Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Cum a readus războiul în Rusia lupta de clasă

Ziarul de Vrancea
4 iun 2022 993 vizualizări

Convertirea rapidă a Rusiei la capitalismul sălbatic în anii 1990 a stârnit o uriașă ranchiună în populație față de elitele liberale. O întreagă cleptocrație s-a construit în scurt timp, pe fundalul “privatizărilor”, care s-au dovedit un jaf generalizat.

Săptămânalul francez Courrier International, cel care oferă în traducere cele mai bune articole ale săptămânii din presa de pe întreaga planetă, are în ultimul său număr publicat astăzi un lung articol preluat din Gazeta.ru care scrie cum întreg establishment-ul liberal părăsește acum Rusia, în vreme ce populația sărăcită se bucură că averile oligarhilor sunt confiscate în Occident.

«Unde e sufletul rus?»

Articolul descrie în detaliu cum în întreaga Rusie reînvie „ura de clasă”, sau cum mai degrabă ea nu a dispărut niciodată din anii 1990 încoace, de când “elitele lui Elțîn” au furat tot ce se putea, etalându-și pe față “tendințele canibale”. “E ciudat”, scrie articolul rusesc, “că s-a putut imagina că poporul care în urmă cu un secol, în momentul revoluției bolșevice din 1917, a instaurat proprietatea colectivă asupra pământului și schimbul anual al parcelelor în detrimentul randamentului agricol doar pentru a garanta fiecăruia o parte echitabilă de pământ ar putea da cu buretele peste procesul privatizării.” De aceea, conchide articolul, toți săracii din Rusia se bucură acum de necazul elitelor care nu mai știu unde să fugă de dictatura lui Putin. Ideea este că dacă averile furate de “liberali” nu pot fi returnate poporului, plebea se poate bucura măcar că ele sunt confiscate în Vest, acolo unde clasa îmbogățiților fuge acum să se ascundă.

- “Confiscați-le tot!” strigă rușii, bucurându-se de necazul tuturor acestor oameni de afaceri, politicieni și vedete de televiziune cu averi făcute în anii 1990. Este exodul cel mai important afară din Rusia de la Revoluție încoace, scrie Foreign Affairs, zeci de mii sau sute de mii de oameni relativ înstăriți, occidentalizați, cu studii superioare care părăsesc marile orașe, ceea ce pune serioase întrebări asupra viitorului Rusiei.

Ba chiar, jurnaliștii ruși Andrei Soldatov și Irina Borogan sprijină ideea unei universități ruse în exil, cu sprijin european, precum și crearea unei prese rusești în străinătate, într-atât fenomenul exilului rusesc ar trebui să preocupe guvernele europene.

Demisia consilierului lui Putin care făcea elogiul corupției

De altfel, presa occidentală, precum Le Monde, a mai scris recent despre demisia-surpriză (care a constituit o serioasă lovitură de imagine pentru Kremlin) a consilierului lui Putin Anatoli Ciubais.

Figură istorică a noii Rusii post-comuniste, Ciubais era ultimul dintre oamenii lui Elțîn păstrat de Putin după curățenia generală efectuată de acesta pentru a înlocui pe toată lumea cu oameni de-ai lui.

Însărcinat de Putin cu problemele climatului și cele de mediu, acest liberal fost vice-prim-ministru a părăsit Rusia cu familia, avertizând împotriva pericolului pus de «nostalgia imperială».

Ciubais a fost omul care, de-a lungul anilor ’90, s-a aflat în spatele „privatizărilor”, când apropiații puterii au obținut averi colosale primind în folosință infrastructurile statului în schimbul supunerii politice.

Putin, nostalgia imperiului și amenințarea războiului

Ciubais e și unul dintre cei care au făcut în mod des¬chis elogiul corupției ca fenomen inevitabil într-o perioadă de tranziție cum este trecerea de la comunism la liberalism. Ciubais a fost chiar un apologet al utilității sociale a „baronilor tâlhari” din Rusia, a celor care în vremea lui Elțîn au devenit miliardari literalmente peste noapte – oligarhi precum Mihail Hodorkovski (care, provocându-l pe Putin, a făcut nouă ani de închisoare într-un lagăr din Siberia) sau Roman Abramovici (instalat prudent la Londra, unde printre altele a cumpărat clubul de fotbal Chelsea), - oameni care în condițiile funcționării normale a unui stat n-ar fi avut în mod neapărat capacitatea de a-și pune pe picioare o afacere proprie, dar care s-au aflat la momentul potrivit în favorurile structurii care, chipurile, privatiza și care avea nevoie de intermediari.

