-19 cu vaccinuri autorizate la nivel european. Odată cu apropierea sezonului turisitic estival, ambasadorii Celor 27 au aprobat această recomandare a Comisiei Europene (CE) - care nu are însă un carcater constrângător pentru statele membre. Însă UE încearcă să coordoneze măsuri la frontierele externe, având în vedere consecințele acestora asupra liberei circulații în cadrul Uniunii.

UE și-a închis frontierele externe în martie 2020 călătoriilor considerate neesențiale și a întocmit, începând din iunie, o listă restrânsă, revizuită cu regularitate, a țărilor ai căror cetățeni vaccinați sau nevaccinați pot intre pe teritoriul european. Reprezentanții statelor membre UE au acceptat totodată miercuri să relaxeze criteriul ratei incidenței SARS-CoV-2 pe care-l iau în calcul la elaborarea acestei liste. Nivelul ratei incidenței crește, astfel, de la 25 la 75 de cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile.

Lista - pe care se află în prezent șapte țări, și anume Australia, Israelul, Noua Zeelandă, Rwanda, Singapore, Coreea de Sud și Thailanda, iar China se află în așteptarea reciprocității - urmează să crească în mod semnificativ. În paralel, statele membre UE au convenit să implementeze un mecanism de urgență coordonat în vederea suspendării rapide a sosirilor dintr-o țară terță în cazul unei deteriorări a situației sanitare din cauza apariției variantelor SARS-CoV-2.

Cântăreața Demi Lovato a anunțat că se identifică drept non-binară

Cântăreața Demi Lovato și-a anunțat fanii că se identifică drept persoană non-binară și cu pronumele they/ them (ei/ele sau lor). Persoanele non-binare nu se identifică drept femei sau bărbați și, în general, nu se conformează normelor niciunui gen. „Astăzi este o zi în care sunt atât de fericită să împărtășesc mai multe din viața mea cu voi”, a scris ea pe Twitter, alături de un mesaj video. „Sunt mândră să vă anunț că mă identific ca non-binar și îmi voi schimba oficial pronumele în they/ them”.

Lovato a spus că a ajuns să își înțeleagă identitatea de gen după ce a petrecut un timp de „vindecare și autoreflecție” anul trecut. „Simt că asta reprezintă cel mai bine fluiditatea pe care o simt în exprimarea mea de gen”. Lovato a spus că încă învață să își accepte noua identitate și că nu se consideră expert sau purtător de cuvânt pe acest subiect, însă va discuta cu alte persoane non-binare într-un serial video despre identitatea de gen.

Statul american Maryland renunță la imnul său considerat rasist

Statul american Maryland a renunțat marți la controversatul său imn oficial, ale cărui versuri au fost criticate pentru faptul că erau favorabile Sudului sclavagist din timpul Războiului de Secesiune. Guvernatorul acestui stat, republicanul Larry Hogan, a ratificat legea de abrogare a imnului, care a fost adoptată cu o largă majoritate în luna martie. “Abrogăm imnul de stat, care este o relicvă a Confederației. Este în mod clar învechit și depășit”, a explicat guvernatorul american în timpul ceremoniei de semnare a legii de abrogare. Cântecul “Maryland, My Maryland”, compus în timpul Războiului Civil de un simpatizant al cauzei confederate, conține versuri care fac trimitere la “despotul” Abraham Lincoln și care îi descriu pe soldații din Nordul aboliționist drept “gunoaie”. Maryland era un stat sclavagist, dar a luptat alături de Uniune în timpul Războiului de Secesiune. Imnul a fost adoptat oficial în 1939, într-o epocă în care segregarea rasială era încă în vigoare în Statele Unite, iar aleșii acestui stat federal, în majoritatea lor democrați, au încercat cu regularitate să o abroge de mai mulți ani.

Imnul era intonat în timpul ceremoniilor oficiale, dar, din cauza controverselor pe care le-a stârnit, organizatorii celebrei curse de cai Preakness Stakes l-au suprimat începând cu ediția din 2020 a acestei competiții de hipism. Autoritățile din Maryland nu au ales deocamdată un cântec care să înlocuiască vechiul imn, însă mai multe proiecte sunt analizate în această perioadă.

Decizia de marți a fost luată în contextul în care în Statele Unite au loc de peste un an dezbateri intense despre trecutul acestei țări, marcat de rasism și segregare, pe fondul unui val istoric de proteste față de discriminările rasiale, după decesele mai multor afro-americani uciși de polițiști.

