Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Fakhrizadeh ar fi fost ucis cu o mitralieră controlată prin satelit

Ziarul de Vrancea
6 dec 2020 1675 vizualizări

Arma automată s-a concentrat asupra feței lui Fakhrizadeh, în așa fel încât soția sa, care se afla la doar 25 de centimetri de acesta, nu a fost atinsă nici măcar de un glonț, susține un oficial iranian

Fizicianul iranian în domeniul nuclear Mohsen Fakhrizadeh a fost ucis la 27 noiembrie cu o mitrlieră controlată prin satelit, cu ajutorul unei “inteligențe artificiale” și tehnologiei recunoașterii faciale, acuză adjunctul comandantului Gardienilor Revoluției, contraamiralul Ali Fadavi. Mohsen Fakhrizadeh a fost asasinat într-un atac cu explozivi și arme de foc în timp ce circula pe o autostradă cu o echipă de securitate alcătuită din 11 membri ai Gardienilor Revoluției, iar o mitralieră “a făcut zoom” asupra feței acestuia și a tras 13 gloanțe, a declarat contraamiralul Ali Fadavi. Arma automată, instalată pe un pick-up “s-a concentrat pur și simplu asupra feței martirului Fakhrizadeh, în așa fel încât soția sa, care se afla la doar 25 de centimetri de acesta, nu a fost atinsă nici măcar de un glonț”, a subliniat el. Dispozitivul era “controlat pe Internet” prin satelit și a folosit o “cameră sofisticată (de recunoaștere facială) și o inteligență artificială” pentru a-și găsi ținta, a declarat Ali Fadavi, precizând că șeful securității omului de știință a fost împușcat cu patru gloanțe “atunci când s-a aruncat” asupra acestuia pentru a-l proteja. “Niciun terorist nu se afla la fața locului”, a subliniat contraamiralul. Agenția Mehr și alte publicații locale nu au precizat dacă Ali Fadavi menționează moartea altor persoane în acest atac.

Autoritățile iraniene au acuzat Israelulul și Mujahedinii Poporului, o grupare aflată în opoziție în Iran, de faptul că se fac vinovate de acest asasinat. Mai multe versiuni despre moartea omului de știință au fost prezentate după atac. Ministrul iranian al Apărării Amir Hatami a anunțat inițail că Mohsen Fakhrizadeh a fost victima unui atac cu exploziv și unuiatac armat, iar agenția iraniană de presă Fars scria - fără să citeze surse - câteva zile mai târziu că a fost folosită o “mitralieră automată telecomandată”, instalată pe un pick-up. Amir Hatami l-a prezentat pe Mohsen Fakhrizadeh ca fiind ministrul său adjunct și directorul Organizației de Cercetare și Inovație în domeniul Apărării (SEPAND, acronimul persan). El “gestiona apărarea antiatomică”, preciza ministrul. Autoritățile iraniene au anunțat recent că au găsit “indicii despre asasinii” omului de știință, pe care puterile occidentale îl suspectează că a coordonat cercetări menite să doteze Republica isamică cu arma atomică. Secretarul Consiliului Suprem al Securității Naționale iraniene Ali Shamkhani acuza săptămâna trecută că asasinatul a fost comis cu ajutorul unor “dispozitive electronice”.

Cercetătorii spun că au descoperit un medicament care oprește „complet” răspândirea Covid-18 în 24 de ore

Noul medicament antiviral MK–4482 / EIDD–2801 sau Monulparivir a reușit să oprească „cu totul” transmiterea coronavirusului în numai 24 de ore, afirmă studiile de la Institute of Biomedical Sciences of Georgia State University. Vaccinul antiCovid-19 ar putea aduce sfârșitul pandemiei, dar câtă vreme nu este posibilă vaccinarea în masă este importantă oprirea răspândirii comunitare. „Este prima demonstrație a unui medicament administrabil oral care blochează repede transmiterea lui SARS-CoV-2, așa că s-ar putea să fie revoluționar”, scriu cercetătorii în articolul publicat în revista Nature Microbiology. Medicamentul antiviral a fost dezvoltat la Emory Unuversity din Atlanta de compania de inovare Drug Innovation Ventures at Emory (DRIVE). Monulparivir a fost inițial proiectat să trateze gripa și să împiedice virusul să se înmulțească, creând erori în faza multiplicării ARN. Experții detaliază că testele au fost efectuate pe dihori și s-a observat că prezentau o reducere a volumului de particule virale. Apoi dihorii au fost alăturați unora care nu fuseseră tratați. Niciunul din dihorii din al doilea grup nu a fost infectat cu Covid-19. „Credem că dihorii sunt un model reprezentativ de transmitere, deoarece ei răspândesc cu ușurință SARS-CoV-2, dar cei mai mulți nu fac o boală gravă, ceea ce este foarte similar cu transmiterea lui SARS-CoV-2 la adulții tineri”, spune dr. Robert Cox, coautor principal al studiului. „Am observat anterior că medicamentul are activitate de spectru larg împotriva virusurilor respiratorii ARN și că tratamentul oral al animalelor infectate reduce cu mai multe ordine de mărime volumul particulelor transmise, reducând drastic transmiterea. Aceste proprietăți fac MK-4482/EIDD/2801 un candidat puternic la controlul farmacologic al Covid-19”, continuă raportul. Dacă datele observate la dihori se vor confirma la oameni, pacienții cu Covid-19 tratați cu medicamentul ar putea deveni non-infecțioși după 24 de ore de la începerea tratamentului.Tratamentul poate fi administrat oral și poate fi început repede pentru un beneficiu cu triplu potențial: inhibarea progresului pacienților spre o boală gravă; scurtarea fazei infecțioase care ușurează costul emoțional și socioeconomic al izolării prelungite; oprirea răspândirii locale rapide.