Ciubais a făcut în repetate rânduri elogiul acestor oligarhi, ajunși să formeze ceea ce se numește prin alte părți „Mafia gulerelor albe”, explicându-le atât rușilor, cât și occidentalilor (care nu doreau atunci altceva decât să se lase convinși) că pirateria financiară și ingineriile economice practicate de „gulerele albe” ale mafiei nou-îmbogățiților sunt un fenomen natural și, în cele din urmă, chiar util. Ei fură azi și se îmbogățesc obscen, e adevărat, spunea Ciubais, dar feciorii lor vor deveni cetățeni eminenți, respectabili și responsabili, care vor merge la universități, vor face filantropie, vor fi, pe scurt, acea clasă de tehnocrați și intelectuali înstăriți de care avem nevoie.

Cum se vede însă, cu toată luciditatea și tot cinismul său, nici el nu prevăzuse ascensiunea hidrei Putin. Avertismente lui tardive de astăzi nu șterg cu nimic faptul că Ciubais nu a prevăzut nici turnura ideologică a unui naționalism mesianic pe fundal de neo-fascism ortodox și nici ascensiunea unui comanditar de asasinate, Putin, cu o „Eva Braun” ascunsă în Elveția și care e apărat de gărzi pretoriene cecene, în vreme ce amenință planeta întreagă cu degetul pe butonul nuclear. (Preluare: Dan Alexe, corespondent al Europei Libere la Bruxelles)

Raport clasificat al Statelor Unite ale Americii:

Putin, tratat pentru cancer în aprilie, țintă a unei tentative de asasinat în martie

Președintele rus Vladimir Putin ar fi urmat un tratament pentru un cancer în stadiu avansat în luna aprilie și ar fi scăpat de o tentativă de asasinat în martie, susține un raport clasificat al Statelor Unite, au declarat trei lideri ai serviciilor secrete americane pentru Newsweek.com. Un oficial din cadrul serviciilor naționale de informații (DNI) afirmă că posibilitatea ca Putin să fie bolnav, sau chiar să moară, ar diminua amenințarea unui război nuclear. „Putin este cu siguranță bolnav”, însă continuă să fie „periculos, iar dacă moare, se va declanșa haosul”, a mai subliniat oficialul DNI. Unul dintre oficialii americani a declarat că puterea lui Putin nu mai este „absolută”, iar oficialii de la Kremlin „simt că sfârșitul e aproape”.

Toți cei trei oficiali americani - unul din cadrul serviciilor naționale de informații (DNI), un ofițer superior pensionat al Forțelor Aeriene și unul de la Agenția de Informații Militare (Defense Intelligence Agency, DIA) - avertizează că izolarea liderului rus îngreunează evaluarea stării sale de sănătate de către serviciile de informații americane. Vladimir Putin este un amator al călăriei și al hocheiului, întruchipând de ani de zile imaginea masculinității și a vitalității, un lider a cărui imagine a fost atent conturată de Moscova și folosită adesea de propagandiștii de la Kremlin pentru a face comparații între el și omologii săi americani. Masa foarte lungă pe care Putin a folosit-o la Kremlin în cadrul întâlnirilor sale oficiale a ajuns să simbolizeze paranoia și frica sa fizică. Cel mai recent, masa a fost folosită la întâlnirea cu președintele francez Emmanuel Macron pe 7 februarie, cu doar două săptămâni înainte de invazia Ucrainei. Pentru comunitatea de informații, masa lungă și comportamentul lui Putin exprimă declinul președintelui rus.