Ministrul german al Familiei demisionează în urma unor acuzații de plagiat

Ministrul german al Familiei Franziska Giffey, considerată o stea în ascensiune a Partidului Social Democrat (SPD), a demisionat ieri din post, din cauza unor suspiciuni de plagiere a tezei de doctorat. Franziska Giffey- care intenționează să rămână candidata SPD în alegerile regionale din Berlin, prevăzute în septembrie, unde vizează primăria - și-a prezentat demisia într-o ședință de Guvern, a anunțat Ministerul Familiei, Bătrânilor și Tineretului. “Accept această decizie, față de care am un mare respect, dar și un regret la fel de mare”, a declarat cancelarul conservator Angela Merkel într-un discurs la o conferință privind cercetarea. Merkel i-a mulțumit lui Giffey “din inimă” pentru “colaborarea foarte bună” în cadrul coaliției.

Acest scandal de plagiat o afectează pe Franziska Giffey din 2019.

Un ministru popular, care a crescut în fosta RDG, la fel ca și cacelarul, ea a intrat în Guvernul de coaliție al conservatorilor și social-democraților în 2018, după ce și-a consolidat poziția politică în calitate de primar al cartierului cu probleme Neukölln din Berlin.

Ea afirmă că și-a scris teza de doctorat “cu deplină bună-credință”, iar în pofida faptului că verificarea lucrării nu s-a încheiat, își asumă consecințele acestui scandal “persistent și apăsător” și anunță că părăsește Guvernul.

SPD și-a reiterat ulterior susținerea față de Giffey. Franziska Giffey este acuzată de platforma collaborative VroniPlag Wiki de faptul că și-a plagiat în parte teza în științe politice consacrată în 2010 funcționării Europei, prezentată la Universitatea Liberă din Berlin. Potrivit site-ului, aproximativ 49 dintre cele 265 de pagini ale tezei sunt suspectate de plagiat - de la citate neatribuite autorilor acestora și până la copierea din alte lucrări.

Universitatea și-a dat acordul în 2019 ca ministrul să-și păstreze titlul de “doctor”, dar i-a dat un blam, care alimentează suspiciuni și îndemnuri la demisie. O nouă examinare a tezei, lansată în 2020, este în curs.

Rusia menține în continuare circa 80.000 de militari în apropierea frontierei cu Ucraina

În pofida promisiunii de a-și retrage trupele, Rusia menține în continuare circa 80.000 de militari și un număr semnificativ de echipamente și tehnică militară în apropierea frontierei cu Ucraina, a declarat comandantul șef al armatei ucrainene, general-colonelul Ruslan Homceak.

Rusia nu și-a retras nici navele și vedetele flotelor sale din Nord și Marea Caspică, transferate în martie-aprilie în Marea Azov și Marea Neagră, a indicat înaltul responsabil militar ucrainean, adăugând că toate acestea permit Rusiei să-și sporească într-un interval scurt de timp capacitățile ofensive ale forțelor sale armate în eventualitatea unor acțiuni agresive împotriva Ucrainei. Potrivit lui Homceak, exercițiile strategice comune ale forțelor armate din Rusia și Belarus “Zapad-2021”, programate pentru luna septembrie, reprezintă o amenințare potențială pentru țara sa.

Mareșalul aerului, britanicul Sir Stuart Peach, președintele în exercițiu al Comitetului Militar NATO, a subliniat că Rusia își continuă modelul de acțiuni agresive de destabilizare, între care încălcarea constantă a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei și consolidarea prezenței sale militare la frontiera ucraineană. Înalta oficialitate militară britanică a confirmat că zeci de mii de militari ruși au rămas cu tot cu arme și echipamente în apropierea frontierei ucrainene.

În lunile martie-aprilie, Rusia a mobilizat trupe și echipamente în apropierea frontierei cu Ucraina și în Crimeea anexată, ceea ce a suscitat îngrijorarea Kievului și a Occidentului privind o relansare a acțiunilor ofensive rusești împotriva Ucrainei.

Olanda a ridicat restricțiile anti-COVID19 pentru prostituate

Olanda a ridicat o serie de restricții împotriva COVID-19 începând de miercuri, permițând grădinilor zoologice și sălilor de sport să se redeschidă și prostituatelor să primească din nou clienți. Cafenelele și restaurantele pot servi acum clienții în zonele exterioare între orele 6:00 și 20:00. Până acum acest lucru era posibil doar de la prânz până la ora 18:00. Evenimentele cu public continuă să fie interzise. Muzeele, teatrele și cinematografele rămân, de asemenea, închise. Magazinele neesențiale sunt deja deschise de câteva săptămâni.

Guvernul a anunțat că relaxările în cadrul lockdown-ului instituit în urmă cu cinci luni vor fi făcute în funcție de o scădere semnificativă a numărului de cazuri de COVID-19. În prezent, există în jur de 205 de noi infectări la 100.000 de locuitori în șapte zile. Numărul de pacienți cu COVID-19 din spitalele a scăzut de asemenea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.