Monulparivir este în prezent în faza avansată a testelor clinice II / III.

A început testarea cu trei doze diferite la câte 12 ore timp de cinci zile a unor pacienți cu SARS-CoV-2.

Președintele PE: Fondul de redresare va fi lansat în pofida veto-ului Poloniei și Ungariei

Fondul de redresare (Mecanismul de redresare și reziliență) în valoare de 750 de miliarde euro, propus de Uniunea Europeană, va fi lansat chiar dacă Polonia și Ungaria își mențin veto-ul, a dat asigurări președintele Parlamentului European, David Sassoli. “Noi nu putem face un pas în spate”, a declarat președintele PE pentru postul de televiziune italian Sky Tg24.

Sassoli a spus că acordul asupra fondului de relansare, care este menit să furnizeze sprijin economiilor țărilor membre, afectate de pandemia de COVID-19, va fi menținut în pofida opoziției Varșoviei și a Budapestei. “Acum, Polonia și Ungaria trebuie să rezolve problema aprobării lor. Dacă nu există consens, vom continua cu privire atât la fond, cât și la statul de drept”, a subliniat David Sassoli. Autoritățile de la Budapesta și Varșovia și-au exprimat veto-ul față de bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027, în valoare de 1.100 miliarde euro, precum și față de Mecanismul de redresare și reziliență, în valoare de 750 miliarde euro, din cauza unei clauze din bugetul multianual care condiționează accesul la fonduri de respectarea statului de drept. Purtătorul de guvern al guvernului polonez Piotr Müller a reafirmat vineri că Varșovia își menține poziția referitoare la mecanismul propus de UE.

Dezbatere intensă pe tema vinului fiert în Germania

În condițiile în care majoritatea târgurilor de Crăciun sunt închise din cauza pandemiei de COVID-19, standurile în aer liber care vând vin fiert s-au înmulțit în Germania, pe măsură ce proprietarii de baruri și restaurante încearcă să creeze o atmosferă festivă și să câștige niște bani în timpul carantinei, transmite Reuters. Însă având în vedere că numărul cazurilor de infecție rămâne unul ridicat în Germania, politicienii se tem că adunările de oameni care consumă alcool, deseori fără a purta mască și a respecta distanța socială, ar putea prejudicia eforturile destinate aducerii sub control a pandemiei. “Standurile cu vin fiert funcționează la capacitate maximă. Cei infectați astăzi îi vor infecta pe alții săptămâna viitoare. Ne confruntăm cu o situație similară în alte orașe?”, se întreabă expertul în sănătate publică de la SPD, Karl Lauterbach, într-o postare pe Twitter referindu-se la situația din Koln. La rândul său, ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, i-a criticat pe cei care au acționat imprudent, subliniind că în timp ce unii se îngrămădesc la standurile cu vin fiert, angajații din sistemul medical lucrează non-stop pentru a salva vieți la terapie intensivă. Potrivit noilor restricții introduse în Germania, barurile și restaurantele sunt închise până la data de 10 ianuarie 2021, însă li se permite să ofere servicii de livrare de alimente și băuturi. Pentru unii proprietari, servirea de vin fiert către germanii care caută să se bucure de sărbători în absența târgurilor de Crăciun este singura modalitate de a face bani. “Pur și simplu nu mai avem mijloacele financiare pentru a face față facturilor zilnice, asigurărilor și așa mai departe”, spune Tobi Epping, proprietarul pub-ului 'Die Wache' din orașul Bonn, care împreună cu alte baruri a organizat un stand de vin fiert în zilele de vineri și sâmbătă. “Nu este vorba de o mare afacere, dar este mai bine decât nimic”, adaugă Tobi Epping. La rândul său, Ragnar Fleischmann, proprietarul pub-ului 'NYX'm spune că inițiativa este binevenită deoarece altfel oamenii ar putea să se întâlnească în spații închise la domiciliu.Însă organizarea unor evenimente similare în alte orașe din Germania a provocat aglomerări de oameni. Sâmbătă, poliția din Heidelberg a fost nevoită să intervină pentru a despărți o mulțime de aproape 200 de persoane care luau parte la un festival al vinului fiert. Landul Bavaria, care până acum are cele mai multe decese de pe urma coronavirusului, a decis să interzică vânzarea de alcool în aer liber începând de miercuri, în timp ce landul Renania-Palatinat (sud-vestul Germaniei) a interzis vânzarea vinului fiert pentru acasă.