„Nicio strângere de mână”

„Nu a fost nicio strângere de mână, nicio îmbrățișare caldă, și am observat asta”, spune liderul DNI. El a afirmat că serviciile de informații franceze au obținut multe observații cu privire la întâlnirea și călătoria la Moscova, refuzând să detalieze ceea ce a fost raportat guvernului SUA. Apoi a urmat întâlnirea lui Putin din 21 aprilie cu ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, de data aceasta la o masă mică, de culoare verde. Mulți s-au concentrat asupra lui Șoigu, care dispăruse din atenția publicului. Însă Putin este cel care a dispărut mare parte a lunii și nu părea să fie tocmai sănătos. El a stat cocoșat pe scaun în timp ce se ținea de masă cu mâna dreaptă. Unii observatori au dedus că liderul rus suferea de boala Parkinson. Alții au insistat că este vorba doar de antrenamentul cu armele KGB, referindu-se la poziția și mersul lui rigid, întotdeauna cu brațul drept gata să ajungă în interiorul unei jachete pentru a apuca arma. Apariția președintelui rus de „Ziua Victoriei” pe 9 mai a stârnit din nou un val de neliniște. Vizibil balonat, Putin s-a așezat pe un scaun, cocoșat, acoperindu-și picioarele cu o pătură. Comunitatea de informații a SUA a precizat că situația lui era mai gravă decât se credea anterior, iar epuizarea fizică a fost egalată cu epuizarea propriei Rusii. Trei zile mai târziu, șeful serviciului de informații al Ucrainei, general-maiorul Kyrylo Budanov, a declarat pentru Sky News că Putin se afla într-o „stare psihologică și fizică foarte proastă și este foarte bolnav”, adăugând că există planuri în interiorul Kremlinului de a-l îndepărta de la putere.

Un zvon interesant

Un zvon potrivit căruia oamenii de securitate de la Kremlin au descoperit un complot rusesc de asasinare a lui Putin a fost confirmat la acest moment.

„Putin este bolnav? Absolut. Dar nu ar trebui să lăsăm așteptarea morții lui să conducă la acțiuni proactive din partea noastră. Un vid de putere după Putin ar putea fi foarte periculos pentru lume”, a declarat fostul ofițer al Forțelor Aeriene. Oficialul DNI a subliniat că indiferent dacă Putin este „puternic” sau „slăbit”, puterea nucleară a Rusiei persistă. Liderul DIA susține că, în anumite privințe, posibilitatea ca Putin să fie „bolnav sau să moară ar fi benefică pentru întreaga lume, nu doar în privința viitorului Rusiei sau a încheierii războiului din Ucraina, ci pentru a diminua amenințarea nebunului cu războiul nuclear”. Dacă sănătatea lui Putin ar fi în declin, atunci liderul rus ar avea o influență diminuată asupra consilierilor și subordonaților lui, spre exemplu, „în cazul în care ordonă folosirea armelor nucleare”, a mai argumentat oficialul american. „Putin este cu siguranță bolnav... Dacă va muri în curând, este o simplă speculație. Totuși, nu ar trebui să fim liniștiți(...) Însă continuă să fie periculos, iar dacă moare, se va declanșa haosul”, a conchis el.

Amber Heard nu îi poate plăti lui Johnny Depp despăgubirile de 10 milioane de dolari

Amber Heard nu poate plăti „cu siguranță” mai mult de 10 milioane de dolari despăgubiri fostului soț Johnny Depp pentru că l-a defăimat în presă, potrivit verdictului dat miercuri de jurații americani, a declarat joi avocatul actriței. Johnny Depp a câștigat acest proces ultra mediatizat, chiar dacă jurații au concluzionat că cele două vedete s-au defăimat reciproc. Întrebată de postul NBC dacă clienta sa poate plăti 10,4 milioane de dolari despăgubiri, Elaine Bredehoft a răspuns: „Oh, cu siguranță nu”. Avocata, care consideră că Amber Heard a fost „demonizată” de echipa juridică a actorului din „Pirații din Caraibe”, a precizat că se bazează pe decizia de la apel. „Există o cantitate enormă de dovezi care au fost anulate în acest caz!, a adăugat ea. Dacă Amber Heard nu va putea plăti suma decisă de jurați, ar avea la dispoziție mai multe opțiuni: potrivit unui specialist intervievat de CBS, ar putea face recurs, banii i-ar putea fi deduși din comisioanele viitoare, ar putea declara falimentul personal sau Johnny Depp să renunțe la daune.

După aproximativ 13 ore de deliberări într-un tribunal de lângă Washington, cei șapte jurați i-au dat dreptate lui Johnny Depp pe toate cele trei motive ale procesului său pentru defăimare, acordându-i 10 milioane de dolari daune și 5 milioane de dolari despăgubiri agravate. În mod clar, acești cinci bărbați și două femei au simțit în unanimitate că Amber Heard a făcut declarații false descriindu-se ca fiind victimă a violenței domestice și că a acționat „rău intenționată”, chiar dacă nu și-a numit fostul soț în acel text din The Washington Post. Instanța din Fairfax, Virginia, a redus însă cuantumul despăgubirilor agravate la 350.000 de dolari în aplicarea sumei maxim legală în vigoare în stat, ceea ce a redus la 10,4 milioane suma datorată de Amber Heard fostului ei soț. Jurații au mai decis că Johnny Depp, în vârstă de 58 de ani, a defăimat-o pe Amber Heard, acordându-i-i o compensație financiară de 2 milioane de dolari.