O nouă structură misterioasă, asemănătoare celor din Utah și Neamț, a apărut în Olanda

O nouă structură misterioasă, asemănătoare celor din Utah și Piatra Neamț, a fost descoperită într-o rezervație naturală de lângă Oudehorne, Olanda, potrivit ziarului Algemeen Dagblad, scrie msn.com. Conform publicației, nu se știe cum a ajuns pilonul în rezervația natuală Kiekenberg și nu au fost descoperite urme de pași vizibile lângă el. Dar ziarul a anunțat că spre deosebire de structurile strălucitoare care au apărut în SUA și în România în ultimele săptămâni, aceasta este mat. Și rețeaua de televiziune Omrop Fryslân a anunțat că structura ar fi putut fi în rezervația naturală de mai mult timp, pentru că s-a format gheață în jurul ei. Descoperirea continuă un fenomen ciudat al monoliților care au apărut și au dispărut în ultimele săptămâni, atrăgând atenția pe rețelele de socializare. A început când o structură de metal strălucitoare a fost văzut din elicopter într-un deșert din Utah, pe 18 noiembrie, de oficiali de la Departamentul de siguranță publică a statului. Asemănător cu cel care a apărut în filmul lui Stanley Kubrick “2001: A Space Odyssey”, pilotul Ben Hutchings a declarat presei locale că ar fi putut fi plasat acolo de un fan al filmului sau ar putea fi o instalație de artă. Câteva zile mai târziu, monolitul a fost demontat - deși a fost mai puțin mister în jurul eliminării structurii. Un videoclip publicat pe Instagram arată patru bărbați care demontează și îndepărtează structura. În timp ce monolitul din Utah era îndepărtat, un altul a apărut în Piatra Neamț din România cam în același timp. Potrivit Reuters, structura misterioasă a dispărut la câteva zile după ce a fost ridicată, în urma ei fiind vizibilă o mică gaură în pământ. Aparițiile acestor obiecte nu s-au încheiat aici - luna aceasta o alta apărând în California.

Douăzeci și trei de morți în China, în urma unei scurgeri de gaze într-o mină

În total 23 de mineri au murit, în urma unei scurgeri de gaze, într-o mină de cărbune, în sud-vestul Chinei, iar o singură persoană a putut fi slavată. Douăzeci și patru de mineri au fost blocați în subteran vineri de scurgeri de gaze în mina Diaoshuidong, la Chongqing (sud-vest), un oraș situat la aproximativ 1.800 de kilometri distanță de Beijing. Un bilanț anterior de 18 morți a fost revizuit duminică, în creștere, la 23 de morți, potrivit agenției oficiale de presă China Nouă. O singură persoană a supraviețuit, potrivit agenției. Accidentul a avut loc în timp ce minerii demontau echipament subteran, în mina închisă de șase luni. Potrivit AFP, alte trei persoane au murit în această mină în 2013. Accidentele miniere sunt frecvente în China, unde industria înregistrează un bilanț dur în domenul siguranței și în care reglementările sunt rareori aplicate. În total 16 persoane au murit într-o mină la periferia Chongqing, în septembrie, după ce o bandă rulantă din mină a luat foc și a crescut nivelul dioxidului de carbon.

Asasinul lui Paty, înmormântat în Cecenia. Aproximativ 200 de persoane, la funeralii

Asasinul lui Samuel Paty, Abdullah Anzorov, care l-a decapitat în octombrie pe acest profesor din cauză că le-a arătat elevilor săi la ore caricaturi Charlie Hebdo cu profetul Mahomed, a fost înmormântat în Cecenia, o republică rusă din care era originar. Potrivit site-ului Kavkazski Uzel, Abdullah Anzorov a fost înmormântat la Șalaji, un sat situat la aproximativ 40 de kilometri sud-vest de capitala cecenă Groznîi. Aceesul în sat a fost blocat de către autorități în timpul înhumării, precizează site-ul. Înregistrări video de la înmormântare au fost postate pe conturi de Telegram, în care apare o mulțime relativ numeroasă care cânta în cecenă, în timp ce însoțea, pe o ninsoare, sicriul tânărului, ucis la vârsta de 18 ani. Potrivit canalului Telegram Baza, foarte urmărit, care a difuzat una dintre aceste înregistrări, aproximativ 200 de persoane - părinții și prieteni ai familiei Anzorov - au luat parte la funeralii, iar peste 60 de polițiști au fost desfășurați în sat. Presa oficială cecenă nu a scris nici despre repatrierea corpului și nici despre înmormânare. Samuel Paty, un profesor de istorie geografie la Conflans-Sainte-Honorine, în regiunea pariziană, a fost decapitat, la vârsta de 47 de ani, la 16 octombrie, de către Abdullah Anzorov, un refugiat de origine rusă cecenă, după ce a arătat caricaturi cu Mahomed la cursuri despre libertatea de exprimare. Atacatorul și-a revendicat fapta într-un mesaj audio, în rusă, în care spunea că l-a “răzbunat pe profestul” Mahomed și-l acuza pe profesor de faptul că “l-a arătat în mod insultător”. El a fost ucis prin împușcare la scurt timp după decapitare, de către poliție.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.