Actrița în vârstă de 36 de ani și-a mărturisit „dezamăgirea” într-o declarație, după ce a fost anunțat verdictul. „Sunt devastată de faptul că muntele de dovezi nu a fost suficient pentru a face față puterii, influenței mult mai mari ale fostului meu soț”.

Rosneft a numit un vorbitor de mandarină la conducerea: o apropiere de Asia

Rosneft a numit un vorbitor de mandarină la conducerea operațiunilor comerciale globale, au declarat șase surse pentru Reuters principalul producător de petrol al Rusiei încearcând să aprofundeze legăturile cu Asia, după ce sancțiunile occidentale l-au forțat să se îndepărteze de Europa, transmite Reuters. Andrei Bogatenkov preia funcția de vicepreședinte pentru comerț și logistică de la Otabek Karimov, născut în Uzbekistan, care a părăsit Rosneft împreună cu alți directori străini în urma sancțiunilor occidentale impuse după invazia Rusiei în Ucraina. Rosneft, al doilea mare producător de petrol din lume după Saudi Aramco, nu a răspuns la o solicitare de comentarii din partea Reuters. Bogatenkov a condus Rosneft Singapore din 2019, înainte de a părăsi națiunea insulară la începutul lunii mai. Numirea sa vine în vreme ce UE intenționează să interzică majoritatea importurilor de țiței și produse petroliere rusești până la sfârșitul anului. Mulți cumpărători europeni au suspendat deja în mod voluntar achizițiile de petrol rusesc sau au anunțat planuri de a le elimina treptat, determinând Rusia să redirecționeze exporturile către clienții din India și China, care cumpără mărfuri cu reduceri mari, potrivit datelor din industrie și traderilor. „Este greu să stabilești un dialog eficient cu (partenerii chinezi) fără să cunoști mandarină, chiar dacă aceștia vorbesc bine engleza”, a spus el, citat pe site-ul MGIMO, în 2020.

„Economia rusă se prăbușește” - ministrul german al Economiei

Germania trebuie să depună mai multe eforturi pentru a-și reduce dependența energetică față de Rusia, dar sancțiunile occidentale ca răspuns la invazia Moscovei în Ucraina continuă să afecteze puternic mașina de război rusă, a declarat ministrul german al Economiei, Robert Habeck, transmite Reuters. „Economia rusă se prăbușește”, a declarat Habeck în fața legislatorilor, adăugând că Germania și-a jucat rolul în acest caz prin reducerea exporturilor către Rusia în martie cu 60%, o scădere și mai accentuată fiind așteptată în aprilie. La nivelul țărilor aliate care participă la sancțiuni, exporturile Rusiei au scăzut cu 53% față de lunile precedente, în timp ce scăderea în rândul statelor neutre sau pro-ruse a fost de 45%, potrivit ministrului. ”Putin primește în continuare bani, dar ... timpul nu lucrează pentru Rusia, ci împotriva Rusiei”, a spus el. Ca urmare a sancțiunilor, Moscova a pierdut accesul la piese cruciale pentru capacitatea sa de a lupta în război, a spus Habeck, cum ar fi „actualizările de securitate pentru avioane, cu rezultatul că avioanele vor fi în curând la sol”.

Șeful NATO: Vestul trebuie să se pregătească pentru „războiul de uzură”

Țările occidentale trebuie să se pregătească „pentru un război de uzură” pe „termen lung” în Ucraina, a avertizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, joi, la Washington, după întâlnirea sa cu președintele american Joe Biden, potrivit Le Figaro. „Trebuie să fim pregătiți pentru termen lung. Pentru că ceea ce vedem este că acest război a devenit acum un război de uzură”, a declarat Jens Stoltenberg reporterilor. Președintele SUA, Joe Biden, s-a întâlnit, joi, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Casa Albă, în contextul în care alianța are în vedere pașii următori în războiul din Ucraina.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.